27 aug. 2010

Pozitia PNL


"Ca aparator al celor peste 600.000 de persoane cu profesii liberale din Romania, PNL apreciaza ca inadmisibil faptul ca un contribuabil este obligat sa plateasca contributiile catre stat de doua ori, in situatia in care acesta presteaza activitati si ca angajat cu carte de munca si cu contract de drepturi de autor"

Crin Antonescu subliniaza "ramanerea in opozitie in scopul de a construi o oferta proprie, autentica de centru-dreapta, pentru transformarea Romaniei intr-o societate prospera, libera si civilizata. Aceasta optiune exclude din insasi formularea ei orice participare, indiferent de forma, la guvernare alaturi de oamenii care se fac vinovati de dezastrul actual al societatii romanesti".

"Partidul Naţional Liberal nu susţine niciun fel de negociere cu Partidul Democrat pentru constituirea unei noi majorităţi parlamentare împreună cu această formaţiune politică şi/sau pentru intrarea la guvernare alături de această formaţiune politică. Între noi şi partidul responsabil de situaţia economică dezastruoasă a României, între noi şi o grupare care, printr-un comportament specific triburilor sau găştilor mafiote, a discreditat în ochii românilor însăşi ideea de democraţie, nu poate exista vreo formă de colaborare. Ne separă o prăpastie de netrecut, care ţine de moştenirea istorică, de viziunea economică şi de civilizaţia politică."

PNL i-a cerut joi premierului Emil Boc sa il demita pe ministrul Muncii, Mihail Seitan, din cauza ca acesta a aratat dispret fata de oamenii care aduc plusvaloare in Romania, dar si fata de legile statului roman, indemnand la evaziune fiscala. Ziare.com

In legatura cu speculatiile facute de Tan Tapalaga, HotNews, Crin Antonescu a mai declarat urmatoarele: "Nu m-am intalnit cu democrat liberalii si nu a fost nici o negociere cu ei . Nu am dat nimanui mandat sa vorbeasca cu ei. Nu stiu de unde aveti informatiile astea, poate sunt zvonuri prin oras, dar nu m-am intalnit si nu am negociat nimic. Votul PNL pe legea ANI si pentru ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate in procese a fost o decizie luata la partid pentru reforma in justitie. Poate PDL se lauda ca ar fi negociat cu noi, dar va asigur ca a fost o decizie politica a PNL, la votul privind cele doua legi. Am discutat cu toate grupurile parlmentare agenda pentru sesiunea de toamna, aici a participat si PDL, dar discutia a fost strict pe agenda sesiunii din toamna."

18 comentarii:

vali plesca spunea...

lilick, orice impozitare in plus, mai ales una facuta de pedelei, e jignitoare. dar, in virtutea egalitatii in fata legii, alt mare principiu liberal, nu putem vorbi de o supraimpozitare. iar cel mai mult m-a facut sa rad asta> "O ţară care a ajuns să pună impozit pe poezie înseamnă că o duce foarte rău". ghici cine a elucubrat-o...

Lilick Auftakt spunea...

Vosganian. Stiam. Si e foarte poetic spus. :)

Lilick Auftakt spunea...

Oricum, Vosganian are dreptate, chit ca o spune poetic sau nu. Un creator plateste somaj (0,5%). In ce conditii beneficiaza un creator de somaj? Nu exista astfel de conditii. Deci e un abuz.

vali plesca spunea...

nu, lilick, ceea ce e gresit in afirmatia lui varujan e ca amesteca, sofistic, si, deci, nepermis, planurile. nu poezia sa este impozitata, ci castigul sau rezultat din vanzarea acelei poezii.
inca o data, ca sa fie clar: ce e de criticat, din perspectiva liberala, este nivelul absurd al impozitarii, dar nu aplicarea egala a unor principii. iar peneleii trebuie sa fie mult mai vocali, in cazul de fata, asupra imbecilitatii aplicarii legii si asupra reactiei de ciocoi a ministrilor pedelei.

Lilick Auftakt spunea...

@Vali, eu cred ca tu nu prea ai inteles. Eu cand am scris ca Varujan s-a exprimat poetic explicasem de fapt totul. "Poezia" in afirmatia lui Varujan e actul de creatie, e creatorul, nu e strict opera literara.

Da, trebuie sa fie si mai vocali.

simona ionescu spunea...

in acest moment oamenii isi pun mari sperante in opozitie!

Lilick Auftakt spunea...

Da, Simona. Suntem intr-o fundatura de unde nu se mai poate face nici macar o jumatate de pas inainte cu guvernul PDL. O spune in ultimul ceas pana si Cartarescu. De ce trebuia sa asteptam pana aici, sa isi dea seama "toata lumea", asa cum se exprima el, ca nu se mai poate astfel? Cei care au sustinut guvernul Basescu-Boc pana in ultima clipa ar trebui sa dea o explicatie. Dar pana atunci e bine ca s-a ajuns la aceeasi concluzie.

radu spunea...

Cartarescu o spune cu juma de gura. Basescu doar "il intristeaza". Nu vrea sa fie folosit politic nimic din ce scrie in articol. Sufera din dragoste ranita pentru Basescu, omul nostru, si vrea operatie de urgenta a guvernului Bok. Operatie ca sa ce? Ce sa mai vindece? Trebuie chemat preotul, pentru impartasania guvernului, nu medicul! Acest guvern de bok trebuie sa plece seitanului de la putere! :)

Lilick Auftakt spunea...

De citit:
Gheorghe Piperea: "Codul Fiscal nu poate fi aplicat. Daţi statul în judecată!"

http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/piperea-codul-fiscal-nu-poate-fi-aplicat-dati-statul-in-judecata-197665.html

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, da? Il intristeaza? Si pe cine mangaie tristetea lui Cartarescu? Nu vrea sa se politizeze un subiect politic? Doamne, ce om naiv, aiurit, prostanac... nu stiu cum sa-i mai zic. Mai bine ramanea cu Levantul.

ADRIAN spunea...

Cam asta ii spuneam si eu lui Varujan Vosganian, anume ca a cere unui PFA sau unui artist care incaseaza drepturi de autor sa plateasca ajutor de somaj este imoral caci n-am auzit de posibilitatea ca acestia sa poata beneficia vreodata de ajutorul de somaj la care ar cotiza.
Chestiunea cu asigurarile medicale e discutabila pe de alta parte. Daca insa sistemul fiscal ar presupune ca sistemul sanatatii s-ar plati din buget - partea de existenta fizica/infrastructura iar serviciile medicale din banii de sigurari ar fi simplu. Caci impozitul din DA ar merge in sistemul de sanatate in acest fel, omul ar contribui implicit la aceasta raspundere sociala. Cu serviciile insa aici trebuie sa intervina optiunea. Poate ca acele contributii pe care i le ia statul cu japca respectivul ar prefera sa le verse la o societate de asigurari privata nu?
Iar cu pensia nu stu ce sa spun, mai greu de facut astfel de aprecieri ... Nu stiu insa pictori care sa se fi pensionat insa cred ca prin uniunile de creatie exista niste indemnizatii ce se bazeaza financiar pe diversele timbre culturale (exista si la scriitori si la arhitecti).

ADRIAN spunea...

@lilick: de unde ai componenta comisiei pentru cultura?

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, ma rog. Eu nu am auzit nici de cineva care sa se poata interna in spital aducand o "adeverinta" :D ca ar fi poet. E totul o varza.

http://www.parlament.ro/pls/parlam/structura.co?idc=10

Shadow spunea...

@Vali

Gresesti

1. E dubla impozitare. Daca impozitarea se face o unica data pe "intregul venit" nu e daca se face pe "defalcate" cu procente e dubla.

2. Principiul liberal nu este "egalitatea in fata legii" acesta este principiu al statului de drept. Principiul liberal este "libertatea" si nicidecum "egalitatea", la extrem disparitia statului sau statul super minimal in care "legea" o face cel puternic. Normal asta este cazul extrem.

3. ceva de comentat de "retragerea forfetarului" pe sf de an anul asta si reintroducerea lui la anul? Ceva de comentat despre "cresterile de salarii" de la anul de 20% la profesori asta dupa ce le-au redus anul asta cu 25%. E vb de crestere sau de scadere?

4. Cf obiceiului dat de guvernarea boc amestecul "sofistic" al lui vosganian nu este nepermis. Ce parere ai avea de un "impozit minim"(forfetar) pt poezie. Sa ia bani si de la cei care scriu poezii dar nu le vand.

vali plesca spunea...

shadow, intotdeauna o placere de a dialoga cu tine... (serios!)
"Principiul liberal este "libertatea" si nicidecum "egalitatea"". da-mi voie sa ma indoiesc. si nu invocandu-l pe dworkin, care privilegiaza mai degraba egalitatea decat libertatea, sau pe libertarieni, care in descendenta lui locke vorbesc mai degraba de proprietate decat de libertate sau egalitate. pentru mine libertatea si egalitatea sunt la fel de importante si nu se afla niciodata in conflict, pentru ca raspund la intrebari diferite: libertatea raspunde la intrebarea CE lucru este cel mai semnificativ din punct de vedere moral? iar egalitatea la intrebarea CUM ierarhizam accesul la libertate. egalitatea in fata legii defineste statul de drept, dar e un pricipiu liberal de baza.

ADRIAN spunea...

A, m-am lamurit asupra confuziei ... eu vorbeam de comisiile de specialitate ale PNL nu de membrii PNL din comisiile camerelor. Pe pagina PNL cu comisiile de specialitate nu e nimic afisat la cultura. Recunosc ca am facut o cerere pentru a intra in structura de Bucuresti.

Daca e vorba de parlamentari, pot sa spun ca de aceea eram usor ironic la adresa dlui Topescu, membru in comisia pentru cultura in senat. Activitatea domniei sale in parlament si in spatiul public este nula!

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, a, nu. Nu am vazut liste cu cei din Comisiile PNL.

Shadow spunea...

@vali

in istoria ideologica liberala proprietatea este asimilata de multe ori libertatii. Este daca vrei "masura" libertatii. Un fel de "nu poti fi liber daca nu ai de nici unele". Atunci "constrangerile" iti vor limita libertatea aproape complet.

La dworkin se remarca acea "egalitate a resurselor" care duce la notiunea de "egalitate a oportunitatilor". El apreciaza "cariera" inainte norocului "chior", culoare, nivel social, etc. El pune in balanta responsabilitatea alegerii si neaga arbitraliul norocului chior.

In nici un caz "libertatea si egalitatea" nu se afla in conflict doar ca este "baza" discursului ideologic intre stanga si dreapta. cat de multa libertate versus cat de multa egalitate. Ti-am spus ca nu "extremele" sunt de ales.

Modul in care tu definesti libertatea si egalitatea nu te pune in postura "stangista" ci in cea liberala centrista.

egalitatea in fata justitiei este principiu nu liberal ci pur al statului de drept, al definirii societatii si al drepturilor dar si indatoririlor care revin membrilor.

PS. Placerea este reciproca.