7 mai 2010

Stati asa ca nu-i asa...

"Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat joi seară la B1TV că "spectrul" majorării taxelor nu a dispărut complet şi că s-ar putea recurge la mărirea TVA şi a cotei unice, dacă programul de redresare anunţat de preşedintele Băsescu va eşua." - NewsIn

"Pachetul de măsuri anunţat joi de preşedintele Traian Băsescu, care cuprinde reduceri puternice ale salariilor şi pensiilor, a fost elaborat de autorităţile române (adica de tembelul suprem de unul singur: nota mea) şi nu a fost propus de FMI, se arată într-un comunicat transmis, vineri, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX, de instituţia financiară." - Mediafax.

Pai parca Basescu zicea...

27 de comentarii:

Hendrix spunea...

Evident ca aseara ba-secu a declansat doar prima faza din razboiul dus IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN. Masurile tembele luate impotriva tapilor ispasitori ai crizei, ,,diabolicii'' bugetari care sug sangele poporului, nu vor niciun efect economic! Ce va urma? Exact lucrul cu care ne ameninta slugoiul lazaroiu: cresterea aberanta a TVA si a cotei unice. Singura problema este CAND va avea loc. Eu as zice maxim 4 luni, asta in caz ca pana atunci pedeleprele nu vor fi gonite de la putere cu coasele si furcile din dotarea pulimii calcate in picioare azi cu mult cinism.

Starea NATIUNII spunea...

Sa soseasca vremea faptelor?
Sa fi trecut vremea vorbelor?

zincabeiu spunea...

Auzi, cica: populatia nu trebuie sa se ingrijoreze, guvernul,parlamentul si presedintele stiu ce-au de facut !

Lilick Auftakt spunea...

Mie mi se pare totul din ce in ce mai interesant! O sa avem motive cu duiumul sa lovim in portocalii. Conservati-va psihic.

Matilda spunea...

Lilick, ai dreptate : începe sfîrşitul epocii portocalii.

Plano10 spunea...

Sa le fie de bine celor peste 12 milioane de romani care au respins proiectul JOHANNIS!
Chit ca si noua nu ne va fi bine!
Prostia se plateste!

Anonim spunea...

Am auzit si eu...

Nu ma mira.

Nu m-ar mira sa fie si ceva de genul "uite ca totusi nu au mai fost necesare maririle de TVA si de cota unica". Adica tot manipulare...

O sa fie iures in tara!

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

Eu nu m-as mira sa aud nici ca nu mai scad salariile si pensiile. Haos total.

simona ionescu spunea...

O sa ne ia dracu! Dureros e ca nimeni nu vine cu solutii.Si aici ma refer si la Opozitie.

lucian burjuiul spunea...

Pai providential ar fi sa creezi haos si apoi sa vii cu solutia salvatoare sau.... chiar si fara solutie sa anunti ca nu mai scad pensiile si salariile. Ca mai fac calcule si mai mesteresc putin la TVA, mai fac economii ... ce mai incolo si incoace, "au salvat" tara si de data asta prin "maiestria si destoinicia" lor si a carmaciului...
Ca deh vine vara, o rosie, o ceapa, o bucata de branza (manz, darz, bulz) ... se descurca romanu' pana la toamna cand se coc strugurii! Cam asta ar fi scenariul.

Doru spunea...

Evident ca taxele si impozitele vor creste. E simplu, ceea ce fac ei acum prin masurile de scadere a salariilor si pensiilor nu rezolva decat pe moment problema. Problema care este in realitate lipsa banilor! Scaderea taxelor si impozitelor NU VA REDUCE DEFICITUL BUGETAR, asa cum ne mint. Hai sa facem ceva calcule, asa ca pentru prosti. Sa presupunem ca am un salariul de 1000 lei net, pe care il cheltui tot pe alimente si utilitati.Din cei 1000 lei cheltuiti de mine, la bugetul statului ajung sub forma de tva 160. 1000X19/119...ptr cei care nu stiu cum se calculeaza.:)
Dupa reducere voi lua 750 lei, pe care evident ii voi cheltui pe alimente si utilitati.Cat va ajunge la buget sub forma de tva? 750x19/119=120 ron. Cu cat scade procentual venitul la bugetul statului? Exact cu 25%, cu cat imi scad si mie veniturile.Pentru a se reduce deficitul bugetar, ar trebui ca veniturile sa creasca la buget! Ori tocmai asta e marea problema, veniturile nu cresc, ci dimpotriva scad. Reducerea puterii de cumparare va afecta vanzarile companiilor private. Care vor inregistra profituri mai mici, care vor lua masurile ce se impun, reducerea angajatilor samd. NU REDUCEREA SALARIILOR REPREZINTA SOLUTIA!

Lilick Auftakt spunea...

M-am gandit mai mult, si chiar nu vad cum s-ar putea reduce salariile negiciate si rasnegociate de guvern si sindicate. Cine e nebun sa intre iar la discutii pt. scadere. Daca guvernul o face altfel decat in urma discutiilor cu sindicatele, si asa va fi, o sa aiba numai procese. Si, la un moment dat, banii aia tot se vor da. Ca si marirea aia de 50%. Si ce-am facut? Pe spinarea carui guvern lasam toate astea?

lucian burjuiul spunea...

Lilick, ar mai fi o varianta periculoasa. Devalorizarea fortata a leului. Ce zici de-un euro de 5 lei? Toate problemele guvernului s-au rezolvat. Ce mi-e ca scad salariile cu 25% sau ca se devalorizeaza moneda cu acelasi procent. O singura diferenta - in al doilea caz salariile raman aceleasi!

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Pana la urma se poate ca asta sa fie ultima solutie a astora: devalorizarea fortata. Vom plati toti.

Ideea e sa facem in asa fel incat sa deconteze totul PDL-ul, si sa dispara de pe scena politica. Deocamdata, pana la Congres, BVB raman stapani pe guvern. Dupa ce Basescu va lua cu totul partidul, probabil va incepe sa ii atace si sa ii alunge de la guvernare. Basescu va fi partidul si guvernul 100%, fara nici cea mai mica amenintare. Probabil asta se va intampla prin toamna.

Petrini spunea...

@Doru

"Exact cu 25%, cu cat imi scad si mie veniturile."

Ai grija cu logica: nu exista o relatie 1-1 intre consumul tau si TVA-ul incasat de guvern, fiindca guvernul incaseaza TVA si din ce consuma cei din privat. Ca sa calculezi corect scaderea veniturilor (ai dreptate cand spui ca scad) ar trebui sa stii ponderea consumului bugetarilor in consumul total.

Pe langa asta insa, ma mir cum, pe baza propriilor tale calcule, nu intelegi rationamentul reducerilor salariale. Sa luam exact exemplul tau, ignorand orice alte taxe in afara de TVA:

La salariu 1000 RON (deci cheltuieli la buget), avem TVA 160 (adica venit la buget).
La salariu 750 RON avem TVA 120 RON.

Adica scad chelutielile bugetare cu 250 RON si scad si veniturile bugetare, dar doar cu 40 RON. Procentual si calculat doar pe sectorul bugetar e la fel, evident! Dar se face o economie de 210 RON. Si stai linistit, calcule au facut si aia prin minister, si au la dispozitie statistici mult mai exacte privind ponderea in consum a anumitor sectoare.

Cred ca mai bine ar trebui sa va preocupe echitatea disponibilizarilor si destinatia banilor economisiti. Dar vad ca preocuparea principala e cine castiga si cine pierde electoral, ceea ce ma asigura ca nu sunteti cu nimic diferiti de PDL-i sau PSD-i. Aceleasi rationamente le-au aplicat si ei si am ajuns unde suntem, desi puteam iesi intariti din criza asta.

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini

Nu stiu despre cine vorbesti tu aici, la plural. Dar pe mine, da, sincer, asta ma intereseaza: cine va pierde si cine va castiga dpdv electoral. E vreo problema cu asta?

Man at (net)work spunea...

Nu sunt un admirator al lui Dan Tapalagă. Cred că, deşi este un jurnalist bun, nu se poate desprinde de propriile-i subiectivisme, care-i alterează de multe ori judecata. M-am convins încă o dată de asta citindu-i articolul recent Lenea, criza şi populismul stângist. Îl puteţi citi şi dvs. mai jos.
Este un articol foarte bine scris şi cu idei foarte corecte, până nu vine vorba de Băsescu, al cărui fan Dan Tapalagă este. După ce face o analiză - corectă - a situaţiei din Grecia şi găseşte similitudini cu cea din România, după ce critică guvernul Boc pentru incapacitatea dovedită până acum - corect - şi critică şi opoziţia pentru politicianism...

Lilick Auftakt spunea...

@ Man at (net)work

Pai eu nu mai citesc articolele lui Tapalaga decat pentru a gasi acest lucru. Pentru a extrage citate. Ca sa arat cum de fiecare data are o singura grija: cum sa il pozitiveze pe Basescu in orice context. Goarna, nimic mai mult. Goarna lui Basescu.

Petrini spunea...

@Lilick

"E vreo problema cu asta?"

Absolut nici o problema. Vei avea un viitor stralucit in politica.

Bogdan spunea...

@Petrini,

Ceea ce tu inca nu ai inteles este faptul ca noi cei de aici ne'am lamurit de foooarte mult timp unde va ajunge Romania cu Basea in frunte.
Despre echitatea disponibilizarilor ce ar putea fi de discutat? E evident ca Basea ia de la amaratii care nu'l pot intreba de sanatate. Despre destinatia banilor e irelevant, sistemul este acelasi, minciuna cu reforma continua, la fel si praduiala de bani din ministere sau catre plostitele pedeliste.

De multi ani nu mai e nici un mister unde ajunge Romania data pe mana Sarlatanului. Ceea ce este intr'adevar de discutat este cat de repede putem scapa de ipochimen. In asta sta si salvarea Romaniei.

Deci a te preocupa de castigul electoral face intr'adevar sens. N'as vrea sa vorbesc in numele tuturor, insa eu imi doresc ca mare parte dintre cretinii care l'au votat pe Basescu sa se trezeasca la realitate.

Spre binele lor cat si al celorlalti.

Si in acelasi timp, desigur,

Spre gloria sa!

Lilick Auftakt spunea...

Buna, Bogdan. :)

lucian burjuiul spunea...

Pe vremea cand Basescu era comandant daca cineva era impotriva echipajului era aruncat la apa. Daca cineva pica travers comandantului (cu puteri si atributii depline in comanda - popa, militian, sef de stat, securist, ofiter de stare civila, procuror - ce mai, autoritate suprema) era debarcat si statea la uscat (sa faca foamea) pana cand gasea un alt vapor.
Carmaciul se crede inca pe vapor si se comporta ca atare. Din fericire pentru noi, echipajul nu este de data asta trup si suflet cu comandantul suprem, si nici nu ne poate debarca pe toti. Din pacate, pentru el, vaporul pe care-l conduce prost, nu e pe mare si nici ferit de privirile altora. Nu inteleg de ce nu vede asta.

Iar din folclor am auzit si de comandanti aruncati peste bord de echipaj... se intampla cand comandantul micsora ratia zilnica a echipajului. Cu 15%, cu 25%...

Lilick Auftakt spunea...

Hai sa-l aruncam peste bord... :))

Petrini spunea...

@Bogdan

"Ceea ce tu inca nu ai inteles este faptul ca noi cei de aici ne'am lamurit de foooarte mult timp unde va ajunge Romania cu Basea in frunte.:

A, da? Si de ce n-ati pariat la bursa pe caderea in faliment a Romaniei; faceati o gramada de bani. Sa nu-mi spui ca din responsabilitate. Oameni responsabili n-am vazut nici intr-o parte nici in alta. Tariceanu a marit pensiile foarte mult, apoi PDL-i au sarit cu presiuni pentru marirea salariilor profesorilor, sustinuti de insusi Basescu.

"Ceea ce este intr'adevar de discutat este cat de repede putem scapa de ipochimen. In asta sta si salvarea Romaniei."

Sa inteleg ca daca vin maine Antonescu si liberalii la guvernare, vom avea parte de alte masuri mai inteligente si mai usor de suportat?

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini

Sa fii sigur! (Scuze ca raspund in locul lui Bogdan)

Shadow spunea...

@petrini

1. ar fi adevarat ce sustii tu cu tva-ul cu o conditie. Ca piata neagra sa nu existe. Exact masura lor face ca piata neagra sa creasca. Si adio TVA la stat.

2. eu nu am incercat sa "speculez" pe leu de exemplu cu toate ca stiam ca scade. Nu din patriotism ci pt ca acel tip de castig este pur si simplu "imoral". Nu imi place.

3. Cresterea pensiilor de catre tariceanu a beneficiat de unanimitate in parlament. Intradevar au fost crescute in aceelasi procent si cu cresterea economica. Riscant, am sustinut si atunci dar nu imoral pt o clasa sociala din ce in ce mai saraca si cu piata a muncii "inchisa".

4. pdl-ul lui emil boc a presat pe cresterea de salarii din educatie si nu psd-ul. Ei au fost vioara intai. De altfel poti gasi inca pe arhiva hotnews cand cu un an inainte (prin 2007) boc spunea ca o sa ceara cresterea asta (si acolo crescusera deja salariile procentual binisor) geoana a urmat cu pozitia ca vor sustine aceasta crestere.

Este foarte adevarat ca la votul in parlament pt cresterea cu 50% a salariilor adomnitei a aberat deplin.

5. daca vin la putere liberalii nu e sigur ca vei avea alte conditii. E foarte probabil sa renunte la fmi si sa de-a drumul la deficit pt a creste economia. Deja "scroafa e moarta" in cotet din cauza lipsei de masuri si aberatiilor de legi luate de boc. Sectprul privat "inchis"(cateva zeci de mii de firme) nu se redeschide imediat. Macar daca nu produceau cine stie ce "taxe" la stat isi plateau salariile care azi sunt in carca statului ca ajutoare de somaj.

Bogdan spunea...

@Petrini,

"A, da? Si de ce n-ati pariat la bursa pe caderea in faliment a Romaniei; faceati o gramada de bani."

Din moment ce de prin 2005 m'am cam convins definitiv ce hram poarta Basel, putem spune ca am pariat pe inexistenta lui "Sa traiti bine!". Din nefericire o multime de naivi/tembeli/stipendiati_cum_se_cuvine au suflat in panzele Demagogului, iar rezultatul astazi se vede cu ochiul liber.

Pentru ca intr’adevar putem vorbi despre un numar semnificativ de dobiBoci care’l idolatrizeaza pe Sarlatan. Nu ar fi prima oara, si Iliescu a avut fanaticii lui. Cel mai probabil ca respectivii si’au schimbat doar idolul nu si naravul.
Sigur, pupini de genul mamaiei theo(apropo, pour connoisseurs, ce’o mai face analfabeta?) sau a lui lictorash nu pot fi suspectati de glava, deci nici macar de viclenie. Raman asa cum au fost deja descrisi. Asteapta doar aparitia altui Sarlatan intre ale carui fese sa sa’si odihneasca neuronu’, e dreptul lor pentru o noua dezamagire.

Insa totusi, pe langa prostovanii care’l slavesc neconditionat, exista un numar impresionant de lichele. De slugoi care presteaza din interes. De tucalari si pupini care doar asteapta Ordinul de Zi. Nu conteaza subiectul, sunt in stare sa pape cianura dimineata la pranz si seara, sa’si ingroape parintii pensionari cu hahaiala Mitocanului in urechi. Sunt oameni nu fara glava ci fara Dumnezeu, lichele de ultima speta, scursura societatii, adunata pentru a’l slavi pe Dictachior.

Si ajungand in acest punct parca se intrevede o raza de speranta, iar rolul lui Basea incepe sa devina terapeutic(chiar reformator :)). Nu suntem in metastaza, cancerul e localizat, Canalia Perfecta a reusit sa aglutineze tot raul din societatea romaneasca.

Mai ramane doar sa’l extirpam pe Dictachior.

Desigur, Spre gloria lui!