11 dec. 2008

Traian Basescu si o alianta premeditata















Cei care isi strofoaca mintea zilele acestea sa explice si sa justifice alianta PSD-PD-L sunt foarte putin credibili in fata electoratului PD-L si chiar si in fata unei parti a electoratului PSD. Nu pentru ca aceasta alianta nu ar putea fi justificata. Ci pentru ca in cele mai multe cazuri se incearca a se acoperi realitatea, preferandu-se contorsiuni ale gandirii, si analize pretioase, care duc la o singura concluzie. Simpla! “Patriciu e de vina”.
Sondajele aparute in ultimele zile ne arata insa ca electoratul PD-L, puternic divizat azi in cei care nu accepta aceasta alianta si cei care incearca sa o justifice, are nevoie de mai mult decat aceasta explicatie. Pentru ca e imposibil sa nu vezi cum negocierile dintre cele doua partide merg unse. Luni in PSD inca nu se stia calea pe care o va apuca partidul, marti se faceau deja negocieri cu PD-L si se stabilea semnarea unui “Pact pentru Romania”, miercuri aveam premier desemnat, iar joi se imparteau portofoliile. Ciudat nu? Avand in vedere ca pentru a se alia cu CDR, sau mai tarziu, peste ani, cu liberalii, PD a avut nevoie de luni de zile pentru a negocia. Ciudata aceasta rapiditate si aceasta deschidere nemaipomenita catre stanga a celor care pana mai ieri se bateau cu pumnii in piept ca ei sunt dreapta si dusmanii lor de moarte sunt pesedistii. Si totusi aceasta alianta pare a nu-si fi pus bazele abia acum. Pare doar? Sunt intrebari la care in special politicienii PD-L ar trebui sa dea raspunsuri. Ar trebui mai intai sa raspunda la intrebari legate chiar de programul lor de guvernare si de similaritatea lui cu programul PSD. Cateva idei in legatura cu asta prezinta Jeopardy AICI. Enumar mai jos:
“1. Ambele partide isi doresc o descentralizare reala. Multi vor cataloga acest lucru drept o baronizare locala a Romaniei. Poate au dreptate. Insa din punct de vedere democratic este mai bine ca deciziile in multe domenii - de la educatie la sanatate la transport, etc - se vor lua la nivel local, nu central.
2. Ambele partide sunt promotoarele unui rol extins al statului in economie. Probabil ca vor face anumite privatizari partiale, insa ce este firma de stat in 2009 va fi si in 2013. Si probabil, la fel de prost gestionate.
3. Ambele partide nu au programe prietenoase cu mediul de afaceri, taxele si impozitele vor creste, birocratia va fi mai stufoasa decat acum.
4. Ambele partide sunt alergice atunci cand este vorba despre respectul dreptului la proprietate.
5. Ambele partide sunt populiste intr-o masura mai mare decat PNL.”
As mai adauga faptul ca PD-L a renuntat sa mai puna accentul pe reforma justitiei si ca, in general, nu raspunde unor cerinte ale electoratului cu vederi liberale.
Un alt punct de plecare intr-o alianta stanga-dreapta(?) ar fi desemnarea premierului in vara. PD-L a mers pe varianta Stolojan. Orice alt personaj din PD-L ar fi putut gira o reimpacare cu liberalii, numai Stolojan nu. Stolojan e garantia unei bune negocieri cu stanga.
De asemenea deschiderea catre stanga a presedintelui Basescu dinainte de alegeri poate fi o noua dovada ca aceasta alianta a fost premeditata. Construita in laboratoarele de la Cotroceni. Sa ne amintim doar intalnirile cu liderii de sindicate cu care presedintele a fost extrem de generos. Plusand in a-i asigura ca sunt bani la buget si ca le vor fi satisfacute toate cererile.
Apoi si apelul presedintelui fata de intelectualii de stanga, pe care ii astepta sa i se alature, poate intra la capitolul “o alianta premeditata”
In timpul acesta, electoratul PD-L, considerat o masa de manevra probabil, o masina de vot, a fost usor obisnuit cu aliantele murdare: cu PNG – pentru PMB, cu Vadim pentru Parlament. Nu ar fi acum normal ca electoratul, calit astfel, sa priveasca ca pe un parfum de roze PSD-ul intr-o alianta? Cum i-au spus? COMPROMIS RATIONAL.
Era nevoie insa si de un pumn in gura pus presei. Si Traian Basescu a ales: Cristian Oprea de la Cotidianul. Logica? Simpla. Daca il dau pe asta in judecata acum, cand ma acuza de o premeditare in alianta cu PRM, multor ziaristi le va fi frica sa ma mai acuze ca am premeditat alianta cu PSD.
Ar mai fi si altele de adaugat la sirul care demonstreaza premeditarea. Dar as mai vrea sa pomenesc doar imnul de campanie al PD-L. "Ei cu ei/Noi cu voi". Prezenta un mesaj care ataca aproape exclusiv liberalii: "logan, caltabosi, stelute pe steag..etc"
De ce a premeditat si a cautat cu tot dinadinsul Traian Basescu sa se formeze aceasta alianta? Pentru a impiedica o posibila alianta a PSD-ului cu PNL-ul care i-ar fi stat ca un os in gat anul viitor la alegerile prezidentiale. Pentru a rupe in doua unul dintre partidele adversare PD-L. Incercase cu PNL, dar si-a dat seama ca e foarte greu. Calin Popescu Tariceanu s-a dovedit a fi o stanca greu de dislocat, care a reusit sa-si tina partidul foarte unit dupa ce Traian Basescu a provocat “scindarea Stolojan”. Mai ramasese asadar calea “Prostanacului”. De aici se putea rupe ceva. Electoratul PNL nu mai putea fi cucerit. Era deja un adversar puternic in alegerile prezidentiale. Cel mai vocal electorat anti-Basescu. Insa electoratul PSD, ramas fara Tatuc, ar fi putut fi mai usor cucerit. Si probabil asta vom vedea in anul ce va urma: cum Basescu se va indrepta sa cucereasca electorat PSD. Vom avea un presedinte de stanga. Odata cucerit acest electorat, va fi extrem de greu sa il mai piarda. Traian Basescu va fi un al doilea Ion Iliescu. Un presedinte vesnic. E de fapt si motivul pentru care Ion Iliescu nu-si doreste aceasta alianta. Cine si-ar dori, de pe fotoliul asta, in politica, sa fie ridicat? Dar probabil ca visul lui Traian Basescu a fost sa devina Ion Iliescu. Si mai mult decat atat.
Pana aici totul bine si frumos. Nu stiu insa cum vor explica politicienii PD-L acest viraj brusc spre stanga, dupa ce acum cativa ani facusera virajul (tot brusc) spre dreapta. Spre binele “Suveranului”? Pentru a-i oferi un nou mandat? Altfel cum? Abureala de sezon cu criza nu tine. Din contra: o dreapta unita ar fi facut cu mult mai bine fata crizei. Oricum, partea de electorat PD-L dependenta de Tatuc, partea aia amorfa, va inghiti si aceasta broasca. Daca trebuie sa mearga spre stanga, ca asa vrea Basescu, va merge. Ca doar unul e Tatucul si el le stie pe toate mai bine. Muuult mai bine.

PS- o mare luptatoare pe blogurile si forumurile portocalii s-a exprimat deunazi astfel: “ATENTIE! DUSMANII DE CLASÄ VOR SÄ-L MAI TINÄ PE TÄRICEANU PREMIER!”
Patapievici, Liiceanu, Cartarescu, TRU, Mihaies…luati aminte! Starpiti dusmanii de clasa! :)))

19 comentarii:

Anonim spunea...

Posibil ca Basescu sa-si fi facut planul sa dezbine si sa dezamageasca electoratul PSD, sa-l atraga de partea lui, dar nu a luat in calcul electoratul propriu, care va fi dezamagit, si nici erodarea provocata de criza economica.
Eu am mai spus la o fuziune de partide, ca dupa fuziune electoatul poate fi mai mic decat suma, si diferenta e cu atat mai mare cu cat antagonismele intre cele doua electoarate e mai mare.
Basescu a exacerbat ura impotriva PSD si PNL, si se poate astepta la o pierdere importanta a proprilui electorat.
Electoratul nu urmeaza aliantele sau dizintele partidelor, s-a vazut destul de clar cand s-a separat PDL-ul de PNL.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Am vazut cateva explicatii date de sustinatorii PD-L: cica pierde o parte de electorat, mai mofturoasa, dar castiga o alta parte care poate fi cu mult mai fidela.

Anonim spunea...

Pensionarii, nostalgici ai comunismului, nu se vor duce spre Basescu, ei vor ramane fideli "fostilor", si fostii comunisti au mandria lor, nu se vor subordona lui Basescu.

Activistii comunisti nu prea pot fi compromisi pentru ca ei nu aveau dosare, si nu dadeau dispozitii scrise, iar vorbele nu se pot pune la dosar.

Daca guvernantii maresc impozitele se vor pune in opozitie cu baronii locali, si practic ei o sa fie cei care o sa-i discrediteze cand afacerile vor fi sufocate.

Cristian Banu spunea...

Well, totul minunat. Acum, toată lumea şade capră, unsă corespunzător cu vaselină. Dar după ce ajung la aparate? Dar pe măsură ce se vor apropia alegerile şi va fi nevoie de bani şi mobilizare? Cam ce crezi că vor face caprele?Mai răspunde DNA-ul la telefon? Dar băieţii cu fire în urechi?

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Cei care se simt acum datori sa ne explice si sa justifice aceasta alianta, vor avea rapunsuri la toate intrebarile sau mirarile noastre. Pe unele poate le vom inghiti si noi. E totusi politica.

Lilick Auftakt spunea...

@Cristi Banu

Faci haz de necaz?? :))

Cristian Banu spunea...

Hazul ca hazul, dar nu ştiu la cine crezi că e necazul ;)

Lilick Auftakt spunea...

@Cristi Banu

Nu stiu. Asta inca se mai negociaza. :)))

Anonim spunea...

Liiceanu!!! Patapievici!!! Ajutoooooor :)))

Anonim spunea...

Toate aceste jocuri sunt doar inca o proba de oportunism de moment. Cred ca taiem prea mult firul în patru, fie doctrinar, fie în funcţie de platforme. Nu. S-au regăsit doar nişte vechi amici care au găsit cel mai potrivit moment să-şi reunească forţele pentru scopuri comune, aceleaşi, mercantile. "Ce-i în mînă nu-i minciună"... Ce contează ce se va întîmpla cu ţara asta în şase luni? Noi vpm mai pune nişte milioane sub saltea... Asta e tot. Nici măcar conspiraţie nu e, e o şmecherie ieftină, greu de "prins" de un bobor ce va fi hăituit de griji şi flămînd! Părerea mea :)

Lilick Auftakt spunea...

@Alandra

Credem ca a intrat Theo la mine! Hahahahaha! Vezi ca la tine intra.


@Flavius

Normal. Asa e. Dar pentru intelectualii fini alianta asta trebuie imbracata in straie mai pompoase. COMPROMISUL RATIONAL.

Anonim spunea...

Basescu-i ca un catel care latra la dulau.
Nu-si poate permite sa-i execute juridic pe "penali", pentru ca si el are dosare, asa ca tot ce poate face este sa uzeze de mass-media, sa maipuleze, sa obtina putere mai mare de la electorat.
PSD-ul are oameni in CSM si prin alte institutii ale statului, care ii protejeaza.
Basescu are si el dosare si posibilitati de santajare, dar situatia-i ca in timpul razboiul rece cu armele atomice. Nimeni nu-si permite sa le utilizeze pentru ca toti au de pierdut, asa ca le utilizeaza pentru descurajarea adversarului.

Anonim spunea...

Pe "aliatii" astia nu-i prinde canicula impreuna.

CRadu25 spunea...

Nu prea am eu la pipota "Jurnalul National", dar acest articol (http://www.jurnalul.ro/articole/140834/scuze-si-pretexte-pentru-casatoria-lui-fat-frumos-cu-balaurul) mi s-a parut de exceptie.

Anonim spunea...

Pina la urma, pina si eu l-am crezut pe Base mai istet si mai viclean decit este cu adevarat...

Dar, in fine, vom vedea cit timp va fi Dragastolo primministru si, mai ales, cit timp va mai fi tolerata coana Nutzi pe post de mare negociatoare si "piesa grea" intr-un guvern cu orice structura. Prea e "Ea, Suprema" omniprezenta, se vede ca se comporta ca si cum ce-i al ei e pus deoparte si nimeni nu-i mai pune la indoiala competenta nutzionala...

Ne vom distra, dar... facem pariu ca noul guvern va constitui un record absolut de tupeu, aroganta si lipsa de transparenta pina si fata de presa, nu numai fata de "prostimea" electorala?

Plus un record de pomeni electorale, vreme de un an, pina li s-ar alege iar "dirigintele suveran"... Pe principiul "El cu noi! Noi cu el! Dupa noi - potopul!"

Anonim spunea...

Lilick,

Îi place de mine? wink wink :)))

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Si el, fiind securist, stie sa le foloseasca mai bine.


@MosCalifar

Sper!

@CRadu25

Se pare ca ai mare dreptate. Am mai primit acest link din inca trei surse. Nu te-ai inselat deloc. :)


@Lulutza

"Ne vom distra, dar... facem pariu ca noul guvern va constitui un record absolut de tupeu, aroganta si lipsa de transparenta pina si fata de presa (..)"

Si eu cred la fel. Intr-un fel nu e rau. Trebuie sa ia si unii ziaristi o lectie.

agaX spunea...

eu cred ca tara a incaput pe miini bune... si la furat si la aplaudat

Anonim spunea...

imnul de campanie al PD-L. "Ei cu ei/Noi cu voi" s-a modificat in "Noi cu Ei/ Voi cu voi".