7 aug. 2008

Cine "conduce" Institutul Cultural Roman?















Astazi in timpul conferintei de presa sustinuta de presedintele ICR Horia Roman Patapievici am avut un soc. Aveam in fata ziarul gratuit Ring. In pagina 3, citeam articolul lui Christian Levant. La mijlocul articolului, avand subtitlul: "Hitler l-ar gaza pe artist" se afla urmatorul text:

"Inchipuiti-va ca respectiva svastica aflata pe crupa poneiului roz s-ar afla intr-o expozitie de pe vremea Germaniei naziste. Ce credeti ca ar zice Hitler? Care ar fi reactia Gestapoului? L-ar lua Goebbels si l-ar premia pe artist sau l-ar baga in camera de gazare? Pentru ei, punerea unui simbol al ideologiei naziste pe un ponei roz ar fi chiar o sfidare! Acum, povestea este total intoarsa si transformata de niste rauvoitori" - a declarat Cristian Neagoe, PR-ul Institutului Cultural Roman din New York.


In timpul conferintei de presa, domnul Patapievici foloseste exact aceeasi argumentatie.


“Duceti-va sub nasul lui Goebbels cu poneiul si cu svastica pe crupa poneiului. Ce o sa va faca? O sa va trimita la zdup sau o sa va laude in Academia de Stiinte si de Arte Nazista? Va asigur ca nu o sa va laude nimeni. Atat despre acuzatia de nazism pentru aceasta productie artistica.“ - declara domnul Horia Patapievici


Va rog sa judecati singuri. Avand in vedere ca declaratia lui Neagoe aparuta in editia scrisa a ziarului Ring este data cu cel putin 24 de ore inainte, putem concluziona ca Patapievici vorbeste cu cuvintele lui Cristian Neagoe.
De cand distinsul filozof Patapievici are nevoie de altii pentru a-si formula ideile? Poate sa dicteze un pusti de 20 si ceva de ani unui intelectual de calibrul domnului Patapievici? Presedintele ICR nu-si mai poate sustine singur argumentatia in favoarea Institutului Cultural Roman? Trebuie sa-i sopteasca altii din spate ce sa spuna in conferintele de presa? Jenant...
Si totusi, de unde atata identitate de vederi intre un adept al urinoterapiei, Cristian Neagoe, si un intelectual de succes, autorul Zborului in bataia sagetii?

31 de comentarii:

Anonim spunea...

Bagabonţi exhibiţionisti.

Anonim spunea...

salut, ti-am scris pe blogul lui badin, referitor la fotografia ce am folosit-o, fiind cropata.
iti transmiteam ca am facut adus lamuriri in si corecturi, imediat dupa ce am vizitat pagina ce mi-ai lasat-o... merci de semanalarea neregulii, si sper ca acest gest te lamureste asupra faptului ca nu am intentii ascunse sau motivatii propagandistice atunci cand imi dau cu parerea despre subiectul in cauza. merci inca o data pt semnalarea neregulii, iti doresc o zi buna
ps faptul ca badin selecteaza comentariile pe blogul sau, dupa propiul chef, ma determina sa incetez in a mai vizita siteul, sau face trimitere prin link catre el.

Lilick Auftakt spunea...

@durox

Poti sa scrii aici. Eu nu am moderare. El are. Dar stii cum e: fiecare isi alege cititorii. Pe bloguri ii putem selecta.
Totusi, mesaje ale tale am vazut la el, asa ca nu vad de ce te-ar fi cenzurat...Poate nu ti le baga toate, asa cum zici, nu stiu..Nici ale mele nu intra toate peste tot pe unde le postez, dar asta nu ma face sa ma supar.
O zi buna si tie! :)

Anonim spunea...

De parca poneiul ar fi cea mai grava problema de la Galeria ICR NY! Bine ca galeria nu a prea avut ecou, chiar daca intrarea era libera, ca cine stie ce parere isi mai faceau despre romani newyorkezii sau bastinasi sau "pripasiti"!

La 150 de vizitatori, adica 3,33333 persoane/zi, nu se poate spune ca s-au inghesuit amatorii de "Romanian Street Art", nici dintre critici, nici dintre "consumatorii" de arta! O medie de 1 consumator de arta la vreo 2-3 ore! Cred ca i-a speriat vitrina si indemnul "GO TO SCHOOL!" Hahaha!

Au fost fraieri Patapievici & Corina Suteu, ca daca spuneau si ei ca i-ar fi mustrat un pic pe "marii artisti" pentru... exces de imaginatie infantila si "sub influenta" sau cam asa ceva...

De altfel, daca tot vroia madam Suteu sa promoveze si sponsorizeze in SUA Romanian Street Art, putea sa aleaga mai cu folos pentru toata lumea! Un singur exemplu, cei de la MetroArt:

http://www.onlinegallery.ro/arhitectura/gara-1.html

http://ilovebucharest.blogspot.com/

Ce-ar fi iesit daca erau platiti zakustile astea iceriste sa-si depuna cosmarurile, viziunile "artistice" si elucubratiile pe peretii unor locuri vizitate de sute de mii de oameni zilnic si nu numai romani?

Anonim spunea...

Se lasa dominat...ha ha ha
Asta chiar ar fi tare:D Orice om logic poate face legatura intre evenimente si modul in care se succed acestea.
Am ramas cu gura cascata si eu la faza cu Goebbels.

Bogdan Iorga spunea...

Bravo Lilik,
te vad citata pe bloguri referentiale!
http://ioniliescu.wordpress.com/2008/08/01/realitati-pe-bloguri/
Si nu uita sa ii infierezi in urmatoarele postari pe Eugen Ionesco (condamnat, de altfel, in contumacie, in luminosii ani ai democratiei populare) si pe Emil Cioran, un alt mare denigrator al fiintei si spiritului de pe ondulatoriul meleag mioritic.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Vad ca zilnic, de 5 zile, cineva ma anunta asta. Pai eu de ce am scris articolul cu "Jos Labele"? Acum te prinzi si tu? Te stiam mai inteligent. Tataia insa e destept foc. Se serveste de cauza ca sa traga o palma unor dusmani mai vechi. Insa si ei, dusmanii, sunt inteligenti. NU au atacat aria din "corul mincinosilor" pana ce Tataia nu a intervenit.
Dar tu sincer, de ce te injosesti sa iei apararea "rahatilor cu fundita"? Vei mai primi si tu cate o firmitura de la buget, o excursie acolo, dar nu o promovare ca ei. :)

Viorica spunea...

Cata manie proletara a starnit expozitia asta! Bravo,faceti-le propaganda, chiar negativa, poate or sa aiba ceva mai multi vizitatori! Credeam ca romanul e nascut poet, dar vad ca mai toti romanii au devenit f profesionisti critici de arta! Sau poate ma insel eu, si sunt doar politicashtri....

Anonim spunea...

@viorica

Doamna, asta e. Daca ICR-ul plateste bine...

Bogdan Iorga spunea...

Fara suparare.. n-am citit chiar toata seria ditirambelor puritane ce-au varsat foc si pucioasa peste ICR. Si uite asa am picat la Nea Nelu, unde te-am vazut cu premiu si cununa pusa pe crestet, taman de 'al mai batrin blogger.
Asa ca, atita-mi permite IQ-ul, atita fac...
Apropo, am intrat la Durox pe blog. Si il gasesc coerent, rezonabil si nu pot decit sa ii dau dreptate.
Iar ceea ce faceti voi nu e decit un linsaj gratuit (stiu, stiu, vei zice ca ma repet, iar dupa asta iar vom purta un epistolar plicticos pe marginea numarului de cuvinte batatorite de ziaristi; fac precizarea asta in cel mai pur scop profilactic).
Apropo, ca intrebare colaterala, de ce a fost invitat Susara la emisiune? De ce nu a fost invitat un critic specializat in fenomentul contemporan al artei? De exemplu Ruxandra Balaci, Adrian Guta, Mihai Oroveanu, Stefan Tiron, Magda Carneci ori Dan Popescu?
Sau daca tot voiati sa fie ca nuca in perete, putea fi invitat un bizantinolog ori un specialist in renasterea italiana.
Pentru ca despre dl Susara umbla rumori (mai mult sau mai putin confirmate) legate de industria contrafacerilor lucrarilor lui Brancusi. De exemplu.
Ori scopul scuza mijloacele? "Hai sa-l chemam pe unu' spacializat in coralele lui Bach, sa ne comenteze concertul Metallica"...
Lilik, aveam mai multe pretentii de la tine! Ma simt pur si simplu insultat cind imi prezinti macrameuri de grosolane pe post de goblen!
Si apropo de firimituri... remarca ta nu este doar penibila; este de-a dreptul o insulta grosolana, in toata regula. Si remarc in limbajul vostru, "de specialitate", o puternica vadimizare. Probabil ca acesta e, de fapt, profilul moral al inconstientului colectiv romanesc. Deci, n-am decit a-i da dreptate lui Patapievici in "radiografia" sa!
Ma voi opri aici cu raspunsurile mele. Deja m-am bagat prea mult intr-o zona de miasme care nu imi apartine!

Anonim spunea...

@bogdan iorga: evident mihai oroveanu este un mare geniu. mai ales in stalinism. ca este ginerele lui leonte rautu.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Ma plictisesti. Mi-ai trimis destule mesaje in sensul asta si pe mess. Ti-am inteles pozitia, iti imaginezi. Nu te mai repeta la nesfarsit.

Bogdan Iorga spunea...

Andrei, de ce trebuie sa judeci in sabloane? E ginerele lui Rautu - gata, e stalinist!
Andrei, mai uita-te putin in jur: sintem in 2008, avem un MNAC unde vezi colectii la care, pe vremea lui Nea Nicu nici nu visam, exista un Artexpo (da, da, acolo la 3/4) unde a fost in ianuarie o fabuloasa expozitie a lui Pandele (tot stalinist, nu, fiindca e cu cel putin 15 ani mai mare decit noi si a prins si poeziile cu Wu Wing cel mic...).
Hai sa incercam sa depasim aceste clisee pe care hop-top le aplicam!
In 90, Iliescu zicea de Golani ca-s legionari. Acum tu ii faci legionari pe cei trei de la NY. Iar Iliescu (culmea!) te felicita pe tine si pe Lilik!
Vremurile sint interesante, dar sincer vorbind, cum telecomanda e la mine o sa dau pe alt program, ca m-am saturat de canalul asta!

Bogdan Iorga spunea...

Lilik,
mi-ai vorbit, ti-am raspuns. Intre noi fie vorba, politicos si, nici nu ti-am marturisit ca ma plictisesti cu toate articolele despre ICR pe care mi le trimiti.
Stoic, ti le-am citit 1 din 5 si nu ti-am comentat NICI STILUL si NICI REDUNDANTA. (Am crezut ca opiniile divergente nasc discutii. Dar tu astepti doar aprobari. Negatia te contrariaza si iti intuneca privirea... Am impresia ca, de fapt, ai ramas la ideea nostalgica a partidului unic, c-o unica dorinta, ce-si cinta-n cor glorioasa nazuinta etc. Fidela principiului "cei ce nu-s cu noi sint impotriva noastra". Atentie, dusmanul asculta!)
Na, aici nu m-am mai repetat; am folosit cuvinte atipice si ti le voi putea, cindva, evidentia. De-o mai avea vreun rost...

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan


Iti place sa te auzi vorbind. Si sa-ti vezi cuvintele insirate in virtual. Insisti.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Deja ti-am explicat de trei ori de ce a facut Tataia asta, si cum s-a folosit de razboi. Deja ma faci sa cred ca esti greu de cap. Altii cum au inteles?

Anonim spunea...

@bogdan: tu nu vezi ca se lupta comunistii cu copiii de stalinisti? cred ca stii cine sunt odraslele de stalinisti.la asta a, ajuns la 18 ani dupa. sa ne dea lichelele astea lectii?

Lilick Auftakt spunea...

Chiar asa Bogdan. Tu crezi ca merita ca pentru trei rahatei in poleiala expusi la NY sa te certi cu noi pe care ne cunosti atat de bine, tinandu-le astfel partea copiilor de stalinisti? Stii foarte bine ca pe comunisti si securisti si noi ii uram. Stii ca tatal lui Andrei a fost omorat de ei. Nu faci, adoptand pozitia asta de artist ranit in patapievici, decat sa te aliezi cu ei.
Eu am ales sa ii injur si pe unii si pe altii.

Bogdan Iorga spunea...

last one:
1) @ andrei:
mai bine ne intilnim si vorbim la circiuma aia unde ne-am vazut si cu C., inainte de plecarea mea; Lilik nu mai vrea sa polemizez la ea si ii respect doleanta.
2) @ lilik:
o singura mentiune la ultimul tau post: nu Patapievici si nici Oroveanu nu l-au omorit pe tatal lui Andrei. Fiecare are in familie cel putin cite un condamnat la "Canal" sau chestii de gen. Asa ca, vorbesc in cunostinta de cauza.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Ok. De acord cu aproape tot. Numai ca Patapievici nu are pe nimeni mort la canal. El si ai lui au fost mereu profitori.

Viorica spunea...

Cand ziceam politicashtri nu ma refeream la cei de la ICR, ci la cei de la Antene, care il lauda pe Andrei. Bine ii sade, sa il laude copiii lui Crescent! Sau poate si ei sunt platiti de ICR?

Lilick Auftakt spunea...

@viorica

Andrei lucreaza la antene. Dar are aceeasi conduita morala si profesionala pe care o avea de cand il stiu din 90 la Romania Libera. Asa ca nu inteleg ce tot incercati sa insinuati....

Anonim spunea...

mda... tot mai mult de citit, tot mai repetitive articolele. n-am ferit sa numar cate-s in cotidianul, nu stiu daca-mi ajung degetele. ce inteleg eu de aici? ca se bate in vorbe harap alb cu spanul. c-o fi bine ori ba, inca nu m-am gandit... ce m-am gandit insa, este ca sansa ca oamenii sa creada sincer ceea ce scriu e mare... ori asta ma cam bulverseaza in unele cazuri, indiferent din ce tabere ar fi ei. :}
n-ai cum sa te astepti atunci cand se scriu atatea randuri, sa citesti doar chestii bine gandite.
intre timp, lucrurile incep sa se clarifice. in ce sens...?
prea putini au fost cei ce si-au dat cu parerea fara vreun interes ascuns. fie de-o parte fie de alta. intrebarile referitoare la calitatea artistica a expozitiei, sau sumele de bani investite, nu sunt doar legitime, sunt chiar necesare! azi am aflat ca a costat 8000 toata manevra. sincer mi se pare o suma infima, fiind obisnuit din tara cu tunurile si stirile ce implicau zerouri infinite. daca astia 8000, or fost cheluiti corespunzator, chiar nu astept sa-mi zica Paunescu sau Vacaroiu, ci astept sa vad ce-o sa se-ntample cu zacuska senzual mai departe. daca nu mai auzim nimic de ei, inseamna ca banii or fost investiti de-a moaca, intr-o excursie... daca in schimb o sa-i vedem tragand dupa ei, si alti artisti marunti, carora sa le dea motivatie si sansa, mi se pare ca ivestia si-a atins scopul. ca de fiecare data, ramane sa asteptam…
cat despre modul de abordare a situatiei de catre Badin, inca nu-l inteleg in intregime. Stiu ca n-a avut nici o clipa intenatia de a salva sau retusa imaginea romanului, asa cum ne declara la inceputuri… stiu ca nu l-a interesat la modul sincer faptul ca banul este public. Asta nu-l intereseaza nici pe romanul cel mai amarat ce-si plateste darile la stat! ca daca l-ar interesa, altfel ar vota, sau altfel ar merge la vot… revenind, manevrele lui Badin, le gasesc coordonate sau aplica defectuos! I-am citit mai multe articole, fara legatura cu scandalul asta, si atunci cand vrea baga pastilele mult mai subtil. De ce a ales in cazul asta sa practice o intoxicare a cititorului, plina cu argumente si piste usor de demontat nu ma prind inca…
ps
ce mi s-a parut putin suspect din prima pe blogurile astea, a fost faptul ca disctutiile nu se purtau in termeni de argumentare-detaliere, ci in reafirmare-sustinere! Un fel de “asa e cum zici” sau “dada, ai mare dreptate”, ori asta nu-i conversatie…
si-mi place ca lumea a scormotit tot ce se putea scormoni pt a aduce ceva nou, desi nu-mi place unde s-a ajuns… mi se pare cam ‘cancanlea’ publicarea fotografiilor de pe flickr! E si riscant, e si lovitura sub centura :}

Anonim spunea...

@durox

Daca Badin te-a banat si eu ti-am zis ca poti sa scrii aici, asta nu inseamna ca iti suport si mesajele astea atat de lungi. Fii mai concis, te rog, ca nu am timp sa citesc atat. Si daca totul e repetitiv, asa cumn zici, nu te tine nimeni cu forta aici.

Lilick Auftakt spunea...

@durox

Cred ca ai observat ca acele fotografii puse de Badin au fost puse atunci cand ele nu mai existau pe niciun Flickr si aparusera deja la TVR. :)))

Anonim spunea...

hai da-i pace! nu mai existau pe flickr :)))))))))... si ce inseamna asta? ca le-a primit badin din cer?
mereti in amanet de incepatori! :} copilu de clasa 1-a, stie sa copieze de pe net o poza, ce-s cu dumele aste ieftine? :}}}}

scandalul asta n-a prins, si a rasuflat... astept urmatoarea incercare :}.

ps: te oftica ce scriu? nu tre' sa citesti! am eu o placere nebuna de a-mi da cu parerea... poate se gasesc alti cititori mai putin ocupati decat tine :}.

Lilick Auftakt spunea...

@durox

Blogul meu nu e ziar. Scrie pentru cititori la tine.
Pozele NU au aparut prima data la el, la Badin. Au aparut si pe alte bloguri. Eu de exemplu aveam de pe NY Magazin. Nu stiu de unde le aveau fiecare. Ai o obsesie? Sunt de pe net toate, oricum. Care e problema? Vad ca si tu ai poze de pe net pe blogul tau.

Lilick Auftakt spunea...

@durox

Daca ma uit mai bine pe site la tine vad ca ai o poza de la mine. Aia cu menora.Poza, mai exact, e primita de mine de la cineva care a fost la NY. Si e cropata de mine personal.
Hai, basti de-aici cu insinuarile astea in timp ce imi furi poze de aici.

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=pfDWw58_P18&feature=related
Combate tare bine, tovarasa! Numai ca fiind cam speriata, gesticuleaza prea tare cu picioarele din fata!
S-o trimita Whatsisname si in Botswana, sa le-xplice si botswanezilor frumusetile din padurile de falusuri si cristale halucinogene de urina din “cultura romana emergenta”.. Dar nu pe banii “Cahcahnarior la pensie”!!! S-o plateasca aia, in valuta lor forte!
----
http://www.youtube.com/watch?v=3sXoGLuQn9Y
The "Patibulatorium" movie, a political satire at its best, calls a spade a spade!
Murdaria, josnicia, badarania si indeosebi ura viscerala acerba impotriva a tot ceea ce este romanesc.. aceste calitati ale unui suflet ratacit cu o inima ca un cur si fara sira spinarii sunt evidente, la lumina zilei si pe intelesul oricarui "omulet patibular" - in "Politice". Aristophanes, art critic, Athens, Greece
----
@durox
observ ca sunteti sunteti bun si la cropat. Un intelect remarcabil, ma rog, encyclopædic, if I may say!

Anonim spunea...

@Lilick
scuze, Lilick, mesajul meu era/este pentru haramgiul cu nume de praf de curatat portelanuri sanitare. Am crezut ca el te-acuza c-ai uschit poza..

Anonim spunea...

@anonim

@durox e dintre cei care uscheste si striga spre altii: hotul!