21 mai 2010

Homostean, masinile de scris si Virtutea Militara


George Homoştean, fost Ministru de Interne in perioada comunista (intre 1978 si 1987 - coleg de cabinet in guvernele Manescu, Verdet si Dascalescu cu Emil Bobu si Tudor Postelnicu), a fost decorat de catre Traian Basescu cu Ordinul National Virtutea Militara in grad de Cavaler. Aflati mai multe din Cotidianul, iar confirmarea o aveti in Monitorul Oficial.

Ceea ce vad ca nu se scrie despre Homostean este ca el e cel care a dat acel decret, in 1983, sa fie declarate masinile de scris. Daca va mai aduceti aminte, toti cei care aveau asa ceva in casa erau obligati nu doar sa le declare ci, o data pe an, sa dactilografieze un anumit text standard care ramanea in arhiva Militiei ca proba. Amprenta masinii. Autorizatia de detinere o primeai doar daca aveai motivatii serioase. De exemplu daca erai scriitor, jurnalist... Insa, prin aceasta masura, orice om al literelor era suspectat, apriori, ca poate scrie texte contra regimului.

Ei, acum vreau sa ii vad pe intelectualii din "gasca culturala Liiceanu". Sau pe cei din gruparea "anti-comunista" a lui Tismaneanu. Sunt tare curioasa daca reactioneaza in vreun fel. Insa, pana sa reactioneze ei, adica la Pastele cailor, as vrea sa rog doua doamne, pe Zoe Petre si Lucia Verona, sa ne povesteasca cate ceva despre masinile de scris din vremea comunismului. Ce-si mai amintesc... De asemenea, pentru ca suntem in blogosfera, un Univers al literelor, pe toti cei care pot sa scrie pe acest subiect. Considerati-o o leapsa.

Decretul din 1983 il puteti consulta AICI.

Update: Informatia este cat se poate de corecta. Basescu a fost nevoit sa retraga astazi aceasta decoratie. Stirea AICI.

43 de comentarii:

transildania spunea...

Stiu despre aceasta lege pentru ca bunica mea detinea o masina de scris. O folosea pentru a tipari, corecta si redacta manuscrisele si lucrarile unui profesor de marca al universitatii clujene din anii 80.

Din cate stiu msinile de scris nu trebuiau doar declarate la militie si securitate, posesorul trebuia sa trimita mai multe mostre tiparite a tuturor caracterelor masinii de scris. Pentru ca in cazul in care un manifest anticomunist ar fi incaput pe mainile securitatii aceasta sa poata compara caracterele manifestului si a putea eventual identifica masina de scris, si pentru a descuraja posesorii de a scrie ceva impotriva sistemului.

Nu ma mira ca un securist este decorat, cred ca au fost si altii decorati sau ridicati in grad si in sporuri de pensie. Aceasta "lustratie" e o pacaleala uriasa, nimic mai mult.

codeus spunea...

buna dimineata Lilick. si cred ca era ministru de interne si in timpul revoltei de la Brasov sau nu?

Unknown spunea...

Pe acest blog si in alte oficiale vorbim ori de ignoranta , deci lipsa de profesionalism, ori de rea vointa, ori de tampenie mare cat casa poporului

De ce? Iata:


Articolul cu pricina face un scurt istoric al personalităţii generalului Homoşteanu, rolul lui malefic, povestea acţiunii Autobuzul, asasinarea lui Gheorghe Ursu etc. Imediat sare la cap şi Crin Antonescu cu incosecvenţa lui Băsescu etc. Puteţi vedea reacţia aici.Numai că, la o cercetare mai atentă, se ivesc vreo două inadvertenţe. Articolul giratde Nistorescu vorbeşte despre generalul George (Gheorghe) Homoştean, pe cînd în actul oficial de decorare e vorba de George Ioan Homoştean. Cu gradul de sublocotenent în retragere. ( Se conferă Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari: domnului sublocotenent în retragere Homoştean Ioan George). Aşadar, una e un general, alta e un sublocotenent. Pe care-i cheamă, e drept, la fel, Homoştean. Pe unul, George (sau Gheorghe), iar pe celălalt, Ioan George . Unul e fost general de interne, altul e fost sublocotenent de armată. Cel puţin, formal, aşa stau lucrurile. S-o fi ascuns generalul în gradul de sublocotenent, adăugîndu-şi încă un prenume? Sau sînt două persoane diferite, cu două grade militare diferite.

Lilick Auftakt spunea...

Pentru cativa prosti portocalii, Homostean ar mai fi ramas chipurile general (in MO nu apare acest grad) dupa ce a fost "condamnat la 14 ani închisoare prin Decizia nr. 1.292/2002 a Curţii Supreme de Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la omor deosebit de grav".

In cazul asta, probabil si Chitac e inca general, desi a fost condamnat la 15 ani de puscarie.

Lilick Auftakt spunea...

@OTPDL

Ai sarit la ordin, seecuristule? Vrei sa iti pomenesc mai multi generali de pe vremea lui Ceausescu acum condamnati si retrogradati? Mars, manipulatorule.

Vania spunea...

Eu aveam maşini de scris, două autorizate şi trei pe blat, că nu m-am mai obosit să le anunţ pe toate.
De Miliţie nu mă pot plânge, s-au purtat frumos, dar trebuia să dau anual amprentele celor două maşini declarate.

Uneori, mi-aş dori să pot afla astăzi identitatea câte unui comentator pe blog, dintre cei ce se află la spam...

Shadow spunea...

Si tata avea o masina de scris si an de an trebuia sa "dea monstrele" direct la militie (nu prin posta, etc) ca sa se vada ca nu ai schimbat caracterele si "erorile lor" :-).
Noroc ca masina lui taica-miu era de tip "valiza" deci transportabila.

Lilick Auftakt spunea...

@Vania,

Aveai si angajati pentru cele 5 masini de scris? :D Nu de alta, dar te cred in stare de multe... legate de scris.

@Shadow

Cata munca, cata munca... Atatea masini de scris, atatia posesori, atatea "monstre"... Si cand te gandesti ca astazi, angajatii serviciilor, sunt de 3 ori mai multi...

Hendrix spunea...

@OTPDL Nemernicul asta de homostean s-a inrolat in armata in 1944, a luptat cu rusii pana la Tisa unde a fost ranit. A primit de la rusi ordinul ,,Victoria''. S-a retras din armata cu gradul de sublocotenent in rezerva. Acestea sunt faptele de arme ale lui homostean. Este aceeasi persoana cu viitorul ministru de interne din perioada 1978-1987!!!
El a fost acum medaliat de ba-secu la propunerea MApN, adica a ministerului condus de slugoiul lui ba-secu gabi oprea. Pretextul? Cei medaliati sunt veterani de razboi. Intrebare? De ce tocmai acesti 27 de veterani???
Eu unul cred ca avem de-a face cu o DIVERSIUNE. In mod deliberat gabi oprea l-a SELECTAT si pe fostul ministru de interne ceausist pentru a starni un scandal. Ba-secu va putea da lesne vina pe gabi oprea, care a intocmit lista. Va spune ca n-a facut decat sa semneze o lista.
Intrebare pentru ba-secu: el semneaza tot ce i se pune in fata, ca primarul??? Va reamintesc de episodul numirii in functia de ministru al Noricai Nicolai in ianuarie 2008. El a refuzat sa semneze pe motive de ,,mapa profesionala''. REFUZ SA CRED CA N-A STIUT CE SEMNEAZA! Mai mult, totul a fost pus la cale deliberat impreuna cu gabi oprea! Un nou scandal prinde bine acum, n'asa? Este o fumigena perfecta in fata deazstrului provocat de guvernul sau ce doreste pauperizarea bugetarilor si pensionarilor!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Bineinteles ca a stiut ce semneaza. Dar omul e veteran, na. A luptat, a fost ranit. Hei-rup, hei-rup. Ce conteaza ca a instigat dupa la omor deosebit de grav? Vad insa ca s-a primit "biletel" si toti portocaliii posteaza pe bloguri textul standard: ca veteranul de razboi nu e una si aceeasi persoana cu "generalul". Mai sa fie.. Si sunt nascuti si in aceeasi zi? Ambii au 87 de ani? Tz, tz, tz...

Hendrix spunea...

@Lilick Nu stiu daca este asta este acum lozinca portocaliilor: acest homostean este altul decat ministrul ceausist homostean! Posibil, nu citesc blogurile portocalii. Afirmatia lor este FALSA si poate fi usor de demontat. Cum? Simplu. Raspunzand la intrebarea: a fost ministrul ceausist homostean veteran de razboi? Raspuns: a fost! Biografia aparuta in Coti este destul de edificatoare. MINCIUNA agentilor portocalii este atat de strigatoare la cer incat nu mai necesita comentarii...Doar niste oameni din bobor, niste manelisti fara creier ar putea pune botul la minciunile portocalii.

Hendrix spunea...

@codeus A fost ministru de interne din 1978 pana in data de 5 octombrie 1987, conform biografiei prezentate in Coti. N-avea cum sa fie miniastru de interne pe perioada evenimentelor care au avut loc in duminica zilei de 15 niembrie 1987.
Am primit ieri o invitatie de a intra pe Facebook, se pare ca din partea ta. Cu aceasta ocazie te instiintez ca raspunsul meu este negativ. Din principiu. Am refuzat TOATE invitatiile facute pana acum, nu de alta. O zi buna, fie ca esti in Jibou ori la Ogrezeni!

Shadow spunea...

@lilick

e normal ca doar acum au si sisteme informatice si au de urmarit cu mult mai multi oameni decat securitatea lui nea nicu.

Stevie the LightningRod spunea...

da, te doare mintea, ce sa mai!

ma intreb cum mai poate fi aparat acum de aplaudacii pedelisti? vor spune ca l-au pus moguliii sa il decoreze, ca l-a fortat iliescu, ca e vina liberalilor??

Anonim spunea...

Lilick: nu numai masinile de scris proprietate personala erau astfel monitorizate, ci si cele din birourile comuniste.
sa fii iubita
marcus

vali plesca spunea...

vad ca lumea e inflamata tare, si are tot dreptul. dar daca e, totusi, vorba de doua persoane diferite?

Hendrix spunea...

@vali plesca Numai un bou ca tine putea sa puna o asemenea intrebare cretina! Mey dobitoc portocaliu, stii ca nemernicul asta de homostean este veteran de razboi??? Pune mana si citeste biografia lui din Coti, boule!

Shadow spunea...

@vali

posibil sa fie o greseala cum a fost si cea cu norica spusa de presedinte si "catelusii" sai ca aaceasta ar fi bagat in puscarie un om (cand ala nu a stat deloc in puscarie comparativ cu ceo doi tinuti in puscarie peste 4 luni fiecare de catre tovarasu morar). Vom vedea. Cu toate ca am mari dubii ca se dau "decoratii" la "sublocotenenti" dar mai stii.

Poti insa sa-mi raspunzi la treaba cu "proprietatea" de acum cateva zile? Aia cu "batutul campiilor" cu spor?

Hendrix spunea...

@Shadow Te stiu ca un tip inteligent, motiv pentru care nu-mi explic cum de te indoiesti de faptul ca decoratia basesciana ar fi fost data altcuiva decat fostului ministru ceausist. Iti recomand sa te uiti cu mare atentie la biografia lui homostean aparuta pe Coti. Nu trebuie decat sa dai click chiar la acest articol!
Nu pot sa pricep de ce intri cu handicapati portocalii precum @vali plesca. Noi ne stim de pe vremea cand scriam pe blogul Roxanei Iordache. Tu inca n-ai inteles ca boul asta portocaliu este in MISIUNE??? Sunt curios daca boul va fi in stare sa-ti dea un raspuns la intrebarea ta. Ma tem ca nu.

CRadu25 spunea...

Pentru "portocalele mecanice" care au insistat sa ne spuna ca e alt Homostean: Na, ca-i acelasi. Si s-a trezit si Cotroceniul sa-si corecteze "greseala":
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/basescu-i-a-retras-decoratia-lui-homostean-187402.html

Lilick Auftakt spunea...

Multumim CRadu


Ai vazut ce sarisera portocalele cu textele scrise de securistii lui Basescu?

Florin Matei spunea...

Ştii ce mă intrigă, Lilick? Faptul că, în ciuda decorării lui Homoştean (care este cel adevărat, şi aici are dreptate Hendrix), există încă destui ,,avocaţi'' (era să scriu ,,avortoni'') portocalii care îi iau apărarea făptuitorului. Îţi dai seama că ăştia ar vota cu Insul Suprem, indiferent ce şi câte rele ar face? Fanatismul ăsta mă îngrozeşte, dar asta nu înseamnă că nu voi lua, şi de-acum încolo, atitudine împotriva lui.

Lilick Auftakt spunea...

@Florin Matei

Exact! Nu vezi? Nu mai stiau securistii, cu noaptea in cap, ce sa inventze ca sa ne faca sa credem ca nu e adevarat. Slugi scarboase...

ana_idu spunea...

acum zic ca decorarea s-a facut la propunerea Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi!!! iar in decret se scrie oficial ca propunerea a fost a ministrului de interne.

Lilick Auftakt spunea...

@Ana

Clar! Acum se incurca in miniciuni. Si cum sa nu stie Basescu cine era min de interne pe vremea cand era el tanar nomenclaturist? Incep sa cred ca acest Homostean stie mai multe despre B si decoratia nu era decat o rasplata ca a tacut.

vali plesca spunea...

hendrix, esti... ca de obicei, incalificabil.
shadow, ideea e cam asa, in cateva vorbe: viziunea negativa asupra drepturilor spune ca omul poseda o suma de drepturi (clasicii spun 4: viata, libertate, proprietate. egalitate in fata legii) pe care statul sau oricine altcineva NU (de aici si catalogarea ca "negative") le poate incalca. drepturile sociale, sau pozitive, sunt cele pe care ti le da cineva, de obicei statul. aberatia e ca aplicarea acestor drepturi sociale duce la incalcarea drepturilor negative, fundamentale. eu dadeam exemplul dreptului de a avea o locuinta, in virtutea caruia dreptul la proprietate al proprietarilor caselor nationalizate a fost incalcat sistematic in romania. e doar un exemplu: de obicei, drepturile sociale presupun alocari de bani de la buget. or banii astia trebuie luati de undeva, de obicei din marirea taxelor asupra celor care produc, un atentat la proprietate. ma rog, asta e o viziune de dreapta care nu prea are multi aderenti adevarati in romania, stat social prin definitie si prin constitutie. dar, oricat ar nega unii si altii, asta e liberalismul.

Shadow spunea...

@Hendrix

am putine "indoieli", extrem de putine dar voi avea mereu indoieli ca sa nu las manipulat de nimeni. Eu un exercitiu personal. Manipularea o fac in general cei specializati in astfel de actiuni. Ori aia sunt in "servicii" si sub "pulpana" lui basecu. Orice "diversiune" ii serveste azi acestuia doar doar opinia publica (poporul cum ii place lui s-al alinte) ii cere capul lui "motoc".
Prostia se plateste mai devreme sau mai tarziu iar presedintele "ales" (cum anume s-a vazut) se apropie de "termen", de termenul platii.

Shadow spunea...

@Hendrix
continuare

si tacerea este un raspuns care mie imi e "suficient" :-). Sunt mai "malin" decat te astepti :-).

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow


Stai linistit. Verificasem eu azi-nopate f bine stirea. Eram sigura ca e adevarata altfel nu scriam. Plus ca portocaliii sunt atat de fraieri incat au lucrat iar dupa biletel. Insa, ca de fiecare data in ultima vreme, nu le-a mers. A propos, trebuie insistat la Voinescu sa ne spuna cum ramane cu informatiile alea privind o noua mineriada pe 19 mai. Pentru ca avem dreptate... sa nu ii mai lasam pe scarbele astea sa manipuleze si apoi sa se ascunda.

Shadow spunea...

@lilick

nu te acuzam pe tine de "manipulare". Toti putem sa gresim. Si presa o face dar in general nu prea profesionist cand serviciile nu le "scriu" articolele. La voinescu ce sa mai "sucesti cutitul in rana". El este doar "naiv", "boem", "credul" si foarte, foarte sigur ca reprezinta o mare "inteligenta". Si-a luat-o el direct de la "lazariche" eminenta "cenusie baseciana". Ca de acolo a "dus vorba" (raspandac de nivel mic si cam tont, deh) Echivalentul lui "talpes" daca vrei in cadrul administratiei prezidentiale.

Momentan a luat-o in "barba" piticul itm. Paralizezi de ras zau asa. Caragiale vesnic tanar dragilor si la obiect.

Lilick Auftakt spunea...

Ce mai face piticul? Sper ca se zvarcoleste furios... :))

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Nu intri pe facebook?

Shadow spunea...

@lilick

eu mi-s informatician batran, facebook, si celelalte nu ma rpind de client cu toate ca am in mod normal cont creat "automat" la prima invitatie pe care am avut-o. Nu imi plac retelele asa zis de "socializare" folosite de "serviciile" din intreaga lume sa "traga informatii" despre vietile oamenilor. Considera daca vrei ca sunt "paranoic". Putem sa discutam pe mail ca doar ai adresa mea. Daca nu o ai ti-o trimit daca imi dai un mail.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Cred ca o am, dar momentan nu o gasesc. Lasa-mi te rog inca o data, ca nu scot de la moderare.

Shadow spunea...

@vali

Suma de drepturi "primordiale" la care faci referire nu pot exista fara conceptul de stat de drept. Cel mai bine da masura asta "egalitate in fata legii" :-).
Un fel de "oul si gaina". In realitate statul de drept s-a construit pornind de la "principii" devenite asa zise "reguli de convietuire". In timp si cu "revolutii".

Drepturile sociale (pozitive pot fi atata timp cat bagam aici si o aberatie, inventie vestica de data mai recenta care se numeste "corectitudine politica" sau "discriminare pozitiva") nu pot nici ele exista fara "statul de drept" si reprezinta o "evolutie" ceruta si creata tot de catre cei care "edifica statul".
Sunt de data mai recenta odata cu indepartarea "religiei" din "decizia statului". Nu sunt mai putin importante dar ca si drepturile "primordiale" nu pot(de fapt nu ar trebui) sa se "incalece" nici intre ele nici cu primele.

Exemplul tau "dreptul la locuinta" a incalcat dreptul "inalienabil" si "atemporar" la proprietate din doua motive:
1. statul nu era de drept ci de "tranzitie". A ramas si azi tot de "tranzitie".
2. Dreptul la proprietate nu era "atemporar"(nu conta ce a fost inainte de razboi, de comunisti, etc).

Exemplul este bun. Poate ai idee care guvernare din toate cele "perindate" in Romania din 90 incoace a retrocedat mai mult valoric si in natura. E un bun mod de masura. Dar un "stadiu perfect" (ideal) nu va exista niciodata. Institutiile si politicile umane se supun greselilor umane.

Acum pt a avea un "stat de drept" suma tuturor drepturilor (negative si pozitive cum le zici tu) implica cheltuieli de stat si alocari de bani de la buget. De aceea Democratia (conceptul ideologic al statului de drept) este scumpa. Toate cheltuielile statului, impozitele chiar sunt un atentat si o limitare a dreptului de proprietate si direct a libertatii. Exact cum si viata in comunitate actioneaza asupra limitarii aceleiasi libertati.

Liberalismul promoveaza "individualismul" si statul "succint", limitat. Doar anarhismul militeaza la eliminarea statului.

Aici putem discuta. Care din drepturi pot fi luate in calcul si in ce quantum. Unde se "permit" sau nu "incalecari"(precum libertatea mea se termina cand incepe libertatea ta, etc).

Fiecare acum are propria sa perceptie. Pt "social" eu nu suport sa vad batrani si copii pe strada, dormind in ruine si mancand din gunoaie. Nu suport sa vad femei platite mai putin decat barbati care fac aceeasi munca. Asta nu inseamna ca accept sa sustin mai mult decat "temporar"(somaj, etc) pe cei care nu "produc" pt societate ci doar consuma. Tu poti avea alte idei.

Statul actual romanesc este cel care poarta "vina" pt derapajele si atacurile repetate asupra drepturilor le voi zice eu umane. Odata pt ca "permite" si nu "conditioneaza" sustinerea "categoriilor defavorizate" caz par caz. Intram insa in "politic". Cel dambovitean. Had si anormal. Hot si nesimtit. In care "libertatea unora" e mai importanta decat a altora iar egalitatea in fata legii este "selectiva" si nu ordinara.

Ca sa fiu abia in final scurt si succint "orice munca merita o retributie", orice "retributie merita o munca". Pt cei care nu pot statul in ultima masura trebuie sa intervina, pt cei care nu vor statul in ultima masura trebuie sa ii constranga, pt cei care nu stiu statul in ultima masura trebuie sa-i formeze.

Cam asta este liberalismul meu :-).

PS. Nu pot fi de acord cu aberatia lui patriciu cf careia "saracia vine din prostie". Nu stie nici ce e aia saracie si nici ce e aia prostie.

marius spunea...

Acest om este unul din Gestionarii Terorii ; vorbea frumos si te executa fara retinere. "Programarea" intamplarilor-neprevazute era facuta cu concursul tuturor institutiilor,indiferent unde te aflai, iar executia propriu-zisa era infaptuita, in general, de...prieteni. Nu se lua nicio masura fara acordul "varfului" ierarhiei, dar "masurile" se indeplineau pe plan local. In acest fel si cu ajutorul unor asemenea specimene "au aparut" in Romania FAMILIILE CONDAMNATILOR, care fara a fi facut ceva, fara a fi jignit pe cineva, si mai ales, fara a sti ce li se intampla, sfarsesc IN ACELASI FEL. Acum, cand povestim,in trecut si in viitor. Iar orasul in care a trait vreodata individul si in care si-a lasat "mostenitorii" la comanda, poarta in continuare numele de Orasul Bestiei, controlat in totalitate si condus, nu prin vointa oamenilor, ci CU FORTA. Politia Politica ? Este doar un mic amanunt. Numarul celor care o fac ? Halucinant.
Este prea mult de vorbit despre ceea ce s-a intamplat si inca se intampla. In plus, inca nu i-a sunat ceasul Sistemului si de aceea nu te poti adresa nimanui. Daca te adresezi, indiferent cui, te adresezi TOT LOR.

Draghi spunea...

Am avut si eu o masina de scris, facuta cadou de tatal meu in liceu. Un an dupa aparitia legii respective am trimis mostrele. Pe la sfarsitul anilor '80 mi sa cerut sa o predau la militie, desi nu imi scrisesem cu ea decat lucrarile de la facultate. Personal, nu am suferit prea mult deoarece intre timp imi facusem rost, cu mari eforturi, de un calculator personal si o imprimanta. M-a amuzat faptul ca imprimanta imi fusese trimisa oficial din strainatate, insa la vama nimeni nu a avut nimic de obiectat.

Lilick Auftakt spunea...

Imi place subiectul si ceea ce povestiti fiecare. :)

Shadow spunea...

@Lilick

Nu stiu daca ai citit dar mie mi-a placut:

http://news.heeloo.ro/2010/05/licuricii-mari-si-mici-vremea-spiralei-prostiei.html

Lilick Auftakt spunea...

Nuu, nu am citit. Hahaha! Nici nu stiam ca respectivul scrie. :))

vali plesca spunea...

shadow, nu vad nici o contradictie intre viziunile noastre

flavius spunea...

servus...
frumos, nostalgic gand... privind-o pe Olympia mea... ;)
toate cele bune!

Shadow spunea...

@vali

deci esti de acord ca "dreptul la prprietate" nu "incalca dreptul la proprietate"? Doar "implementarea" este cea care il incalca? Inseamna ca esti pe drumul cel bun.