28 mai 2010

Atentie, portocalii! Traian Basescu a promulgat decretul privind esalonarea datoriilor Rompetrol.


Observ ca tot mai multi portocalii, in frunte cu Elena Udrea, dau vina pentru reducerea pensiilor pe... Dinu Patriciu. Stiti vorba aia: "Patriciu e de vina!". Pe de alta parte, mininistrul muncii Mihail Seitan declara: "Cei 600 de milioane sunt in dolari. Necesarul ca sa acoperim cheltuielile cu pensiile, la momentul de acum, al pensiilor netaiate, in afara celor 1,7 miliarde de euro pe care deja bugetul de stat i-a acordat pensiilor pentru anul asta, ne mai trebuie, ca sa pastram pensiile, inca vreo 800 de milioane de euro, ca sa acoperim anul acesta, la nivelul pensiilor de acum. Deci, ca sa inghetam pensiile, anul acesta, ne-ar trebui cel putin 2,5 miliarde de euro si pensiile ar ramane asa cum sunt: nu le-am mari, nu le-am micsora."

Merita reamintit faptul ca Dinu Patriciu a vandut, inca din 2007, 75% din pachetul de actiuni al Rompetrol catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan. Mai mult, anul trecut Patriciu a vandut si restul de 25% din actiuni, iesind complet din afacerea Rompetrol. La data preluarii pachetului majoritar al Rompetrol, KazMunaiGaz s-a angajat sa plateasca cele 600 de miloane de dolari catre statul roman, conform esalonarii convenite cu Ministerul de Finante.

Cel care a aprobat esalonarea datoriilor Rompetrol, pe ultima suta de metri a guvernarii Nastase, este tocmai Mihai Tanasescu, fostul ministru de finante, actualul reprezentant al Romaniei la FMI, si unul dintre favoritii lui Traian Basescu. Mai mult, insusi Traian Basescu a semnat si promulgat in 6 aprilie 2005 Decretul nr. 212, prin care se aproba reesalonarea datoriilor Rompetrol catre bugetul de stat. Decretul a fost publicat in Monitorul Oficial 320 din 15 aprilie 2005 (M. Of. 320/2005).

9 comentarii:

Crăciun Florin spunea...

Ceea ce înseamnă că introducerea întregii datorii ca „venituri” la bugetele de stat pe 2009 și 2010 este o tâmpenie portocalie cu diplomă ! Le-ai rupt macaroana portocaliilor cu lozinci comunistoide.

Lilick Auftakt spunea...

@Florin

Mai mult, lumea trebuie sa stie ca din cei 600 milioane de dolari, datoria efectiva e de 200 milioane de dolari. Restul de 400 milioane fiind penalitati acumulate de la preluarea rafinariei si pana la data reesalonarii. Nici cei 200 de milioane, cat reprezinta datoria efectiva, nu sunt bani datorati de Patriciu. Ci sunt datoriile companiei de stat Petromidia SA catre statul roman, pe care Patriciu le-a preluat. De la revolutie si pana la preluarea de catre Patriciu, Petromidia a fost o companie de stat ineficienta care, pentru a ramane pe linia de plutire, nu si-a platit datoriile catre bugetul de stat.

Cum ar veni: statul a facut niste datorii catre stat, le-a pasat unui privat, apoi si-a pus dobanda pe datoriile facute de el insusi. Din toata suma de 600 milioane dolari Dinu Patriciu nu este autorul nici macar a unei datorii de un dolar.

P.S. - Nu trebuie sa respectam aceeasi logica? Patriciu a preluat niste datorii de la stat, acestea devenind propriile lui datorii. Atunci KazMunaiGaz nu a preluat, conform aceleiasi logici, si datoriile? La preluarea totala a unei companii vor fi preluate atat activele (rafinaria, pamantul, conductele, etc) cat si pasivele (adica datoriile). Nu inteleg cum Rompetrol apartine KMG iar datoriile raman ale lui Patriciu... asa dupa cum spune Elena Udrea.

Augustin Radescu spunea...

Deci, cum ar veni: "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!"

Lilick Auftakt spunea...

@Augustin

Exact!!! Ca sa inteleaga tot omu'. :))

Doru spunea...

Faza cu "datoriile lui Patriciu" tine la tampiti, din pacate Romania e plina de ei. In rest, lucrurile sunt foarte clare de la bun inceput, iar statul a castigat bani frumosi din afacerea Petromidia-Rompetrol

zincabeiu spunea...

Tare il mai uraste pe Dinu Patriciu?

Teo Negura spunea...

Nu m-am indoit nicio clipa ca e vorba de o alta mizerie aruncata in ochii prostimii de portavocea blonda, via Cotroceni. Oricum, ce s-a omis sa se spuna este ca datoria e a cazacilor, nu a lui Patriciu, care nu mai detine nimic din acest business. In plus de asta, tranzactia s-a perfectat, asa cum ai aratat, cu girul, cu semnatura "guru"-lui Basescu.

Sibilla spunea...

* Plătim o căruţă de bani unor instituţii, cum este Garda de Mediu. Avem şi legi care, teoretic, protejează natura. Practic dăm banii degeaba şi legile nu se aplică atunci când cel care le încalcă este un dulău. Sau căţelul de la Salvamont, care se plimbă prin Reşiţa cu girofar şi sirene. Dacă şeful lui face ce vrea în codrii judeţului, de ce nu ar face şi el ce vrea pe şoselele municipiului ?

S-a ajuns aici pentru că tremură izmenele de frică pe poliţişti, inspectori de mediu, sau comisari, când se supără „şefu’ ăl mare”. Unii ar vrea să tremure şi ziariştii. Mai ales căţeii care i-au ameninţat pe colegii mei din Reşiţa, atunci când Adevărul de Seară a scris despre ilegalitatea de pe Semenic.

Am o veste proastă pentru ei. Vom scrie în continuare! Până se trezeşte din somn cineva „de la centru” şi îi pune la treabă pe pechinezii de la Garda de Mediu. *
Sursa : Adevărul

Atât că, Ayatolahului, poreclitului pe bună dreptate ŞI TzuicăMan, Frunzăverde Voievod de Caraş-Severino, i se fix…. fâlfâie de : centru, Cotroceni, Victoria, Garda de Mediu, instituţii ale…. nah că era să zic Statului şi mă repetam, zisăi o dată Băsescu…

Dar, pt că Duduia Nutzi citeşte ANUME bloguri, îi las acilea prin bunăvoinţa gazdei, una bucată răvaş :
Tanti Udrea, despre Frunză, nu ne explici la * Naşu * ? “Baronul” Funzăverde a refuzat să explice situaţia, trântind telefonul. De două ori.

http://sfinx777.wordpress.com/2010/05/28/tanti-udrea-despre-frunza-nu-ne-explici-la-nasu-baronul-funzaverde-a-refuzat-sa-explice-situatia-trantind-telefonul-de-doua-ori/

Sibilla

simona ionescu spunea...

Lilick, si e important de spus ca, la momentul tranzactiei cu KazMunaiGaz, Patriciu a platit la buget taxe barosane ca urmare a vanzarii cu aproape 2 miliarde de euro. Uitam toti cat platim la notar daca vindem o masina sau o casa? Deci Patriciu a bagat ceva bani la buget.