7 dec. 2008

PD-L si PSD aproape de a bate palma












Dupa o zi de negocieri lucrurile par sa capete contur. Conform Mediafax "Liderii PDL le-au propus omologilor din PSD să formeze un guvern a cărui structură să fie decisă, prin negociere directă în afara funcţiei de premier, care să fie ocupată de un democrat-liberal, au declarat surse PDL.

Acestea au arătat că democrat-liberalii vor să ofere PSD o posibilă unică funcţie de vicepremier al Guvernului, declarându-se dispuşi, totodată, să negocieze toate celelalte portofolii ministeriale.

O altă variantă care ar putea fi acceptată de democrat-liberali ar fi înfiinţarea unei funcţii de prim-vicepremier, care să îi revină eventual lui Mircea Geoană, funcţie căreia să i se adauge doi vicepremieri, câte unul aparţinând fiecărei formaţiuni. În această variantă, prim-vicepremierul ar ocupa şi portofoliul Externelor."


In conditiile in care presedintele Basescu nu va renunta la ideea de a numi un premier democrat, infiintarea postului de prim-vicepremier pentru Geoana este maximum pe care il poate obtine PSD. Un succes desigur pentru Mircea Geoana, care ar reusi sa ocupe si fotoliul externelor in care s-ar simti ca pestele in apa. Un succes si in propriul partid, unde sansele sa fie inlaturat la urmatorul Congres s-ar imputina vizibil.
O deschidere a democratilor catre negocierea oricarui portofoliu ar indreptati social-democratii sa ceara si alte ministere "puternice": justitia, internele, finantele. Dar si presedintia Senatului.

"Liderii PDL le mai propun omologilor din PSD şi cea de-a doua funcţie în stat: preşedinţia Senatului, care să îi revină, eventual, lui Miron Mitrea, sau altui lider PSD care nu ar ocupa un portofoliu ministerial, democrat-liberalilor revenindu-le şefia Camerei Deputaţilor.

Pe de altă parte, surse din PSD au relatat că oferta PDL către social-democraţi, în eventualitatea unei guvernări împreună, include portofoliul Justiţiei, cu condiţia ca acesta să fie ocupat de vicepreşedintele Cristian Diaconescu."

(foto Mediafax)

12 comentarii:

Anonim spunea...

O situa dificila pentru PNL, intr-o tara in care mass-media este monopolizata de partidele FSN-iste si de baronii locali ai acelorasi partide.
In anii '90-2000 mai exista o presa libera, ceea ce acuma nu mai exista.
Daca PSD este acceptat la guvernare fara PC si grupul Nastase Hrebenciuc, atunci ar fi Antenele in opozitie.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

PD-L nu a pus conditia asta, si nici nu vad cum ar putea sa o puna... Mai repede PC sa se retraga din alianta.

Anonim spunea...

Măi ce mai oferă ăstia posturi şi funcţii! Parcă ar da de la ei.
Mă îngrijoreaza foarte tare faptul că nu intră în joc la justiţie "micul Titulescu". Foarte îngrijorată sunt...
PSD-ul s-ar putea sa sfârşească rau de tot daca intra la guvernare cu PD-L. Valabil şi pt. PNL.

Anonim spunea...

Pai cum... odiosul Diaconescu la Justitie? De coana Monica, aceasta Jeanne d'Arc a Romanichii, ce se alege? PDL-ule, ma auzi, sau ai intinat nobilele idealuri ale anticorputiei? :)

In rest - perfect, sa faca guvern PDL cu PSD, macar o sa ne amuzam pe cinste, cum am mai zis.

Lilick Auftakt spunea...

@Alandra

Da. Sunt generosi. Portocaliii dau de la ei. Fara numar: justitie, finainte, interne si tot ce mai vor pesedistii. Numai PM nu-l dau ca asa le-a zis lor Tatucul pe care il tot numesc in fiecare luare de pozitie. :))

@Liviu

Nici gand ...Macovei. Hahahaha! Astea sunt vise de robotei-portocalii carora li s-a servit la gradinita cu lingurita anticomunismul pe paine. :))

Realitatea lui Petria spunea...

De ce-mi miroase a dezimformare?

Anonim spunea...

Basescu nu cedeaza justitia, pentru ca ministrul justitie va numi seful DNA. El are nevoie de o persoana obedianta la DNA, poate Morar, poate M.Macovei, daca nu va fi la justitie.
Mass-media nu va mai avea pe cine sa critice, eventula va focaliza pe "opozitia care destabilizeaza guvernul".

Anonim spunea...

Ati uitat ca vine Craciunul.
Singurul lucru bun care se poate intampla este ramanerea PNL in opozitie cat mai izolat cu putinta.
Numai din pozitia asta poate sa castige substantial pana la anticipatele din toamna care vine.

Lilick Auftakt spunea...

@Alex Petria

Pentru ca se poate sa fie si asta. Dar nu dn partea Mediafax. Ei chiar au preluat ce au declarat pedeleii.

@Gheorghe

Nu se poate ca Basescu sa obtina chiar tot ce vrea. Eu cred ca e pe cale sa nu obtina nici 10% din ce vrea, dar..mai vedem.

Anonim spunea...

A.Petria "De ce-mi miroase a dezimformare?"

Poti fi convins ca-i dezinformare.
Face parte din tehnica negocieriilor.
Basescu nu accepta tot PSD-ul pentru ca se compromite. Se multumeste cu "ramura reformatoare", de la Cluj,adica baietii buni.

Lilick Auftakt spunea...

@Alex Dumitrascu

Nu stiu ce sa zic de anticipate...Hmm.

Anonim spunea...

Daca PD-L guverneaza cu UDMR in conditii de criza, si se erodeaza pana la toamna, anticipatele ar fi dorite de catre PSD si de PNL, si probabil UDMR nu ar avea motive sa se opuna.
Asta ar fi varianta in care PSD-ul ar fi monolit, nu s-ar fragmenta, dar nu cred ca se lasa Basescu pana nu atrage la "miere" suficienti adversari, cat sa aiba o majoritate stabila in Parlament.