24 aug. 2008

Razboiul psihologic online













Conform unor publicaţii de stiri din Federatia Rusa, “web brigazile” sunt presupuse a fi servicii de informatii sponsorizate de catre stat, formate din echipe care realizeaza operaţiuni psihologice on-line. Se pare ca aceste echipe sunt afiliate departamentelor de propaganda de stat, militare, secrete sau politienesti. Misiunea celor care lucreaza in “web brigazi” este de a difuza dezinformare gratuita, discuţii nedorite si spam pe blogurile si forumurile politice, prin utilizarea cyberstalking, cyber-bullying si alte metode de razboi psihologic.

Acest fenomen se pare ca a aparut prima data pe RuNet si a fost descris în 2003 de catre Anna Polyanskaya, de catre istoricul Andrey Krivov si de catre activistul politic Ivan Lomako. Ei au scris despre apariţia acestor “brigazi” pe care le descriau a fi bine organizate si destul de profesioniste, compuse metodologic si ideologic din personalitati care s-au instalat pe forumuri si bloguri. Una dintre observaţiile lor a fost ca, înainte de 1998-1999 aproximativ 70% dintre cei care accesau internetul erau oameni de opinii liberale, proveniti din clasa de mijloc, rusi si emigranti; din 2003 insa, forumurile, blogurile si tematicile abordate s-au diversificat. Au aparut si opinii totalitariste, în funcţie de autori. Acestea din urma, opiniile si comentarile totalitariste, au ocupat dupa 2003 cam 60-80% din spatiul internautic.

Potrivit Annei Polyanskaya si colegilor ei, comportamentul celor care lucreaza in “web brigazi” au caracteristici distincte, precum urmeaza:

-Propaganda ideologica comunista.
-Incercari de a se prezenta într-o lumina pozitiva întreaga istorie a -Rusiei si a Uniunii Sovietice.
-Minimizarea numarului de persoane care au murit în urma represiunilor.
-Loialitate faţa de Vladimir Putin.
-Respectul si admiratia pentru KGB si FSB.
-Ura fata de disidenţi, fata de prizonierii politici sau fata de jurnalisti.
-Propaganda anti-americana si anti-vest.
-Discreditarea adversarului. Ca de exemplu aducandu-i acuzatia ca ar fi nebun (chiar si în timpul argumentatiei acestuia).


Tactici:
Cel putin un membru al “web-brigazilor” trebuie sa fie online pe cate un forum activ, sau blog politic, pregatit sa combata orice idee liberala.
Adversarul trebuie provocat. I se spune ca argumentele pe care le aduce sunt false. Membrul “web brigazii” va incearca sa il enerveze. Daca reuseste, acela va provoca un mic scandal, stiindu-se stapan pe argumentele lui. Cel din “web-brigada” il va arata cu degetul, il va ridiculiza si in cele din urma il va pune la colt, il va ameninta. Isi va atrage adepti si impreuna il vor condamna pe “intrus”. Cel din “web brigada” se pronunta intotdeauna folosind pluralul. “Noi” nu suntem de acord. “Noi” nu te credem. Mai mult:”te cunoastem noi” “stim cine esti”. Eventual i se aplica si identitati false care se doresc demne de reprosul si dispretul tuturor.
I se va reprosa celui care a postat onest ca e platit.
Va fi intimidat prin comentarii de natura sexual-jignitoare.

Cunoasteti bloguri si forumuri de ziare in Romania unde interventia dumneavoastra onesta, dar care nu era conform politicii acelui blog/forum, a fost atacata prin tacticile de mai sus? Credeti ca sunt partide in Romania care folosesc echipe antrenate special in scopul de a face cyberstalking? Daca da, va rog sa numiti si sa exemplificati.

67 de comentarii:

Anonim spunea...

E mai degrabă invers mult mai des:

-Propaganda ideologica capitalistă.
-Incercari de a se prezenta într-o lumina pozitiva întreaga istorie a S.U.A. şi a Marii Britaniei.
-Minimizarea numarului de persoane care au murit în urma represiunilor.
-Loialitate faţa de George Bush.
-Respectul si admiratia pentru FBI si CIA.
-Ura fata de disidenţi, fata de prizonierii politici sau fata de jurnalisti.
-Propaganda pro-americana si pro-vest oarbă.
-Discreditarea adversarului. Ca de exemplu aducandu-i acuzatia ca ar fi nebun, (lunatic) (chiar si în timpul argumentatiei acestuia).

Dar presupun că genul ăsta de oameni sunt mai mult decît OK. Sunt ce trebuie. Exemplul concret:
http://patrupedbun.net/razboiul-islamului-radical-impotriva-occidentului/

Marius Mina spunea...

Evident, cea mai mare prezenta in cyberspace este brigada PDL formata si coordonata de serviciul infiintat in acest scop de Ioan Talpes inca de pe vremea cand stapanea SIE.Atitudinea si comportamentul pedeleilor este similar cu al celor descrisi in studiul rusilor.Exemple sunt multiple, vreti sa va convingeti accesati blogurile lui Patrascoiu de la Cotidianul , Realitatea TV Forum sau altele de aceeasi natura scatofaringiana.
Singura deosebire intre cyber brigazile rusilor si cele romanesti ete ca ale noastre sunt inca in stadiu de semianalfabetism strategic.Ii poti combate usor si scoate din joc folosindu-le tehnica .
Scaparea lor este "moderarea" si eliminarea celor cu vederi diferite care incearca sa-i contrazica.Sau in mod special cei care vin cu argumente solide impotriva lui Basescu si a mafiei PDL iste.Din acest motiv consider ca moderarea este o neceasitate deocamdata pentru a va putea mentine ne-viciati de parazitii serviciilor de intoxicare si dezinformare.

Anonim spunea...

@razboiul

E vorba de ziare si de forumuri si bloguri de ziare. Nu bloguri asa..aiurea..pe net. Reciteste ce am scris. Doar nu crezi ca cei care acuzau de existenta webbrigzilor alora acuzau ca X sau Y scrie nu stiu ce pe un blog asa cum faci tu dandu-mi acel exemplu.

Anonim spunea...

@Marius

Interesant :)

Marius Mina spunea...

@razboiule de ce nu te muti tu putin pe la Moscova sau Havana si schimbam impresii dupa vreo 5 ani de pribegie tolerata?
pe cine vrei sa convingi cu filmele socialistului declarat Michael Moore? Singurele lucruri bune pe care le-a facut "meatball" consumatorul de Mc Donalds , Moore au fost combinatiile de montaj si manipularea prin omisiune.In rest BULLSHIT Comm-UNIST pe care tu il propagi intens pe unde apuci fara sa realizezi capcanele in care calci vluntar.Ignorand faptul ca poti da intamplator peste unii care cunosc realitatea si sistemul din interior.Atunci devii ceva mai mult decat penibil..capisci?

Marius Mina spunea...

@Lilick, ai montat prea multe consumatoare pe blogul tau si ti-l incetineste considerabil , e un chin ptr mine sa stau sa astept pina se poate accesa .Multe junk uri care nu-ti folosesc dar care te franeaza..pe tine si pe vizitatori.

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Am mai scos. Sa-mi zici, te rog, daca merge mai bine.

Anonim spunea...

Nu vrei să intri puţin pe blogurile jurnaliştilor de la Cotidianul? Mai ales la Pătrăşconiu? Aşa, doar să verifici teoria...Şi să vezi gaşca de pedelişti în acţiune! Sau pe băieţii de la Cotroceni, care comentează la greu în favoarea Conducătorului Iubit. N-au inventat ruşii apa caldă!

Anonim spunea...

Vad ca blogul-forum al lu' Bazaconiu-Cotidianul e deja mentionat. Same shit e pe forumul Realitatii si la Nutica pe blog. Pana si diliii sunt aceeasi : silverstar(moldoveanca din bacau) zappa( nebun cu acte-n regula) si clonele lor. Aceleasi expresii aceleasi CAPS pana la epuizare. Sincer mi-e mila de astia. Nici macar nu cred sa fie organizati, sunt mult prea idioti.

Anonim spunea...

Interesant este si faptul ca PDLii au forumurile cele mai active, atat pe ziare cat si pe bloguri.
Pe mine m-au banat peste tot,cu toate ca nu am avut comentarii cu limbaj violent. Erau pur si simplu opinii diferite, fara atac la persoana.
I.T.Morar, Basescu, Patrasconiu, E.Udrea, Cotidianul. Am fost cenzurata si pe blog la A.Nastase de cateva ori, fara a mi se bloca IP-ul insa.La Dancu la fel.
O chestie ciudata totusi: sunt acuzata ca ma plateste Mossadul, si nu KGB-ul. Se stiu ei probabil aia care sunt ai KGB-ului :D :D

Petru Clej spunea...

Primul mesaj reflectă fie ignoranță fie rea-credință, dată fiind însăși recunoașterea de către Rusia a faptului că e "a managed democracy" și a peisajului web extrem de variat și de democratic din Statele Unite și Marea Britanie, ca să nu mai spun de lipsa de popularitate a lui George Bush, care oricum va părăsi scena politică peste mai puțin de cinci luni, deci e oricum irelevant.

Aș adăugă că această comparație a ceea ce se petrece în România cu Rusia este, ca de obicei pe acest blog forțată, din dorința de a-l critica pe Băsescu, fapt care nu numai că e obsedant, dar e și plicticos.

O asemenea comparație nu numai că e falsă, dar și trivializează și provincializează o trăsătură extrem de importantă a vieții din Rusia: controlul vieții cetățeanului de către stat și organizațiile criminale.

Citiți vă rog doar cartea Annei Politkovskaya "Putin's Russia" și vedeți cum acționează organizația Nași, vedeți cum e tratat un lider de opoziție precum Garri Kasparov și nu mai aduceți această țară de operetă - România - în discuție, pentru că aruncați lucrurile în derizoriu.

Anonim spunea...

Am aparut la spartul tirgului si ce era de spus s-a spus deja.
Subscriu la comentariile lui Constantin Gheorghe, Moshcalifar si Alandrei...
Am patit-o si eu pe forumurile/blogurile "deontologilor" de tip vintu (cotidianul, realitatea etc) ca doar de esenta democratiei este sa inlaturi brutal orice opinie contrara, nu?(aici eram sarcastic, pentru cei care nu inteleg... :D )

Anonim spunea...

Domnule Clej - imi pare rau, eu una nu am cum sa nu discut despre "aceasta tara de opereta", cum o numiti, pentru ca traiesc in Romania si simt pe pielea personala binefacerile "Epocii Basescu" pentru oricine are alta opinie decit "soldateii portocalii" ai PDL-ului.

Articolul la care s-a referit Lilick aici este din anul 2003 si il gasiti pe link-ul de mai jos, la prima pozitie de la "References". Si este scris de niste ziaristi care nu au avut soarta Annei Politkovskaia numai pentru ca s-au exilat... Mai sint si alte "legaturi" interesante pe acolo, care mi-au aratat unde si-au gasit inspiratia multi adepti PD+PLD din 2005 incoace.

http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_brigades

De altfel, cred ca ruptura dintre PD si PNL se trage de la dezacordul acestor 2 partide in privinta vestitei "Legi a sigurantei nationale", de fapt o lege care pune serviciile secrete si pe reprezentantii acestora mai presus de orice si oricine. Ceea ce Putin a reusit deja, in tara lui mai putin decit "de opereta" ca Romania, daca nu ma insel...

Pe de alta parte, chiar nu inteleg ce doriti dumneavoastra... Sa ne mutam cu totii in tari mai putin "de opereta", sa nu ne mai dam deloc cu parerea? Sa existe o "blogareala" exclusiv portocalie si total favorabila unor servicii secrete atotputernice?

Care, fie vorba intre noi, naiba stie cu ce se ocupa in continuare, in afara de urmarirea si ascultarea cit mai multor potentiali "dusmani ai tarisoarei"! Ca nici macar rapoarte publice nu au mai produs cam de multisor, de pe la cel profesionist sadea, cu "curca aviara"...

Eu una, marturisesc ca opiniile dumneavoastra obiective si argumentate nu-mi sugereaza mai mult sau mai putin subliminal decit sa tac naibii din gura, sa nu mai indraznesc sa critic vreun lider politic "de opereta" sau neopereta, mici macar vorbele si faptele adeptilor lui fanatici. Si sa-mi dezvalui opiniile oriunde, numai pe un spatiu cit de cit public NU.

In urma insistentelor portocalii si a tehnicilor de persuasiune adecvate, identice cu cele FSB-iste din articolul la care se refera Lilick, am renuntat sa-mi mai expun parerile "de opereta" pe "Cotidianul" si blogurile afiliate. Nu de frica, ci de lehamite si ca sa nu le fac rau celor citiva - putini - jurnalisti profesionisti de pe acolo

Locurile cu pricina au devenit extrem de portocalii, previzibile ca efecte pentru orice "Gica Contra" ca mine si plictisitoare, din motive pe care prefer sa nu le mai amintesc acum.

Dar aici si pe orice alte bloguri cred eu de cuviinta, voi "cinta arii din operete" pina cind IP-ul meu va fi banat sau gazda imi va spune ca o plictisesc.

Lilick Auftakt spunea...

@Domnule Clej

Am uitat sa precizez, dar o fac acum. Credeam ca se subintelege. Nu am cerut sa raspunda la aceasta postare decat comentatorilor care posteaza sau au postat regulat pe ziarele romanesti. Este un sondaj, daca vreti, numai ca am cerut si exemple clare, nu am lasat sa se bifeze cateva forumuri si bloguri.
Plus ca eu nu mi-am dat cu parerea.

Anonim spunea...

Precizez de la inceput ca nu am postat pe forumuri de la cotidiene nici macar sporadic [ vreo 3-4 comentarii in total! :) ].

Dar am parerea ca multe din reactiile prezente pe forumuri si bloguri romanesti tin mai ales de educatia noastra care as putea sa o descriu ca in Caragiale! E minunata, dar lipseste cu desavirsire! Mai ales bunul simt: nici macar nu mai schioapata... e deja olog de ambele picioare!

tactica cu atacul legat de persoana, aspect fizic, sexualitate si capacitati intelectuale este ceva firesc pentru ai nostrii! Nu e deloc nevoie de coordonare! E un fapt prezent in a noastra societate!

Bineinteles ca nu exclud existenta unei reactii coordonate!

Domnul P. Clej, am si eu o rugaminte... nu ne mai priviti de sus! Va multumesc!

Parerea lui io... Hic!

Anonim spunea...

@ Lilick:

Bloaga ta a avut o perioada in care se misca greu... acum e f bine!

Lilick Auftakt spunea...

Merci, Paul! :)
Si Marius zicea...

Anonim spunea...

Sint sigura ca, din 2005 incoace, web-brigazile FSB au avut multe lucruri folositoare de invatat din ... arta romaneasca a eliminarii/neutralizarii oricarui rival politic.

Si-i spun "arta", pentru ca, intr-o "tara de opereta", nici nu mai este nevoie de asasinatul politic propriu zis, ci sint suficiente "crimele neinvazive". Ajunge o convocare la DNA sau un maiastru linsaj mediatic. Ajuta si niste posturi grase pentru unii de se vor/cred lideri de opinie si sint dispusi la orice compromis moral pentru a se vedea "capatuiti" pe viata...

Foloseste mult si un viraj declarat cu 180 de grade in statutul/ideologia vreunui partid... Asta din urma pare chiar o metoda verificata de maaaare succes electoral, ca a aplicat-o si Hitler, ca sa se vada cu sacii electorali in caruta...

Anonim spunea...

exemple din 2000.
- chat.twf.ro / kappa.ro cu grupurile afiliate
- diverse grupuri de pe mirc.

din 2003 incoace:
- yahoogroups

din 2005
- blogs & publicatii online

modalitate de detectare:
- comparatia cu propaganda destinata altui stat (zona de influenta).
- pe termen mai lung sau mai scurt, depinde de cel care recepteaza/participa, produc dizarmonii in ceea ce privesc perceptia, rationamentul sau chiar modul de actiune.

concluzii: imi pare rau sa citesc pe blogul asta un material partinitor, evident conflictiv.

da-mi place. cred ca sunteti brigadieri de calitate :)

Anonim spunea...

anonimu': vorbesti cifrat? Ai lasat mesaj codat pentru altii din grup? sau sinteti brigada? :)

Petru Clej spunea...

Comparația între Rusia și România îmi aduce aminte de filmul "The Main Event", în care Barbra Streisand juca rolul proprietarei unui boxer profesionist, al cărui rol era interpretat de Ryan O'Neal.

Într-un cantonament cu alți boxeri, fiecare povestea de grozăviile petrecute în cariera lor: morți, răniți, schilodiți, etc.

Când vine rândul Barbrei Steisand, povestește și ea cum s-a tăiat pe limbă cu un plic când a vrut să-l posteze.

Vorbiți cât vreți și ce vreți despre țara de operetă numită România, dar păstrați proporțiile și nu faceți comparații care nu-și au rostul și care riscă să cadă în derizoriu.

România este o țară ultra-democratică în comparație cu Rusia.

Lilick Auftakt spunea...

@Domnule Clej

Pot sa declar ca pe alocuri Romania e o tara chiar mai democratica decat Statele Unite, nu numai decat Rusia. Si cei care au lucrat si acolo si aici in presa stiu bine despre ce vorbesc. Stati linistit.:) Asta nu inseamna ca anumite lucruri nu trebuie uneori spuse, atunci cand, e adevarat doar marginal, ajung sa se manifeste si la noi.

Lilick Auftakt spunea...

@Domnule Clej


Sper ca nu ati ctit aici ca a infierat cineva Romania, sau presa din Romania in ansamblul ei, nu? :)

Lilick Auftakt spunea...

Repet intrebarea si voi pune si bold in textul de sus, pentru a se intelege exact: "Cunoasteti bloguri si forumuri de ziare in Romania unde interventia dumneavoastra onesta, dar care nu era conform politicii acelui blog/forum, a fost atacata prin tacticile de mai sus?"

Deci: bloguri si forumuri. Nu "Romania", nu "presa romaneasca"
Nu comparam aici care tara e mai democrata pentru ca orice om de bun simt stie ca Romania e o tara superdemocrata pe langa Rusia. Vorbim strict la obiect. Multumesc. :)

Anonim spunea...

@lilick: Citeodata un desen ajuta ... :)))

nu de alta.. dar tot is din tara de opereta!

Petru Clej spunea...

Ca de obicei, Lilick vorbește cu mult bun simț și pune lucrurile în context, căci fără context ele își pierd complet semnificația.

Petru Clej spunea...

Vă recomand să citiți despre metodele folosite pe internet în campania electorală din Statele Unite, pe lângă care cele din România arată a kindregarten.

Lilick Auftakt spunea...

@Domnule Clej

Multumesc! :)
Ne putem perfectiona si noi, aici. De altfel, cine a vrut, cred ca a citit deja despre metodele folosite pe internet în campania electorală din Statele Unite. Dar e bine ca ati recomandat si pentru..amatori. Orice link, pe acest subiect, de la dumneavoastra, ne e folositor.

Anonim spunea...

Domnu' Clej dar ceva de citit si aplicabil pentru opereta numita Romanica.. nu aveti? Ca deh... noi astia de aici sintem mai pe linga Africa...

Anonim spunea...

Daca are si poze... cu atit mai bine!

Anonim spunea...

Intr-adevar, Romania este o tara foarte "democratica", in care un partid ca PNT-CD a fost in mod "democratic" eliminat din viata politica... Doar prin linsaje mediatice "democratice" si infiltrari "democratice" cu indivizi "democrati", acum mai toti "democrat-liberali"... Ce coincidenta!

La fel de "democratic" mi se pare si un anumit viraj ideologic de la Internationala socialista la "Internationala crestin-democrata"... Si totusi, prea multi s-au lasat convinsi de o astfel de manipulare "democratica"!

Insa, parca as numi soiul asta de democratie derulata in Romania ultimilor ani, mai degraba, "democratie de opereta" sau "democratie de telenovela"...

Cine a tras foloase de pe urma ei? Ca doar nu grosul electoratului, care nu mai vrea sa stie de politica si de exercitiul "democratic" al votului... Chiar daca nu a mai fost nevoie de asasinate si detinuti politici... Deocamdata...

Petru Clej spunea...

Stimată Lilick, am mai scris despre acest lucru. Un provincialism intelectual deprimant face ca mulți să aplice tot timpul zicala "Ca la noi la nimeni".

Ei au impresia că ce se petrece în România e unic în lume, fie în rău, fie în bine.

Le recomand să se oprească din cititul presei din România (execrabilă oricum, tot prin provincialism) și să se mai uite și prin alte părți să vadă că România nu ese de loc o țară originală.

Anonim spunea...

ulutza spunea...

Domnule Clej - imi pare rau, eu una nu am cum sa nu discut despre "aceasta tara de opereta", cum o numiti, pentru ca traiesc in Romania si simt pe pielea personala binefacerile "Epocii Basescu" pentru oricine are alta opinie decit "soldateii portocalii" ai PDL-ului..........vai ve desteapta e lilikcaca

Lilick Auftakt spunea...

@Domnule Clej

Eu nu am observat ca cineva,aici, sa fi spus ca Romania e o tara originala.
Aceasta e o preconceptie despre care am vazut ca scrieti des si, prin urmare, o subliniati astfel.
Sublinierea acestui aspect face insa ca valoarea lui sa capete contur. Eu cred ca trebui sa ne ferim sa dam verdicte de orice natura. Sa nu generalizam (presa din Romania e proasta) ci sa dam exemple clare, punctual.
Sa nu spunem :Romania e mai buna sau..mai proasta. Cetatenii ei sunt..intr-un fel sau altul. Ci sa dam exemple foarte clare.

Anonim spunea...

Uneori citesc si "printre rinduri" articolele din presa electronica romaneasca, ba chiar si comentariile aferente, de multe ori "curat mizerabile" si "curat provinciale"...

Mi se da de inteles ca ar trebui sa ma limitez la presa internationala neutra, sa ocolesc presa "circotasa" autohtona si internationala, asa-zis "de opinie", sa elimin televizoarele si radiourile din viata mea, pentru ca ar fi pierdere de vreme... Si mai inteleg ca opiniile mele ar fi "patimase", "partizane", "nesanatoase", "provinciale", "platite", "lobotomizabile", "penale" etc.

Imi pare rau, dar o sa citesc in continuare cit de des voi putea presa romaneasca, straina, ba chiar si cea din tari mai putin "democratice" decit a mea, ca Rusia, Bulgaria, Ucraina etc. Pentru ca pot si chiar ma intereseaza alte opinii.

Cine nu vrea sa-mi cunoasca parerea despre ceva nu are decit sa desfiinteze rubrica de "Scrie opinia ta", "Lăsaţi-vă comentariul" etc. Pina in momentul in care se va introduce in Codul penal romanesc delictul "democratic" de opinie...

Continui sa cred ca un jurnalist (sau un politician) inteligent are mult de invatat din feedback-ul civilizat dat de cititori. Ma refer strict la jurnalistii & politicienii care nu sint orbiti de propriul temperament, orgoliu sau interes de clan...

Anonim spunea...

Stimata Lilick,
Stimate Petru Clej,
Et in Arcadia ego, mai exact pe un forum majoritar portocaliu pe care se aplica multe dintre tacticile web brigazilor de pe RuNet. Nefiind un adept al teoriei conspiratiei si admitand ca piramidele maiase nu sunt in mod obligatoriu o relica a celor egiptene, nu pot sa nu ma minunez de faptul ca mintea umana e totusi programata sa conceapa un numar limitat de forme de exprimare , y compris atacul metodic asupra “intrusilor’ de pe un forum de o anumita orientare. Enumar cateva dintre tacticile simtite pe propria-mi piele pe un forum romanesc si identice cu cele semnalate in 2003 in Rusia: acuzarea indezirabilului ca este platit de un oligarh (Patriciu, ‘echivalentul’ romanesc al rusului Berezovski); sugerarea ideii ca o parte dintre forumisti stiu niste lucruri rusinoase despre indezirabil; provocarea indezirabilului prin agresari verbale, astfel incat acesta sa comita o infima greseala (cum ar fi chiar si o dubla postare) speculata apoi copios de ‘brigazi”; cooperarea ‘brigadierilor’ care isi ofera unii altora hinturi si isi furnizeaza ‘munitie grea’ in vederea unui atac concertat asupra intrusului; citarea unor fragmente scoase din context din postarile vechi ale intrusului - care nu mai sunt accesibile printr-o simpla cautare pe net, fapt ce denota ca au fost arhivate; insultarea sistematica a ‘intrusului’ caruia i se atribuie diverse identitati compromitatoare, pe cuvantul de onoare al ‘brigadierilor’ (care stiu ei ‘précis’ cu cine au de-a face); clonarea intrusului sub nick-ul caruia se publica texte execrabile.

Anonim spunea...

@romanul astabilit in rusia spunea...

Presupun ca la mine te refereai, nu la Lilick... Multumesc de compliment, dar nu am nici un merit, inteligenta este ceva genetic, nu dobindit! La fel ca prostia si agresivitatea ta... Pentru IQ deficitar, temperament agresiv, ca si pentru proasta ta crestere, iti poti blama eventual parintii, stramosii, in cazul unor gene recesive, ursitoarele rautacioase... :)

Anonim spunea...

@P. Clej: Daca tot cititi si pe astia provincialii... incercati sa si intelegeti? Sau cititi in diagonala?

Si ma scuzati.. io in marea mea prostie provinciala... consider ca e cazul sa aflu ce se intimpla in Romania (fie ca e de opereta sau nu) si apoi si de ce e in restul lumii! Ca nu prea cred ca o sa aflu de pe alte meleaguri ce timpenii au mai facut alesii nostri locali si cum ne afecteaza viata! In cel mai direct mod! Pina o sa ma conving ca marile cotidiene inernationale o sa imi scrie de ce se intimpla in urbea in care locuiesc si cum ma afecteaza... raman cantonat la chestiile astea de opereta!

Lilick Auftakt spunea...

@anonim


Nu stiu cine esti...si chiar imi pare rau ca nu ti-ai pus un nick. Se pare ca cunosti la perfectie fenomenul. :) Si, de asemenea, ai inteles foarte bine si postarea mea. :)

Anonim spunea...

Exemplu de postare pe Cotidianul de odinioara, acum un an, 3 luni si 13 zile:

"66 | Bunelul_bis-(11-05-2007 13:58)
Regret ca natiunea romana trebuie sa suporte o droaie de jigodii si lepre.
Pacat nu poti fi dusi intr-un lagar de exterminare.
Pentru ca totusi suntem in sec XXI, sa le facem o concesie: vor fi lasati in viata insa dupa o operatie de extirpare a materiei cenusii.
Daca nu o utilizeaza (sau refuza sa o utilizeze), nu au nevoie.
Daca ar fi indeplinite aceste conditii, aceasta tara ar progresa si prospera intr-un ritm formidabil."


IP-ul meu a fost banat mult timp la Cotidianul, pentru ca am atras atentia asupra acestui "derapaj" si asupra altora, care preamareau faptele lui Hitler spre gloria poporului german si aplicarea "cuceririlor naziste" la circotasii de pe Cotidianul:

"94 | Lulutza_Veche-(11-05-2007 14:43)
@XXXXXXXX - ia uite, privighetoareo, seful tau ierarhic si erotic se lamenteaza ca nu mai exista lagare de exterminare! Ia fuguta, "mars" de faceti voi un Plan de Afaceri, poate primiti fonduri comunitare sa construiti citeva si sa mai angajati si citiva Mengele, competenti cu bisturiul.
Die Gedanken sind frei !!!

Amintiti-va de povestea aia veche, care incepe asa: "Cind i-au bagat in lagar pe evrei, nu am zis nimic, pentru ca nu sint evreu; cind i-au inchis in lagare pe catolici, nu am zis nimic, ca nu sint catolic; cind i-au aruncat in lagare pe homosexuali, nu am zis nimic, ca nu sint homosexual; cind i-au aruncat in lagare pe comunisti, nu am zis nimic, ca nu sint comunist; cind m-au aruncat pe mine in lagar, nu mai era nimeni in jur sa spuna nimic...

It happens again !!!"


Respectivul "Bunel" si-a explicat oarecum "violenta de limbaj", asa ca nu a fost banat, devenise chiar un personaj foarte respectat, salutat si citat pe acolo:

"104 | Bunelul_bis-(11-05-2007 15:10)
"Lagare de exterminare" este o ..... metafora provocata de imbecili."


Cind am vazut cum procedeaza cei de la Coti, am inceput sa "colectionez" unele postari, mai "interesante"... :)

Petru Clej spunea...

Eu am sugerat, dar numai Lilick a înțeles. Vorba amicului meu britanic, regizor TV stabilit la Cluj: românii le știu pe toate și o iau personal dacă cumva le sugerezi că greșesc. Provincialism, provincialism și iar provincialism: România - buricul pământului.

Anonim spunea...

P.S. Acum cred ca nu mai sint banata la Cotidianul, dar nici nu prea ma mai intereseaza sa citesc, necum sa comentez opiniile "provinciale" si "democratice" de pe acolo...

A propos, Coti mai practica bombardamentul cu virusi?

Anonim spunea...

@P. Clej: am o intrebare tehnica... ce inaltime trebuie sa aiba scara pt a putea spera sa va ajung la orgoliul dvs.? Ca am senzatia ca ne priviti de sus si e rarefiat aerul pe acolo...

Anonim spunea...

Domnule Clej, ati indrazni vreodata sa-i spuneti verde-n fata lui Traian R. Ungureanu ca practica un soi de jurnalism de un "provincialism intelectual deprimant"? Sau ca se crede "buricul" analizei politice?

Anonim spunea...

P.S. Ma gindesc la articolele lui TRU din "Cotidianul", nu la cele din "Gazeta Sporturilor" (?), in care presupun ca se refera exclusiv la fotbal...

Anonim spunea...

Uitati aici colectia completa de articole pe Coti semnate si asumate de "buricul provincial" cu pricina:

http://www.cotidianul.ro/autori/traian_ungureanu-206.html

Chiar daca este stabilit la Londra, cred, tot cel mai cel din Romania este considerat...

Anonim spunea...

@Petru Clej


Sa generalizezi si sa privesti romanii asa cum o faci dumneata, dintr-un balcon virtual, denota un cras provincialism si miticism.


@Lulutza

Aveti o ironie fina si un umor ravasitor. Pacat ca nu toti au simtul umorului dvs.

Anonim spunea...

@Lilick - iti mai amintesti de... o noapte de groaza pe Coti? :)

"Cnofrom uuni stduiu al ueni uinvresttiai elgenze, nu cntozeaa in ce odrnie se alfa lirteele itnr-un cuvant, signruul lcuru ipmotarnt e ca pirma si utlima lierta sa fie la lcuol lor. Rsetul potae fi o vrzaa colmpeta si tot o vei ptuea ctii fraa prboelme. Atsa e din cuzaa ca nu ciitm feicrae lteira, ci cvanutul ca un irtneg. E umioitare cpatacitetea cerireului uamn !!!"

Atunci ne-am imprietenit si a doua zi am avut parte de prima banare... Sau a doua? Dar a meritat!!! :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza


Incredibil!!!!!!Mai ai textul? Mai ai si textul acela plin de nervi si spume publicat de TRU care a trebuit modificat la 3 noaptea din cauza ca nu ne mai opream noi din ras din cauza aberatiilor?

@Marius, Constantin Gheorghe, Alanadra, MoshCalifar, Arsulici, Paul si altii va multumesc pentru exemplele foarte la obiect. Astept si alte exemple in continuare.

Lilick Auftakt spunea...

@Domnule Clej

Va mutumesc ca ne aduceti mereu aminte sa studiem si presa straina si sa facem comparatia.

Anonim spunea...

@@lulutza

Lulutza spunea...

@romanul astabilit in rusia spunea...

Presupun ca la mine te refereai, nu la Lilick... Multumesc de compliment, dar nu am nici un merit, inteligenta este ceva genetic, nu dobindit! La fel ca prostia si agresivitatea ta... Pentru IQ deficitar, temperament agresiv, ca si pentru proasta ta crestere, iti poti blama eventual parintii, stramosii, in cazul unor gene recesive, ursitoarele rautacioase... :)......................draga pseudonima lulutza.....daca erai mai desteapta te prindeai de poanta

Anonim spunea...

Ciudatenia secolului 21

Petru Clej la Lulutza si Lilika

Anonim spunea...

@Lilick - Nuuuu! Articolul ala nu l-am copiat, pen'ca: 1. mi-a fost mila de autor, am crezut ca si-a spart ochelarii si nu are altii de schimb la indemina; 2. nu se lega de mine; 3. nu mi-a placut... :)

Anonim spunea...

@marea nedumerire

Care e problema ta? Petru Clej e un om pe care il apreciez si cu care discut des pe diferite probleme.

Anonim spunea...

@ Lilick,

V-am retinut din vremea cînd pe Cotidianul raspundeati, impreuna cu Lulutza, indicînd linkuri muzicale. Modul acela de-a raspunde era un joc inedit, atragator, agreabil. Imi place trairea adevarata, în timp ce simularea ma întristeaza si alunga. De aceea nici n-am retinut asa cum se cuvine siturile unde se practica PsiOp. Am venit aici mai mult ca sa ascult si din cauza asta n-am nick :) . Rareori am sa postez, altfel Paul chiar va crede ca-s din niste brigazi.

Anonim spunea...

@lillick

Pai...draga lilick
Marea mea nedumerire nu este ca mata il apreciezi pe domnul Petru Clej ci faptul ca domnul Petru Clehj te apreciaza pe dumneata.

Anonim spunea...

@anonim

M-ai si amuzat foarte tare dar mi-ai si trezit niste nostalgii:)
E adevarat ca eu nu am mai postat pe Cotidianul din cauza atmosferei, care nu mai e deloc relaxata, ca odinioara.
Am creat aici un loc unde de altfel de multe ori ma amuz cu amicii de blogareala. Aici sau pe blogurile lor.
Acum, cand unii stiu PRECIIIS (vorba ta- hahahha) cu cine au de-a face, nu mai are nici un haz acolo.
Iar daca e vorba de brigazi..hahahah...toti facem parte din niste brigazi. Eu si Lulutza din cele artistice, de agitatie...:))))
Imi plac oamenii cu simtul umorului, ca tine.

Anonim spunea...

@marea nedumrire


Fata de tine, domnul Clej ma cunoaste cu mult mai bine. :)

Anonim spunea...

@lilick

Pe ce bloguri ati angajat dezbateri despre cartea "Ciocnirea civilizatiilor" de Samuel Huntington ?

Anonim spunea...

@lilick

Dar de cind timp va cunoasteti?

Si din ce imprejurari?

Anonim spunea...

@nedumerirea

Cumva ma monitorizezi pe mine si pe domnul Clej? Sa nu-ti imaginezi ca dupa ce ai postat aici cu tupeu aberatii, eu iti voi da si amanuntele pe care le ceri. Nu te intereseaza nici unde si nici ce am postat si bineiteles nici din ce imprejurari ma cunosc eu cu domnul Clej. Nu vrei sa-ti spun cumva si numarul meu de la panofi? Hahaha! :)))
Hai, posteaza la tema daca ai ceva de spus, daca nu, ne vedem pe o tema cand voi face eu destainuirile care te intereseaza.

Anonim spunea...

anonimule... dar ma crezi balaur? :)

Anonim spunea...

@lilick

Nu vrei sa-ti spun cumva si numarul meu de la panofi?

Nu draguto ca nu am de gind sa-ti cumpar pantofi

Marius Mina spunea...

CRISTIAN NEAGOE ESTE LIDERUL UNEI SECTE SATANICE. A FOST CONTACTAT FBI .DOCUMENTELE SUNT EVIDENTE .AM ANUTAT IN SCRIS SI VERBAL PE CONSULUL PAVONI SI PE ILINCA ILIE DE LA CONSULATUL GENERAL DIN NEW YORK. AM CERUT ZILNIC SA FIU CONTACTAT DE SIE. SERVICIILE SUNT PARALIZATE SI NEMULTUMITE NEAGOE ARE IMUNITATE DIPLOMATICA. SE RISCA UN SCANDAL MARINARUL ESTE SANTAJAT, MINTIT SI MANIPULAT DE UNII,INPINS SPRE PRAPASTIE . IN CURAND APARE ARTICOLUL” CLUBUL SATANIC DE LA ICR NEW YORK.
ROBERT HORVATH - NEW YORK

Anonim spunea...

@Marius

:))) Ce te-a apucat sa-mi pui aici postarea lui Horvath? Acum, ca a intrat si Viorica (mirarea) nu am chef pe aici de Horvati, zakusti si alti maimutoi...:)))Nu vreau show.

Anonim spunea...

Hai sa incheiem ziua asta "fierbinte" cu un cintec cald pentru... minoritare!

http://www.youtube.com/watch?v=hEoYJkn7t5g

:)

Anonim spunea...

Aveti nervii tari daca va pierdeti vremea cu blogurile portocalii!