26 aug. 2008

Medvedev se rasteste la Voronin ca sa auda Basescu?
















Ieri, la Radio Romania Actualitati, aparea o stire referitoare la intalnirea de la Soci dintre presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin si cel al Rusiei, Dmitri Medvedev:

"Preşedintele rus Dmitri Medvedev a avertizat astăzi Republica Moldova să nu repete greşeala Georgiei încercând să recurgă la forţă pentru a prelua din nou controlul asupra regiunii separatiste Transnistria.Rusia a trimis trupe de menţinere a păcii în Republica Moldova la începutul anilor '90 pentru a pune capăt conflictului dintre această ţară şi regiunea separatistă Transnistria, şi încearcă să medieze o înţelegere între cele două părţi."

Ca raspuns la aceasta avertizare (cu tenta de amenintare) presedintele Voronin a raspuns:

"Autorităţile Republicii Moldova au destul curaj şi răbdare pentru a reglementa conflictul transnistrean pe cale paşnică"

Tonul avertizarii rusesti ne aminteste de perioada lui Brejnev si de anii Razboiului Rece. Totusi, de ce ar trebui "avertizat" Voronin? Se cunoaste pozitia lui prorusa. Daca Medvedev s-ar fi rastit la altcineva, la un pro-unionist de exemplu, as mai fi inteles, dar asa? Am cautat cateva stiri mai recente despre situatia din Transnistria si iata ce am gasit in Romania libera de Joi:

"Presedintele Traian Basescu a declarat ieri (miercurea trecuta – n.n) la Kiev ca exista "elementele conflictuale" in Transnistria si, prin urmare, acest conflict are "potential pentru a izbucni" (…). Presedintele Romaniei a declarat ieri la Kiev ca in Transnistria ar putea izbucni un conflict, asa cum a fost cazul in Kosovo si in Osetia de Sud, pentru ca "elementele conflictuale sunt create si acolo". In plus, presedintele a mai spus ca actualele mecanisme de mentinere a pacii din zonele cu conflicte inghetate precum Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria sau Nagorno Karabah si-au dovedit ineficienta. In aceste conditii, seful statului a afirmat ca "mentinerea actualelor mecanisme implica riscul degenerarii conflictelor inghetate".

Pentru a fi bine inteles Basescu a adaugat:

"Nu exista alta posibilitate de rezolvare a acestor crize decat prin inlocuirea mecanismelor de negociere sau a trupelor rusesti cu un mandat international".

Ma indoiesc ca Rusia va fi de acord cu aceasta ultima fraza, in special cu inlocuirea trupelor rusesti! Nu cumva Medvedev se rasteste la Voronin ca sa auda Basescu? Pentru ca nu-l vad pe prorusul Voronin atacand trupele rusesti ale Armatei a 14-a din Transnistria.
Cum dl. Basescu a mai vorbit aiurea in chestiuni de politica externa ma intreb: n-ar strica oare ceva mai multa moderatie?

14 comentarii:

Anonim spunea...

Nu cred. Cand li s-o pune pata pe noi , rusii trimit cativa baieti antrenati ca-n '89 in "Tara Secuilor" ( tot mai agitati dar Comandante nu-i vede / nu-i aude ) si ne reguleaza pe urma cum vor.

Lilick Auftakt spunea...

@MoshCalifar

Dar de ce crezi ca ar avea motive sa se rasteasca la Voronin?

Anonim spunea...

Pai nu am habar dar cum ar zice un amic de-al meu : fiindca poate ;)

Petru Clej spunea...

1) Voronin (sau oricare alt lider de la Chișinău) nu va ataca niciodată așa numita Republică Moldovenească Nistreană. Nu uita că e născut la Corjova, pe malul stâng al Nistrului, unde-și are mama înmormântată și a spus că niciodată nu va face război cu separatiștii. Spre deosebire de paramilitarii din Abhazia și Osetia de sud, Transnistria are o armată de 8000 de militari (tot atât cât armata RM) extrem de bine antrenați, mulți dintre ei foști militari ai Armatei Roșii. În câteva ore ar fi la Chișinău.

2) Cine e Băsescu? Ce treabă are Medvedev cu el?

Anonim spunea...

Parerea mea este ca urmeaza Transnistria. nu stiu daca cu razboi, dar sigur independenta cu acceptul lui Voronin.Armata rusa se apropie de granitele NATO(Romaniei).

Anonim spunea...

@Alandra

Si a mea la fel.

Nu neaparat pe Basescu il vizeaza tonul amenintarii (domnule Clej) ci tot estul. Voci din presa din Estonia, Letonia, Lituania..etc (hiar si Ungaria) se pare ca percep tonul lui Medvedev tot ca pe o amenintare.

Petru Clej spunea...

Păi așa mai merge. Vreau să înțelegeți că România NU ESTE BĂGATĂ ÎN SEAMĂ în rezolvarea conflictului de pe Nistru.

A fost exclusă în 1992 din mecanismul multilateral de negocieri și de atunci nu a mai avut niciun rol direct.

Lituania, Letonia și Estonia sunt într-adevăr mult mai importante pentru Rusia, ele fiind considerate în continuare străinătatea apropiată.

Iar cu Moldova se poate trata mult mai ușor și fără forță armată. Vezi embargoul importurilor de vinuri în Rusia din aprilie 2006 care a îngenuncheat dintr-o lovitură economia moldovenească.

Anonim spunea...

@Petru Clej

Aveti vreo informatie despre intalnirea programata in septembrie intre Basescu si Putin (Medvedev) la Moscova?

Petru Clej spunea...

Deocamdată n-am auzit nimic. Important e cum va reacționa NATO ca organizație, dacă Rusia îngheață relațiile.

Anonim spunea...

O sa iasa tambalau... din pacate! Mai ales daca mai duc nave in Marea Neagra! Rusul e clar ca nu va rata ocazia! Si clar incepe dominoul declansat de operatiunea Kosovo! Era f clar ca se va profita din plin de acest precedent! Iar Rusia nu e tara care sa piarda momentul! Sakasvilii mai ca il poti banui ca ajucat pe muzica ruseasca la cum a reactionat! Nici ca se putea motiv mai bun pentru Rusia!

Pacat ca noi o sa fim prinsi in toate acestea!

Anonim spunea...

@Petru Clej

Iar ca amenintare la adresa noastra n-ar putea fi interpretata si: "bagati-va mintile in cap si nu mai trimiteti arme in zonele noastre de conflict!"? Caci banuiesc ca am trimis cate ceva si in Transnistria...

Petru Clej spunea...

Stimată Lilick,

Pe ce vă bazați când afirmați că România ar fi trimis arme în Transnistria?

Dumneavoastră ați fost vreodată acolo? Știți cumva cam cum se pătrunde acolo? Și arme trimise cui? Guerillelor inexistente?

Lilick Auftakt spunea...

@Domnul Clej

Era doar o banuiala. Nu ca m-as baza pe ceva, ca noi aflam totul..dupa, si, in general, ceea ce aflam ne surprinde profund.
Asa ca e bine sa nu ne contrazicem in..banuieli pe subiecte pe care nu le putem controla nici macar la nivel oficial.
Nu. Recunosc ca nu am incercat sa patrund cu arme in Transnistria.:) Si nici fara...

Petru Clej spunea...

Stimată Lilick,

Transnistria este o enclavă de tip SOVIETIC. Așa încât orice povești cu infiltrări de arme mai ales din partea unei țări ca România sunt doar basme de adormit copii de tractoriști.

De altfel, voi scrie un articol în revista ACUM, www.acum.tv, despre separatismul nistrean, ajuns la vârsta majoratului, pentru că în România se știu foarte puține despre ceea ce se petrece acolo (pe lângă faptul că nu se înțelege realitatea din Republica Moldova).