30 dec. 2008

Din nou despre profesori...






L-am vazut mai devreme pe Ionut Popescu la Realitatea TV. Tipul mi s-a parut intotdeauna un jurnalist slab. Mai nou isi dadea cu parerea in legatura cu normele profesorilor, aberand din greu.
Ca sa nu mai fie discutii o sa postez mai jos fragmente din CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ UNIC LA NIVEL DE RAMURĂ ÎNVĂŢĂMÂNT

Art.15 (1) Durata normală a timpului de muncă este, în medie, de 8 ore /zi, 40 ore/săptămână, realizate prin săptămâna de lucru de 5 zile.
(2) Pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, norma didactică de predare este cea prevăzută de art. 43 şi art. 45 alin.(1) din Legea nr.128/1997 cu modificările şi completările ulterioare, după caz, iar restul activităţilor, până la norma de 40 de ore/săptămână sunt activităţi prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 103/1998, aprobată cu modificări prin Legea nr.109/1999.
(3) Personalul didactic din unităţile de învăţământ special care are o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I beneficiază de reducerea normei didactice de predare cu 2 ore, potrivit art.45 (1) din Legea nr. 128/1997 cu completările şi modificările ulterioare.

Legea nr. 128/1997:

Art. 43. - Norma didactică de predare-învătare, de instruire practică si de evaluare curentă a prescolarilor si a elevilor în clasă reprezintă numărul de ore corespunzătoare activitătilor prevăzute la art. 42 alin. (1) lit. a) si se
stabileste după cum urmează:
a) un post de educatoare (institutoare) pentru fiecare grupă de prescolari sau pentru grupe combinate, în unitătile în care nu se pot constitui grupe separate; la grădinitele cu program prelungit si la cele cu program săptămânal, posturile se normează pe ture;
b ) un post de învătător (institutor) pentru fiecare clasă din învătământul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate;
c) 18 ore pe săptămână pentru profesorii din învătământul preuniversitar;
d) 24 de ore pe săptămână pentru maistrii-instructori;
e) pentru personalul didactic din unitătile si clasele învătământului de artă, de educatie fizică, precum si din unitătile cu activităti extrascolare si din centrele sau cabinetele de asistentă psihopedagogică, norma didactică se stabileste potrivit prevederilor de la lit. a)-d);
f) pentru personalul didactic din învătământul special si din casele de copii, norma didactică se stabileste astfel:
profesori si învătători la predare si profesori pentru activităti specifice - terapia tulburărilor de limbaj, educatia auditiv-perceptivă compensatorie, ortofonia, labiolectura, orientarea, mobilitatea si educatia senzorială, educatia
vizual-perceptivă compensatorie, psihodiagnoza, orientarea scolară si profesională, psihoterapia si consilierea, cultura fizică medicală, kinetoterapia, educatia psihomotrică si altele de acest tip - 16 ore pe săptămână;
învătător-educator, institutor-educator, profesor-educator si maistru-instructor - 20 de ore pe săptămână;
g) pentru personalul didactic din învătământul special integrat, pentru cel din centrele logopedice interscolare,
pentru personalul didactic itinerant, precum si pentru profesorii psihopedagogi din casele de copii, norma didactică este de 16 ore pe săptămână.

Art. 45. - (1) Personalul didactic de predare si de instruire practică, cu o vechime în învătământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului.

Art. 42. - (1) Activitatea personalului didactic de predare cuprinde:
a) activităti didactice de predare-învătare, de instruire practică si de evaluare, conform planurilor de învătământ;

De aici concluzia ca norma didactica de predare este, pentru profesorii din invatamantul preuniversitar, de 18 ore/saptamana.

Sa revenim la Contractul colectiv de munca:

Art. 15 (2) Pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, norma didactică de predare este cea prevăzută de art. 43 şi art. 45 alin.(1) din Legea nr.128/1997 cu modificările şi completările ulterioare, după caz, iar restul activităţilor, până la norma de 40 de ore/săptămână sunt activităţi prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 103/1998, aprobată cu modificări prin Legea nr.109/1999.

Ordonanta Guvernului nr. 103/1998

Art. 1. - Norma didactică a personalului de predare din învăţământul preuniversitar cuprinde:
a) activităţi didactice de predare-învăţare, de educaţie, de instruire practică şi de evaluare, conform planurilor cadru de învăţământ;
b ) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică şi activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ (săptămânal, 9 ore de pregătire şi 3-4 ore de activităţi ştiinţifico-metodice, 2 ore de comunicare cu familiile elevilor, 4-5 ore de evaluare a elevilor, inclusiv prin participarea la consiliile profesorale ale şcolii şi ale claselor, 1 oră de dirigenţie, 1-2 ore de serviciu pe şcoală).


Deci: 5 zile*8 ore/zi = 40 ore/sapt norma, din care 18 ore/sapt activitati didactice + 22 ore/sapt activitati complementare procesului de invatamant.



P.S. – intr-o conferinta de presa ce a avut loc acum cateva minute premierul Boc a declarat:
"Am decis interzicerea cumulului pensiei cu salariu în sistemul public. Cu alte cuvinte, nimeni nu mai poate primi de la stat şi salariu şi pensie.”
Se refera cumva si la miile de profesori care cumuleaza pensia cu salariul? Caci daca da, acest lucru ar putea anunta un haos imens in invatamant in mijlocul anului scolar.

6 comentarii:

Anonim spunea...

(oarecum offtopic) Nixon le spunea consilierilor sai : ,,Presa este dusmanul.Sistemul este dusmanul. Profesorii sunt dusmanii. Nu uitati niciodata. Scrieti pe tabla si nu uitati ! ''. Se referea , desigur , la stanga militanta .

Anonim spunea...

Ionut Popescu nu are inclinatii spre politica, sau inca nu este matur pentru politica.
Atunci cand a fost in PNL la finante, a crezut ca o sa faca o politica fiscala personala, nu a inteles ca strategia fiscala se face in partid si ministru o aplica, motiv pentru care a fost eliminat din guvern.
Si D.Daianu cand a fost ministru de finante in guvenul Ciorbea s-a opus unei investitii straine pe motiv ca bugetul nu suporta asemenea costuri, deci se poate spune ca exista un precedent.
Sa speram ca s-a Daianu s-a maturizat si a inteles cum se face politica.

Anonim spunea...

tare mi-e teama ca "revolutiile" lui Boc nu vor fi decit "televolutii", cu victime colaterale (lucrurile nu se vor cerne, vor fi facute la gramada fara discernamint in stilul nostru), altele decit cele amintite acum cu atita pompa: ştabi, directorasi, ofiţeraşi, etc...
numai bine!
La multi ani de ginduri bune!
Flavius

Anonim spunea...

Nu l-am urmarit pe Ionut Popescu la televizor, iar din postarea dvs. nu-mi pot da seama ce afirmatii ale lui incercati sa combateti.

Ma limitez asadar la un comentariu general. Sa-i urmarim pe oamenii lui 'draga Stolo' acum, dupa ce liderul lor neoficial a ajuns la lada de gunoi a istoriei. Oare din randul lor se vor recruta criticii aliantei cu PSD, sau grupul va fi mistuit de stomacul incapator al PD-ului si nu se va mai auzi de el?

Lilick Auftakt spunea...

@Flavius

La multi ani! :)

@Liviu

In primul rand te rog sa-mi spui "Lilick" :)
In al doilea rand..ai dreptate. Din pacate nu am cu sa-l citez. Dadea date eronate despre norma didactica, despre cum si cat muncesc profesorii.

Marius Mina spunea...

Un an bun cu sanatate si prosperitate, sa fiti iubiti si rasfatati,
La multi ani !