2 mai 2009

Crin il vrea prim-ministru pe Calin


Crin Antonescu, aflat la Oradea, a facut doua declaratii pe care am putea sa le discutam. Prima: in cazul in care in turul doi ar ajunge Geoana si Basescu, acesta nu l-ar sprijini pe Geoana, pentru ca "nu poate schimba ceva esential in Romania".
A doua se refera la faptul ca daca va ajunge presedinte nu ar avea nici cea mai mica ezitare sa il numeasca pe Calin Tariceanu prim-ministru.
Mi se pare foarte important ca liberalii sa nu sustina pe nimeni in cazul in care candidatul lor nu intra in turul doi. Si mai important e ca se anunta un tandem, Crin-Calin, care ar avea puterea de a reuni toate aripile si fortele partidului, si ar putea atrage voturile celor care regreta deja fosta guvernare. Intrebarea e insa cu cine ar forma Calin Tariceanu noul guvern. Cu PD-L sau cu PSD?

31 de comentarii:

Daniel Mălăelea spunea...

Mi se pare o varianta care confera o si mai mare putere PNL. Mult succes!

Mos Califar spunea...

Ambele declaratii: perfecte. N-are de ce sa-l sustina pe Geoana, 30% din PSD o sa-l sustina pe Crin (prietenii stiu de ce )
Guvernul dac-o fi sa fie : cu PD-L Dupa era Base, PD-L va fi frecventabil, au destui oameni ok acolo

Liviu spunea...

Suntem in domeniul speculatiei pure si e mult prree devreme sa vorbim despre aceste lucruri, cu atat mai putin despre cine poate fi sustinut in turul II.

Totusi... sa ne prindem in joc.

Daca Crin Antonescu ajunge presedinte exista sanse ca PDL sa se detaseze de Basescu si de nucleul dur basescian. In aceste conditii poate devine posibila colaborarea cu ei. Nu stiu, doar un gand.

Sa nu uitam ca principala conditie pusa de PDL pentru colaborarea cu PNL era debarasarea de Tariceanu & Co :)

Cristian Banu spunea...

=))
Dar crezi că în PNL găseşte oameni pentru un guvern? E-adevărat că pe lângă Pogea Vosganian este un... Eminescu al finanţelor, dar mai bine nu. Ştii cum se zice, mai bine să te creadă lumea prost decât să faci ceva să spulberi orice îndoială. Din fericire, Crin nu va avea "şansa", cu 7-8% neavând cum să pună condiţii.
În 4 ani de guvernare, PNL nu a demonstrat decât mediocritate, dar a avut şansa unei economii care a funcţionat OK şi bunul simţ de a nu o deranja foarte tare.
Cu oricare dintre partide s-ar alia ar face o mare greşeală, mult mai mare decât cea a alegerii lui Crin Antonescu preşedinte.

tony spunea...

Daca iese Antonescu presedinte,in primul rand trebuie zburat Boc din functie,apoi urmand sa inceapa negocieri.Intre timp se va schimba si seful de la DNA.Guvernul poate fi facut de PNL in toate variantele ,chiar si minoritar.

Lilick Auftakt spunea...

Mie mi se pare ca e prima declaratie de politician jucator a lui Crin. Pe de o parte da un mesaj electoratului PNL, care dupa congres se cam impartise, oscila. Mesajul e: ma votati pe mine, il veti avea premier pe Calin. Singurul risc e a nu faca si Principele Duda aceeasi declaratie, adica sa-l vrea si el pe Calin PM. Dar eu nu cred ca va declara asta pentru ca e... apolitic, independent. Nu poate sa riste sa piarda voturi de la alte partide.
Apoi mai e mesajul pe care il da spre PSD: atentie ca pe Geoana nu il sustinem!

mihai4 spunea...

Cristian Banu spune:În 4 ani de guvernare, PNL nu a demonstrat decât mediocritate, dar a avut şansa unei economii care a funcţionat OK şi bunul simţ de a nu o deranja foarte tare.--------------------si faftul ca nu a ,,deranjat'' economia asa cum fac subspeciile astea e o calitate.Si apropo,ei daca au fost 4 ani mediocrii,astia de acum cum sunt?La crem de la crem probabil.Gresit de la cap la coada toate afirmatiile tale.punct.

Lucia Verona spunea...

Şi eu cred că ambele declaraţii sunt fireşti. Nu e cazul, la începutul campaniei, să admită măcar ideea că nu va ajunge în turul doi. Dacă nu ajunge, mai e timp de văzut. Iar susţinerea lui Tăriceanu ca premier e corectă din mai multe puncte de vedere.

Marius Mina spunea...

Cred ca marsati fara rost in directia DUDA care nici cu Regele de manutza nu va depasi 3-4%.Ma astept la Radu Duda sa iasa public si sa spuna ca-l va numi pe Geoana PM.
Antonescu a inceput sa puncteze bine, o va face si mai bine dupa 9 mai.
Celor cu tuberculoza cerebrala le recoamnd o pauza lunga ptr relaxare.
In ianuarie , Basescu va fi deja istorie, una grtezoasa dar de-a noastra.
Antonescu il va chiureta din primul tur.

Liviu spunea...

@ Cristian Banu

Sa fim totusi cinstiti si sa recunoastem ca, fara a fi fost un ministru grozav, Vosganian e un fel de Mutu al finantelor in comparatie cu gugumanul de Pogea (ca postul lui Hagi e deja ocupat de nea Nicu Vacaroiu) :)

Marius Mina spunea...

@Cristian Banu e clona lui IT Morar sau a lui Cristian Preda?
Debiteaza pe aceeasi frecventa .

mihai4 spunea...

Lilick,sti ca sunt cu Raducu,dar simt ca Tariceanu a inghitit in sec si face ce stie el mai bine,adica a lasat egoul la o parte si la luat de mana pe Crin spre al ajuta.Intrun fel tot el a facut pasul.Faptul ca mai zilele trecute cand toti isi aratau zgura din creieri[gen Radu Portocala,Mariusica,etc]fata de consilierea lui Crin de catre Petrica,eu vedeam practic inceperea colaborari intre Calin si Crin.Si intrun fel mie ciuda ca ma sti,sunt cu Radu iar acum ma vad unpic in urma,sti tu la ce ma refer.Practic Crin ii papa din palma lu Calin.Fara el e slab,slab de tot fara sanse reale in toamna.Eu raman unde sunt asa ca trebuie lasati fiecare pe culoaru sau[Radu si Crin]sa vedem fiecare cat absoarbe si ,,al'' mai cu potential sa fie sprijinit.Deci eu nu renunt la cal,dar sunt ingrijorat,deacum Crin e mai puternic fara discutie si parca imi pare rau.Tot Calin va decide in privinta lui Radu,ai sa vezi.Ii va lua pe Emil si Ionica si vor decide cand va fi momentul.

mihai4 spunea...

Cristian Banu---------Mariana Campeanu versus Marian Sarbu--Nicolaescu vs Balzac--Vozganian vs Pogea----Melescanu vs Stanisoara----Anton vs Caty Andronescu---Orban vs Berceanu---PUSTIU DE LA AGRICULTURA VS Ilie Sarbu-----ETC. Doar Diaconescu e mai bun decat oricine a fost in guvernu pnl. Deci in concluzie,esti orb sa nu observi diferentele, sau doar ciumec?Astia din doua dita mai partidele ma fac sa borasc in permanenta.GARGARA,PREA MULTA GARGARA,PUTINTE IOC.

Gheorghe spunea...

Paleologu citat de Cotidianul
Theodor Paleologu: PNL ar face bine să-l susţină pe Principele Duda, e mai serios decât Antonescu
Theodor Paleologu a ţinut să precizeze : „Radu Duda are dreptul de a candida şi, cel mai important, reprezintă un vector de civilitate în confruntarea electorală”. Paleologu a argumentat că principele Duda este un om „civilizat şi non-agresiv”.

„PNL ar face bine să-l susţină pe Duda la preşedinţie.
Si un articol de Toader Paleologu
Printul si Premierul

Gheorghe spunea...

@Lilick Crin Antonescu face declaratii hazardate. Daca PD-L-ul a refuzat o alianta cu PNL-ul conditionata de Tariceanu premier, cand Presedinte era Basescu, de ce ar accepta o alainta in care sa PNL-ul ar detine ambele pozitii?
La vremea respectiva Tariceanu a spus ca din motive de echilibru, pentru ca PD-L-ul are Presedentia, PNL-ul ar fi pretins postul de Premier.

Daca PNL-ul ar detine Presedentia, din motive de echilibru si de majoritate, ar fi doua argumente ca Premierul sa fie PD-L-ist.

Gheorghe spunea...

AVERTISMENT - Articolul lui Toader Paleologu e din august 2004.

T Paleologu sustinea referitor la propunerea lui Nastase ca Printul Radu sa se inscrie pe listele de senatori, ca:
"Adica de ce nu l-ar sustine intr-o candidatura nu pentru Senat, ci de-a dreptul pentru Presedintie? Printul Radu ar putea fi candidat independent, sustinut de PSD. Sansele lui ar fi, fireste, mult mai mari decat ale lui Adrian Nastase."

mihai4 spunea...

Lilick,spunemi te rog ca n-ai ratat?Please.Nutzica calare pe un cal alb,imbracata in argintiu fireste, inclusiv incaltarile. Si vorba aia,prima oara daca e sa ne luam dupa ea.Nu stiu ce sa cred.O fi fost calare, oare, pentru prima oara?

Vlad Florea spunea...

Am inviat!!

Dan Trofin spunea...

Paleologu e o caricatura de om si politician...

il face de rusine pe taica-su !
a fost penibila faza aia cu acvariul la visita lui Albert ed Monaco, cand Albert s-a bagat pe dedesubt si a intrat in interiourl acvariului...daca va mai amintiti faza !
bine, pe el il ajuta si structura atletica, faptul ca a facut sport si a mers la cateva editii de Olimpiada !

apoi, jenibilul de Toader Paleologu, a incercat si el, spre ridicolul acelui moment reusit al lui Albert, doar ca f ff greu, extrem de greu a incaput odrasla marelui sau tata !

vazandu-se in interiorul acvariului, avea niste glume-n program de-ti venea sa arunci tv pe geam. tipice unuia care nu e amuzant si, incercand sa para interesant si placut, se afunda si mai mult in rahat !

cat despre declaratia lui Crin, este inteleapta, aflandu-se in duel cu Geoana, teoretic.
practic, Geoana e sub scorul PSD iar Crin putin peste al PNL.
este si o mana intinsa catre PDminusL, de catre PNL, mai mult catre acea parte a electoratului sedus in ultimii ani, trecut de la PNL catre PDminusL.
dupa ce va pierde alegerile Basescu caci nu vom putea spune ca le va castiga cineva, doar ca va ajunge Crin Presedinte pe baza votului negativ (vechea poveste), cea mai fireasca alianta va fi cu o parte din PDminusL, care se va dezice de mana moarta - Basescu !

pe la sfarsitul anului acesta, va incepe sa se contureze, tot mai clar 2 tabere puternice in cadrul PDminusL, una venind catre PNL cu care va forma Guvernul.
alta tabara, fidela lui Basexu, va atrage o parte din nemultumitii din PSD (grupul de la Cluj, in special) cu care va forma un partid presidential.

Marius Mina spunea...

@Gheorghe, te-a insarcinat inteligentu'lui nea Alecu sa ne convingi ?

Cristian Banu spunea...

@Liviu,
eu i-am spus Eminescu, doar e poet, cu mingea nu cred că le ştie nici cât Pogea :P

cosmin spunea...

ma mir ca nimeni nu a observat afirmatia intreaga a lui crin: il va numi pe tariceanu premier dk acesta va fi propunerea pnl; cum era vorba aia? pâna la dzeu te manânca sfintii?
sper ca nu am gresit

Roxana Iordache spunea...

L. Bine zici preşedinte-jucător. Adică, Antonescu este egal Băsescu al liberalilor. Blogspotul vostru n-are emoticoane, că ţi l-aş pune pe domnul verde.

Hai să revenim la (ce a zis în) realitate. Tu spui că "n-ar avea nici o ezitare" să-l desemneze pe Călin Tăriceanu premier. În realitate a zis dacă şi cu parcă. 1.Dacă PNL ar fi în situaţia să formeze guvernul şi 2. Dacă PNL l-ar vrea pe Călin premier. Deci, să fim serioşi cu fără ezitările retorului. Nici n-ar avea cum, că nu are atribuţii şi răspunsul corect la întrebare era cel dat de Principele Radu la "3x3" săptămâna trecută, anume că preşedintele nu are prerogative să schimbe premierul, asta ţine de Parlament.

Inteligenţa lui Crin Antonescu e mult mai limitată decât i-a păcălit pe mulţi.E şi el doar un şmecheraş,ca şi Băsescu, diferenţa fiind că păstrează aparenţele. În rest,aceeaşi marfă expirată.

Lilick Auftakt spunea...

Scuze ca nu am putut sa va raspund. Multumesc, Gheorghe pt articol. Roxi, ti-am scris ieri ca am bagat emoticoane. Insa sunt cele clasice de mess, fara "mr. green". Te rog sa le folosesti. :)

V-am citit pe toti cu atentie. Nu cred ca exista cineva care sa nu recunoasca ca acest guvern e cu mult inferior celui anterior (cum zice si @Liviu). De la vesnicul absent Videanu pana la foarte activa Duduie nu putem sa-l scoatem in evidenta decat pe Diaconescu.
Paleologu se face de ras nu doar prin declaratii, cat pentru rolul de papusa de ceara pe care il are in acest guvern.
Despre Crin cred ca a facut niste declaratii de politician jucator, da. Si, @Roxana, eu care l-am votat pe Basescu nu m-as supara sa avem un alt presedinte-jucator, dar care sa nu fie mitocan si populist, fost comunist sau securist. Dar sa faca si echipa cu Tariceanu care mai mult ca sigur il va sustine. Geoana trebuie atacat, asta e clar. @Cosmin, am observat ceea ce spui. Multumesc.
@Cristi Banu, parca erai mai optimist in trecut. :)
@Marius, sa vedem. @Vlad, adevarat ai inviat. @Mihai, Tariceanu e foarte fidel partidului. Nu-ti imagina ca va juca pe alaturi.
@Patrick, eu nu stiu cu acvariul...ai ceva link?

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

"Crin Antonescu face declaratii hazardate. Daca PD-L-ul a refuzat o alianta cu PNL-ul conditionata de Tariceanu premier, cand Presedinte era Basescu, de ce ar accepta o alainta in care sa PNL-ul ar detine ambele pozitii?"

Nu e necesar sa accepte. Liberalii pot guverna si singuri. Insa daca n-ar mai fi Basescu presedinte PD-L se a duce spre prapastie, si ar accepta orice ca sa stea la cascaval.

Cristian Banu spunea...

@lilick
Optimismul meu nu are nici o legătură cu PNL (din păcate). Sunt un pic melancolic fiindcă după 20 de ani va fi prima dată când nu vor avea votul meu. Oricât aş ţine la PNL, nu pot vota o listă care o are în frunte pe Nikita. Şi mă tem că nici pe Crin nu-l pot vota la prezidenţiale. Nu pot să-mi păcălesc IQ-ul la nesfârşit.
Că PNL a făcut o mare greşală când l-a ales pe Crin preşedinte o dovedeşte declaraţia nr. 1 prin care se plasează singur în afara competiţiei (ca să ai ce voturi să dai, trebuie să fi ieşit din competiţie, nu?). În al doilea rând, nu-ţi centrezi campania pe Băsescu, mai ales că devine din ce în ce mai clar că nu va candida. În fine, după Congres a dispărut o lună, probabil că după hiperactivitatea verbală din ultimele zile va mai dispărea o lună. Nu aşa se face politică.

Lilick Auftakt spunea...

@Cristi Banu

Stiu. Ai dreptate. Dar eu nu pot sa pedepsesc un partid care nu inseamna numai cativa lideri, capi de liste...etc. Stiu ca altii (vad ca si tu) o sa-i penalizeze. Dar mai sunt si persoane in partidul ala care nu merita asta. Si ma mai motiveaza si faptul ca nu as putea vota PSD sau PD-L. Si ceva totusi trebuie sa votam.

Gheorghe spunea...

@Lilick "Liberalii pot guverna si singuri."

Daca-i sprijina o majoritate parlamenara, care sa initieze o motiune de cenzua prin care sa schimbe Premierul!
Presedintele nu poate schimba Premierul.

Majoritatea Parlamentara se face in negocierile dintre partide.
PSD-ul si PD-L-ul nu sunt omocene si consecvente, iar PNL-ul cu 20% nu are o pondere atat de mare incat sa conduca negocierile din pozitie de lider.

In plus dupa mizeria de congres PNL-ul a slabit, s-a separat in doua tabere, cei de la conducere care au trecut la epurari, si cei din opozitie care asateapta ca primii sa-si frannga gatul.

Declaratia lui Crin nu convnge pe nimeni. Daca voiau colaborare cu "invinsii" trebuiau sa adopte alta pozitie fata de ei.
Il vezi pe Orban colaborand cu Bogdan Olteanu?
Situatia indusa in PNL ii face sa nu ajunga la guvernare, pentru ca unii parlamentari simpatizeaza sau sunt santajati de Basescu si altii cocheteaza cu PSd-istii lui Hrebenciuc.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Nu il vad pe Orban colaborand cu Bogdan Olteanu. Dar il vad pe Bogdan Olteanu colaborand cu oricine din PNL. Tabara care a pierdut din PNL, condusa de Tariceanu, e prea dimplomata ca sa nu realizeze ca numai intr-un partid puternic pot ajunge din nou sa conduca. In timp si cu rabdare. Un PNL in care exista lupte interne ar fi mai slab si, in timp, s-ar forma si mai multe tabere, s-ar scinda si s-ar distruge, ar disparea. Insa cat e Tariceanu acolo nu se va intampla asta. Au o sansa Crin si Orban sa invete si ei asta. Acum, ca au responsabilitatea posturilor de conducere.
Iar in privinta guvernarii si a aliantelor, am vazut cu totii in ultimii ani ca se pot intampla lucruri la care poate nu ne-am gandit. E posibil orice.

Gheorghe spunea...

Nici eu nu cred vor fi lupte interne in PNL, dar un noncombat o sa fie.
Eu am criticat o moda care-i in PNTCD si a fost in AP, respectiv alegerea in grup pe motiuni. Consider ca asta provoaca "bisericute", care inevitabil intra in competitie si slabesc partidele.
Mie teama ca Orban si Norica sunt condusi de o astfele de filozofie, si fiind in conducere ei "dau tonul" la politicile din interiorul PNL.
Ceilalti vor reactiona la politica stabilita de conducerea PNL.

Daca cei din conducere nu colaboreaza cu toti parlamentarii si vor avea "preferati", vor provoca acea atitudine de espectativa, de vanatoare a erorilor pe care sa le impute la urmatorul congres.

mihai4 spunea...

Superb dialogu intre Gheorghe si Lilick.De acord cu fiecare fraza.Esti inteleapta Lilick,sa traiesti.