28 aug. 2008

"Deja VU"













Am citit zilele astea mai multe articole care analizeaza tema votului uninominal in contextul deja apropiatelor alegeri. Am selectat trei. Trei pareri. Trei opinii: Corina Cretu, Alina Mungiu Pippidi si Andrei Plesu.

Corina Cretu trateaza subiectul cu scepticism, referindu-se la faptul ca "(...)recruţii de ultimă oră ai partidelor, care au notorietate şi sunt în căutare de confirmare sau de schimbare a statutului social, nu au cum să se comporte ca nişte politicieni de proximitate. În primul rând pentru că nu au nicio legătură cu politica, identitatea lor ideologică fiind una de circumstanţă. În al doilea rând, nu au cum fi purtătorii unor proiecte pentru comunităţi din care nu au făcut sau nu fac parte. Ei şi-au câştigat notorietate în domenii care au prea puţin de-a face cu agenda majorităţii cetăţenilor români (...)
Sper să mă înşel, dar alergând după candidaţi cu notorietate, riscam sa ne indreptam spre un eşec, care ar putea compromite o data in plus parlamentarismul romanesc. Peste tot in lume vedetele isi exprima punctul de vedere, sprijina un candidat sau altul, dar nu candideaza, ci isi vad de drumul lor, dupa cum si politicienii privesc cu responsabilitate propria lor activitate."

Nu pot sa spun ca sunt intru totul de acord cu ce scrie Corina Cretu. Dintotdeauna vedetele s-au implicat in politica si dincolo de a fi strict sustinatori ai politicienilor. Si asta si datorita faptului ca, pe undeva, scena politica se sudeaza armonios cu scena artistica, acolo unde "actorul de profesie" si "tehnicianul politic" joaca acelasi rol, solicitand "aplauzele" maselor.

Alina Mungiu Pippidi intr-un articol din care la un moment dat nu mai intelegi daca e un dialog cu ea insasi, o destainuire facuta cititorilor sau o scrisoare deschisa plina de reprosuri catre PD-L, se intreaba daca cineva chiar vrea sa castige alegerile. Referindu-se la PSD si la PD-L... O intrebare justificata avand in vedere faptul ca, in ciuda declaratiilor care sustin dorinta de a castiga, atat pesedeii cat si pedeleii se intrec in erori strategice. Iar despre PNL care "nu au nici o emotie la alegerile astea pe care niciodata nu au vrut sa le castige, doar sa nu le piarda" AMP spune ca profita de greselile pesedistilor si ale pedelistilor.
Si de ce nu ar profita, zic eu, daca cele doua partide se manifesta atat de patetic dar si desantat-haotic in dorinta de a atrage alegatori.

Andrei Plesu insa surprinde...Dupa ce in articol pune intr-o balanta "pierderile si beneficiile" pe care ni le pot aduce politicienii vedete(sportivi, cantareti, oameni de presa) ce se prefigureaza a ocupa scaunele Parlamentului, se decide sa sutina noutatea si originalitatea cu orice risc, in detrimentul politicianului gri si prafuit de pana acum.
"Aceeaşi, sau alţii? Ei bine, cu toate riscurile, alţii! Avem nevoie urgentă de un tratament radical pentru lehamitea noastră cronică, indiferent cîte primejdii colaterale ar implica acest tratament. Am umblat destul prin tîrguri amorţite şi mahalale fără haz. Nu ne-ar strica un pic de etichetă citadină, un pic de ştaif metropolitan."
Si, pana la urma, si eu ma intreb ce mai putem risca, dupa ce atatia ani si-au jucat rolurile in Parlament maimutoi politici ca WCT sau Paunescu, ca sa numesc in graba doar doua din starurile politice ale ultimilor 18 ani.



What a Wonderfull World
Asculta mai multe audio Muzica »

11 comentarii:

Anonim spunea...

Yep.Nu tre' sa fi parintele natiunii ca sa-ti dai seama ca "mai rai " greu sa fie noi alesi. Dar suntem o natie surprinzatoare. Si inca n-as paria pe vot uninominal in 30 noiembrie... ;)

Petru Clej spunea...

Reamintesc că votul e în colegii uninominale, dar se aleg direct doar candidații care întrunesc majoritatea voturilor exprimate. La scrutinul pentru alegerea președinților de consilii județene (care au avut loc evident în alte circumscripții, mai mari) doar în două județe - Constanța și Harghita - candidatul câștigător a întrunit o majoritate a voturilor valabil exprimate.

Și mai reamintesc că structura celor două camere va fi determinată prin reprezentare PROPORȚIONALĂ, în raport de procentul pe țară al partidelor care depășesc pragul național de 5%.

Mai reamintesc și faptul că procesul de contestare în justiție a hotărării deguvern privind delimitarea colegiilor uninominale nu este încheiat, deci, deocamdată desfășurarea alegerilor nu e încă stabilită.

Anonim spunea...

Daca PSD-ul ar depune o motiune de cenzura, si, prin absurd ar trece,si guvernul ar pica, s-ar modifica si data alegerilor?

Petru Clej spunea...

În afară de caracterul pur ipotetic al întrebării precedente răspunsul este foarte probabil nu.

Pentru formarea unui nou guvern este nevoie de timp, iar timpul este, cum spun englezii in short supply. De ce? Pentru că în Constituție se spune:

ARTICOLUL 63

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Alegerile precedente au avut loc la 27 noiembrie 2004, deci actualele alegeri trebuie convocate până la 27 februarie.

Mă întreb însă care ar fi rațiunea răsturnării guvernului înaintea alegerilor? Cine are acest interes sau mai bine zis, cine e așa de iresponsabil? Chiar și într-o țară de operetă ca România.

Anonim spunea...

@Petru Clej,

Va multumesc pentru raspuns. Intr-adevar,pur ipotetica intrebarea mea. Raspunsul ma interesa strict dpdv teoretic, constitutional.

Anonim spunea...

@P. Clej: Cred ca sinteti un mare iubitor de opereta!

Petru Clej spunea...

Nu, domnule Paul, dar în schimb în consider pe Caragiale cel mai mare scriitor român, if you see what I mean...

Anonim spunea...

@P. Clej: Ce ma dau in vint dupa romgleza! Si iar ma duc sa imi caut o scara... sigur nu ametiti ?

Legat de Caragiale.. e unul din cei mai mari scriitori romani ( sau interptret de opereta?) si mai ales extrem de actual as zice!

Petru Clej spunea...

Exact domnule Paul, Caragiale a descris eternul uman și mai ales eternul românesc.

Dar tot nu înțeleg ce doriți de fapt? Care e legătura cu topicul de față?

Anonim spunea...

:)))

P. CLej: dumneavostra sinteti cel care a implicat pe Caragiale in tema! Acum va mirati care e legatura?

Petru Clej spunea...

Domnule Paul, de ce faceți spam?