4 aug. 2008

Presa incotro?



















Scriam ieri despre asta.

Cristi Sutu scria si el ingrijorat despre asta.

Spune el: "M-a întristat, ziceam, pentru că felul acesta de jurnalism a murit în România. Azi nu mai auzi decît: “nu răspunde la telefon…”, “aaaa, am uitat”, “”, “dăm un mediafax?”, “de ce să-l căutam? ştiu eu sigur că e aşa”. Cei capabili să gîndească jurnalistic ori au plecat din presă, ori s-au înconjurat de nulităţi. Jurnalistul este o specie pe cale de dispariţie!"

M-am gandit la zvonurile care apar din ce in ce mai des despre ziare care vor trece in online: aud ca Ziua...Se vorbeste si de Cotidianul.

Posibilitatea ca unele ziare - fituicile de partid sau tabloidele - sa ramana si pe tarabe, e mai mare.

Acum ceva timp Clubul Roman de Presa (CRP) recomanda in Codul Deontologic al Ziaristului, pentru a evita conflictele de interese, ca jurnalistii sa nu fie membri ai vreunui partid politic si sa nu fie angajati ca informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret. De asemenea, CRP solicita tuturor jurnalistilor aflati in una dintre aceste situatii, informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret, sa inceteze aceasta colaborare.

Nu stiu acum sa am cunostinta de vreun ziarist inregimentat politic. Nici nu cred ca e necesar sa fie. E de-ajuns sa scrie insa preponderent pro unul dintre partide ca sa fie ca si inregimentat si foarte putin credibil.

Stiu in schimb mai multi jurnalisti care au dezvaluit relatiile pe care le-au avut cu fosta Securitate. Printre ei, fostul director al cotidianului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, fostul redactor-sef Ziua Adrian Patrusca, (cel despre care scriam ca va forma echipa pentru fituica PD-L din toamna), publicistul Dan Ciachir si senior-editorul Valentin Hossu-Longin. Un alt jurnalist care a recunoscut colaborarea cu fosta Securitate este Carol Sebastian, fost redactor sef la Cotidianul. Si cati or mai fi?

Cu toate aceste ganduri inchei si eu cu afirmatia lui Cristi,
"Jurnalistul este o specie pe cale de dispariţie!", intrebandu-ma justificat si...
PRESA INCOTRO?

9 comentarii:

Anonim spunea...

Presa ? Online. E tendinta mondiala. Restul dispare lent, dar sigur.

Anonim spunea...

Si uite asa lasam o mare masa la dispozitia manevrelor politicienilor! Si nu numai a lor...

Anonim spunea...

Kari, buna intrebare!


O parte din acestia sunt trecuti deja pe linie moarta. Iar ceilalti sunt si ei, ca si trecuti pe linia moarta.

Dar, exact asa cum spui si tu, in presa mai sunt multi aceeia care au colaborat cu Securitatea, sau, si mai grav, sunt foarte multi aceeia care sunt ACUM, ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete. Din toate serviciile secrete, inclusiv din cel al armatei.

Si daca dupa aproape 20 de ani de relativa democratie, presa este inca sufocata de ofiteri si ofiterasi, mai mult decat inainte, viitorul nu prea suna bine.

Anonim spunea...

Oricum viitorul nu suna bine!

Roncea spunea...

Karina,
Lista este mult mai lunga...
Important este ce fac oamenii dupa ce se "confeseaza" sau sunt deconspirati. Sinistru e cand incep sa se erijeze in instante morale. Uita-te la Tismaneanu, fostul propagandist la revistele "Tanarul leninist" si "Convingeri comuniste" si co-autor al unei lucrari despre "socialismul stiintific" impreuna cu... Virgil Magureanu: din echipa pe care si-a ales-o sa "condamne comunismul" fac parte informatori cu acte in regula si aparatori ai acestora ca Patapievici, altfel si el "baiat de Primaverii"...

Roncea spunea...

Felicitari pentru subiectele abordate!
Victor

Realitatea lui Petria spunea...

Grea întrebare. Totuşi cred că jurnalistica de calitate nu va dispare.

Lilick Auftakt spunea...

@MoshCalifar

Chiar totul sa dispara? Nu cred...

@Paul

Foarte adevarat!

@Raluca

Nu ar trebui sa aflam si de..ceilalti? Colaboratori de ieri si de azi, inregimentati poltici ieri si azi..etc

@Victor
Multumesc! Dar zvonurile despre Ziua, ca ar ramane doar pe online, sunt reale?

@Petria

Si eu sper! :)

Anonim spunea...

Pe bloguri,nesimtitii de securisti isi afiseaza ostentativ cunostintele din domeniu,cu scopul vadit de a-si oferi serviciile.Dupa un timp, cite un nick dispare si atunci sti sigur ca a fost angajat....