13 mai 2009

Injurati-l pe Basescu cu dragoste!


Grea misiune si-au asumat intelectualii pupinbasesti. Grea si urata. Scarboasa. Cum o fi sa stai toata ziua sa cureti cu limba prin preajma sefului statului, ca nu care cumva vreo adiere de vant sa-i arunce in ochi vreo scama, vreun fir de praf, ceva care sa-l deranjeze? Exista vreun termen care sa ii descrie mai bine pe acesti lingai de profesie?

Via Cotidianul aflu de o postare pe blogul lui Vladimir Tismaneanu cu titlul “Pe cine deranjeaza Traian Basescu?” Din start, titlul mieros-interogativ induce ideea ca oricine ar fi deranjat de “amabilul” Traian Basescu ar purta cu el o vinovatie implicita pe care autorul o va explica ulterior. Se subintelege, fara sa mai citesti articolul (despre care aflu ca e o reluare din 2007), ca Tismaneanu are de gand sa faca un scurt proces de intentie tuturor acelora care i se opun lui Traian Basescu, il critica, sau pur si simplu nu il inghit.

Si nu ma insel. Articolul incepe in forta:
“Asistam in ultimele saptamini la o socanta si total orchestrata campanie menita sa-l discrediteze pe Traian Basescu. I se reproseaza in cei duri termeni ca ar fi devenit un lider autoritar. Se vorbeste de „cezarism” si „bonapartism”. Analisti politici antenizati ne anunta ca sintem la un pas de dictatura. Ori ca s-a ajuns de-acum acolo si ca Romania este un fel de Balarus (ori chiar mai rau).”

Trec peste cele 3-4 greseli pe care le gasesc in cele 3-4 fraze, si ma opresc putin la “bonapartismul” de care era/e acuzat Traian Basescu de catre antenistii-analisti atat in 2007 cat si in 2009. Pai nu a vorbit relativ recent in termeni pompos-elogiosi chiar Paleologu, ministrul lingau al culturii, despre “bonapartismul” celui pe care l-a botezat “Pleasca”? Cand ii e atasat de catre “intelectualii nostri” termenul e bun, iar cand ii e alipit de antenisti e rau?

Ma opresc putin si la …”lider autoritar”. Pai din sondaje a reiesit ca Basescu e votat tocmai pentru ca e un lider autoritar. Pe blogurile portocalii si in presa apropiata PD-L citesc mereu despre Basescu ca e un presedinte bun tocmai pentru ca are autoritate, se impune, “misca” lucrurile… A, deci nu era asa? Sau problema pentru domnul Tismaneanu o constituie de fapt “termenii duri”? Sa interzicem atunci termenii duri! Analistii ar trebui sa imprumute in corpore stilul mieros al domnului Tismaneanu (despre care povestea cu greata si Paul Goma). Invatati domnilor sa injurati cu blandete, cu stil… Chiar si cu dragoste!

Mai departe… Suntem sau nu suntem la un pas de dictatura? Eu zic ca nu suntem deloc la un pas de dictatura cat inca mai avem o mare parte din presa libera. Si internetul… Dar sa vedem ce scrie in DEX despre DICTATOR: “Conducător de stat care dispune de puteri politice nelimitate. Persoană care are o conduită autoritară, care caută să-şi impună cu orice preţ voinţa.” Ei, nuuu… cel care sta pe tronul de la Cotroceni nu poate fi banuit de asa ceva. Nu are puteri politice nelimitate. De exemplu opozitia nu e condusa tot de el. Si nici presa nu ii e aservita, precum scriam mai sus. Desi si-ar dori. Articolul lui Tismaneanu tocmai ideea asta o transmite, nu?

Aici m-am oprit din citit acest articol pentru ca e total imbecil dupa cum ati putut observa. Poate mergea sa manipuleze cu el in 2007, dar acum trebuie sa inventeze ceva mai consistent, ca nu tine.
Insa altceva le-a atras atentia celor de la Cotidianul de au facut trimitere la blogul lui. Citez:

“Atunci când nu numai posturile dominante de televiziune se întrec în a-l denigra pe Traian Băsescu, dar chiar şi un preşedinte de institut aflat în subordinea primului-ministru (în clipa aceasta dl Emil Boc) anunţă că va publica în curând, deci în plină campanie electorală, un fel de “biografie neautorizată” a şefului statului, lucrurile par să devină chiar consternante.
Fiecare scrie şi publică ceea ce are chef, nimeni nu are dreptul să cenzureze, nimeni nu doreşte să pună cuiva pumnul în gură. Sunt amic cu persoana, îi respect contribuţiile profesionale. Dar în viaţă există loialităţi şi responsabilităţi instituţionale, acţiuni ce nu ne angajează doar pe noi ca indivizi privaţi. Mai ales atunci când liderul PNL se exprimă cel puţin nerespectuos (mă exprim eufemistic) la adresa omului ales liber de majoritatea românilor drept şef al statului
, scrie Tismăneanu.

Ei bine, domnul respectiv s-a ofuscat si l-a atacat pe blog, dar fara sa il numeasca direct, pe Marius Oprea. Fiti va rog atenti in ce stil securist il ataca Tismaneanu pe autorul biografiei lui Traian Basescu, dojenindu-l superior, si fara sa uite sa adauge ca e un "lider PNL". Fiti va rog atenti ce enormitati poate scrie. In conceptia lui Tismaneanu, atata vreme cat ai o functie inalta in stat, nu poti sa scrii despre presedintele tarii decat in termeni elogiosi!!! De ca si cum aceasta carte ar fi fost scrisa nu de OMUL Marius Oprea, ci de Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. Ca si cum ar fi un document oficial, cu antet. Presupun ca Marius Oprea isi semneaza volumul doar cu numele, nu si cu functia, nu? Si atunci?
Marius Oprea nu are voie sa aiba opinii personale pe care sa si le expuna unde si cum vrea? Si atentie(!!!) nu pe bani publici. In schimb cei care fac campanie de imagine pentru presedinte si PD-L pe bani publici, de 5 ani (vezi inaltii functionari de stat Patapievici si Mihaies), sunt in regula.

La altceva ma gandesc insa... Cred ca Tismaneanu a citit recent ceva mai mult din aceasta biografie si s-a speriat. E posibil sa gasim in aceasta carte lucruri care le vor sta in gat acestor carpe de sters pantofii presedintelui. Si lor, dar si lui. Ei, si lucrul asta incepe sa-mi placa. :) Pentru ca imi place cand le tremura fundurile de grija ca si-ar putea pierde curand functiile, si incep sa isi atace chiar si… amicii. :)

8 comentarii:

Mos Califar spunea...

Eu ma intreb cum se traduce Volodea in engleza.Daca prin absurd maine ar avea loc o revolutie bolsevica mondiala, primul care ar lauda-o si si-ar aduce aminte de ma-sa si ta-su ar fi asta.

Liviu spunea...

Pai cel mai nimerit lucru ar fi ca dl. Tismaneanu sa ne livreze - ca reactie la cartea lui Marius Oprea - un volum de interviuri cu Basescu, ca unul cu Iliescu a scos deja. Desigur, nu vor fi puse intrebari suparatoare. Modelul exista deja, el a fost impus de propagandistul portocaliu (ca ziarist nu-l pot numi) Radu Moraru :)

GS spunea...

Lilick, fi atenta la ce-ti spun! Pana aici! Daca Basecsu dovedeste "ave cezzzarianism" si 'napoleonbonapartism' pe mine m-ati pierdut ... Ma duc cu el, pana la capatul lumii! Daca Tismaneanu are dreptate si Omu' dovedeste astfel de aptitudini, inteleg ce are cu Codurile! Nu suporta doi bonaparti pe acelasi cod ... Logic, nu!

Anonim spunea...

Care o fi resortul ce-i determina pe unii sa nu se mai opreasca?

Pro DOC spunea...

TISMANEANU

De departe Vladimir Tismăneanu este cel mai inteligent băsescofil din aşa-zisă piramidă a pupinilor. Se mişcă-n marea pupincuriadă ca o pasăre pe-o sârmă ce atârnă deasupra haznalei. Punctează rar şi eficient, prin triluri care fac valuri, având grijă să-şi cureţe imediat penajul de stropi. Oficial, la gazetă, îşi continuă cruciada anticomunistă. Semi-oficial, pe blogul personal, cucereşte noi teritorii din marea graţie prezidenţială.
Principial, înclin să-i dau dreptate chiar şi în privinţa reacţiei faţă de apariţia "biografiei neautorizate" a preşedintelui semnată de Marius Oprea. Nu cunosc cutuma americană pe care o invocă - fără a fi el însuşi sigur de exactitatea exemplului cu Muzeul Holocaustului - dar, în principiu, înclin să cred că aşa e. Adică pot să admit că şeful unei instituţii americane "bugetate" integral sau parţial de stat nu produce biografii necanonice şi nici campanii furibunde împotriva celui care-i aprobă finanţarea de la buget.

În principiu şi în State aşa o fi, dar noi nu trăim nici în America şi nici în Principiu (unde zice-se că-i bine!), ci în România, şi asta ne umple de umori şi "opotunităţi" ce ne tulbură puterea de judecată, făcându-ne praf orice urmă de obiectivitate. Doar aşa se poate explica faptul că Vladimir Tismăneanu vede încălcarea "loialităţii şi responsabilităţii instituţinale" doar la prietenul nenumit, şi n-o vede câtuşi de puţin la ceilalţi prieteni, notorii, de la ICR, adică acolo unde "încălcarea" se manifestă (de mai bine de doi ani!) cu stridenţe şi cadenţe într-adevăr consternante.

E trist să vezi că după mai bine de cinci decenii de viaţă şi vreo trei de activitate academică pe două continente Vladimir Tismăneanu nu se poate hotărî cine îi este mai prieten: Platon sau Adevărul? Ipocrizia să trăiască, fiindcă ea le împacă pe toate!
All in all, aceste triluri ale lui d-lui Tismăneanu cred că sunt cât se poate de binevenite acum. E foarte important să se facă valuri în jurul apariţiei cărţii lui Marius Oprea. Ori, on purpose or not, Volodea al nostru (şi al preşedintelui!) este unul dintre cei mai buni agenţi publicitari!

Lilick Auftakt spunea...

@Mos Califar

Dar ar face-o extrem de subtil totusi. Trecerea. :)


@Liviu

Ah, uitasem de asa-zisul jurnalist Moraru...


@GS

Vezi ca locul e ocupat. Am inteles ca TRU ieri, la "22-1001" a umblat dupa Basescu peste tot. Cred ca si la wc. Scrie prin ziare.com ceva...

@Paul Gabor

Perpetuumbasismul. :)))

@Pro Doc

Bun-bun, bun-bun... Adica si textul tau foarte bun, si agentul publicitar bun-bun. Ca dovada, am avut prilejul sa mai scriu odata despre Oprea. :)

Pro DOC spunea...

Lilick,

Relevant este si faptul ca Tismaneanu nu are argumente de actualitate pentru a-l elogia pe Basescu, asa ca ne da un copy-paste de pe un panegiric din 2004, adica de cand prea putini isi dadeau seama ca Basescu este "un jucator" la cacealma!

Evident, apologia din 2004 a cazut in desuetudine. Electoratul urban, cel instruit si dinamic, a cam inteles ce jocuri face presedintele "nepasiv". Propozitia privind rolul important jucat de Basescu in constituirea aliantei D.A. ar trebui rescrisa, aratand rolul presedintelui in distrugerea aliantei D.A, pe principiul parintescului "eu te-am facut, eu te omor". Trebuie rescrise si frazele despre raporturile lui Basescu cu PSD.

Si, nu in ultimul rand, cat de ridicol suna azi frazele: "Traian Basescu a fost foarte deschis fata de ideea cooperarii (cu PNL). Nu si-a scos egoul in fata sub nici o forma, dupa cite stiu."

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Eheee..lipsa de argumente. Ca bine zici! Si lipsa asta de argumente pe care noi doar o sesizam, portocaliii o resimt crunt. Cu ce sa mai ataci? Cu argumente din 2004? Chiar si pentru ei e deplasat.