1 dec. 2008

PD-L: sa-i lasam sa se inece


"PNL va fi sau nu la guvernare în funcţie de o eventuală asumare de către un partener a programului nostru anti-criză, a punctelor celor mai importante a programului de guvernare, precum şi a garanţiei pe care noi o cerem ca primul ministru să fie liberal", a susţinut Crin Antonescu, vicepreşedintele PNL, pentru evz.ro.

Ca si Bogdan Olteanu ieri, Crin Antonescu a exprimat foarte bine conditiile pe care le impune PNL pentru a accepta o alianta cu PD-L sau PSD. Mai jos de atat nu se poate negocia nicio centima. In caz ca nu vor fi respectate conditiile, va trebui ca PNL sa ia calea opozitiei, o varianta acceptabila si acceptata, sau chiar preferata, de majoritatea sustinatorilor liberali. E bine ca liberalii si-au impus primii pozitia, ca sustinatorii au putut imediat sa se decida, astfel incat acum, indiferent ce ar declara pesedistii si pedelistii, sa nu se mai poata decat broda pe marginea acestor conditii. PNL a jucat din nou ferm si trebuie felicitat. Ba, mai mult, trebuie incurajat sa ramana pe pozitii.
Bineinteles ca Traian Basescu NU il va numi pe Calin Popescu Tariceanu prim ministru. A spus asta clar in mai multe randuri. Si, chiar daca nu ar fi spus-o, e greu de crezut ca Basescu s-ar sinucide public facand acest gest, dupa 4 ani in care nu si-a dorit nimic mai mult din postul de la Cotroceni decat sa-l darame pe Tariceanu si sa distruga PNL-ul, partidul care statea ca un ghimpe in coaste PD-L-ului. Considerand acestea, devine din ce in ce mai previzibila o ramanere in opozitie a Partidului National Liberal. O opozitie de unde ar putea sa-si consolideze in urmatorul an pozitia pe dreapta esicherului politic, ba chiar sa se impuna definitiv ca singurul partid de dreapta. Asa ar putea foarte elegant sa ii taxeze pe pedelisti, care, cu un guvern minoritar pe timp de criza, sau intr-o alianta cu PSD, in cativa ani s-ar evapora. Stiu ca in fiecare conferinta sau declaratie de presa liderii PD-L au facut apel la liberali sa ii salveze. Sunt pe buza unei situatii identice cu cea in care a fost PNL in ultimii doi ani. Daca PNL va refuza sa le dea o mana de ajutor la guvernare, PD-L isi va intoarce usor privirea spre PSD. Eu zic sa ii ajutam sa se inece pe mana salvamarului PSD. Ce ziceti?

43 de comentarii:

Realitatea lui Petria spunea...

Imi place felul cum pun problema.

Anonim spunea...

Asta ar fi varianta desteapta dar ii crezi in stare sa se abtina ? ;)

Anonim spunea...

Nu stiu ce sa mai cred...Eu pot sa spun ce mi-as dori. Un guvern PD-L, minoritar, care sa se duca la fund împreuna cu Basescu cu tot în 2009.
Sa ramana doar doua partide, unul de dreapta PNL, si unul de stanga PSD. Fiecare roman va putea vota clar atunci: stanga sau dreapta.

Anonim spunea...

Intr-o alianta cu PD-L-ul liberalii se sinucid, pentru ca vor fi facuti responsabili de situatia dramatica provocata de criza.

Daca vor accepta un alt premier liberal, in locul lui Tariceanu, respectivul premier o sa fie unul agreeat de Basescu, si o sa-l inlocuiasca pe Tariceanu si de la presedentia PNL.
Asta ar fi varianta cea mai probabila agreata de Basescu, o varianta in care ar scapa de Tariceanu si ar putea asimila sau fragmenta PNL-ul.

Basescu va "puncta" impotriva guvernului pentru a-si face capital electoral, pentru al doilea mandat la presedentie, ajutat de PD-L-ei demagogi si cinici, dupa chipul si asemanrea lui Basescu.

Nici daca liberalii ar intra la guvernare cu Tariceanu Premier, dupa ce Basescu ar recunoaste public ca este cel mai bun premier, si ca nu l-a numit sub santaj, nici asa nu pot conta pe Basescu si pe PD-L.

Anonim spunea...

Desigur. Era de la inceput varianta optima a PNLului. Parerea mea e ca nu se va ajunge la guv PSD-PDL, ar fi prea bine pt liberali, nici Basea, nici Ilici nu's atat de prosti, insa oricum e pasul inerent catre solutia ce parea evidenta inca de la inceput.

Conditiile liberalilor, neinventate astazi ci cu mai multe luni in urma spuneau inca de atunci deja totul. Sunt totusi cativa care tot bat clopotele unei guv PDL-PNL. Majoritatea sunt pedelistii disperati. Insa nu numai.
Asa cum spuneam, guv PDL-PNL este cea mai proasta varianta pt ambele partide, in scurt timp PSDul ar trece de 50% si ar prelua intreaga putere.

Si atunci natural ne intrebam pentru cine bat clopotele respectivii? Singurul avantaj creat de aceasta colaborare ar fi pe termen scurt si in favoarea lui Basea. Si'ar aduce nemancatii la putere, ar sparge "alianta" antiBasel in perspectiva alegerilor prezidentiale, iar el ar continua sa'i toace pe liberali dupa cum vrea muschiul lui. Pentru el ar fi intr'adevar excelent.

Anonim spunea...

Am zis, vorba lui Boc, "din secunda 2", ca PNL mai bine intra in opozitie decat sa cautioneze o guvernare alaturi de PDL.

PDL trebuie lasat sa se dezumfle in mod natural, incet si sigur - daca tot suntem la metafore cu colaci si baloane de salvare.

Dar astea-s preferintele mele, de simplu alegator. N-ai niciodata cum sa stii cum gandesc domnii din conducerea PNL :)

Lilick Auftakt spunea...

@All

Pai sa transmitem pe toate caile pozitia preferata de noi. Daca vor sa tina cont, bine. Daca nu...

Hai ca deja Videanu da semne si spre PSD. Sa le tinem pumnii la negocieri PD-L-ului cu PSD-ul. :)

Anonim spunea...

Ar trebui sa intram pe site-urile principalilor lideri liberali si sa le spunem care e parerea noastra.

Nu-s deloc sigur ca vor tine seama de ea (sau chiar ca va citi cineva ce scriem noi), dar daca vorbim numai intre noi e clar ca nu se rezolva nimic.

Anonim spunea...

Am certitudinea ca ei(liberalii) deja stiu asta. O guvernare impreuna cu PDLul n'are nici o logica. Fie ca e Tariceanu ori alt liberal prim ministru sau nu. Pe langa aspectul de imagine catastrofal(pupat piata independentii), nu se poate aduce in discutie nici macar logica ciolanului. Pt ca nici de ala nu's siguri atat timp cat Basea isi poate relua tirul asupra lor(si o va face!) iar PSDul nu va mai fi sa le sustina guv ultraminoritar.

Pentru mine singura cheie in care apropierea PDL-PNL face sens este cea a unui nou mandat pt Basel. Interesul lui este sa sparga "alianta" antiBasel.

Insa nu cred ca are sanse.

Lilick Auftakt spunea...

Vad ca din ce in ce mai multe voci de portocalii (si pe bloguri si la tv) inclina catre o alianta cu PSD. Sa le traiasca! :)

Un model de comentariu in sensul asta:

"
1 Decembrie 2008 (20:43)
Mi-e ciuda pe situatia asta cretina care face necesara alianta cu penalii.
Din toate punctele de vedere o alianta cu PSD pare imposibila, desi ar fi dupa parerea mea un rau mai mic.
Si aia fura, dar in schimb nu darama stalpii de rezistenta ai statului, cum a facut cretinul de Tariceanu cand a anulat prin ordonanta de urgenta algoritmul de distribuire a bugetului pe localitati sau cand a vrut sa retraga armata din Irak fara sa-i anunte pe americani."

Cei care comenteaza pro-portocalii sunt foarte divizati in sensul asta. Da Doamne sa-i spargem inca de acum pe pedelisti.

Anonim spunea...

PSD-ul si PN-L-ul nu vor sa se asocieze, pentru ca nu mai pot prosti electoratul, singura alternativa ar ramane PNL-ul.

Si unii si ceilalti vor sa guverneze, dar nu impreuna, pentru ca ambele si-ar eroda electoratul.
Si in alianta PD-L-PNL se va intampla acelasi fenomen daca trec la "pupat" unde au scuipat.

Anonim spunea...

Eu sunt inca de parere ca bipolaritatea stanga/dreapta a fost schimbata de cea pro/anti Basel. Viitoarea combinatie guvernamentala ne va da indicii despre asta. Un guvern PDL-PNL ar dovedi suprematia bipolaritatii asa zis doctrinare, in timp ce un guv PSD votat si de PNL ar demonstra dupa parerea mea suprematia momentana a bipolaritatii pro/anti Basel.

Eventuala realegere a lui Basel la anu' depinde mult de rezultatul celor de mai sus.

Lilick Auftakt spunea...

http://2.bp.blogspot.com/_U1n5QfB1bH4/STQRhpFtrQI/AAAAAAAAAac/-c0vaUIHbOs/s1600-h/orangeCountry-2.jpg


Am primit asta pe mail. Priviti cat de fanatici sunt portocaliii. Sa ne aliem cu asa niste penibili?

Anonim spunea...

Da, ar fi o varianta buna pentru PNL ca partid, dar cam proasta pentru tara. O varianta care ar impaca si capra si varza ar fi un guvern PNL-PDL cu premier tehnocrat (Isarescu de exemplu), sa-l vad eu pe basescu injurand un astfel de guvern...

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim


Basescu sa ofere acum o combinatie mai buna pentru tara. Ca cea precedenta, in care erau la guvernare DA nu i-a convenit.

Anonim spunea...

Cred ca o sa fie guvern exclusiv pdl, intr-un tirziu. La urma urmei, preainteleptul are nevoie de el doar un an, sa se stearga cu el la k..., pardon, sa-si faca damblaua cu realegerea si aruncarea in falcile dna a oricarui rival la tronul de la Cotro. Plus Constitutia, poate lungeste/inmulteste mandatele, le face si mai radicale...

CRadu25 spunea...

Lilick, dupa parerea mea situatia nu e in alb si negru. Varianta optima pentru PNL, dupa parerea mea, ar trebui sa le ofere PD-L-ului sustinere parlamentara, atata timp cat sunt respectate politicile compatibile. Nu intra in guvern, dar nici nu transforma tara in una neguvernabila. Pozitia asta ar avea urmatoarele avantaje:
- imagine buna
- nu se vor lovi de dificultatile guvernarii in perioada urmatoare, pe care o simt foarte dura
- vor putea controla parlamentar PD-L-ul
- Nu-i va putea acuza nimeni ca duc tara in impas politic
- Nu fac alianta cu PSD, ba chiar dimpotriva
- Consolideaza imaginea de partid de dreapta, sustinand guvernul proclamat "de dreapta" al PD-L-ului.

PD-L, cu un guvern minoritar, terorizat de Basescu, se va duce singur in dezastru, chiar avand sustinere parlamentara. Si apoi, nu ti se pare extrem de "juicy" sa le explici pedelistilor cum e sa ai guvern minoritar? Ca de PNL s-au tot luat ca guverneaza de doi ani cu 20%. Sa vada si ei cum este :)

Anonim spunea...

@CRadu25 - Stai sa vedem ce PM si guvern decreteaza Base. Ca doar nu ai vreo indoiala ca el se crede indreptatit constitutional sa impuna (sau sa demita, cu DNA sau fara) orice ministru vrea mintea lui inteleapta, pentru orice minister posibil... Basca sa mai infiinteze si noi ministere, pentru vreo protejata de i-a aratat cindva chilotzeii... :)

Anonim spunea...

@CRadu25 - se subintelege, sper, ca am convingerea ca Base va fi extrem de binevoitor cu cei care nu-i ies din cuvint... Parerea mea!

Anonim spunea...

Explicatie: guvern exclusiv pdl, in sensul ca s-ar putea sa fie cooptati ca ministri si niste dezertori de pe la psd, probabil, care se vor "portocali" urgent, cu penitenta de rigoare, eventual...

Anonim spunea...

Explicatie: guvern exclusiv pdl, in sensul ca s-ar putea sa fie cooptati ca ministri si niste dezertori de pe la psd, probabil, care se vor "portocali" urgent, cu penitenta de rigoare, eventual...

P.S. mi-a picat netu' si am pierdut alt comentariu, dam'it!

Anonim spunea...

Ai auzit: http://sutu.ro/2008/12/02/tariceanu-nu-intra-in-parlament/

Anonim spunea...

Ma moderezi sau cumva toate ipotezele si analizele tale sar in aer?
PS Fanaticii traiesc mai putin, ai grija de inima ta! Pune mana pe vioara si relaxeaza-te...

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Stoica

Nu cenzurez pe nimeni daca nu injura. Am dormit. Trebuie sa moderez si in vis? In rest...viseaza tu baiete.

Anonim spunea...

"Eu zic sa ii ajutam sa se inece pe mana salvamarului PSD. Ce ziceti?"
Ce sa zic? Chiar crezi sincer ca tu hotarasti asta si nu Tari, B. Olteanu, Orban, Fenechiu, Canceascu, Cristi Bagiu (asta este de la mine din judet! ce mandru sunt ca am fost in aceiasi clasa cu el!). Acum cartile sunt la politicieni.
Si apropo de Balladur-ul din PNL, sunt curios cat s-a incasat pentru cele doua inlocuiri de la Autoritatea nationala de Comunicatii: Smeeanu, in 2005, si Georgescu, in 2008. Fie si numai pentru asta asi dori sa fie adevarata vestea!

Anonim spunea...

Lilicko,

Turambarr zice pe bloaga lui ca Tariceanu a pierdut ! Tu nu zici nimic ?

CRadu25 spunea...

@Lulutza: Sper ca ratiunea sa invinga teribilismul / tembelismul basescian obisnuit si sa rezulte totusi un guvern capabil sa gestioneze vremurile "nashpa" care vor veni pe fondul crizei economice care pe noi nu ne afecteaza :). Faptul ca CPT s-ar putea sa nu prinda parlamentul este relevant, cred, doar prin prisma politicii interne a PNL. Poate, cu aceasta ocazie se innoieste un pic conducerea PNL si scapa si de scarba aia de Olteanu :)

Lilick Auftakt spunea...

@Canadiene

Cine e Turambar? Ce treaba am eu cu el?

Lilick Auftakt spunea...

@CRadu25

De Olteanu nu mai au cum sa scape. E cap de lista la colegiile pe Bucuresti. Nr 1.

Lilick Auftakt spunea...

Tariceanu a declarat foarte ferm ca ei nu negociaza nimic si NU VOR contacta pe nimeni. Deci..nu mai e nimic de discutat. Ori PD-L si PSD ii roaga in genunchi sa vina alaturi de ei la guvernare, ori raman sa faca o opozitie de toata frumusetea viitorului FSN care va gestiona criza. Cred ca e clar asta, nu?

Anonim spunea...

Alina Gorghiu a intrat in hora !


http://2.bp.blogspot.com/_KYotjuraIvM/STVYPF1O5EI/AAAAAAAABRA/T__bgBMKX4k/s1600-h/Distribuire+mandate+judet+-+BUC+CD+a.JPG

Cand eu spuneam ca femeile frumoase au un mare ascendent !!!!!???? Mosh Califar ma lua la trei'pazeste ca, vezi Doamne , imi tropaie nu stiu ce prin sistemul limfatic !

Anonim spunea...

@Canadiene

Normal ca a intrat. Fata frumoasa si desteapta. Vezi insa ca Draga Stolo tocmai a iesit. Din carti. Hahahaha! Basescu s-a folosit de el si acum ii da branciul de rigoare.

Anonim spunea...

@Lilick,

Sigur ca'i asa. Dealtfel sunt lucruri care le'am spus de mai demult si nu par a se fi schimbat.

In acelasi timp insa se fac presiuni uriase pentru defectare. Dupa cum spuneam, incet-incet isi fac aparitia in scena si cartitele lui Basel, plantate de o buna perioada. Nu sunt multe insa sunt tare doritoare de Basea si stoloboci.

(vezi si ultimel declaratii ale lui Orban. Ori tipul este clientul favorit al manipularilor portocalii, ori nu iese fum fara foc)

Insa sa fim seriosi, toata campania antiOlteanu precum si cei care bateau inca de acu' o luna toba guv PDL-PNL stiu mai multe si mai bine toate acestea.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Nu te-ai inselat nici de data asta. :)

CRadu25 spunea...

@Lilick, @Bogdan: Ba se inseala, si se inseala rau. BOlteanu este unul din "viermii" infiltrati adanc in structura PNL, care tin doar sa-si traga spuza pe turta lor. S-a pisat cu bolta (scuzati expresia) pe ceea ce a vrut filiala PNL sector 1 si a tras in jos un om de calitate cum este Arin Avramescu. Olteanu si-a facut campanie copiind temele de campanie ale lui Chiliman cu obraznicie, fara a avea macar parghiile de a pune in aplicare ce promite din camera deputatilor. Prezenta lui BOlteanu in sectorul 1a indepartat alegatorii liberali de partid. Si un bun exemplu in aceasta directie este ca Daniel Budurescu, un ilustru necunoscut, a facut, procentual (nr votanti/numar prezenti), un scor mai bun decat BOlteanu in colegiul 2, similar ca dimensiuni cu colegiul 1. Si vorbesc pe cifre, credeti-ma!!! Pentru mine, liberal "cu vechime" accesul lui BOlteanu in parlament cu ocazia acestor alegeri constituie un motiv de gust amar ca fierea! :(

CRadu25 spunea...

@Bogdan: Please, nu mai bate campii. Dupa tentativa nereusita de suspendare a lui Basescu, cel care a propus iesirea de la guvernare pentru a proteja imaginea partidului, sifonata serios in acel moment, a fost Orban. Dar Tariceanu si Olteanu s-au tinut cu dintii de guvernare, vanzand "sufletul" PNL-ului PSD-ului. Asa ca lasa povestile cu "cartita portocalie" Orban. Mai bine gandeste-te cine a facut cartile cu Vanghelie si Hrebenciuc pentru a avea niste nulitati pe post de contracandidati in colegiul 1. Nulitati care au luat mai multe voturi...

Lilick Auftakt spunea...

@CRadu25

Personal nici mie nu mi-e simpatic deloc BO. Nici el nici Norica. Insa ceea ce s-a facut ca sa fie indepartat a fost total neprofesionist si necredibil. Ridicol. O campanie care nu se adresa votantilor din acel colegiu ci poate unora din Ferentari. Crede-ma ca BO se putea discredita fara a fi afectat partidul.
Pana la urma Arin a intrat sau nu?

Lilick Auftakt spunea...

@Radu

Si eu am sustinut atunci iesirea de la guvernare. Acum insa vedem ca ar fi fost o miscare gresita. Nu lua PNL procentul asta daca nu ramanea pana la capat.

Anonim spunea...

Campanile mediatice exagerate pro sau contra au efecte inverse.
Scorul lui B.Olteanu este scorul PNL. Nici in alte sectoare liberalii nu au scos rezultate mai grozave, pentru ca electoratul majoritar a fost format din pensionari care voteaza PSD si PD-L, ambele partide FSN-iste.
Daca B.Olteanu era simpatizant PSD probabil ca electoratul l-ar fi recompensat cu mai multe voturi.

CRadu25 spunea...

@Lilick: Nu, Arin a ratat "la mustata" in fata lui Cristian Topescu. N-am nimic cu Topescu (de fapt colegiul i-a fost "suflat" de Sergiu Nicolaescu, datorita maecanismelor de redistribuire) dar chiar ma supara ca doi oameni de calitate (si ma refer aici la Arin si Ingrid) au ramas pe afara, in timp ce jigodii gen Olteanu au intrat. Si daca Ingrid n-a avut nicio sansa (pe colegiul 4 a facut Canacheu legea), Arin avea o sansa buna, sunt convins ca aduna cateva sute (daca nu mii) de voturi in plus, care l-ar fi ajutat sa depaseasca zecimalele de la redistribuire, daca nu s-ar fi suprapus pe colegiul lui Olteanu.

Desi PNL a avut un scor mare, eu sunt trist :(

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe


Ai remarcat exact. Si eu am vazut asta. Nasol.


@CRadu25

Imi pare rau de Arin dar nu prea s-a luptat. Eu am scris ceva de el, si foarte multa lume a intrat si a citit, deoarece am avut articolul pe prima paina pe google:
http://www.google.ro/search?hl=ro&q=colegiul+1&meta=

E insa aiurea ca el nu a putut sa faca nici cat am putut eu, un simplu blogger, ca sa ocupe spatiu pe internet. Am vrut sa-l ajut. Mai mult nu s-a putut. Insa ma bucur si ca a castigat C Topescu.

CRadu25 spunea...

@Lilick: Nu cred ca Internetul a fost in mod esential problema lui Arin. Omul a fost concentrat mai mult pe door-to-door. Dar a avut o problema reala cu colegiulin care a candidat (colegiul 1 + colegiul 4 deputati) - unul "controlat" de BOlteanu si celalalt de Costica Canacheu. In aceste conditii a avut o sarcina extrem de grea, din care a scos un rezultat destul de bun, peste scorul partidului. De fapt, daca stau bine sa analizez, cea mai prost plasata candidata a PNL in sectorul 1 (Ingrid Zaarour, dezavantajata de faptul ca este femeie, cu un nume ciudat si in colegiu cu unul din "greii" PD-L) a scos un scor peste scorul general PNL, asa ca, dupa parera mea, o candidatura mai putin controversata in colegiul 1 l-ar fi scos castigator si pe Arin.

Anonim spunea...

@CRadu - votul a fost politic, speculatile cu influenta candidatilor nu au nici o baza.
Rezultataul a depins de structura alegatorilor din sectorul respectiv, si de campania electorala centrala care a influentat destul de putin optiunile formate in timp.