19 mai 2009

Warning! Fatal error!

L-am auzit si eu pe Basescu la stiri spunandu-le romanilor din Franta: "M-am dezamăgit şi pe mine însumi prin soluţia pe care am găsit-o în decembrie 2008." Referitor la faptul ca a mosit coalitia PSD/PD-L. Mi s-a parut ca nu am inteles bine, dar am citit la Roxana Iordache si exact asa e. Cel care in decembrie 2008 declara ca si-a vazut visul cu ochii, acum, dupa doar 5 luni, e dezamagit chipurile de el insusi. A facut inca o eroare majora? Pe spinarea noastra? (Dupa cea cu majorarea salariilor cand "nu prevazuse amploarea crizei")...

Nicidecum. O alta abureala marca Traian Basescu. Pentru ca a mai afirmat si ca aceasta "eroare" se poate corecta. Primul atac dur la adresa PSD? Prima amenintare? O oferta voalata facuta PNL-ului? Va readuc in atentie acel pasaj din interviul lui Sebastian Lazaroiu care anunta, acum doua-trei zile, aceasta tactica a presedintelui:
"Pentru cei doi, Geoana sau Antonescu, varianta ideala va fi sa nu intre in turul doi. Caci, daca intra in turul doi, ei nu mai au apoi ce negocia cu Traian Basescu (in perspectiva formarii unui nou guvern - n.n.). Daca intri in turul doi, nu mai ai ce sa negociezi cu Traian Basescu."

Se mai indoieste cineva ca Traian Basescu nu va candida, din moment ce isi negociaza sustinerea? Bineinteles, exista si o solutie pentru indreptarea acestei... "fatal error" din fruntea tarii:













Update: Cititi si la George stirea, dintr-o perspectiva cu mult mai emotionanta. :))

28 de comentarii:

Radu Portocala spunea...

Romanii din Franta il blestemau de mama focului pe Basescu in timpul guvernarii CDR, spunind (pe buna dreptate!) ca el a distrus coalitia. Patru ani mai tirziu, aceiasi romani din Franta au declarat: "Basescu e de-al nostru" si s-au repezit sa-l voteze. Cind a fost suspendat - deci dupa ce-si daduse in petec de mai multe ori - tot pentru el au votat la referendum. Acum, aud inca pe unii spunind: "Basescu ar vrea sa faca si sa dreaga, dar nu poate."
Din fericire, participarea la vot in Franta nu ajunge nici macar la 2.500 de persoane, deci nu aici i se va asigura victoria.

[D][S][N] spunea...

Omul e in campanie de mult!
Ce nu e clar ?
Mai zilele trecute mai avea putin si face schimb de saliva cu minoritara...
Ce dracu, ma!... Baietii lucreaza din greu, fie noapte fie zi, sa'i asigure Marinarului vant bun pt alegeri ! ;)

Lilick Auftakt spunea...

@Radu Portocala

Da, aveti dreptate. Tocmai de aia ma gandesc ca miza n-ar fi voturile din Franta, si ca declaratia nu a fost decat o amenintare pentru PSD.

Lilick Auftakt spunea...

@DSN

PSD sau PNL au facut vreo declaratie, chiar si (cat se poate de)neoficiala legata de aceasta dispozitie a lui Basescu de a renegocia o coalitie de guvernare? Eu nu am sesizat inca nimic.
E posibil curand sa avem de-a face cu un scandal care ii va alunga de la guvernare pe pesedisti... Spre binele PNL sper ca PD-L-ul va ramane singur la guvernare.

Lucia Verona spunea...

Da, formatarea e soluţia! :))

Liviu spunea...

Declaratia e de uz intern, ca de obicei.

E parte din seria declaratiilor de rasfat din ultima vreme, pe care nu cred ca ar trebui sa le luam in serios.

Dupa mine ideea e ca deh, el si PDL sunt buni, dar intr-un moment de slabiciune (si de mare iubire pentru tara, desigur), s-au inhait... pardon, asociat cu cei 'rai' de la PSD :)

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Imi imaginez ce i-au plans de mila romanii din Franta.

[D][S][N] spunea...

Ma tem ca o eventuala asumare a guvernarii de catre PDL, va ajuta mai mult PSD, decat PNL !!!

hendrix spunea...

@Lilick Nu este vorba de nicio amenintare la adresa pesedistilor, sa fim seriosi! In momentul in care a clocit in 2007 alianta cu geoana, stia foarte bine ce vrea: neutralizarea psd-ului si realegerea sa in functie! El acum regreta imensul COMPROMIS doar formal, isi cere scuze extrem de vagi electoratului sau. Pe de alta parte el nu crede ca a facut un compromis, el inca mai crede ca a facut o afacere buna! Tii minte declaratia lui de prin februarie, cand spunea ca este constient ca a pierdut vreo 80% din electoratul sau, in urma acestui COMPROMIS? Tu crezi ca el chiar credea ce spunea? Evident ca nu! El crede ca-si poate prosti propriul electorat la infinit, ca bizonii vor inghiti pe nemestecate scuzele sale, justificarile sale, erorile sale ,,asumate''. El n-are nicio consideratie pentru bizonii care il voteaza, ii vede ca pe o truma de fraieri, buni doar sa ii ea un vot. Atat! Mentalitate de shmecher de Ferentari, de manelist din Zabrauti, care cu cat fenteaza mai multi fraieri cu atat se crede cel mai tare din parcare. El si acum este convins ca va fenta cumva criza asta, ca-i va pacali din nou pe romani.

Lucia Verona spunea...

Lilick, românii din Franţa s-au lăsat păcăliţi de "naturelul" simţitor al lui Băsescu. Dar lacrimile şi textul au fost mai mult de uz intern, ca de obicei.

Pro DOC spunea...

Basescu, un fals the One, produs al MATRIX-ului

Cred ca trebuie sa admitem, o data pentru totdeauna, ca avem de-a face cu cel mai populist, ingenios si histrionic manipulator. Practic, pentru orice adversar politic, Basescu este foarte greu de apucat.

Fara constrangeri doctrinare (pentru el, doar mofturi desuete), gata sa se dezica oricand de el insusi, Basescu iese din incercuire spunand ca-i primul care si-ar trage un glont, daca asta i-ar indrepta in vreun fel erorile in care l-a impins, vai!, nu firea-i ticaloasa, ci doar contextul ticalosit. Culmea, pentru marea majoritate el reuseste sa fie mereu convingator.

Declarativ, intentiile lui sunt dintre cele mai nobile, iar energiile puse in slujba lor - dintre cele mai mari. Neimplinirile nu-i sunt imputabile lui - care, om fiind, are si el slabiciuni, pe care insa, ca nimeni altul, si le asuma cu barbatie - ci noua, celor incapabili sa-l intelegem, sa-l sprijinim si sa tinem pasul cu el.

Dar el este atat de atasat de idealurile lui, incat, la o adica, de dragul mantuirii noastre, poate lupta si singur. Singur, impotriva tuturor. Poate chiar si sa-si calce pe fire, sa negocieze cu sobolanii care funciarmente ii repugna - fie ei rosii sau rozalii. El poate incheia si odioase contracte-tain, cand criza-l preseaza sa creeze locuri de munca, sa caute sprijin la ginta latina, (caci unde altundeva?).

Acesta-i personajul pe care speram sa-l invingem in noiembrie 2009! "Un erou onest si sincer", caruia, pentru a reusi, nu-i mai trebuie decat tot, dar absolut TOT sprijinul nostru.

Practic, Crin Antonescu nu are de luptat cu o simpla personalitate, fie ea si ultra-accentuata, ci cu un Matrix intreg, care, prin complicate jocuri imagologice, ni l-a furnizat pe inselatorul the One.

tony spunea...

M.Cartarescu -"Alianta PSD-PDL este un dar otravit facut lui de lumea romaneasca"
Dupa 5 luni,Basescu recunoaste ca el a facut un dar otravit romanilor cu aceasta alianta.

Lilick Auftakt spunea...

@DSN

Pe liberali cred ca ii ajuta doar sa fie acel "noi" din sloganul pedelist "Ei cu ei, noi cu voi", pentru ca poporul e din ce in ce mai in... opozitie fata de "ei cu ei".

@Hendrix

Apropo de acea pierdere de 80%: Lazaroiu zicea in interviu ca Basescu nu a pierdut nimic. La inceputul anului avea 50% sustinere. Dupa aia a scazut.

@Lucia

L-am mai auzit spunand acolo, la Paris: "daca puteam, bagam si PNL si UDMR la guvernare". Hahaha! :))

@Pro Doc

Asa e. De acord cu tot ce zici. Dar parca e prea simplu ca acest mincinos, manelist, mitocan (si tot ce mai zice si @Hendrix) sa piarda in toamna si atat. Trebuie umilit asa cum a facut si el cu Ticu Dumitrescu, cu Emil Constantinescu, cu multi... Cu Tariceanu nu a reusit. L-a dominat psihic. Ca altfel nu-si termina mandatul de PM.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Saracul Cartarescu...

Pro DOC spunea...

P.S. Ideea cu Matrix,the One si Basescu nu-mi apartine, am preluat-o, mutatis mutandis, de la Gabriel Liiceanu. El ne aburea, pe vreamea Apelului pentru sustinerea presedintelui suspendat, ca Basescu este Neo din Matrix, the One, eroul in stare sa se bata cu toti agentii Smith pentru a ne scoate din marasmul Matrix-ului. Spun asta doar pentru a ne reaminti ca la crearea falsului the One au contribuit totusi indivizi de-o anumita anvergura!

Pro DOC spunea...

@Lilick,

Tariceanu, da, l-a dominat, dar Basescu nu se va confrunta cu Tariceanu la toamna, si nici macar cu Nastase, (care, poate, i-ar fi putut, si el, tine piept)!

satmareanca spunea...

Nu a spus ceva în genul şi după alianţa cu PNL? Eu aşa reţin...

bagatare si punct ro spunea...

Ma uimeste faptul ca s-a ajuns intr-o asemenea situatie ciudata incat se ataca unii pe altii, dar la guvernare tot raman si nu vor sa renunte. Deci - lozul e mare fratilor, asta e miza.

dramoleta spunea...

Stie cineva care va fi urmatoarea greseala pe care o va recunoaste, cu lacrimi in ochi, regrete si suspine, domnul Presedinte?

madalina ionescu spunea...

Lilick cherie, in concluzie, nu se mai poate pune baza in el!

Ca in bancul acela: Ati pune baza in domnul X ? Nu, dar niste acid as pune!

agaX spunea...

pro doc,
am apreciat f mult caracterizarea pe care ai scris-o. astea sint aspectele care ma deranjeaza si pe mine la basescu ...

foarte interesant este faptul ca EXACT aceste lucruri (dar interpretate/intelese complet invers) compun fundamentul logic al celor mai infocati suporteri ai lui

Lilick Auftakt spunea...

@Satmareanca

Ba sa stii ca da.. Nu-mi mai amintesc exact, dar a spus.


@Bagatare si punct ro

Pai nici nu trebuie sa iasa PSD. Decat daca sunt dati afara. Altfel... de ce sa iasa?

@Dramoleta

Greseala de a se fi nascut intr-o tara atat de nerecunoscatoare lui si familiei lui. :))

@Mada

Cu acid se rezolva. Dadadaaaa. :))

@Agax

Ca bine zici. :)

Pro DOC spunea...

@AgaX
:) Multumesc pentru aprecieri. Ai citit "Psihologia multimilor" de Gustave Le Bon? Eu am citit-o on line, e (sau era) postata pe Net. Printre altele, el spune ca multimile sunt feminine, cele mai feminine fiind multimile latine. Cand spune feminine (dincolo de incorectitudinea politica. specifica epocii in care a scris), el se refera (fara misoginism) la faptul ca femeile sunt extrem de impresionabile, reactionand emotional la anumite cuvinte si gesturi care se pliaza pe asteptarile lor. Politicienii abili speculeaza aceasta caracteristica a multimilor, reusind sa le manipuleze asa cum vor ei. Cartea este o capodopera, manualul de baza al oricarui politician. (Nu lipseste nici de la Casa Alba!) Sunt sigur ca staff-ul prezidential a ros-o din scoarta in scoarta. Candva, cand voi avea timp, imi voi cauta insemnarile pe care le-am facut pe marginea cartii si voi posta ceva mai consistent.

agaX spunea...

pro doc,
nu am citit cartea, dar am auzit discutii pe marginea ei, ca fiind folosita drept referinta in lucrari de psihologia de grup.

cred ca explicatia este valida in contextul discutiei despre o parte (probabil importanta) dintre votanti; privighetori ca theo, sau alfabetizati ca thor (poate ai avut ocazia sa-i urmaresti "la lucru" pe bloguri) cred ca s-ar inscrie perfect in tipar.

insa, cred ca esti de acord cu faptul ca "greble" si "butuci" din astia se gasesc intre votantii tuturor, grupul reactionind ca atare, fara exceptie, in toate directiile, sustinind in maniera asta nearticulata orice candidat, preferinta fiind dictata de un nivel de preconditionare cu origini variate, dar de natura nu neaparat semnificativa.

eu ma gindesc mai mult la indivizii care, in primul rind nu au interese directe pe care sa le mascheaza voluntar, iar in cel de-al doilea rind au dobindit capacitatea de a trage concluzii printr-o filtrare reala a informatiei chiar in propria lor ograda cerebrala, fara a mai avea nevoie de terte parti-megafon in aventura de a-si localiza ideile printre proprii neuroni. din astia sint multi care il sustin neconditionat pe basescu si astazi. de ce?

cred ca una dintre explicatii ar tine obiectiv de matching-ul dintre asteptari si realitate. poate ca acesti oameni sint, pur si simplu, multumiti; poate ca asta au sperat de la bun inceput sa gaseasca in basescu, anume o trimbita a frustrarilor mai vechi sau mai noi.

eu am votat cu basescu. Ba mai mult, am semnat si scrisoarea "intelectualilor" care critica parlamentul cind cu cei "322" - ca o completare: am specificat in acel email ca sustineam un principiu, dar daca scrisoarea era un suport direct pentru "politicianul basescu", ii rugam sa nu ma considere semnatar ... mi-au trecut numele, deci scrisoarea era impotriva "principiului", cum mircea mihaies mi-a explicat mai apoi pe indelete :) . Cum ziceam, am votat cu basescu pentru a culege rezultatele pe care mi le-a promis ... nu m-am asteptat la minuni, dar ma caznesc, dupa 5 ani sa gasesc doua rezultate palpabile. Unul, cel care-l gasesc, este condamnarea oficiala a comunismului.

Al doilea? nu vad altul. vad insa un presedinte care incearca sa acopere tot mai mult si tot mai greu propria-i incompetenta cu atitudini si explicatii belicoase. Vad un presedinte sub care, cu participareea lui directa, ne-am intors la fsn. vad un presedinte care e pe cale sa se acopere de penibil pentru cultivarea nepotismului, vad un presedinte care nu reuseste sa implementeze nimic din cele nobile (pe care le sustine din vorbe), dar aproape tot ce tine de sforarii ieftine.

Pro DOC spunea...

Gustave Le Bon, despre psihologia multimilor arta manipularii / selectiuni

Multimile sunt pretutindeni feminine, dar cele mai feminine sunt multimile latine, (intre care ne incadram ca popor - nota mea). Cine se sprijina pe multimi poate urca foarte repede si foarte sus, dar mergand mereu de-a lungul prapastiei. Marii conducători din toate epocile, in principal cei ai Revoluţiei Franceze, au fost extrem de mărginiţi şi au exercitat, cu toate acestea, o mare influenţă.

Arta de a vorbi mulţimilor este de ordin inferior, dar cere aptitudini cu totul speciale. Autoritarismul si intoleranta sunt dezvoltate mai ales la multimile latine. Gata mereu sa se ridice impotriva unei autoritati slabe, multimea se inclina cu servilitate in fata unei autoritati puternice.
Este suficient sa alegi bine termenii spre a face sa fie acceptate lucrurile cele mai odioase, pentru ca puterea cuvintelor este legată de imaginile pe care le evoca, indepent de sensul lor real. Arta guvernantilor consta in principal in stiinta manevrarii cuvintelor. Simpla afirmatie, degajata de orice rationament si de orice proba constituie un mijloc sigur dea face sa patrunda o idee in spiritul mutimilor. Cu cat o afirmatie este mai concisa, mai lipsita de probe, cu atat are ea mai mult credit.
Mulţimile nu sunt influenţabile cu ajutorul raţionamentelor şi nu inţeleg decat asociaţiile de idei grosiere. In consecinţă, oratorii care ştiu să le impresioneze fac apel la sentimentele lor şi niciodată la raţiunea lor. Pentru a convinge mulţimile trebuie mai intai să-ţi dai bine seama de sentimentele de care sant ele animate, să te prefaci că le impărtăşeşti.

Deoarece mulţimile nu sunt impresionate decât de sentimente EXCESIVE, oratorul care intenţionează să atragă mulţimile trebuie să utilizeze AFIIRMATII VIOLENTE, SA-SI REPETE AFIRMATIILE si SA-SI PUNA IN JOC PRESTIGIUL PERSONAL. Mulţimile psihologice sunt credule, sunt capabile să accepte afirmaţiile cele mai neverosimile; de aceea, ele pot fi manipulate acţionându-se asupra imaginaţiei lor. Ca urmare a credulităţii lor, mulţimile sunt USOR EXCITABILE şi NU pot fi convinse prin argumente;
Cand o afirmaţie a fost indeajuns de repetată in mod unanim, se formează atunci ceea ce numim curent de opinie şi intervine puternicul mecanism al contagiunii. Ideile, sentimentele, emoţiile, credinţele au in mulţime o putere de contagiune tot atat de puternică cum au microbii.

Multimile electorale se caracterizeaza prin slaba aptitudine pentru raţionament, absenţa de spirit critic, iritabilitatea, credulitatea şi simplismul. Electorul ţine să-şi vadă flatate poftele şi vanităţile; candidatul trebuie să-l copleşească cu linguşeli extravagante, să nu ezite să-i facă cele mai fantastice promisiuni. In faţa muncitorilor, de exemplu, se cuvine să-i insulţi şi să-i defăimezi pe cat poţi pe patronii acestora. Marii oameni de stat din toate timpurile si din toate tarile, inclusiv despotii cei mai arbitrari, au socotit imaginatia populara drept sustinatoarea puterii lor. Daca as guverna un popor de evrei, as restabili templul lui Solomon, a spus Napoleon.

Cat despre candidatul rival, trebuie să-ţi dai osteneala să-l zdrobeşti stabilind, prin repetiţie şi contagiune, că el este ultimul dintre ticăloşi. Dacă adversarul este un slab cunoscător al psihologiei maselor, el va incerca sa se justifice prin argumente, in loc să răspundă simplu la afirmaţiile calomniatorului prin alte afirmaţii la fel de calomnioase; altfel nu va avea nici o şansă să triumfe. Alegătorul nu se preocupă nicidecum, mai tarziu, să vadă dacă alesul şi-a indeplinit profesiunea de credinţă aclamată şi pentru care se presupune că a fost ales.

Mulţimile îşi schimbă foarte încet convingerile de bază. Ele sunt capabile de a acţiona împotriva interesului unora sau tuturor indivizilor care o compun.

Pro DOC spunea...

Si tot pentru AgaX,

Apropo de condamnarea comunismului

A aparut o foooarte interesanta antologie de lecturi critice ale raportului Tismaneanu, "Iluzia anticomunismului", editura 'Cartier", 2008. Autorii (Daniel Barbu, Gabriel Andreescu, Cistelcan, Rogozan, Adrian-Paul Iliescu si altii) critica atat raportul, cat si intregul demers politic legat de el, desigur, tot de pe pozitii anticomuniste.

Cat despre finalitatea adoptarii raportului..., la o luna de la citirea lui in Parlament, Basescu a declarat pentru saptamanalul austriac "Profil" ca lustratia nu-si mai are rostul, din moment ce aproape toti securistii sunt in economie si, NOTA BENE, in politica. Or, raportul recomanda tocmai adoptarea de urgenta a Legii lustratiei!

Asadar, un alt bluf, marca Traian Basescu: o condamnarea inconsistenta a comunismului, lipsita de orice consecinte palpabile. Cu toate astea, gestul a avut o rezonanta deosebita, inclusiv pentru mine... Si, ca sa revenim la Gustave Le Bon, daca si eu si Basescu am fi fost everei, ca sa ma impresioneze el nu ar fi pregetat sa condamne solemn stapanirea romana si distrugerea Templului lui Solomon!

Pro DOC spunea...

Si tot in legatura cu anticomunismul lui Basescu

La Paris, a declarat ca lustratia nu a mai fost adoptata de parlament fiindca-i anticonstitutionala (uite cine vorbeste!) si ca, oricum, numai 5 la suta din fostul activ PCR mai e in legislativ, iar influenta acelor parlamentari este minora deja.

Sigur, minora: unul e seful statului, altul, din activul UTC, e seful guvernului. Despre cati sunt in guvern (Frontul Salvarii de Criza), cine mai sta sa-i numere? Acestora li se adauga securistii lustrati (sic!) din SRI.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

O sa citeasca si @Agax dar el e putin defazat din cauza de fus orar. :) Pana una alta ma gandeam sa-i numaram pe cei 5% din legislativ. Si poate ii cautam si pe "fostii" de pe listele de la "euro". Vad ca cei care se ocupau de "curatenia parlamentara" someaza mai nou, si nu au mai facut celebrele liste. M-am uitat la ei pe site chiar ieri.