7 mai 2010

Alina Mungiu despre Legea Lustratiei, azi...

"Nu o să facem nici o ispravă cu viii, doar dacă găsim pe vreunii mai fără relaţii şi vai de capul lor. Ne rămân, în schimb, morţii, care nu se pot apăra. Bravi cum suntem, aicea o să ne arătăm muşchii, cum văd deja din campania contra lui Adrian Marino, fost deţinut politic, fost deportat (paisprezece ani cu totul) şi a cărui reputaţie e terfelită pe baza unor note scrise de nişte securişti. Adam Michnik a spus întotdeauna că, dacă vom ajunge să facem azi ordine pe notele de ieri ale Securităţii, înseamnă că ea a câştigat. De asta a fost contra lustraţiei promovate de răposatul preşedinte polonez, pe care acesta o folosea, mai ales, contra rivalilor. Nesiguri mai suntem, dacă avem nevoie să întoarcem morţii în morminte ca să ne protejăm reputaţia noastră, a supravieţuitorilor. Şi jalnici." - mai mult AICI.

6 comentarii:

Hendrix spunea...

Sunt de acord in ceea ce priveste infecta campanie securista a portocaliilor impotriva lui Adrian Marino. Citeam chiar azi cu o scarba de nestavilit voma lui volodea tishmenitzki din oficiosul zilei. Groaznic! Se pare ca luciditatea cu care Marino i-a portretizat pe multi dintre securistii din lumea culturala mioritica a dat multor cacanari fiori reci. Chiar si dupa ce abia a murit, neavand rabdare nici sa i se raceasca mormantul!
Nu pot fi de acord cu ideea inutiloitatii legii lustratiei. Vorbele lui Adam Michnik sunt contorsionate in mod tendentios. El n-a fost adeptul RAZBUNARII impotriva securistilor care si-au batut joc de elitele fiecarei tari ocupate de bolsevici. ADEVARUL trebuie cunoscut iar vinovatii trebuie aratati. Fara patima! Singura solutie in vederea unei reforme morale este asumarea de catre cei vinovati a faptelor comise, marturisirea grozaviilor facute. TACEREA asupra celor intamplate avantajeaza doar calaii, pe cei care inca au fraiele puterii. Am o singura temere: ca tema sa nu esueze la fel de lamentabil precum CNSAS sau condamnarea comunismului de catre chiar securistul de la Anvers! N-as mai suporta ranjetul unui securist ca ba-secu tronand pe o lege a lustratiei fara finalitate! Sau cu aceeasi ,,finalitate'' precum noul IICCR condus de volodea tischmenitzki, fiul unui celebru stalinist din anii 50.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Problema scarbelor portocalii nu e de fapt ca Marino ar fi fost, vezi Doamne, turnator. Ci ca el a pus punctul pe I si a spus un adevar limpede si taios despre ei. Nu ii pot contesta sub nicio forma criticile, atunci il ataca pe baza unor note scrise de securisti. In ceea ce priveste Legea Lustratiei, fii sigur ca daca va fi votata nu va avea nicio repercursiune, la fel ca si condamnarea comunismului. Nu e clar ca e pregatita doar pentru ca Basescu sa se impauneze si cu ea?

Hendrix spunea...

@Lilick Asa este, cartea lui Marino, aparuta postum, a avut darul de a pune pe jar pe multi securisti din lumea culturala! A avut darul de a pune OGLINDA ADEVARULUI in fata multor cacanari care acum se pretind 'telectuali sau chiar dizidenti. Iar adevarul securistii nu-l pot suporta. Nici ierta!
Da, am si eu toate motivele sa cred ca o lege a lustratiei nu va avea niciun efect concret. La fel ca si mascarada cu condamnarea comunismului din 18 decembrie 2006, care l-a consacrat pe securistul de la Anvers drept ,,anticomunist''. Sau mascarada cu deconspirarea celor care au colaborat cu securistii. Ha ha ha ha ha ha (hahait basescian)!!! A mai ramas oare vreo TEMA MORALA pentru care s-au batut liberalii inca din 90 de care ba-secu sa nu-si bata joc? Cred ca si-a batut joc de toate, gresesc?

Lilick Auftakt spunea...

Da, bine spus: teme liberale de care Basescu si-a batut joc. :(

Hendrix spunea...

@Lilick Acest MONSTRU SECURIST a reusit sa atinga cote de megatupeu cu teme morale extrem de importante pentru liberali in anii 90: lupta impotriva comunismului, deconspirarea securistilor si a informatorilor Manastirii Secu, legea lustratiei( articolul 8 al Proclamatiei de la Timisoara din 11 martie 1990). Acest ticalos abject securist a reusit sa terfeleasca absolut totul!!! Despre democratie, partide politice, negocieri politice, doctrine politice, lupta politica, aservirea presei si institutiilor statului n-are rost sa mai vorbim, doar discutam despre distrugerea DEMOCRATIEI in fiecare zi. Tot ce s-a cladit cu greu pana in 2004 distruge acest dement in doua mandate!

zincabeiu spunea...

" Scoala " de securisti de dinainte de ' 89 se poate mandri cu exemplarele active astazi si cu cei care s-au perfectionat in regimul actual. Totul e ca la carte.Cei 20 de ani n-au facut decat sa le consolideze pozitia, mai ales in functii decizitionale, vezi functia suprema in stat. Tehnica asta " tine" in tarile destinate, in veci, experimentelor.