23 mai 2009

Probleme de vedere?

Deoarece am primit mustrari in legatura cu limbajul pe care il folosim pe acest blog, atat de la domnul Petru Clej, pe care eu il apreciez, cat si de la domnul Cristian Preda, care apreciaza mai mult limbajul “ultra-decent” al domnului presedinte pe care inca il consiliaza, va propun sa abordam (macar pentru o vreme) un limbaj mult mai scortos.

De exemplu: domnul Clej imi sugereaza sa nu mai scriu despre TRU ca e… “chior” atunci cand incerc sa explic de ce textele eurocandidatului PD-L (inclusiv CV-ul) abunda de greseli, ci sa folosesc termenul “miopie debilitanta”… sau… “miopie galopanta”. Si, in general, sa nu comentez/comentam NIMIC despre handicapul fizic al unui candidat. De acord!

Nu stiu insa cum o sa ne referim la “orbirea politica” a distinsului candidat, care se recomanda in CV a fi “comentator declarat pro-PD-L si Traian Basescu”... De parca textele scrise cu ochelari de cal ar tine loc de competenta in lupta pentru un loc in Parlamentul European. Dar sper sa ne descurcam…

Ma intreb de ce domnii respectivi “au pus ochii”, in sens pedagogic, doar pe acest blog, incercand sa corecteze limbajul folosit de noi. Ma astept din moment in moment sa ni se dea si o nota proasta la purtare. Ma intreb, spuneam, si ma mir, deoarece pe consilierul prezidential nu l-am vazut niciodata postand revoltat atunci cand pe unele din blogurile portocalii, pe care le gazduieste si in blogroll, lideri liberali au fost amenintati cu moartea, si frecvent sunt etichetati ca “ javre, limbrici, viermi… “ etc.

Dar daca domnul Tismaneanu “l-a urecheat” pe Marius Oprea pentru delictul de a scrie biografia lui Traian Basescu, deschizand astfel ochii celor multi, de ce sa nu acceptam si in blogosfera “diriginti” de ocazie, care inchid ochii la greselile “elevilor” protejati.

PS – In viziunea celor mai multi dintre noi, coalitia din care fac parte domnii TRU si PREDA arata ca in filmuletul de mai jos. Oare cum o vad cei ingropati pana la gat in ea?

38 de comentarii:

Liviu spunea...

Dl. Cristian Preda este un oportunist care da dovada de ipocrizie atunci cand constata - oripilat - violente de limbaj la criticii d-lui Basescu, dar tace cu gratie atunci cand acesta foloseste invective care de care mai suburbane pentru a-si caracteriza oponentii politici.

Firesc ar fi ca presedintele Romaniei sa fie un exemplu de decenta si echilibru. Faptul ca si altii comit excese nu e un argument - de la ocupantul primei functii in stat avem pretentii mai mari decat de la politicianul X de la partidul Y.

Iar daca un consilier care se declara campion al decentei in exprimare nu reuseste sa-si convinga seful ca greseste, exista si solutia onorabila a demisiei. Nu si in cazul d-lui Preda, acolo e mult prea mult oportunism.

PS Sper ca observatiile mele sa fi fost exprimate in termeni suficient de decenti pentru ochii unor domni ca Cristian Preda sau Petru Clej.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Da, si eu sper. Tremur de emotie...

Si daca aceasta candidatura a domnului Preda este o demisie "acoperita"? Nu cumva aceasta exigenta privind limbajul, inhibata in fata celui in slujba caruia e, ii provoaca nopti de nesomn? Poate suntem "vecini" cu o drama...

Liviu spunea...

@ Lilick

Evrika! M-ati luminat!

Candidatura d-lui Preda pe listele PDL e o forma de protest a acestuia fata de grobianismul lingvistic (ca sa ma exprim delicat, ca asta e regula) al d-lui presedinte Basescu (iarasi ca sa ma exprim delicat). Acu' pricep si eu :)

Paul Gabor spunea...

Luati pozitie de drepti... Onor cu fata la perete... Astfel vom deveni cu totii intelectuali, prin corectii, ce naiba...

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

E o ipoteza. :)

@Paul Gabor

Sper sa ne aliniem. Aproape nu mai respir de frica sa nu deraieze cineva pe firul limbajului aici.
Si recunosc ca incerc de cateva ore sa iau lectii de pe blogurile portocalii pe care le gazduieste domnul Preda. Prima lectie suna cam asa:
"Mari jigodii sunteti bai , nemernicilor “liberali”..."

PS - pastilele tale literare sunt absolut delicioase. felicitari! :)

Lucia Verona spunea...

Iar am ajuns cu întîrziere la festin şi constat că i-ai supărat tare pe portocalii. De ce, Lilick? De ce îi superi tu pe domnii ăştia distinşi? Uite, promit că pe blogul tău voi fi mult mai atentă ce spun şi mai ales cum :)) N-aş vrea să supăr vreun intelectual debil la ochi sau în alte părţi...

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Te implor. N-as vrea sa fim dezamagiti mai tarziu de noi insine. :D

agaX spunea...

domnul Clej are dreptate... miopia lui tru e debilitanta. eu completez ca nici strabismul politic al domnului preda nu se lasa mai prejos

pe tru & preda imi place sa-i numesc chip & dale ai pdl. chior de-as fi si tot asa i-as vedea. acuma, ei poate au alte pareri, dar cum zice si domnul clej, ei au fost si bolnavi...

alex.dumitrascu spunea...

Daca zic Basescu e....limbaj???

tony spunea...

Cred ca un psihiatru ar trebui sa faca un studiu despre cei doi.Tulburari de identitate?Personalitate multipla?
Azi sunt populari,maine liberali,poimaine populari cu un trandafir in dinti.Daca pica stapanul lor,vor ajunge ecologisti!

Pro DOC spunea...

Asa m-am saturat de lupii astia moralisti in blana de oaie portocalie!

Nu mai au masura, nu mai au niciun simt al penibilului. Isi inchipuie ca le ajunge o "pleasca"!

Acum isi permit sa dea si lectii de civilitate! Sincer, pe mine atata tupeu ma lasa fara cuvinte...

Nu m-as mai mira nici sa-i aud pe Preda si TRU comparand-o pe Elena Udrea cu Maica Tereza.

codeus spunea...

Lilick ori nu s-a incarcat comentul meu ieri ori nu i-ai dat tu aprobare.si spusesem ase niste lucruri faine la adresa D-nului Preda.off

Lucia Verona spunea...

Am înţeles că la pedelei e o dragoste turbată pentru 'telectuali si civica Monica, din cauza cărora oameni vechi din partid s-au trezit pe locuri neeligibile pe listă...

Cristian Preda spunea...

Buna ziua,
M-as bucura sa va intalnesc pe toti cei care scrieti aici. Sunt convins ca, asezati fata in fata, am intelege mai multe: si eu despre optiunile dvs, si dvs despre optiunile mele.
Sunt convins, de asemenea, ca invitatia mea la moderatie va fi primita cu... moderatie.
Daca propunerea mea va intereseaza, m-as bucura sa gasim un moment, imediat dupe incheierea campaniei electorale.

Pro DOC spunea...

@Cristian Preda

De ce PNL?

Simplu, pentru ca funciarmente simt si gandesc liberal. Pentru ca imi doresc, de cand ma stiu, dreptul la libertate de gandire si la un schimb liber de idei. Imi doresc sa nu mi se blocheze initiativa economica prin taxe forfetare si alti inhibitori. Imi doresc o guvernare transparenta, in care o un acord de indatorare la FMI sa nu fie top secret si-mi doresc ca drepturile mele, de individ unic, sa fie asezate deasupra colectivismului.

Ca liberal funciar, imediat dupa ’89 mi-am cautat, in puzderia de formatiuni politice proaspat infiintate, un partid care sa ma reprezinte. Firesc, prima alegere a fost PNL, un partid care a avut curajul de a-si asuma liberalismul cand propaganda antiliberala facea ravagii intr-un popor iesit din comunism cu creierii spalati. M-am simtit liberal si in iunie ’90, sub asaltul minerilor adusi in Bucuresti si cu sprijinul actualilor dvs. colegi (l-as aminti in primul rand pe dl. Dobre, fost ministru PD in 2005).

Am apreciat faptul ca liberalii au abordat un discurs curajos si sincer, cand populismul si demagogia fesenista pareau invincibile (Inca mai par a fi, desi au trecut prin mai multe formule cameleonice). Am apreciat ca liberalii nu si-au abandonat doctrina nici cand s-au spart in aripi si nici cand nu s-au reunit. Ca au sustinut dreptul la proprietate privata si cand dl. Basescu il bagateliza. Ca si-au pastrat cu consecventa L-ul din sigla, si cand tunul noilor masinarii de propaganda incercau sa faca din el parte al unui nume odios.

I-am apreciat pe liberali ca au luptat cu demnitate pentru conservarea partidului si cand presiunile pentru dizolvarea lui intr-o mare formatiune popularo-prezidentiala atinsesera note acute, devenind subiect de analize in presa internationala.

Am apreciat faptul ca, la guvernare, liberalii au aplicat un program eminamente liberal. PNL este partidul la care eu nu am constat diferente intre vorbe si fapte. Mi-a placut intodeauan eleganta discursului si-a atitudinii liberale, bazate pe principii si traditii seculare.

Desigur, ca orice partid romanesc, si PNL-ul are unele minusuri. As accepta cu placere sa discutam despre ele, numai dupa ce ne expuneti si dvs. cateva motive pentru care sunteti demo-liberal. Desigur, in afara de numarul popularilor din P.E. (nu m-a impresionat nici numarul coplesitor al comunistilor, pe vremuri).
Si, inca o rugaminte: poate incercati sa ne explicati totusi de ce in PDL nu se respecta principiul de baza al popularilor europeni, cel al subsidiaritatii, care spune ca problemele care se pot rezolva la un nivel inferior de decizie nu trebuie transferate, spre rezolvare, nivelului superior. Cred ca intelegeti la ce ma refer.

Va multumesc pentru atentie si va doresc o zi relaxanta,
Pro DOC

Lulutza spunea...

In caz ca dl. Cristian Preda - deseori confundat in PD(l) si pe buna dreptate - cu Cezar Preda, s-a suparat pe "peremismul" meu cu "bichon bruxelez", il anunt ca "etichetarea" asta este muuuult mai dragalasa si inofensiva decit, dau un singur exemplu, "Chuck - papusa ucigasa". Lansata de un coleg - publicist "de bine", vazut acum de portocalii ca extrem de "echilibrat".

Poate ca unii dintre proaspat racolatii oficial la... doctrina portocalie se considera pe ei insisi, ca si pe... racolatori, "de buna credinta" sau "de bine", cind uzeaza de absolut orice "metafore electorale" pentru a-si vedea realizat scopul... Poate "scopul" lor principal este sa submineze din interior (sau sa "reformeze"?) un evident "sistem ticalosit", cum este acum PD(l)... Poate da, poate nu...

Dar... in domeniul manipularii maselor si al propagandei negre, singurele partide care au excelat la un nivel similar cu PD(l) au fost cele bolsevice si fasciste. In plus, a crede ca (neam)prostia si inca aia parvenita sus, sus de tot, ar fi "reformabila" este o jalnica utopie. Dar'mite sa acreditezi pe toate drumurile ideea ca (neam)prostia este "adevarata competenta" si ar putea fi, daca este lasata "sa arate ce face", salvatoarea natiei...

Oricine a fost ranit, inlaturat, prejudiciat de vreun reprezentant al (neam)prostiei va intelege.

Iar cecitatea morala si politica, "prestata" in favoarea (neam)prostiei si cu perspectiva unei noi "trambuline" personale extrem de bine platite si aducatoare de noi si noi onoruri politice, mi se pare optiunea clara a unor indivizi amorali, fara strop de constiinta civica. Niste simple marionete in mina (neam)prostiei supreme... Sau ambitii desarte de a face din (neam)prostie bici, care sa faca un rasunator plici...

P.S. L-am apreciat pe Vladimir Tismaneanu, macar si pentru stilul americao-colocvial de a-si prezenta experienta personala cu nomenclatura comunista, dar acum chiar nu mai dau doi bani pe discernamintul lui "politically correct", de cind am vazut ce jalnic purtator de bîtă si stindard al (neam)prostiei si-a "asumat liber" in blogroll...

alex.dumitrascu spunea...

Am eu probleme de vaz si de auz, sau domnul ***escu , azi la Bistrita Nasaud si-a incheiat discursul cu expresia:
"SA VA BINECUVANTEZE DUMNEZEU"???
Am vazut ca a si ridicat mana dreapta in semn de binecuvantare arhiereasca.

Chat Noir spunea...

Sunt acum încredinţat,
Tânăru-i om învăţat,
Zice Preşedintele,
Potrivindu-şi dintele.
Ce e cercul? Un pătrat.
Cum e unghiul? Crăcănat.
Un căţel? E un purcel.
Ce-i altfel? Tot ce-i la fel.
(după spusele lui Arghezi - pentru domnul Cristian Preda).

Lulutza spunea...

Dupa logica de argumentare de tip TRU & Preda, PD-L-istii sint « adevaratii liberali », care au aderat pur conjunctural la asa-zisul Partid Popular European, pentru ca era/este cel mai puternic grup politic european… In care – vaaai ce oroare ! – unii membri ezita sa adere « transparent » la « dreapta politica » (vezi indemnul agresiv adresat Angelei Merkel de TRU de mai sus)… Ce naiba ar putea sa faca TRU & Preda acolo, decit « opozitie din interior » si haos doctrinar ? Pai, nu are destule binefaceri din astea Romania ? Mai trebuie sa si exporte in PE ?
Zau asa, decit sa se duca PD-L in PPE pentru a face opozitie din pozitia de putere si a pune celorlalti membri ultimatumuri asa-zis doctrinare, mai bine ar migra in grupul liberal din Parlamentul European, sa-l intareasca si « doctrineze » si pe ala olecuta! Si sa-l sape din interior, eventual, cum au facut cu PNL din momentul in care au format Alianta DA ! Eu una m-am cam plictisit de atita « crestin-democratie » din partea grupurilor de interese a la Berlusconi!
Si, poate, alaturarea numelor Basescu & Macovei celor ale lui Corneliu Coposu si Doina Cornea o fi vreo abila « lovitura de imagine » si o crea un curent de opinie favorabil primului « cuplu », dar mie mi se pare inca o mizerabila tentativa de manipulare, din partea unui politruc dornic de afirmare. Tot din categoria « albu-i negru si negru-i alb », pentru ca… asa-i pohta ce-o pohteste El. Ca si tentativele de denigrare a convingerilor si principiilor altora, pentru a le asuma conjunctural si electoral, atunci cind « interesul cauzei » o cere. Amoral si imoral, fara strop de responsabilitate economica, politica si sociala, dar… pe turta proprie. Cum numai bolsevici si fascistii au stiut s-o faca. Dar nici lor nu le-a mers la infinit si cu toata lumea…
Pe de alta parte, am fugit de Nicu Ceausescu si Suzana Gadea si ne-am ales cu « independenta » EBa si citeva nutze sensual… Nu simt ura fata de cei ce incearca atit de « aplicat » sa ma convinga de faptul ca nu as fi capabila sa decid singura pe cine sa votez, ci doar o imensa lehamite la adresa celor care se straduiesc atita sa ne vire pe git (neam)prostia nutzionala. Cum naiba sa urasti niste simpli imitatori ai stapinului, care a catadicsit sa le « sufle » citeva cuvinte si chiar – ce onoare ! – i-a lasat sa « editeze citeva fraze » aproape pe de rost… Toate « convingerile & principiile » lor se regasesc intr-o singura pagina de « circulara de partid ». Canibala Elochika reloaded…

Liviu spunea...

@ Cristian Preda

Am primit invitatia dvs., dar... thanks, but no, thanks!

Nu sunteti o persoana frecventabila, cel putin in ceea ce ma priveste.

In plus, ar fi inutil. Ce sa inteleg despre optiunile dvs. si n-as putea intelege din exprimarile publice? Ca PDL (eventual impreuna cu PSD) face o figura buna la guvernare? Ca Traian Basescu ar trebui ales pe inca 5 ani si ca grosolaniile prezidentiale sunt justificate? Ca liberalii ar trebui sa dea fuguta sa se inscrie in PDL? Si cate si mai cate sustineri, dintre care cea despre Corneliu Coposu e doar una?

Cum ziceam, nu sunteti frecventabil, cel putin nu pentru mine, simplu alegator. Nu-s ingrijorat, sunt convins ca va aveti si dvs. publicul pe care il meritati.

Riddick spunea...

WOW ! A trecut de moderare ,,politrucul'' ! Lilick, se intampla ceva !

alex.dumitrascu spunea...

@lillick
Dispar sau se modereaza niste comentarii. Pacat.
@cristian preda
La mine se ajunge greu. Si nici macar nu va cunosc opiniile. Vad ca in articolul asta se tot vorbeste despre dv., dar nu stiu prea bine cine sunteti si cu ce va ocupati. Nu sunt curios sa va aflu opiniile.

Lilick Auftakt spunea...

Scuze tuturor. Nu am moderat si nu a disparut niciun comentariu, numai ca am fost plecata din Bucuresti si nu am avut acces pe blog.

Lilick Auftakt spunea...

Domnule Preda,

Daca cei care posteaza pe acest blog isi doresc, desigur, ne putem intalni dupa campanie. Probabil nu toti: unii posteaza din Statele Unite, Canada, Germania sau din colturi indepartate ale tarii. Dar cum invitatia dvs este pentru toata lumea, ii rog (pe toti) sa imi lase mesaje aici, sau pe mail, legate de o eventuala intalnire cu dumneavoastra.

Cristian Preda spunea...

Mi-am exprimat viziunea liberala in mai multe volume tiparite in ultimul deceniu, ca si in numeroase articole de presa.
Veti gasi asemenea elemente, ca si referitnele la volume la adresa cristianpreda.ro
Cred ca toate persoanele care au o viziune de dreapta, adica un crez liberal si convingeri democratice ferme, trebuie sa intre in dialog.
Sunt convins ca divizarea dreptei va fi intr-o zi depasita.
Acest obiectiv va fi atins mai repede daca in locul unor caracterizari grabite si al unor invective tintim probleme.
Sa lasam stangii si radicaililor atacul la persoana si portretele delirante!
Va rog sa ma tineti la curent cu intalnirea proiectata.

Lulutza spunea...

Ehe, domnule Preda, dupa razboi multi "liberali" se-arata! De ce l-as crede vreodata pe TRU liberal, cind ii cam stiu trecutul si prezentul? De ce l-as crede pe Stolojan mai liberal decit... liberalii? Stiu intimplator multe lucruri - la prima mina - despre el si toata familia si va asigur ca numai la "liberali" nu se califica! Radu F. Alexandru? Un biet "bard" al vietii de ilegalist a cuplului Ceausescu, care mai avea si "frumosul" obicei de a da rapoarte detaliate despre amici... Valeriu Stoica? Fost profesor intr-un loc unde se intra in primul rind pe baza de dosar "beton" si unde se scoleau militienii si securistii mai "ambitiosi", cu recomandare de la unitate, desigur...

De altfel, chiar nu vedeti ca grupul Dragastolo este complet marginalizat in PD(l)? Mai bine v-ati concentra pe crestin-democratie, ca tot a reusit "eroul" dumneavoastra sa anihileze PNT-CD si a ramas bunatate de doctrina fara partid.

Dar dumneavoastra ce predati, cind va faceti timp pentru asta, la Facultatea de Stiinte Politice (brrr! ce sinistru suna!)? Liberalism stiintific? :)

Pro DOC spunea...

Despre dl Preda, dialog si liberalism

De acord sa citesc lucrarile lui Cristian Preda referitoare la liberalism. I-as putea, cred, recomanda si eu cateva. E normal ca, intr-un dialog, interlocutorii sa aiba un referential comun si un repertoriu de concepte definite in acelasi fel. As fi preferat insa, ca o prefatare a unui eventual dialog, ca dl Preda sa raspunda la trei intrebari:

1) In ce masura isi regaseste dumnealui viziunea liberala in actiunea politica, atitudinea si leadership-ul PD-L-ului? Altfel spus, ce recomanda PDL drept un partid liberal?

2) Ce au in comun cu liberalismul maniera de conducere a partidului, dar si cea de adresare catre alegatori, instituite de Traian Basescu? (Presa internationala o califica pe ultima drept populista).

3) De ce, ca partid afiliat la PPE, PD-L ignora cu desavarsire principiul subsidiaritatii, atat in organizarea intrena a partidului, cat si la nivelul exercitarii puterii, dat fiind ca e partidul care a dat presedintele tarii si vioara intaia in parteneriatul de guvernare?

Pro DOC spunea...

P.S. Si, nu in ultimul rand, ce sa caute liberalii romani in gruparea popularilor europeni, cand ei sunt in ALDE, acolo unde le este locul? (Asta apropo de chemarea liberalilor din PNL in partidul prezedential.).

atreides spunea...

Domnu' Preda, mi-a cazut in mana un fluturas al dumitale de campanie, in care ne anunti ca locuiesti pe strada Padesu si ca ca vrei sa reprezinti Berceniul in PE etc etc. Eu unul m-am nascut si am trait toata viata (vreo 40 de ani) la vreo doua strazi de Padesu, asa ca in calitate de autentic locuitor al cartierului Berceni tin sa te asigur ca nu ma simt in niciun fel reprezentat de dumneata.

Anonim spunea...

@atreides
Dar ce si-o fi inchipuid Cristian Preda or ce-o fi crezand el ca ne inchipuim noi, alegatorii, ca este PE? Un loc din care se pot rezolva problemele cetatenilor dintr-un sector al capitalei ori dintr-un sat, sau de pe o ulita? Eventual, prin apel la procedura codeciziei si prin lecturari multiple, in ambele foruri europene, ale proiectului lui Cristian Preda, care presupun ca se va referi la asfaltarea ulitelor marginase din Berceni.:))

Anonim spunea...

As putea sa cred ca tactica electorala a lui Preda - recte erijarea lui in reprezentantul Bercenilor la PE - te umfla rasul, nu alta! - raspunde chemarii lui Blaga de a cuceri Bucurestiului (pe bucatele), pentru a avea apoi intreaga tara. Or, in Bucuresti, Berceniul e deocamdata in mana partenerilor ceva mai rosii si e posibil ca votul locuitorilor lui sa mearga spre Adrian Severin, de altfel un foarte bun europarlamentar, ori spre foarte bunii eurocandidati liberali.

Lilick Auftakt spunea...

Draga Anonim

De ce nu iti pui un nick oarecare? Ai niste postari foarte bune si ne-am putea referi mai usor la ele asa. Plus ca am fi siguri ca esti mereu... acelasi, si nu un ALT anonim. :)

Paratraznetul Fanica spunea...

Sper din toata inima ca domnul Preda sa raspunda intrebarilor extrem de pertinente ridicate de Pro Doc. Am insa destula luciditate care imi permite sa-l suspectez pe domnul Preda ca ori se va eschiva, ori va devia discutia intr-un plan superficial (de regula se tinteste forma nu fondul).

Lilick Auftakt spunea...

@Paratraznetul Fanica

Pai cred ca o sa raspunda. De ce nu? Pana la o eventuala intalnire dialogul e absolut necesar.

Paratraznetul Fanica spunea...

@Lilick

Depinde cum. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Paratraznetul Fanica

Pai nu stiu cum... Banuiesc ca acum online. :)
Sigur, in limita timpului disponibil, avand in vedere ca e si in campanie electorala.

Paratraznetul Fanica spunea...

Ma intereseaza daca prin raspunsul dumnealui va intra in miezul problemei. Vad ca tendinta "opozitiei" de pe acest blog este in general de a abate discutia de la fondul problemei. atat am avut de spus. :)

Anonim spunea...

Corecteaza-ti vederea si renunta sa mai porti ochelari doar prin simple exercitii.mai multe detalii pe : RenuntaLaOchelari