20 aug. 2009

Antisemitism = Antibasism? SRS versus HRP

"secretul antisemitismului nu sta in natura ori faptele evreilor, ci in persoana si motivatiile antisemitului. Din momentul in care obiectiile la Basescu s-au transformat in ura fata de Basescu, explicatia s-a mutat din faptele lui Traian Basescu in motivatiile celor care il urasc" - Horia Roman Patapievici

Acest fragment apare in articolul "Cultura democratica si consensul urii", si a dat nastere unei polemici intre Sorin Rosca Stanescu si Horia Roman Patapievici care se va incheia cu un proces.

SRS il acuza pe HRP, intr-un articol din Ziua, ca ar fi facut o analogie intre antisemitism si antibasism. Citesc fragmentul de text, din nou. Eu zic ca SRS are dreptate. HRP si-a exercitat dreptul la replica si a infirmat. Mai mult, a anuntat ca il va da in judecata pe jurnalist pentru ca ar fi afirmat asa ceva.

Va rog sa cititi si dumneavoastra acel text si sa-mi spuneti ce intelegeti. Se face o analogie intre antisemitism si antibasism, sau nu? Precizez ca ii detest pe amandoi. Si pe SRS si pe HTP. Niciunul nu-mi place, dar observ ca HRP are si probleme psihice. Cum poti sa compari antisemistismul cu antibasismul?

Pe aceeasi tema ia atitudine si Ovidiu ŞIMONCA in "Observator cultural":

"...să consideri, cum face domnul Patapievici, că toţi cei care nu-l mai vor preşedinte pe Traian Băsescu, sau îl critică, sînt atinşi de ură e prea mult. Să găseşti similitudini între „ura“ faţă de Traian Băsescu şi ura „din mediile antisemite, în Germania anilor ’20“, e deja hiperdimensionat."

P.S. - Acum cateva luni Cristian Preda il compara pe Traian Basescu cu Corneliu Coposu. Acum, Patapievici compara antisemitismul cu antibasismul. Nu e cumva prea mult chiar si pentru niste slujitori devotati ai presedintelui?

Update - Nu se facea sa pun o poza ca cea de mai jos. Dar pentru idioti, ca anonimul care a comentat primul, pana la urma am pus. Cand Patapievici compara antisemitismul cu antibasismul trebuie sa ne gandim si la victime. Iata, asa arata "victimele" antibasismului in comparatie cu ale antisemitismului:

24 de comentarii:

Anonim spunea...

da tu cum il compari pe basescu pe stalin. sau nu-i tot aia?

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Eventual cu Ceausescu. Am o groaza de argumente. Inclusiv.. Elena si "Nicusoara" din preajma lui. Stii ce inseamna comparatia lui Patapievici? Ca victimele antisemitismului si ale antibasismului sunt similare. Nu voiam sa pun o poza ca sa demonstrez ineptia lui Patapievici dar o sa pun.

Anonim spunea...

Te rog mult sa ne dai link si la articolul lui SRS din "Ziua" la care te referi. Multumesc.

Lilick Auftakt spunea...

http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-20&id=257303

Cel de mai sus e al doilea articol pe aceasta tema al lui SRS. Dar acolo sunt toate detaliile.

tony spunea...

Are informatii Patapievici ca Basescu este evreu? Altfel,nu exista nici o legatura intre antisemitism si antibasism.

Lilick Auftakt spunea...

De vreo trei postari tot vreau sa ii rog pe "anonimi" sa semneze. Cu orice nick.

Daca nu stiti cum sa va logati, intrebati-ma, va rog.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Ei, el nu are nicio informatie. Face doar un spagatu cu logica. Insa eu am din ce in ce mai multe informatii ca e dus. Si ca ii e frica...

Paratraznetul Fanica spunea...

exact de asta voiam sa aduc aminte, de comparatia lui preda si am vazut-o spre finalul articolului tau.
exagerarile de acest tip trebuie adaugate "tiparului" dupa care se construiesc discursurile portocalii. Cateva lucuri ies in evidenta datorita frecventei lor in discursurile pedeleilor, fie ei intelectuali sau tzoape.
aruncarea in derizoriu a unor probleme importante (cristian prewda si ale lui amintiri despre viitor), false analogii cum este cazul antibasism-antisemitism (http://wapedia.mobi/ro/Falsa_analogie), apelul la ranchiuna(http://wapedia.mobi/ro/Apelul_la_ranchiun%C4%83)in toate cazurile in care se invoca "da ce, alalalt n-a facut la fel?", denaturarea opiniei oponentul (a se vedea cazurile "avem ceva cu Boc ca e mic" si "avem ceva cu TRU ca e chior" (http://ro.wikipedia.org/wiki/Om_de_paie), si o multime de alte lucuri pe care daca le luam la uricat, vor subrezi in ultimul hal toate argumentele lor!

Lilick Auftakt spunea...

@Paratraznetul Fanica

Si mai e o comparatie pe care a facut-o circareasa PD-L-ista (am uitat cum o cheama, cea din sectorul 2): intre Udrea si un personaj biblic.

Da, observasem procedeele lor, separat, dar uite ce bine le insiri acum pe toate. Foarte interesant. Trebuie demontate, ai dreptate.

Lilick Auftakt spunea...

Uitati-va ACUM la Bizbazar: Incredibil, familia Basescu face afaceri cu armata!

Matilda spunea...

Dacă nu scăpăm de familia Băsescu şi de hoţii din jurul lor, ne merităm soarta, va fi vai şi-amar de noi. Şi mă refer la vot, nu la altceva, să le fie clar celor care-i pupă unde vor !

Liviu spunea...

Mie fragmentul mi se pare relativ benign - Patapievici s-a exprimat (probabil voit!) obscur si oarecum sibilinic,asa ca nu as face mare caz de tarasenia asta.

Ceea ce transpare din textul patapievician e disconfortul ca exista numerosi comentatori care il critica viguros pe Orange Voda, drept care ar fi bine sa li se puna in carca tot felul de acuzatii, pana una, alta, daca nu se poate mai mult, prin apropieri si insinuari mai mult sau mai putin vagi.

Lilick Auftakt spunea...

@Matilda

Scapam. Dar ma gandesc ca doar la vot e prea putin. Trebuie sa scapam de ei din viata politica. Sunt maligni.

@Liviu

Nu numai din online vine inconfortul lui.

Lucia Verona spunea...

Un prost.

Lilick Auftakt spunea...

Fudul.

Paratraznetul Fanica spunea...

am completat lista de erori la mine-n blog. e chiar amuzant sa vezi cat de prost isi constuiesc discursurile mai ales intelectualii lui basescu...:))

Lilick Auftakt spunea...

@Paratraznetul Fanica


Acum vin. :)

renata spunea...

Excelent post!
Poate că update-ul e mai bun ca restul....

Lilick Auftakt spunea...

@Renata

:) Merci. Din pacate sunt unii carora trebuie sa le explici mai mult. Sa le dai mura-n gura.

Anonim spunea...

Pot sa inteleg multe ...foarte multe ...
De asta acum scriu din afara graniteleor virtuale si internautice ale tarii...
De asta in 97 m-am retras din politica....
Insa am invatat de la altura anilor mei urmatoarele....
Daca nu esti de acord cu un politician nu inseamna ca esti antisemit....
Daca vrei sa il compari pe Basescu cu Corneliu Coposu ar trebui in primul rand sa fi tu insuti comparat cu idiot stupid si ciunt la minte care nu isi are sensul si rostul decat in spatele unui fund lins din toate unghiurile doar si numai datorita unor mici comisioane culturale ca sa le numesc doar asa.
Daca te numesti intelectual si daca iti place sa crezi asta despre tine , asta nu inseamna ca iti da si dreptul sa ii consideri pe ceilalti niste inculti.
Intelectualitatea ca si stare de fapte nu exista doar pentru cei care cred co poseda aceasta stare de fapte.
Sa facem comparatii?
Putem sa incercam....Insa raportati la ce facem aceste comparatii???
Raportati la o situatie istorica? La un moment oarecare? Raportati la niste personaje care doar istorice sau politice nu se pot numi? Raportati la niste prejudecati si la niste enunturi eronate???
Destul de greu....

Lilick Auftakt spunea...

@pitikuljenika

Iti multumesc pentru comentariu. Excelent. Nu cred ca ne vor raspunde la unele intrebari... dar asta e bine. :)

Jpost.ID spunea...

Dupa 5 ani de presedintie Basescu nu poate fi descris fara a recurge la imaginea arhetipala. Nu se stie ce-a facut el ci doar ce-au facut "imaginile" lui anterioare (recent, Churchill). Basescu are o "imagine" adecvata oricarui "privitor". Adecvarea se face subtil, prin rationamente emise de catre un cerc restrîns, cu caracter de monopol, care dispune de instrumente mass-media. Daca acest cerc restrîns n-ar încapea într-un avion, sau pe o lista oridecîte ori este nevoie de un front comun pentru a aproba sau dezaproba, daca oricare alta opinie din afara cercului n-ar fi atacata, elegant sau spumos, n-as avea niciun argument în sprijinul afirmatiei anterioare. Polarizarea ar putea fi explicata de momentul exceptional, cu conditia ca Romania sa fi trecut cu bine peste un asemenea moment, ceea ce este de neobservat daca înlatur "imaginea".

Pîna aici, nimic surprinzator. Liberul arbitru este suprimat în favoarea unei cauzalitati impuse. Pentru mine inexplicabila este însa atitudinea d.lui Patapievici, adept al individualitatii prin asumarea apartenentei de dreapta, în plan politic si a crestinismului ortodox, în plan ontologic.

In planul social suprapunerea imaginii peste realitate dinamiteaza responsabilitatea individului, anihileaza vointa si raspîndeste confuzia.

Manipularea imaginii nu e singurul mijloc utilizat. Asist la re-interpretarea trecutului sau a prezentului cu efect de culpabilizare generala.

Oricare alta opinie argumentata ar fi datatoare de speranta.

Lilick Auftakt spunea...

Jpost.ID

Culpabilizarea generala. Corect.
Daca nu ai facut-o deja, cumva, te rog sa intri la Paratraznetul Fanica pe blog sa vezi cum jongleaza ei cu erori de logica. :)

Anonim spunea...

Patapix e complet pierdut, saracutzu'.


Am avut si eu o completare la Paratreznetul Fanica:

Apelul la cealalta extrema

Telectualii lui Basea: -Spuneti ca suntem intelectualii lui Basescu? Da ce’ati vrea ca un Patapievici, un Liiceanu etc sa’l desfiinteze zilnic pe Basescu?

Nu domnilor, dorim putin bun simt si sa va folositi macar din cand in cand mult evocata intelectualitate. A nu fi slugi, a nu pupinbasi nu inseamna automat cealalta extrema. Este inca mult loc. Incercati, daca va tine taietura ori sinecura.

Bogdan