26 mai 2009

Noii secretari cu agitatia si propaganda ne sufoca


Pe vremea lui Ceausescu circula un banc. Se spune ca dictatorul ar fi ajuns in iad. Napoleon i-a convocat la el pe Ceausescu, Hitler si Mao.
- Tu cine esti?
- Mao Zedong.
- Daca aveam eu atatia soldati ca tine nu pierdeam batalia de la Waterloo!
- Tu cine esti?
- Adolf Hitler.
- Hmm... Daca aveam eu tancurile tale nu pierdeam batalia de la Waterloo!
- Si tu?
- Nicolae Ceausescu.
- Eheeee, daca aveam eu aparatul tau de propaganda nici nu se afla ca am pierdut batalia de la Waterloo!

Bancul este ilustrativ pentru forta de care dispunea regimul Ceausescu in ceea ce priveste propaganda. Elemente din propaganda aceea ne-au ramas tuturor in memorie. Si, din pacate, astazi avem ocazia sa le revedem pe unele dintre ele, chiar daca in forma incipienta.

Scriam acum cateva luni (vezi AICI) despre Toader Paleologu, cel care a pus prima piatra de temelie la cultul personalitatii presedintelui Basescu, numindu-l pe acesta o adevarata “pleasca”, adica un om providential pentru PD-L. Intre timp, dl. Paleologu a recidivat, si l-a comparat pe Traian Basescu cu marele Ionel Bratianu. Iar comparatia a fost, oricat de scandalos ar fi acest lucru pentru un om de cultura, in favoarea lui Basescu, si nu a unuia dintre intemeietorii statului roman modern.

Asta a fost doar inceputul. Cristian Preda si Traian Ungureanu l-au comparat pe Basescu (nomine odiosa…) cu Corneliu Coposu. Nu e deloc clar de ce un reprezentant al anumitor structuri la Anvers poate fi comparat cu un om care a facut 17 ani puscarie politica, din care 8 ani recluziune totala. Coposu a povestit rareori despre acea perioada, dar stim de la noii lui colegi de celula, ca, dupa 8 ani de izolare completa, acestia au fost nevoiti sa-l reinvete sa vorbeasca si sa scrie. Fac o paranteza: romanul lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, se bazeaza pe o intamplare adevarata. Un marinar englez a stat doi ani si ceva singur, pe o insula pustie (nu 20 ani, ca in carte), iar cei care l-au salvat au trebuit sa-l reinvete engleza si comportamentul uman.

Care sunt elementele similare din profilul lui Traian Basescu, astfel incat acesta sa poata fi comparat cu Seniorul Coposu, e greu de spus. Faptul ca noii politruci au facut acest pas, rupand barierele logicii si bunului simt, ne aduce aminte de propagandistii lui Ceausescu, care il comparau pe acesta cu… Mihai Viteazu.

Si, pentru ca asta nu a fost de ajuns, cei doi au comparat-o pe Macovei cu Doina Cornea. Fireste, cele doua femei nu s-au intalnit niciodata inainte de 1989, dar, daca ar fi fost posibil s-o faca, atunci Macovei (procuror la acea vreme) ar fi anchetat-o pe Doina Cornea…

Noii propagandisti amesteca totul, pun in aceeasi oala victima cu calaul, isi compara idolul cu Mesia sau cu personaje istorice si, pentru ca toate acestea nu sunt de ajuns, apeleaza si la alte”obiceiuri” ale Epocii de Aur. Un cor de copii recita sacadat, la Bistrita Nasaud, in week-end: “Bine ati venit dom-nu-le preee-seee-dinte!”. Gheorghe Flutur isi prezinta Bucovina prin litere din oi pe dealuri, pentru ca presedintele sa admire creatia din elicopter. Si cine stie ce ne mai asteapta…

Amintiri dureroase, pe care le credeai demult uitate, se trezesc in cei care au apucat ultimii ani ai lui Ceausescu. Incepe sa ti se faca frica… Cineva are curajul sa treaca un prag si, faptul ca presedintele nu respinge asemenea practici, trezeste ura si panica.

Nici Ceausescu nu solicita in mod expres aplauze, nu cerea direct ca, atunci cand vine din strainatate, oamenii sa-l intampine la sosea, formand un cordon uman intre Otopeni si sediul Comitetului Central. Nu cerea aplauze si urale prelungite, nu cerea scandari la congrese si nici portrete si pancarte peste tot. S-au tiparit memoriile multora dintre colaboratorii sai de odinioara si nimeni nu scrie ca Ceausescu cerea PERSONAL asa ceva. Dar i se oferea si nu refuza niciodata. Se vedea ca-i face placere…

Nici Traian Basescu nu ia atitudine fata de adulatorii de tip nou, desi el este acela care, in fond, a condamnat comunismul si, implicit, toate manifestarile sale.

In a doua jumatate a anului 2004, cand Adrian Nastase sufoca pur si simplu toate televiziunile cu aparitiile sale, am avut acelasi sentiment de déjà vu. La fel ma simt si astazi. Aparitiile sufocante ale lui Nastase ne enervau, iar prezenta sa in tot si-n toate ne inducea o senzatie de respingere. Si reactia noastra a fost una pe masura.

Adrian Nastase, marele favorit, cel care detinea toata puterea, a fost batut cu o diferenta de numai 250.000 voturi. Culmea, cel care l-a batut a fost chiar Traian Basescu, cel care astazi i se substituie, si care nu pare sa fi invatat nimic din experienta lui Adrian Nastase.

Noii secretari cu agitatia si propaganda isi fac, in fond, bine treaba. Munca lor induce tot mai mult senzata de sufocare, iar aceasta duce la greata si respingere. Sa le uram succes? Sa le uram!

26 de comentarii:

Paul Gabor spunea...

Eu le urez succes din inima, sper sa reuseasca sa ingretoseze populatia la timp. Sper sa vomitam cu totii drept in cambuza matelotului. Dar cine vine la cina? Cine-i urmatorul musafir? Ultimii 20 de ani ne-au adus ceva bun?

Lilick Auftakt spunea...

@Paul Gabor

Eu ma gandeam macar sa nu mai avem parte de asa ceva.

INCERTITUDINI spunea...

Ce cuvinte sa alegi ca sa spui ceva?
Eu nu gasesc...

Lilick Auftakt spunea...

@incertitudini

Chiar daca noi uneori nu ne gasim cuvintele, cei care si-au facut un titlu de glorie din faptul ca au ajutat la condamnarea comunismului ar trebui sa fie primii care sesizeaza si condamna propaganda si cultul personalitatii, chiar daca momentan acestea sunt intr-un stadiu incipient. Faptul ca nu se aude nici musca din partea lor e grav.

Shadow spunea...

Nu trebuie sa te mire.

Istoria este ciclica. Mai ales pe "plaiurile" noastre. Sustinatorii si lingaii lui ceausescu se considerau "buni romani", actualii se considera la fel. Azi radem cand il vedem pe unul ca plesita ca se exprima considerand ca e un adevarat patriot, alti "fosti" sunt mai putin vocali dar la fel de bine convinsi de "bunele lor intentii".

De ce s-ar schimba ceva azi? Nu avem inca "toleranta" necesara de a suporta democratia. Si ce se vede azi nu se refera la "simplii muritori" votanti, "poporul indobitocit", etc(lozincile eterne) ci chiar la o parte a intelectualilor. avramescu (si scriu cu minuscule voit) ne spunea in urma cu ceva timp cum e cu democratia cu partid unic si cat de "posibila" este ea, Preda si tru + Paleologu, etc fac "echivalari" nesimtite fata de putinii, mult prea putinii romani INTEGRI la care ne putem raporta.

macovei = Cornea?
basecu = Coposu?
ceausescu = Mihai Viteazu?
ponta = micul Titulescu?

Ce diferente sunt? Nici una. Ce interese? Aceleasi. PUTEREA si accesul la ea. De ce? Pt propriile "clanuri" de data asta de "intelectuali".

In urma cu ceva vreme patapievici ne explica cum "scheletul din dulap" Eminescu nu permite noii intelectualitati sa se "dezvolte", sa se "asume", etc. Ei au nevoie sa devina "etaloane" de masura in cultura si mai ales in MORALA. Si repede ca viata nu asteapta.

Cornea, Coposu, Titulescu, Mihai Viteazu sunt si ei "scheletii" din dulapurile noilor "moralisti" ai natiei. Cum "eliminarea" lor directa din "referinta culturala si morala" (asa cum o cerea aproape direct patapievici) s-a vadit prea GOGONATA se merge mai nou pe echivalari.

Sarac popor. Foarte sarac. Nu avem "elita" capabila sa ne reformeze intai dpdv al mentalitatii si apoi al modului de viata.

Spunem adeseori ca romanii sunt murdari. Ca orasele noastre, cu putine exceptii, sunt murdare in raport cu ce vedem in vest. Dar "cauza" acestei mudarii dupa 20 de ani de "post comunism" e referita mereu la "educatia comunista". Ori e fals. Suntem ceea ce suntem "educati" sa fim. Suntem amatori de MANELE si de MANELISTI. Ramane sa gasiti "voi" care sunt manelistii si care sunt manelele de mare succes din "cultura". Cei care dau "directia" educatiei "maselor".

Progresul mental romanesc ramane pe un cerc si suntem in plin proces de "intoarcere" la punctul de plecare. O noua epoca de "labele poc". Pt ce am pierdut 20 de ani? Pt acelasi lucru. Pt aceleasi metehne. pt ca un "antohi" spalat bine de catre "elita" romaneasca sa ne reprezinte in Europa. O meritam pt fatalismul nostru exacerbat, pt lehamitea ajunsa "figura de stil", pt "neimplicarea" noastra a celor "oarecare" in controlul asupra societatii. A societatii noastre.

Vania spunea...

Traian Băsescu, acest Burebista al mileniului III...

hendrix spunea...

Activistii de partid comunisti aveau un rol insemnat, acela de a SPALA CREIERELE, de a deforma realitatea, de a face din alb negru si invers. Dupa decenii de propaganda comunista roadele s-au vazut, aparand OMUL NOU, un individ amorf, fara personalitate, fara gandire proprie, capabil doar sa fie indoctrinat, manipulat dupa cum vroia partidul. Era mintit in fata cand sistemul mergea prost, i se dadeau drept inamici TINTE FALSE pentru a-si refula nemultumirile: burhejii, chiaburii, americanii, intelectualii, maghiarii etc. etc.Regimul avea grija intotdeauna sa inventeze un DUSMAN, impotriva caruia poporul trebuia sa lupte pana la nimicirea lui!
In decembrie 89, cand a avut loc lovtura de stat pusa la cale indelung de ilici, s-a gasit de securisti marota TERORISTILOR, vinovati pentru miile de morti. Culmea tupeului: ei ii ucideau pe oameni cu sange rece si dadeau vina pe ,,teroristi'', de negasit nici azi! Dar ei se stiu cine sunt.
In martie 90 are loc mascarada de la Tg. Mures, cand securistii lui ilici amorseaza un scandal interetnic, cu morti si raniti. Vinovatii sunt maghiarii ,,extremisti'' si nu securistii care au incitat la violenta!
In iunie 90 securistii lui ilici pun la cale celebra mineriada din Piata Universitatii. Vinovati sunt ,,legionarii'' si nu securistii care au incitat la violenta. A fost un jalnic pretext pentru a BAGA GROAZA in intelectualii care il infruntau pe ilici, de a timora firava opozitie liberalo-taranista de atunci.
Am dat doar trei exemple de MANIPULARE COMUNIST-SECURISTA din anul 1990. Aceiasi comunisti, aceiasi securisti si-au continuat jocul facut in anii comunismului, acum sub masca ,,democratiei originale''. Au trecut 19 ani, ce s-a intamplat notabil de atunci? Taranistii au disparut, liberalii sunt in opozitie si fesenistii la putere. Mijloacele de propaganda nu s-au schimbat semnificativ. Atata timp cat poporul va fi tinut in bezna, in jug, cat timp valorile reale vor fi injurate si falsele valori aplaudate, NIMIC nu se va schimba. Acum boborul il aclama INCA pe ba-secu, dar MAINE pe cine va aclama? Adevarata problema sta in faptul ca exista inca un numar mare de OAMENI NOI, creati de ceasca, care mai raspund la comenzile celor care i-au DRESAT! Atat timp cat ei exista, vor exista si propagandisti portocalii ca TRU, mihaes, patapix, liicheanu, itmorar sau patras-coiu care sa smulga voturi in favoarea sistemului. Al celui securisto-comunist, desigur.

Pro DOC spunea...

In mai 2009, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu ne-a dezvaluit marele atu politic al PD-L: MASINARIA ELECTORALA.

"(...) Că PSD-ul are, şi noi ştiam asta, cea mai performantă maşină electorală. (...) La localele de-acum vedem că mai există un partid cu o maşinărie electorală la fel de performantă ca a lor, Partidul Democrat Liberal. Deci eu cred că ăsta e marele câştig al PD-L, că în acest moment are o maşinărie electorală." (Cotidianul / 26 mai 2009)

Cum a ajuns PD-ul sa detina o performanta masinarie electorala e destul de neclar inca. Istoricul partidului apare pe Internet in mai multe variante, niciuna completa. Ne amintim ca, l-a desprinderea din FSN-ul mare, nucleul devenit azi stapan pe marea masinaria electorala si-a revendicat (si a obtinut in instanta) dreptul de-a folosi sigla FSN, restul partidului - la data aceea mult mai mare decat "noul nascut", fiind fortat sa-si schimbe denumirea in FDSN (Frontul Democral al Salvarii Nationale, ulterior PDSR , azi - PSD).

Revenind la PD, nascut ca FSN, (distinct de parintele iliescian, retrogradat la titulatura de FDSN), si-a luat, prin mai multe absorbtii si fuziuni cu partide minore, numele de PD-FSN. In istoria oficiala a PD-ului nu prea se sufla un cuvant despre batalia pentru sigla "FSN" si nici despre fuziunea cu partidul cu Virgil Magureanu, Partidul National Roman, - format la randul lui din fuziunea Partidului Noua Romanie (a carui creare a fost clar asumata de Magureanu), cu PDAR , alt partid creat de securitate ca replica la PNT, ulterior PNT-CD.
Asadar, nu doar o performanta masinarie electorala, ci si escamotarea gunoiul de sub presul devenirii istorice a celor care astazi se pretind urmasii Bratienilor si
egalii Seniorului Coposu si ai Doinei Cornea.

Privindu-i, iti vine sa exclami, in dulce stil clasic, eminescian : " Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
As mai adauga doar ca "aceste creaturi / Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri / Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară."

P.S. In privinta supraexpunerii mediatice a presedintelui, un lucru este clar. Este o lama cu doua taisuri: in timp ce promoveaza, si erodeaza.

Pro DOC spunea...

Si fiindca tot ne-a amintit Shadow de nefericita formulare a lui HRP, propun sa le aratam mai des "scheletul din dulap":

Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi - nişte mişei!
................................

Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.

Lucia Verona spunea...

După părerea mea, cultul personalităţii lui Băsescu n-a început acum, ci pe vremea lui "Aici sunt banii dumneavoastră" şi "Iarna nu-i ca vara". Construit cu migală şi know-how. A evoluat treptat, a avut un prim "vîrf" în 2000, apoi altul mai înalt în 2004-2005 (chiar dacă trecea drept entuziasm popular), iar acum a ajuns la cote alarmante. Noroc de oile din Bucovina că acum îşi dă seama toată lumea!

hendrix spunea...

@Lilick Ai mare dreptate atunci cand faci trimitere la situatia politica din anul 2004, cand nastase acaparase media, o sufocase de-a dreptul! Imi aduc aminte cu scene scremute de popularitate, cand dadea cate o raita prin tara imbracat modest, adica popular. Culmea penibilului a fost cand s-a dus undeva la tara ca sa dea la coasa!!! Nu stiu ce strategi de imagine a avut, dar mai mult i-au facut deservicii! Aparitiile sale au ajuns sa innebuneasca lumea, sa fie scarbita pur si simplu. Tare ma tem ca si ba-secu va merge tot pe ,,strategia asta'' si sper sa aiba aceleasi succesuri!
Am citit in Coti de azi un articol socant scris de Ursu, la care nu m-am putut obtine sa nu comentez. Am avut impresia ca parca il elogia pe ba-secu, pentru stilul sau natural de a fi popular. Asta spre deosebire de Antonescu sau geoana, care nu pot minti cu naturalete. Ajung sa cred ca ipostaza asta de presedinte popular, ceva intre mascarici si bufon, a ajuns sa fie un ideal pentru manelisti, pe care doar securisti ca ba-secu pot interpreta ,,natural'' acest rol. Oare a tine acest balci ieftin pana in noiembrie, la ultimul bal?

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Culmea e ca initial am vrut sa scriu ceva de kitschul in politica. Insa comentariul tau e exact in sensul asta.

Lilick Auftakt spunea...

@Vania

Cand l-am vazut cu suba aia de oaie pe el... numai la Burebista nu m-am gandit. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

A propos de ce zici si tu, uite ca am uitat sa-l trec in "antologia rusinii" si pe Patapievici care vorbea despre faptul ca unii dintre noi suntem nedemni de a vota. Cei care il hulim pe Basescu.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Nu stiam de articolul ala. Merci mult..

Erodeaza, dar cam lent. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Da, si despre asta voiam sa scriu. Despre naturaletea de a fi marlan, toparlan.. in politica. Si cat produce asta voturi. Chestia e ca produce, iar cei care se dau educatorii neamului nu se irita deloc vazand asta, din contra, beneficiaza si ei din plin.

In ceea ce il priveste pe Nastase.. Da, a incercat sa para... popular. Cu micul in gura la supermarket, in multe ipostaze pe care vad ca ti le amintesti si tu.

hendrix spunea...

@Lilick Ca sa fiu mai exact, patapix spunea ca nu meritam ,,sa intram in joc''! Evident ca in acceptiunea lui asta insemna sa nu votam. Ei bine, spre dezamagirea lui, voi vota impotriva lui, chiar daca ar fi sa nu ajunga Antonescu in turul doi. S-ar bucura patapix ca la vot sa mearga doar manelistii lui ba-secu si pensionarii lui geoana, ar vrea el ca cei scarbiti de politicieni sa stea acasa! Am impresia ca se lucreaza intens, intentionat, la scarbirea electoratului, in speranta ca nu va merge la vot, conturile urmand a fi reglate doar de ,,masinariile electorale''.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Exact!
Legat de ... sacrbirea populatiei. Sunt unii care o fac intentionat, dar si unii ca Mircea Badea care o fac si eu nu inteleg de ce. Ideea ca "toti sunt la fel" si cu alte cuvinte sa nu te duci la vot e cel mai mare pericol. Pensionarii si manelistii lui Basescu se duc de fiecare data.

hendrix spunea...

@Lilick Spre deosebire de anul 2004, cand economic lucrurile se miscau relativ bine, anul asta este criza! Degeaba merge securistul de la Anvers pe la Sambra oilor, pe la Tanjaua sau participa la tunderea de oi, oamenii au nevoie de altceva decat circ ieftin. Refuz sa cred ca ba-secu va putea sa amageasca cu cinism atatia oameni, sa-si bata joc de ei pana cand le ia votul. Anul 2004 a reprezentat un NU hotarat coruptiei care devora tara, acum se va spune un NU manelizarii politice, populismului desantat si demagogiei ieftine. Poate n-o sa ma crezi, dar nastase imi pare nu doar mai domn, ci mult mai frecventabil decat securistul-mascarici. Va pati exact ca si nastase in 2004, doar ca el stie ca va pierde, pe cand nastase nici macar nu-si imagina.

hendrix spunea...

@Lilick Scarbirea populatiei se face INTENTIONAT, vrand sa dea senzatia ca totul este o cloaca, toti fura, toti mint, toti sunt niste nemernici. FALS! Scarbirea populatiei este INDUSA de media basesciana, interesata direct sa vina cat mai putini la vot, scopul lor este ca ei sa stea acasa!
Ai observat ce revarsare de ura a fost la intrarea in cursa a Pricipelui Radu? Ai vazut furia presei basesciene, furia bloggerilor portocalii? Ei bine, motivatia lor reala se datoreaza faptului ca el poate resuscita apetenta pentru politica a celor scarbiti, el poate duce la vot multi nehotarati! Tot ei arunca cu noroi in el, spunand ca face jocul lui geoana, in defavoarea lui Antonescu! FALS! Pentru ei orice voturi ale nehotaratilor vor duce la mutatii mari pe scena politica. Stii de ce? Pentru ca vor vota in turul doi. Si nu vor vota cu ba-secu, te asigur! Este foarte important ca oamenii sa iasa la vot, in ciuda tuturor celor care vor sa ne faca sa stam acasa, invadandu-ne cu circ, manelisti, false vedete, curve, pesti si interlopi.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Nastase a gresit cand a incercat sa coboare direct, in campanie, de la Palatul Victoria in multime. Aud si vad acum ca are succes in blogosfera. Pentru el o astfel de "coborare" in multime pare cu mult mai naturala. Dar, culmea, tactica asta a acaparat-o in 2004 Basescu. Bine, nu el personal, ci MAI ALES cu ajutorul liberalilor. Daca nu folosesa si internetul, cine stie, poate nu castiga.
Insa, asa cum scrie Pro Do pe o postare de la tema trecuta... "liberalii" fesenisti incearca sa ne aduca aminte ca daca nu castiga Basescu, PNL nu ar fi intrat la guvernare. Total aiurea.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Am observat, si de aia nu atac... E posibil ca la un moment dat voturile alea sa ajute PNL. Dar, in fine, depinde si de ei. Lenea cu care au atacat si alegerile astea, mai ales in provincie, nu ne da f multe sperante.

Liviu spunea...

Cei care cred ca Basescu va fi dat jos de criza nu ar trebui sa se bucure prea tare. Nu ca ar fi trecut criza si din cauza asta Basescu n-o sa aiba probleme la toamna (la urma urmei, in sitiatia asta macar ar exista si un aspect pozitiv), ci pentru ca efectele cele mai grave ale crizei s-ar putea sa se arate la noi abia DUPA realegerea celui mai iubit fiu al poporului :)

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Da. Pai scria zilele trecute parca CTP ca vara oamenii o trec in general mult mai usor. Se mai face o leguma un fruct in curte, e vacanta si nu e lumea dispusa sa iasa in strada la manifestatii, plus ca nu platim caldura care incarca iarna caldura... si altele. La iarna o sa fie rau. Si in urmatorii doi ani. Dar presedintele va fi deja ales.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

O postare a ta si una a Luciei fusesera inghitite de blog. Le-am scos acum. :)A ta e la ora 13:27, a ei la 13:32

hahaha! Ce bine ai gasit fragmentul ala de poezie!

Liviu spunea...

Exact. Trebuie pacaliti naivii ca presedintele si bunul sau guvern au lucrat atata pana au facut sa treaca criza. Iar dupa ce dom' Basescu va fi reales, poate sa inceapa si criza adevarata.

Iata de ce e nevoie de o masina propagandistica redutabila.