27 mai 2010

"Un nou pas spre un regim autoritar"

Comisia pentru o nouă Constituţie, înfiinţată de Fundaţia Horia Rusu, consideră că, prin invocarea articolului 53, regimul Băsescu face un nou pas spre un regim autoritar


Daniel Barbu: "Guvernul Boc face un nou pas spre un regim autoritar şi pregăteşte terenul pentru eventuale acţiuni represive în cazul unor proteste."

Gheorghe Piperea: "Statul român actual reia una din practicile comuniste, aceea de a expropria cetăţenii."

Prof. univ. dr. Daniel Barbu, membru al Comisiei pentru o nouă Constituţie, înfiinţată de Fundaţia Horia Rusu, spune că, prin invocarea articolului 53 din Constituţie ca o justificare pentru reducerea pensiilor şi salariilor, Guvernul Boc îşi pregăteşte terenul pentru eventuale acţiuni represive în cazul unor proteste.
Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, membru al aceleiaşi comisii, considera că, prin invocarea articolului 53, Guvernul Boc reia una din practicile comuniste, aceea de a expropria cetăţenii.

“Prin invocarea articolului 53, Guvernul Boc pregăteşte terenul pentru eventuale acţiuni represive în cazul unor proteste. Asimilând criza economică cu un dezastru natural, Guvernul Boc îşi declină orice responsabilitate faţă de starea economică a ţării şi se declară nepuntincios în ce priveşte adoptarea soluţiilor”, afirmă Daniel Barbu.

“Stabilitatea democratică a ţării este pusă în pericol. Statul român actual reia una din practicile comuniste, aceea de a expropria cetăţenii. Dreptul la pensie şi dreptul la salariu sunt asimilate dreptului de proprietate. Într-un caz împotriva uneia din ţările baltice, Curtea Europeană a Drepurilor Omului a spus: criza economică nu este deloc un motiv ca statul să nu îşi respecte obligaţiile, cum ar fi obligaţia de plată a pensiei. Criza economică nu este dezastru, nu e calamitate naturală. Invocarea articolului 53 este o găselniţă stupidă a cuiva care nu se pricepe deloc la drept constituţional”, spune, la rândul său, Gheorghe Piperea.

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că tăierea salariilor şi a pensiilor se face pe baza articolului 53 din Constituţie privind restrângerea temporară a exercitării unor drepturi pentru apărarea securităţii naţionale. Articolul 53 din Constituţie prevede că: “exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”.

Fundaţia Horia Rusu a înfiinţat, la sfârşitul lunii aprilie, Comisia pentru o nouă Constituţie. Sub această titulatură, prof. dr. Daniel Barbu, prof. dr. Gheorghe Piperea,prof. dr. Corneliu Liviu Popescu, prof. dr. Simina Tănăsescu şi prof. univ.dr. Manuel Guţan consideră că este necesară realizarea unei constituţii coerente, care să fie garanţia unui regim democratic şi să evite riscul gravelor derapaje de la democraţie care s-au produs în ultimii ani.

Noua Constituţie trebuie să transforme România într-un stat ale cărui instituţii sunt organizate în jurul misiunii fundamentale de a garanta drepturile şi libertăţile individului.


15 comentarii:

Anonim spunea...

Am impresia că oamenii ăştia fac aceea şi greşeală pe care au făcut-o şi predecesorii lor după ocupaţia bolşevică.
Au impresia că au de-a face cu oameni.
Cu parteneri civilizaţi, cu care se poate dialoga.
Tătărescu, de exemplu, era convins că va putea convieţui în mijlocul comuniştilor, care l-au sfâşiat. Tragic exemplu, de percepţie complet eronată a naturii inamicului.
Să le spună cineva că suntem în stare de război.
Ori noi, ori ei!
Ăştia nu iau prizonieri.
Sunt puşi pe exterminare, nu e clar?
Let's just fuck the bastard now, tomorrow maybe too late!

vali plesca spunea...

pe de o parte, proasta guvernare e chiar ceea ce este, proasta guvernare adica, si nu calamitate naturala, cum ar vrea basescu. pe de alta insa, ccr s-a pronuntat deja asupra aspectului, la contestatia privind legea de restructurare a agentiilor, si a decis ca “dreptul la munca este garantat calitativ, nu si cantitativ”.

Micawber spunea...

E limpede ca prin masurile care se iau se creeaza un precedent extrem de periculos.

Off-topic - un material extrem de sugestiv puteti citi aici, pe blogul prozatorului Anton Marin:

http://marinanton.blogspot.com/2010/05/programul-guvernului-basescu-boc-de.html

Starea NATIUNII spunea...

Sa traiasca DICTATURA !!!

sifilicaBLENOrel spunea...

haide vine dictatura
sa ne-nvete ce e ura
ca, de cand l-am impuscat
pe sinistrul decedat,
nu va amintiti, se poate?,
ce-i aia... calamitate!

Crăciun Florin spunea...

Foarte bine că ai pus treaba asta. Îmi va folosi.

cineva spunea...

@Lilick,
Cand am spus ca la mitingul acela trebuia sa li se sparga capele acestor nenorociti ai zis ca nu ne-ar fi folosit la nimic! Ba ne-ar fi folosit al dracu' de mult! Si stii de ce? Pentru ca acesti nenorociti nu vor pleca de acolo decat daca li se va calca pe cap! Exact ca si in cazul lui ceasca! Sa nu se inteleaga ca vreau varsare de sange! Doamne fereste! Insa pedeleprozeria asta nu pleaca din fruntea statului decat asa! Mi-e o sila asa de mare incat nici nu gasesc cuvinte s-o descriu!

Adrian Stoica spunea...

Exista o limita in toate. Ca mie sau tie ti se taie salariul cu 25% ... asta este, suntem inca tineri, in putere, cum se spune, mai putem gasi ceva de lucru, putem pleca din cocina asta, ma rog, avem oportunitati. Dar batranii, pensionarii? Pur si simplu, asa ceva nu e cu putinta! Si, daca acum, noi, cei "in putere" nu reactionam, atunci, asa vom pati si noi. E o chestie de educatie: copiii fac exact ceea ce vad la parintii lor, si nu ceea ce ar fi bine sau ar dori parintii. Daca noi ne aruncam batranii la gunoi, de ce nu ar proceda la fel, cu noi, generatia urmatoare?

Lilick Auftakt spunea...

@Toni

E foarte clar, sigur.

@Vali Plesca

....

@Micawber

Multumesc. :)

@Starea Natiunii

Jos elementele reactionare.

Hai, salutare, @Sifilica. :))

@Florin

Ma bucur. :)

@Cineva

Te cred. :(

@Adrian Stoica

Nu stiu ce sa mai zic. Mie de fapt imi e mult prea sila de astia care striga acum, la spartul targului. Mi-a fost sila si la miting. Multi votasera cu Basescu.

Shadow spunea...

@Lilick

O sa vezi ca din motive de securitate o sa interzica si grevele. Ca asa e "modern si democratic" dupa creierul "ingust" de la 3 coceni.

In acest timp tovarasul kgb(ca nu gasesc alta echivalare) "funebru" ameninta grevistii si incearca sa-i "mituiasca" cu bani (nu stiu de unde) pe care nu i-a platit niciodata pt examene. Paralel oamenii sai din "Consiliul Naţional al Elevilor" fac si ei gurita.

Asta este "democratia" oranj sau cum o spunea "canibalofilul" prezidential "democratia cu partid unic".

lucian burjuiul spunea...

Mai lipseste primul roman care sa faca puscarie politica si avem tot ce ne trebuie pentru dictatura. Daca asteptam sa apara si al doilea si al treilea ca sa ne dam seama ... atunci e grav.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Stii ce e foarte grav? Ca in CNE sunt doar copii. Inclusiv presedintele e un minor. Am vazut ce ai scris la Daniel Malaelea si am vrut sa iti raspund acolo. Ei acum manipuleaza copiii aia? Asta face Funebriu. Si daca au ajuns sa se foloseasca si de copii sunt niste mizerii fara limite. Ah, am fost la juma' de metru de Funebriu la ultimul miting din fata MECTS si nu l-am injurat. Chit ca nu injur niciodata... o sa fiu nevoita sa o fac.

@Lucian

Regimul asta e mult mai pervers... De asta inca unii nu realizeaza.

Anonim spunea...

Sunt de acord cu Toni, Opozitia e naiva daca isi face iluzia ca Puterea actuala respecta ceva.
Anii '50 se repeta.

www.pelin.com spunea...

rROMANIA TREZESTE-TE!!!

Hendrix spunea...

Invocarea articolului 53 din Constitutie n-are nicio acoperire legala, dupa cum afirma si juristii citati de tine. Avem de-a face cu o noua violare pe fatza a Constitutiei, o interpretare tendentioasa a acelui articol, o fortare clara a cadrului legal. Situatia de criza economica nu poate fi asimilata situatiilor prevazute la acel articol!
Ce urmaresc ei? Simplu! Daca legea va trece, ei vor scoate o lege care sa suprime grevele si unele libertati cetatenesti, precum in stare de necesitate! In DISPERAREA lor asa cred ei ca pot stavili valul imens de furie populara declansat in urma hotziei cu scaderea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. Am ajuns de facto la DICTATURA!
Curtea Constitutionala va hotari in privinta articolului 53 invocat de umil boc, trompeta lui ba-secu. Situatia in CCR este oarecum speciala, de la 1 iunie incetand mandatele a 3 judecatori. Procdura parlamentara poate sa tina cateva saptamani, asa ca este posibil orice. Cei 6 judecatori vor trebui sa se pronunte!
Miscarea aceasta basesciana arata din nou faptul ca este un securist, gandeste ca un securist si actioneaza ca un securist. Ii este FRICA de imensa furie populara, este constient de revolta maselor dar nu mai poate da inapoi! De acum incolo orice este posibil, inclusiv varsari de sange. Regimul basescian este aidoma regimului ceausist, cu diferenta ca acel regim a picat printr-o lovitura de stat, o jalnica mascarada orchestrata de securisti in scopul schimabarii unui regim opresiv intr-o ,,democratie originala''. Ba-secu joaca tare acum, la intimidare. Ce nu intelege el este ca dezastrul economic lasat de pedeleprele sale duce la o furie populara de nestavilit. Cu cat va gasi mijloace mai dure pentru a inchide gura oamenilor cu atat furia va fi mai apriga si necontrolabila.