20 aug. 2008

Dragul nostru presedinte...













Cum vi se par declaratiile lui Basescu? Prima se refera la Uniunea Europeana despre care spune ca "s-a miscat lent" in ceea ce priveste zona Marii Negre si evenimentele din Georgia. A doua se refera la Rusia, si anume: “Federatia Rusa trebuie sa fie partener pentru securizarea zonei, nu element de risc”

Update: Cititi si la Roxana Iordache despre felul in care s-a (si ne-a) facut de ras astazi Basescu in Georgia.

20 de comentarii:

Anonim spunea...

de tura asta are dreptate securistu'. De fapt nu e vorba chiar de lentoare in ceea ce priveste UE, ci de incapabilitatea de a tine piept rusilor. Franta s-a facut a nu stiu cata oara de ras. Franta si Germania, o alta dependenta de rusi, tind sa pice urat de tot la sol, deja se vorbeste de recesiune economica, PIB-ul Germaniei e in scadere drastica.

Anonim spunea...

As vrea sa reproduc aici (iar, of, viata mea!) un comentariu al cuiva pe "Gardianul", la articolul asta:

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=118980&p=razboiul-devine-fierbinte-rusia-ameninta-si-romania-cu-ciuperca-nucleara.html

Zice forumistul "Chifteaua Nucleara" :))) :

"ChifteauaNucleara
2008-08-18 9:48:38
Gura lu Base
Ce ar trebui sa ne ingrijoreze n-ar trebui sa fie reactia cat se poate de previzibila a Rusiei, ci gura mare a lui Basescu care cu siguranta va incerca sa faca pe puricele viteaz in fatza elefantului slav. Sa nu uitam ca marinarul mereu s-a infipt cu tupeu in rusi crezand ca are americanii in spate. La fel a crezut si Saakasvili."

De-om trai, om vedea!

Anonim spunea...

Io zic ca e cazul sa ne facem provizii de lemne pt la iarna!

Si am senzatia ca un dictionar rus-roman in casa nu e o achizitie aiurea!

Asta daca mai continua cu declaratiile astea pompoase

Parerea lui io... Hic!

Anonim spunea...

Las' ca el inca viseaza cum o sa mearga in septembrie invitat in vizita la Kremlin. De ce sunteti rai si ii ruinati visele umede ?

Petru Clej spunea...

E ușor s-o faci pe viteazul cu Rusia de la distanță.

Și pe urmă, le recomand tuturor comentatorilor de fotoliu să încerce să trăiască în Republica Moldova un timp, să simtă pe pielea lor ce înseamnă influența Rusiei.

Lilick Auftakt spunea...

Domnule Clej,

Ce spuneti de ultimele declaratii ale lui Basescu, in Georgia?

Anonim spunea...

Pentru cei dintre dvs. interesati de subiect am finalizat selectarea celor mai exotice si reprezentative imagini de la editia 2008 (in curs) a Olimpiadei desfasurate in Beijing.

http://sorinplaton.wordpress.com/2008/08/13/olimpiada-zodiei-dragonului/

Enjoy!

Anonim spunea...

Cocosatu' e omul rusilor, a demonstrat'o in Georgia, Kosovo, privatizari(vezi ALRO)etc. Pai daca UE a fost lenta, Cocosatu' cum a fost?

Petru Clej spunea...

Ca Georgia să negocieze direct cu Rusia? Păi are altă alternativă?

De fapt, nu are nicio importanță ce spune Băsescu, România nu contează în acest conflict.

Unknown spunea...

bbb

Unknown spunea...

Chiar si americanii fac declaratii retinute (desi ei mai tot timpul se ingrijoreaza mai mult sau mai putin, depinde de gravitatea situatiei),o baga pe aia cu ajutoarele umanitare (chiar o fi vorba de nave de razboi,cum zic rusii?)si licuriciu isi umfla muschiu'...muschiu' cat painea, mintea cat chifla!

Petru Clej spunea...

Băsescu este complet irelevant, așa cum era "liderul regional", Emil Constantinescu, sau Ion Iliescu sau cum ar fi orice președinte al României la acest nivel.

Conflictul din Georgia este o nouă confirmare a victoriei viziunii lui Huntington asupra celei a lui Fukuyama.

Recomand excelentul articol al lui Robert Kagan despre "revenirea" istoriei http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=7968.

Recomand și cartea lui “Revenirea istoriei şi sfârşitul viselor”, (Atlantic Books, Londra, 2008).http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=7376

Anonim spunea...

Presedinte al Boborului spune:

Incontestabil, pozitia Ro pare sa fie dublicitar-lasa, dar eu fac douo conxiuni, una NATO-bucale (basescu trebuia sa plateasca nota), a doua ,ultima declaratie a madamei Merkel care ciudat se inscrie exact in traseul bascian, declaratilor date de Basescu, dealtfel când am vazut anuntul vizitelor de lucru, am vazut in fata ochilor declaratia Merkel. Ar mai fi alte douo aspecte de alt ordin, ce tin strict de interes national.

Trebuie vazut rezultatul final, in rest nu sunt atât de importante declaratiile României, stati linistit, vor trece neobservate, ce si cine a trebuit a actionat la timp

-----------------

Asta este parerea mea postat la Roxana, raspund intrebari si la dvs.

Anonim spunea...

@Karina. Fără curajul de a schimba starea de fapt, nici extinderea NATO nu ar fi avut loc.

Băsescu putea să ţină căţeluşa acasă. Ar fi ca şi cum ar veni Saakaşvili la Bucureşti şi i-ar spune, ştii, amice, ar fi bine să o laşi tu mai uşor cu NATO şi să faci nişte flotări la Răsărit.

De fapt, chiar Cristian Diaconescu susţinea necesitatea "neutralităţii" României, adică, a unei politici duplicitare, ieri, la Realitatea TV.

Ferească Dumnezeu de unul ca ăsta ministru de Externe! Nu că actualul ar fi breaz, dar cel puţin nu sare din baie.

Petru Clej spunea...

Un articol excelent al lui Charles Krauthammer în Washington Post "NATO miaună" http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=7997

Anonim spunea...

Foarte interesant articol, domnule Clej. Una din concluzii ar fi ca scopul Rusiei in acest razboi este de a domina si a demoraliza Europa de Est, asta in timp ce Nato nu e in stare sa transmita mai mult decat ca deplange pierderile de vieti si ca isi exprima ingrijoarrarea fata de situatia din Georgia.

Petru Clej spunea...

Stimată Lilick, vă invit să citiți Ciocnirea civilizațiilor (Clash of civilisations), scrisă de Samuel Huntington în 1993, mai actuală azi ca oricând.

Anonim spunea...

Nu am nevoie sa citesc chiar atit de multa politologie si articole din presa internationala ca sa-mi dau seama ca Basescu nu reprezinta interesele Romaniei, ci doar interesele lui personale si ale "tribului" lui...

Nu numai ca se vede cu ochiul liber ca nu a avut niciodata drept hobby cititul, dar nici macar nu stie sa-si aleaga/pastreze consilieri care sa-i fie superiori dpdv intelectual...

Petru Clej spunea...

Stimată Lilick, nu trivializați și nu provincializați subiectul. Băsescu este irelevant, ca și toată România de altfel, aici e vorba de o miză mult mai mare.

Cartea pe care v-o recomand este una care depășește cu mult granițele politologiei.

Lilick Auftakt spunea...

@domnule Clej

Am citit demult si cartea si multe altele pe subiect. Am discutat pe tema pe alte bloguri. Sunt de acord cu Huntington. Daca va fi nevoie voi mai deschide o alta dezbatere pe aceasta tema.