1 aug. 2008

Mihaies - Intelectualul bordurar
































"Mie imi plac bordurile" este articolul care, din punctul meu de vedere, marcheaza clar o falie pe care doar o intuiam, rupta istoric dintr-o alta, mai mare, pe care intelectualitatea romana se regasea la inceputul anilor 90. Era simplu atunci, ca intelectual, sa fii moral, integru, pentru ca te mulai usor pe fenomenul politic care dispretuia natural comunismul, care a generat revolte si miscari in Piata Universitatii, si care era imbratisat de o minoritate in care intelectualitatea se regasea firesc. Exista o empatie. Existau idealuri comune ale politicienilor de dreapta, de atunci, cu cele ale intelectualitatii. Exista o societate civila care canta la unison. Lucrurile se imparteau usor in alb si negru.

Amestecul de negru si alb din politica romaneasca de azi ii regaseste pe multi dintre intelectualii de ieri atasati mai degraba unei zone de gri, unde politicul si economicul isi amesteca de cele mai multe ori la modul corupt tentaculele.
E griul "bordurilor". Generic spus. Caci griul tranzitiei intelectualului, de la falia initiala, alba, pana la cea noua, gri, fatal si iremediabil rupta, miroase puternic nu doar a bordura si asfalt ci si a petrol, a teren defrisat, sau a fonduri nerambursabile.

Cati dintre ei, dintre cei care fac parte din intelighentia romanesca, n-au facut pasul pe falia gri? Prea putini. Si as remarca-o evident pe Doina Cornea, simbol de moralitate si integritate.
Dar restul? Ei bine: multi, multi dintre ei au pus mana pe cate o bucata de "bordura" rupta cu dintii din economia de tranzitie. E de-ajuns sa dam putin cu nasul prin diversele institute, comitete, asociatii, fundatii care isi trag seva direct de la guvern sau din administratia locala, ca sa zarim pe listele de plata familii intregi de intelectuali, rupti din zona alba a faliei anilor 90.

E si cazul lui Mircea Mihaies, cel care declara in celebrul articol pomenit la inceputul acestui text, ca ii plac bordurile.
Da. Si il inteleg de ce ii plac. Pentru ca e puternic atasat de griul caracatitei politico-economice pe care o gireaza in articolele pe care le publica azi. E tipul intelectualului care se transforma dupa miros si dupa cum bate vantul. A profitat de orice regim dupa 1990, cu buzunarele doldora de bani - in urma finantarilor din bugetul de stat si nu numai.

Cautand zilele trecute in declaratia de avere a domnului Mircea Mihaies sa vad si eu cine conduce acest ICR mult blamat (si pe buna dreptate, in urma scandalurilor provocate de management-ul defectuos si nu numai), m-a mirat mai intai faptul ca nu declara, dupa mai bine de 10 luni, faptul ca sotia acestuia, Ilona Mihaies, este presedinta fundatiei Soros. Mai exact nu declara venitul acesteia. Un post it aruncat in graba ne anunta ca datele vor veni pe parcurs. Pe parcurs? Pe parcusrul a cati ani? Un post it ce putea fi oricand inlaturat, lasand declaratia de avere curata si corecta. Dar nu asta m-a frapat in cele din urma. Ci faptul ca am descoperit ca domnul Mihaies, impreuna cu sotia detin, printre altele, o fundatie in Timisoara, Centrul Euroregional pentru Democratie, care a obtinut fonduri nerambursabile atat in guvernarea Nastase cat si in cea actuala. Nu ma pricep foarte bine la fundatii, dar am cautat pe site la Registrul Comertului situatiile de bilant, si nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca profitul anual al acelei fundatii cu miros de "bordura" era de peste 1 milion de euro pe an. Iar proiectele pe care le dezvolta, si in care apare ca un leit-motiv termenul de "curat" (tara curata, universitate curata - sa fie acesta oare, acest termen, musca de pe caciula intelectualului?) - mi s-au parut cel putin dubioase, fara rezultate si mai deloc curate.
Interesant e ca de pe site-ul fundatiei, in functie de regim si de fondurile nerambursabile primite, ii poti urmari domnului Mihaies reactiile pur intelectuale (nu?) transpuse in articole. Ca de exemplu: atunci cand fundatia obtinea bani de la Nastase, in 2002 de exemplu, nu-l iubea pe Basescu.
Ii dedicase deja din 2000 cateva randuri spumoase care sunau asa:

"Nesimtirea lui Basescu and comp. va atinge dimensiuni tropicale, acum, dupa ce ultimul ghimpe ce le statea in cale a fost smuls. Stiindu-se intangibili, santajand cu nerusinare carpele de la guvernare, ei isi vor da, cu inca mai multa agresivitate, arama pe fata"

Dupa 2004 insa, cameleonul indragostit de borduri, gasea o alta tinta de atac, total diferita. Tocmai pe cei de care falia gri cu miros de "bordura" il despartise: Cornea si Paler. La Cotroceni era insa acum Basescu. Iar Cornea si Paler nu-l pupau.

"Crescut in naivitatea respectului fata de varsta solara a batranetii, nu-mi pot reveni din socurile pe care mi le provoaca tocmai cei pe care ar trebui sa-i veneram pentru, teoretic, intelepciunea, moderatia si bunatatea lor. Ei bine, prea putini dintre batranii nostri reusesc sa se mentina in sfera comportamentului superlativ.

Si acum ma gandesc la cei mai buni dintre ei, de la Octavian Paler, pe care anii nu l-au facut mai senin si mai detasat, ci mai acru si incarcat de umori negre, la incredibila Doina Cornea. Aceasta femeie care a reprezentat, la un moment dat, tot ce poate fi mai luminos intr-o comunitate a ajuns sa se lamenteze jenant despre imaginare pericole ale dictaturii, preluand mecanic lozincile celor mai corupti dintre romani, si anume cei aflati la carma vietii politice.”

Ar fi multe de spus si de analizat. Si, serios vorbind, printre "bordurile" nerambursabile de care e indragostit domnul Mihaies, ar trebui sa-si bage si organele de control putin nasul. Poate am afla si noi de ce ii plac atat de mult. Atat de mult incat sa linga unde a scuipat cu-atata patos.

Dar pana atunci sa ne mai delectam cu o perla de cameleonism a la Mihaies, adica ce declara cu ceva timp in urma vicepresedintele ICR despre cel pe care tocmai il reabiliteaza cu limbi dulci, si deplasari la Scoli de Vara: pe Sorin Antohi.

" Nu ştiu dacă la această oră Sorin Antohi a fost sau nu bagat in pizda ma-sii de toti intelectualii tarii. Dar dupa documentele publicate la mijlocul anului trecut, el ar fi trebuit aruncat in haznaua cu laturi instantaneu."

In haznaua cu laturi Antohi. Ok. De acord. Dar, domnule Mihaies, daca acum cu atata colegialitate il sustineti, de ce nu faceti si dumneavostra pasul? Asa. Ca intre colegi. Nu il lasati singur!

14 comentarii:

Realitatea lui Petria spunea...

Nu ştiam de rândurile despre Doina Cornea.

Anonim spunea...

Excelent! Excelent scris.

Mihaies, prototipul cameleonului, orice ataca o face cu sarguinta si zelul unui tortionar. Fie pe Basescu, fie pe Doinea Cornea sau Octavian Paler.
Scuipa si linge, linge si scuipa. Fara numar, fara numar, vorba altui intelectual.
Rar mi'a fost dat sa vad un individ asa de infect.

Lilick, foarte bine scris!

Anonim spunea...

De cind legea se ocoleste cu post-it ?! A.N.I. ce face?!

Si pina sa ajunga la genunchii lui O. Paler mai are mult! Asta din punct de vedere cultural si intelectual! Ca in rest demonstreaza cu brio un faliment moral!

Parerea lui io.. HIC!

Anonim spunea...

Brava blog, a mers la sufletul mosului !
Ah sa nu uit : " curve intelectuale" asta-i termenul.

Anonim spunea...

Foarte misto declaratia de avere. Are , dar lipsesc documentele justificative. Pai cine sa-i dea documente pe ce-a "smanglit" ? ha ha ha Asta ne ia drept prosti ?

Anonim spunea...

foarte bine scris! (Asa da :))

Socante citatele. Denota un oportunist, gata sa-i manjeasca oribil pe altii, in functie de situatie. Nu cunosteam personajul, dar clar ca nu inspira incredere.

(PS: la primele cuvinte din text, lipseste un l din "bordurile". scuze de corectie, e doar ca suna bizar :))

Lilick Auftakt spunea...

@Cristi,

Merci. :)
Mai erau si alte greseli dar am mai corectat acum.

@Alex Petria

Mai sunt si altele..


@Bogdan

Asta e. O infectie crunta. Un om atat de parsiv.

@Paul

Daca vad parlamentarii sa vezi cate post-it-uri isi trag si ei pe declaratii...Hihi!


@Mosh
Le-ai numit si de data asta! :)

@Alandra
Hahaha! Bine de tot!

agaX spunea...

lilick, excelenta prezentare

ceea ce "mi-a sarit mie in ochi" este similaritatea strigatoare la cer, sigur, pe feliile lor de "competenta", dintre presedintele Romaniei si vicepresedintele ICR.

imi pare ca l-am putea numi pe mihaies, acest basescu al intelectualilor.

incredibil, cita ipocrizie!

Anonim spunea...

@Agax

S-ar putea sa fie din acelasi aluat si fara nici un Dumnezeu.

Maria Barbu spunea...

Karina, ai un talent remarcabil in a formula finaluri de articol. Super-super-super!
Mi-a placut enorm.

Lilick Auftakt spunea...

@Maria,

Esti draguta! :) Iti multumesc.

Anonim spunea...

Mihăieş are o râmă în loc de coloană. Şi râma n-are nici o vină. Îl detest de pe vremea în care scria mizerii despre Corneliu Coposu în "România literară".

Infect personaj.

Lilick Auftakt spunea...

@Rox

Pacat ca nu mai pot sa gasesc si mizeriile alea. :(

Anonim spunea...

Mihaies in cilciies este ,cum ar spune frantuzul Goethe , "un espece de merde intellectuelle".