5 aug. 2009

Cine face concedierile la Cotidianul?


Inchipuiti-va ca eu stau in poala Mogulului. In cuibul cald ma simt ca-n sanul lui Avraam. Din locul asta compun imnuri de slava catre Marele Carmaci. Acesta din urma il scuipa din doua-n doua zile pe Mogul. Ei, cat sa mai tina treaba asta?

In cazul Vantu - Cotidianul aceasta situatie a durat ani de zile. Dintr-un ziar quality, care admitea opiniile cele mai diverse, publicatia s-a transformat treptat intr-o tribuna portocalie pura.

Unul dintre editorialistii ziarului a fost ieri concediat. Noul director este blamat masiv pentru aceasta decizie. Oare el sa fie de vina ca s-a ajuns aici?

Eu cred ca primul vinovat e... Traian Ungureanu zis TRU. Tolerat ani de zile in redactie, TRU scria la comanda editoriale ditirambice. A sfarsit prin a recunoaste in sanul redactiei ca lua bani pentru asta, ajungand, intr-un final, europarlamentar portocaliu. Consiliul Editorial al ziarului n-a avut atunci niciun cuvant de spus, si colaborarea cu TRU s-a incheiat abia dupa ce acesta a anuntat oficial ca va candida.

Vazand ca atitudinea paranoica a lui TRU nu este in niciun fel zagazuita, multi cititori au parasit scarbiti ziarul care incepuse sa aiba o acuta criza de credibilitate.

Un al doilea vinovat pentru aceasta concediere este sau sunt cel/cei responsabil/i de editia online a ziarului. Treptat, pe site-ul ziarului s-a instituit cenzura, si foarte multi comentatori au fost banati direct, fara avertismente, din cauza opiniilor incomode. Daca la inceput editorialele din fiecare numar aveau cate 450 de comentarii pe articol, in ultimul timp se ajunsese la cate patru-cinci. De multe ori in dreptul rubricii comentarii, in subsolul articolului, aparea cifra zero.

Ceea ce se intampla pe editia online a ziarului, se intampla si pe blogului ziaristului pomenit mai sus. Opiniile unor cititori - postatori erau incurajate, in timp ce alte opinii erau gatuite, iar autorii lor erau banati. Treptat, blogul ziaristului respectiv a fost numit in deradere "Poiana cu Pupini".

In aceste conditii evolutia ziarului pe hartie, dar si a celui online, a fost similara. Doar in jos! Site-ul Cotidianului si-a pierdut comentatorii, iar ziarul pe hartie si-a pierdut cititorii, ajungand la putin peste 10.000 de exemplare. Avand in vedere ca un pachet de ziare legate are 100 de exemplare, tot tirajul marelui cotidian insuma putin peste 100 de pachete, cam cat incap intr-o Dacie papuc.

Din declaratiile facute ieri de Cornel Nistorescu am aflat un lucru surprinzator. El este cel care a vrut sa preia Cotidianul. Ma asteptam ca patronul sa faca aceasta miscare. Cum sa platesti acesti editorialisti cu salarii similare unor ministri? Cum sa platesti reporterii, utilitatile, DTP-ul, costurile tipografice, hartia, cheltuielile de distributie, si cate si mai cate, din vanzarile unui tiraj care incape intr-o duba?

Avand in vedere cele de mai sus eu nu cred ca ADEVARATA decizie de concediere a editorialistului respectiv a luat-o Cornel Nistorescu. Data fiind situatia ziarului, noul director a venit cu bisturiul si a inceput sa taie. Oricine ar fi facut la fel. In definitiv, poate nu Nistorescu este cel care taie, in spatele mainii care tine bisturiul stau cititorii alungati candva de fostul Consiliu Editorial al ziarului Cotidianul.

In economia privata, un responsabil de vanzari care inregistreaza o involutie similara cu tirajul inregistrat de Cotidianul este concediat dupa trei luni. Situatia publicatiei s-a perpetuat pe parcursul a trei ani de zile. Aveam senzatia ca business-ul Cotidianul este o intreprindere de stat. Parca nici la stat nu mai merge chiar asa...

36 de comentarii:

tony spunea...

Daca cei dati afara sunt asa buni,de ce nu isi fac un ziar pe banii lor?Daca nu au bani,ar putea sa ia un credit de la banca! :))

Liviu spunea...

Aveti dreptate, e vorba in esenta de decizii legate de profitabilitatea unei firme private.

Imaginea e distorsionata de coloratiile politice ale celor implicati. Multi din jurnalistii lui Orange Voda sunt foarte modesti profesional si au vizibilitate mica, dar fac mult zgomot cand li se ia jucarica.

Mai tineti minte cum se jelea I T Morar cand i s-a scos emisiunea de la TVR? Mai ca ai fi spus ca l-au arestat si l-au torturat.

In fine, ma amuza ca, desi 'concediati', multi din acesti jurnalisti se exprima inca bine merci in editia online. Rau mai e odiosul asta de Nistorescu :)

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Poate apare un program guvernamental denumit "Primul Ziar". :))

@Liviu

Pai faptul ca se exprima liber pe editia online nici nu cred ca e ideea lui Nistorescu. La cat e de perversa, si la cat ii umileste lasandu-i sa zburde liberi pe online, cred ca e ideea lui Vantu. :))

tony spunea...

Poate si "Prima Usa De Garaj" !

atreides spunea...

da, asta cu primul ziar e tare de tot:) A propos, pe blogul lui Preda era o tipa care, foarte suparata pe moguli, la un moment dat cerea, textual, ca PDL sa isi faca o televiziune INDEPENDENTA. Acum cu baietii astia dati afara de la Cotidianul, cred ca PDL isi poate face in sfarsit macar un ziar, desigur independent, cum alfel?

Shadow spunea...

Iar o sa te supar Lilick :-). Dar ma risc ca nu ma vei bana. Pot intelege concedierile pe probleme economice chiar si la ziaristi dar nu pot intelege concendierile in concediu, eventual de maternitate sau paternitate (si mai grave) si nu pot intelege deloc concedierile fara "motivatie". Nistorescu la Cotidianul a demonstrat pana acum doar "autoritate" ceea ce contestam si la basecu si nicidecum bun simt si omenie.

Nu se face. Nu se face sa dai afara o ziarista pt ca nu esti de acord cu articolul ei. Poti cere sa se prezinte pe langa argumentele ziaristei si punctul de vedere al celui vizat.

Cele doua demiteri de mai sus din pacate nu sunt percepute ca decizii privind profitabilitatea firmei ci doar propriile "umori" personale.

Hai acum aruncati cu "bolovani" in mine :-). Da de pe blogul lui Patrasconiu am fost adeseori banat dar tot nu pot fi acord cu modul in care s-a facut demiterea sa.

Poate sunt eu prea naiv. Dar asta cred. Nu dusmanesc si nu urasc decat putini oameni. Unul a fost executat in Decembrie si altul a fost primul presedinte post 90.

Shadow spunea...

Sa-si faca pdl-ul ziar? Pai pdl-ul nu poate sa "construiasca" nimic ei pot cel mult sa ia ceva deja facut. Nu au "competente" in a construi ceva. Au competente in a distruge insa perfect. Iar exemplele tru si voinescu sunt din categoria asta. Merita sa fie in pdl.

Crăciun Florin spunea...

E clar. Esti chirurg. Mai ramane sa faci fisa medicala "pacientului" Coti si sa ceri familiei sa intrebe notarul daca a lasat testament !

Buna analiza. Citeam si amintirile curgeau in pas cu literele parcurse. Multumesc pentru placerea lecturii.

Shadow spunea...

Si inca o chestie. Cand d ela ziua au fost "executati" ziaristii anti baseci nimeni nu a plans din randul "deontologilor" portocalii. Nu s-a pus problema. Era "normal" in pas cu "puterea".

gugu spunea...

@ Shadow - sa nu fim sentimentali, respectivul Mare Columnist merita sa fie dat afara de la munca sau din concediu, de la plaja sau de pe toaleta, de la munte, de la ses, de la tzuica, de la coasa, de la curve, de oriunde vrei tu. Orinde vrei tu el facea un singur lucru: Adoratie de Basescu!

Stiti cati ziaristi stiu eu, oameni care au fost dati afara si si-au gasit de lucru in alta parte? Nu vreau sa pronunt numele unuia care a fost dat afara de la Adevarul, desi il stia pe Patriciu din ianuarie '90! Omul nu s-a ofuscat prea tare si s-a dus la un mogul... Adevarul e ca respectivul e bun! Asta e tot!

Si-o gasi si Patrasconiu asta ceva, nu? Pe la EVz sau pe labeunu TV... Desi, la cat se subtiaza tribunele portocalii... e greu, nu? Lasa, ca gaseste Base ceva si pentru el, purtator de cuvant sau sef birou de presa pe la vre-un minister. Sa care tzucalu'!

Lucia Verona spunea...

Foarte bună ideea cu "Primul Ziar"!

gugu spunea...

Bocancul care incalta de un picior imbracat in pantalon albastru (vezi desenul pe care l-ai pus la postare) e Al MEU!

Curul bombat din pantalonii de culoare maro E AL LUI! Al Patrasconiului! Sa stii ca am dat cu sete!

Wow! Cu cate sete!


Gugu (un fost cititor, ca atatia altii, al ziarului Cotidianul...)

Lulutza spunea...

Eu am trait momente atit de... insolite pe la unele firme - mari, nu firmulite de familie, incit lamentarea asta a preopinentilor cu "concedierea in concediu" mi se pare doar un... moft de curtezana inabila si cu ifose de cucoana.

Presa scrisa nu mai are izul de profit din anii '90, nici tirajele de odinioara. Iar majoritatii cititorilor de presa online le pasa de soarta unui jurnalist sau altul nu in functie de argumentatia/opiniile lui, ci in functie de partizanatul politic personal. Dupa cum nici jurnalistilor de pe Coti nu le pasa de pierderea sau profitul patronului - nici macar cel... moral (sic!) sau de feedback-ul de la cititori, decit daca este... lingusitor.

Nu-i duc grija lui 'Sconiu, un postulet de consilier s-o gasi si pentru el la Cotroceni sau la Nutzi. Iar Corlateanca merita sa fie pusa sefa dosarelor la CNSAS. :)

CRadu25 spunea...

@Lilick: Si concedierea Mirelei Corlatan tot de Vantu a fost hotarata? Si mizeria lacrimogena despre imundul Romosan tot de Vantu a fost scrisa? Hai sa incercam macar intre noi sa fim obiectivi. Nistorescu a fost adus sa "rupa" tot acolo si cu aceasta ocazie a putut sa-si apere si un prieten mai imputit ca un sconcs (l-am numit aici pe Romosan). Jalnic, stalinist si fara acoperire. Sorry, dar nu pot fi de acord nici macar cu un cuvant din ceea ce scrii aici. "Poienita cu pupini" care a stat in blogroll si la tine si la mine mult timp nu accepta mitocaniile de partea neportocalie (pe cele portocalii le accepta, ce-i drept), dar pe mine m-a suportat si nu m-a cenzurat niciodata. Cristi Patrasconiu era el portocaliu dar avea verb si coloana vertebrala (conforma cu convingerile politice). Renuntarea la serviciile unor jurnalisti si zilnicul editorial al lui Nistorescu nu vor face niciun bine Cotidianului.

CRadu25 spunea...

@Shadow: Perfect de acord. Pacat ca nu ti-am citit cu atentie primul comentariu, ca altfel nu as mai fi scris nimic :).

Jpost.ID spunea...

shadow, eu n-as da cu bolovan. te-as lega cu o ata, ti-as da drumul în fìntîna si ti-as admira ochii fosforescenti. e doar un impuls artistic pasager.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

:))

@Atreides

Curat independent. :))

@Shadow

Pai bine ca ai revenit tot tu cu exemplul de la Ziua pe care voiam sa il dau si eu, printre altele. Multe ziare au luat decizii de ordin politic concediind ziaristi. Nimeni nu s-a atacat. Si, care ar fi atunci acum noutatea?

@Craciun Florin

Tu stii foarte bine. :)

@Gugu

Da, stiu de cine vorbesti. Si tot pe criterii politice. Pentru ca... deranjase. Dar macar ziaristul de care zici tu nu mananca rahat cu polonicul.

@Lucia

Da, si mie mi se pare buna. Asa cum zice @atreides. Primul ziar independent. Si portocaliu. :))

@Lulutza

Gaseste, gaseste, cum sa nu.

@CRadu25

Mirela Corlatean a scris zilele astea o scrisoare extrem de gretoasa catre Vantu, in care il facea "Excelenta" si se umilea jalnic.
Stii si tu foarte bine ca articolul lui Romosan era scris de doi ani si bagat acum la comanda in momentul in care a venit Nistorescu. Nu ma mira ca l-a enervat aceasta manevra securista.
Romosan o fi un turnator abject dar nu conteaza. NU EL era miza, nu turnatoriile lui. Ci compromiterea lui Nistorescu.

Stai linistit ca CP a banat si neportocalii care nu erau absolut deloc mitocani.

Nu-mi aduc aminte ca pe vremea cand Roxana Iordache a fost data afara de la Ziua tu sa fi reactionat tot asa. Cum eu am scris despre asta, si chiar pe blogul lui CP, si chiar acolo am atras injuraturi contra Roxanei inclusiv de la CP, da-mi voie sa nu-mi fie mila sau sa privesc totul printr-o prisma sentimentala. @Gugu are dreptate.
Coloana vertebrala zici in functie cu convingerile politice portocalii? Pai tocmai fusese acuzat ca nu are asa ceva si de partea portocalie. Usor te mai lasi manipulat.
Stii foarte bine ca blogul era SI un canal de promovare a unor personalitati care nu s-au indeletnicit cu altceva in ultimii 5 ani decat sa sape la greu PNL. Asa ca... despre ce vorbim? Nistorescu, Vantu sau chiar cititorii au dreptul sa dea afara pe oricine.

hendrix spunea...

Vorbesc despre situatia de la Coti pentru ca stiu ce vorbesc, am postat din vara lui 2007 incoace la sute de articole, am citit aproape toate articolele, am vazut ce s-a intamplat in timp acolo. Rinocerizarea acestui ziar intr-o penibila fitzuica de propaganda portocalie, cenzura practicata pe site impotriva comentatorilor lucizi, incomozi pentru ei, merita atent analizata. Fenomenul cenzurii instalate la Coti s-a multiplicat apoi pe blogurile unor propagandisti ca si Coiu, biju morar sau TRU. INTOLERANTA lor politica, incremenirea lor in proiectul portocaliu, modul in care isi judecau adversarii politici arata, fara niciun dubiu, ca n-au nicio legatura cu democratia, cu ideea de libertate! Dupa ce au facut din articilele lor scremute biete apeluri propagandistice pline de lozinci basesciene si ura viscerala antibasesciana, dupa ce si-au transformat blogurile in tribune portocalii cu acces eminamente pe baza de card oranj, ce om normal la cap ii poate socoti ziaristi? Adevarul gol-golut este ca au fost eliminati niste PROPAGANDISTI si nu ziaristi! Ei n-au avut niciodata vreo legatura cu jurnalistica, ei au cantat doar ode securistului de la Anvers. Asa cum si ceasca isi avea si el cantaretii sai penibili, trebuia sa aiba si ba-secu parte de un alt cult al personalitatii. Daca vadim sau paunescu pot invoca motive care tin de regimul comunist care ii forta, aceste specimene ce pot invoca?
Ma dezgusta intr-un fel Vantu! Era si el constient de ce se intampla acolo? Evident ca da! Acum, cu mult cinism, vede cum scribii basescieni sunt eliminati unul cate unul. Pe buna dreptate! Cu alte cuvinte, cat timp au fost folositori politicii lui totul era OK, acum a intors foaia! Ha ha ha ha ha ha (hahait basescian)! Asta este soarta mercenarilor, ar putea spune Vantu! Daca cineva are VINA MORALA pentru COSMARUL ORANJ petrecut la Coti acela nu poate fi decat Vantu. El stia ce vrea, si-a gasit slugoii ca TRU, Coiu sau biju morar iar acum ii arunca ca pe niste masele stricate. Stiind caracterul lui Vantu, eu imi pun o singura intrebare: oare cat timp va rezista Nistorescu? Este foarte posibil ca intr-o buna zi sa se descotoroseasca de el, la fel. Gestul va fi, desigur, unul politic. Acum are si scuza ca este de ordin economic, n-asa?

CRadu25 spunea...

@Lilick, nu ma convingi. Nu stiu care a fost povestea cu concedierea Roxanei de la Ziua (nu eram la momentul respectiv prea interesat de politica) asa ca n-aveai cum sa vezi vreo reactie din partea mea.

Chiar si sa fi avut pe fond dreptate Nistorescu (desi nu sunt convins de asta), mizeria de comentariu de aici (http://www.cotidianul.ro/despre_vinovatie__eroism_si_prostie-94407.html) ma face sa imi vars matele. Nu poti face din negru alb si dupa aia sa iesi mirosind a trandafiri. Imi pare rau, dar Cristi Sutu are dreptate ca "...viaţa e de căcat, iar unora le place mirosul".

Nu ma intereseaza sa devina Cotidianul dintr-o platforma pentru aberatiile lui TRU sau Morar o platforma pentru scrieri gen "Nutzy Spaima Putzii". Nu asta este ce caut la Cotidianul. A, daca se tine de cuvant si revigoreaza jurnalismul de investigatie poate fi interesant. Dar sa investigheze matrapazlacurile tuturor (cum facea demult Catavencu), nu doar ale unei anumite parti sau doar ale unei persoane. Ca nu ma intereseaza sa apara un nou Jurnalul National.

Shadow spunea...

@gugu
nu sunt sentimental sunt insa drept. Nu asa se face o concediere. Atat. Ca motive exista asta e sigur. Maniera de a o face insa "pute".

Si nu pun in discutie nici "competentele" profesionale ca taman astea ar fi trebuit sa fie "motivul" si nu "umorile sefului". Taman "tinta" asta a fost "ratata".

@JpostId
Pai ia o ata, leaga-ma si arunca-ma intr-o fantana :-). Pot eu sa ma opun "impulsurilor artistice" acuma? Anunta-ma insa inaite sa mananc ceva cu "fosfor" sa nu fi deziluzionat "artistic" :-p.

@Lilick

Despre Roxana Iordache sa nu mai vorbim ca "clica" portocalie "juisa" in frunte cu "piticul de padure" it morar. Din "frustrata" si alte "epitete" artistice si "intelectuale" nu o scoteau. Adaug si "argumentele prezidentiale" preluate in discurs "intelectual" cica pt calitatea lor(tiganca imputita e un exemplu).
Si vorba aia nu ai ce sa-i reprosezi Roxanei nici in argumentatie si nici in stilul de scriere al articolelor. La fel a fost si cu Miruna Munteanu, alta "taioasa" dificila tare regimului "oranj".

Cine nu are "argumente" nu stie decat sa jigneasca. Asta au invatat ei in cei "7 ani de acasa" nu ai ce le cere mai mult.
E frustrare si "micime". Nu ar trebui insa sa li se raspunda la fel.

Eliad spunea...

@Lilick

As dori sa adaug si eu ceva, cu permisiunea dumneavoastra.

Cand vorbim de ziarul Cotidianul eu ma gandesc la o FOARFECA! Da, da, instrumentul acela de taiat pe care-l avem toti pe undeva prin casa. Sa-mi dati voie sa ma explic.

Ati auzit de foarfeca preturilor? Ei bine, este un grafic care ilustreaza o situatie ingrijoratoare. Prin anii ’90 toti producatorii din agricultura s-au confruntat cu asa ceva si, majoritatea dintre ei, au ajuns in faliment. Inchipuiti-va ca sunteti un crescator de pui. Pretul la nutret (materia prima) este in crestere. Reprezentata grafic, cresterea este ca o linie ce porneste din punctul zero si urca la 45 de grade, spre dreapta. Pe de alta parte, pretul carnii de pui este in scadere. Reprezentat grafic, acest pret pleaca de sus, din stanga, si se duce la 45 de grade, catre coltul din jos, in dreapta. Cele doua linii se intersecteaza inevitabil si formeaza o foarfeca...

Cata vreme pretul la materia prima este mai jos decat pretul carnii de pui totul este OK. Cand cele doua drepte se intersecteaza apar problemele... Daca timpul trece si ne uitam la celelalte doua brate ale foarfecii... atunci e jale! Trebuie sa vii cu bani de acasa, caci ceea ce produci e mai ieftin decat materiile prime, asa ca o sa iesi in pierdere.

De foarfeca preturilor se tem toti producatorii, indiferent de domeniu. Atata vreme cat cheltui mai mult decat obtii, ce rost mai are sa produci?

Situatia de la Cotidianul, din ultimii ani, semana cu acea foarfeca. Numarul de cititori scadea, asa cum scadea, in exemplul anterior, pretul carnii de pui. Lumea se lamurea treptat, asa cum ne lamuream cu totii cam cine e acest Basescu si ce hram poarta. Pe de alta parte, numarul editorialistilor portocalii crestea, iar materialele lor erau tot mai partinitoare. Ziarul era scris de un numar tot mai mare de oameni pentru un numar tot mai mic de oameni. Cu cat cititorii erau mai putini cu atat editorialele deveneau mai portocalii. Foarfeca asta taia ziarul si-l facea de necitit.

Dintr-un cotidian de opinie si dezbatere ziarul (si editia scrisa si cea online) se transformase intr-o gazeta de perete. O gazeta de perete portocalie. Ma gandesc ca, daca fiecare filiala judeteana PD-L facea abonamente pentru trei sute de numere, (adica trei pachete), si distribuia ziarul la sediul judetean de partid, tirajul Cotidianului era deja epuizat.

Ziarul ajunsese o gazeta pentru membri de partid, dezbaterile erau doar simulate, opiniile erau doar aparent diverse, simulacrul era total. Cred ca foarfeca asta actioneaza mai demult, cu mult inainte ca Nistorescu sa-si faca aparitia prin redactie.

In definitiv, cred ca cel mai comod lucru pe care poti sa-l tai cu o foarfeca este ... un ziar!

Lilick Auftakt spunea...

@hendrix

Asa e, exact cum zici. Poate citeste si CRadu. Si, in ciuda faptului ca tu de obicei esti mai radical redcat mine, acum pot sa spun ca ai fost moderat. Sunt cel putin doua persoane in afara de mine care au scris mai sus, si care stiu ca acel ziar facea politie politica. Ma rog, cativa "jurnalisti" de acolo. IP-uri verificate, amenintari pe adresa de e-mail si chiar muult mai mult, pana la amenintare fizica. Nu glumesc si nu exagerez deloc pt ca iti spun ca mai sus sunt cateva persoane care stiu asta foarte bine.

In privinta lui Vantu... nu am ce sa discut. E asa cum e. Diabolic.

@CRadu25

Tu esti foarte influentat de propaganda oranj, si imi dau seama ca nu esti foarte familiarizat cu ce se intampla de fapt la ziar. Daca zici ca nu erai interesat de politica acum un an si ceva e explicabil. Dar, sincer iti spun, nu trebuie sa ma crezi pe mine, asculta comentatorii cei mai vechi ce parere au si dupa aia mai vorbim. Eu nu am fost banata de la CP de pe blog desi am scris acolo zilnic aproape doi ani. Nu mi-a sters niciun comentariu. Stii ca nu injur deci nu avea de ce. Am plecat eu de greata in momentul in care CP si-a batut joc intr-un comentariu de tatal lui Andrei Badin omorat de securitate. Ca sa stii si tu cine e omul. Si citeste si ce scrie @Shadow mai sus. Se vede ca stie foarte bine in ce hal era porcaita Roxana desi nu scrisese un comentariu pe la ei.
Un sfat: atentie mai mare la cei care te influenteaza si cu ce.

@Shadow

Iti selectez urmatorul fragment tot pentru CRadu. Poate de data asta intelege. Doar nu ne-am vorbit sa scriem toti acelasi lucru:
"Despre Roxana Iordache sa nu mai vorbim ca "clica" portocalie "juisa" in frunte cu "piticul de padure" it morar. Din "frustrata" si alte "epitete" artistice si "intelectuale" nu o scoteau."

Lilick Auftakt spunea...

@Eliad

Excelenta demonstratia si comparatia ta. Unii insa nu inteleg ca reactia dura a portocaliilor la venirea lui Nistorescu, nu inseamna altceva decat faptul ca au pierdut o ... gazeta de perete oranj. :)

Radof spunea...

Buna @Lilick!

Te rog sa te uiti ce insinueaza azi pe blog mizeria Patrascoiu. Ca are colegi care spala securisti. Tocmai el care a fost pus sa il spele pe Antohi anul trecut si a facut-o cu limba. Ipocrizie? Putin spus.

Lilick Auftakt spunea...

@Radof

Nu am ce sa mai spun... Mi-e prea sila.

CRadu25 spunea...

@Lilick: Nu e vorba de influente, este vorba de ceea ce gandesc eu. Cum am mai spus, nu eram un fan Patrasconiu, dar (cum bine zice @Shadow), asa ceva pur si simplu NU SE FACE. Daca Nistorescu il astepta sa se intoarca din concediu si ii explica in doua vorbe trei cuvinte ca nu isi mai are locul in redactia condusa de el era OK. Daca Nistorescu nu stergea de pe site articolul despre Romosanu sub argumentul ca nu a avut cum sa se apere (cand exista inregistrarile audio ale telefoanelor pe care Mirela Corlatan i le-a dat) sau venea cu o explicatie credibila a acestui gest era OK. Dar Nistorescu s-a purtat fix in stilul lui Basescu - out fara explicatii. Nu este OK. Nu pot crede ca politica de forta bruta si cu argumente subrede (indiferent de rezultatul obtinut) este normalitate. Si asta nu din cauza propagandei oranj. Ci doar pentru ca asa am fost eu educat, ca jocul (indiferent de natura lui) trebuie sa fie fair-play. D-aia nu-l suport pe Basescu, ca habar n-are de fair-play. De ce mi-ar placea Nistorescu fix in acelasi context? Nu intotdeauna scopul scuza mijloacele.

Lilick Auftakt spunea...

@CRadu25

Eu zic sa nu te grabesti. Nici macar nu stim daca chiar l-a dat afara. Nistorescu a zis ca nu il da afara, numai ca nu-i mai publica lalaielile. Ar fi mai bine sa asteptam. E posibil sa avem surprize.
Insa, iti spun, ar avea tot dreptul sa il dea.

Lilick Auftakt spunea...

@CRadu

Numai cand vad ca tot pomenesti de Romosanu imi dau seama cat de influentat de blogurile portocalii esti. Au fost milioane de informatori ca Romosanu. Si? Candideaza, e platit de noi, sau ce? E unul din... multi. Chiar nu iti dai seama ca atunci cand au auzit ca vine Nistorescu la ziar au scos din buzunar cazul Romosan ca sa il compromita pe Nistorescu ca are un asa prieten?

tony spunea...

Eu privesc altfel.Consider ca e normal ca au fost dati afara.Chiar mi s-ar fi parut suspect ca aceste nulitati sa nu fie concediate.SOV a vrut sa aduca ziarul pe linia de plutire si cred ca a procedat corect.

CRadu25 spunea...

@Lilick: Ori nu m-ai inteles, ori nu vrei sa ma intelegi. Indiferent ca era Romosanu, Popescu sau orice alt individ era la fel de grav. Exista un material scris si publicat (deja). Pe mine m-a deranjat argumentatia profund gresita a lui Nistorescu. Pana acum cateva zile nici nu auzisem de acest Romosanu. Dar argumentatia plasata de Nistorescu (nu a avut drept la aparare) este falsa ca o bancnota de 3 lei. Asta ma deranjeaza nu Romosanu.

Cat despre ne-datul afara a lui Patrasconiu ar fi bine sa fie cum zici tu. De publicat oricum nu mai avea ce sa publice ca omul e in concediu. Dar ma indoesc ca este cum zici tu.

BTW - am cautat un pic pe net despre concedierea Roxanei - urat, intr-adevar. Urat rau ce s-a scris. Si blogul lui Patrasconiu (vazut mai in istorie) arata urat. Aici ai mare dreptate.

CRadu25 spunea...

@tony: Nu de ce, ci cum au fost concediati contest eu. Daca tot faci o treaba, fa-o dracului cum trebuie. Gandeste-te ca e al dracului de posibil ca oamenii dati afara sa actioneze in justitie si sa castige daca desfacerea contractului de munca nu a fost in regula. Si sa vezi atunci scandal ce iese...

tony spunea...

@Radu,
se va renunta la ei astfel incat sa nu aiba nici o sansa sa castige un eventual proces.

atreides spunea...

Azi am cumparat si eu, dupa foarte multa vreme, varianta tiparita a Cotidianului. Am incercat sa ma lamuresc cum sta treaba cu acest domn Romosanu, de care nici nu auzisem pana la declansarea scandalului. Va reamintesc ca in editia de azi apare si textul original al lui Corlatan (deci acuzatia de cenzura nu mai are niciun temei), si in plus un interviu lung cu Romosanu. Textul lui Corlatan este extrem de confuz, o mare parte din el este un fragment din ceva documente ale securitatii continand pasaje suprimate (deci de acolo nu se intelege absolut nimic!), plus ca sunt amestecate doua momente diferite, treaba cu Negoitescu si treaba cu angajamentul fata de securitate din anii '80. Din interviul cu Romosanu am inteles mai multe, anume felul exact cum a semnat angajamentul, in 1987 parca, a fost practic un santaj, sotia lui obtinuse pasaport si a doua zi urma sa plece in strainatate, iar securistul i-a sugerat ca daca nu semneaza i se poate anula pasaportul sotiei. Presupunand ca treaba sta asa cum o povesteste Romosanu, episodul este cutremurator, chiar ma intrebam daca in locul lui nu as fi facut acelasi lucru...In privinta episodului cu Negoitescu, nu am inteles mare lucru nici din interviu, ceata persista. Asa cum se prezinta pe sine Romosanu in interviu, mie mi se pare mai mult o victima. Sigur, poate ca omul minte cu nerusinare si lucrurile stau pe dos iar el o fi fost un calau sinistru. Nu am de unde sa stiu, si in ultima instanta nici nu ma intereseaza foarte tare. Ceea ce vreau sa spun este altceva. Am citit Cotidianul online aproape zilnic incepand cam din toamna anului trecut. Niciodata nu am intalnit numele lui Romosanu pomenit pe acolo, si nici in alte ziare (dovada ca habar ne-aveam cine este acest domn). Textul lui Corlatan nu degaja niciun fel de urgenta, nu par a fi lucruri pe care sa le fi descoperit ea saptamana trecuta si se grabeste sa le anunte lumii, eventual ca sa nu piarda prioritatea descoperirii. In aceste conditii, poate sa imi explice cineva, de preferat
CRadu25, prin ce COINCIDENTA MIRACULOASA a fost postat acest text de catre Corlatan pe Cotidianul online EXACT in ziua in care a venit Nistorescu la Cotidianul?

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Si eu as vrea sa aflu care era relevanta scoaterii pe piata a cazului Romosanu, alta decat compromiterea urgenta a noului sef. Mi se pare atat de usor de sesizat diversiunea...

agaX spunea...

CRadu25
din cite am inteles eu, patrasconiu nu a fost concediat inca.

nistorescu se pare ca a cerut consiliului nu stiu care sa intrerupa colaborarea cu Patrasconiu din momentul din care se intoarce din concediu. la momentul respectiv, patrsconiu ar urma sa primeasca un rpeaviz de doua saptamini si asa mai departe ...

banuiesc ca acel "consiliu" a solicitat si justificari ... cred ca era obligatia membrilor. nu cred ca nistorescu trebuia sa se justifice fara sa i se solicite expres.

cit e de oportun sa se faca publice (si sa se sezbata la scara populara) motivele pentru care nistorescu il concediaza pe nistorescu? nu cred ca nediscutarea lor este bariera intre democratie si dictatorism ... pina la urma, patrasconiu nu este decit unul dintre jurnalistii lumii ... iar jurnalismul e o doar o alta meserie

tony spunea...

Preavizul e de 20 zile acum.