25 aug. 2009

Spagi pentru ziaristi



Ma intereseaza tema asta. Am mai scris cate ceva, dar mai mult prin comentarii la postari. Aud insa azi, in emisiunea "La ordinea zilei", despre un caz pe care il detaliaza Andrei Badin AICI. Il citez:

"La un moment dat l-am întrebat pe dl Purcărea despre rolul său în afacerea SINTOFARM, despre care ZIUA a scris câteva articole. Mi-a spus că nu e nimic adevărat și că a rezolvat acuzațiile. Mai apoi, când în emisiune a intervenit Sorin Roșca Stănescu, Purcărea a mărturisit că l-a sponsorizat pe Petre Nițeanu (foto), fost jurnalist la ZIUA, în prezent realizator de emisiuni la B1 TV, fost redactor șef la tabloidul Atac. Interesant este că Nițeanu a fost unul din semnatarii articolelor acuzatoare la adresa lui Purcărea în ZIUA. A fost sponsorizat Nițeanu ca să renunțe la implicarea lui Purcărea în articolele care pomeneau de afacere?"

Fooarte interesant. Acest domn Purcarea, fost colonel in contraspionajul militar, recunoaste ca a sponsorizat un ziarist. Exact pe unul care demarase o investigatie pe un subiect in care era implicat. Oare cate astfel de cazuri mai sunt? Banuiesc ca nenumarate...

10 comentarii:

Dan Stoica spunea...

Fiindca lucrezi in presa cred ca iti sunt familiare barfele (?!?) despre jurnalismul practicat la ZIUA (nu, nu "santajul si etajul" este modelul): campanii de presa (uneori la adresa unor subsidiare ale multinationalelor - vezi cazul McDonalds) care inceteaza subit si sunt (erau) urmate la scurt timp de campanii publicitare in... ZIUA (premiul intai cu coronita!). Bineinteles, nu era monopolul ziarului ZIUA dar stiu ca ei erau cei mai "profesionisti".
Si pot pune pariu ca o campanie (purtata de Petre Niteanu, de pilda) nu inceta doar fiindca era sponsorizat jurnalistul... Dar despre asta nu vom citi niciodata pe blogul lui SRS (ar trebui un tag nou - "geneza marilor averi in presa romana" - si, in plus, putina onestitata)

cristian spunea...

stiu si eu o gramada de exemple; toti "onorabili" ...

Lucia Verona spunea...

Ce bine că s-a inventat sponsorizarea! E un cuvînt mai frumos decît şpagă, sună mai bine, nu?
Cîte cazuri din astea or fi? Multe. Scriam la un moment dat, cred că pe blogul Renatei, de marile trusturi de medicamente care-şi încep campaniile de impunere a medicamentelor şi preţurilor sponsorizînd medici (cu diverse, de la eşantioane gratuite la excursii în China) şi, sunt sigură, ziarişti. Toţi miniştrii sănătăţii care au încercat să lupte cu acest flagel au fost victimele unor campanii de presă şi au demisionat sau au fost demişi. Pretexte se găsesc - corupţie, plagiat, orice. Mă întreb dacă presa mai este a patra putere în stat sau doar un instrument folosit de unii sau de alţii.

Anonim spunea...

Riscam sa fim dezamagiti de raspunsuri pe care nu suntem gata sa le acceptam si nici macar sa reactionam la ele....
Cred...
Stiu sunt pesimist...insa intr-o societate civila si politica fara coloana vertebrala... cea mai buna solutie este sa astepti ca cineva sa reactioneze, ceva sa se intample , candva sa aflam ceva....
In presa sunt multi sponsori si sponsorizati...
Este o realitate...insa cati dintre noi ...sau si mai grav dintre ei , au curajul sa accepte asta ca o stare de fapte?

Unknown spunea...

Cred ca ai dreptate si ca sunt nenumarate astfel de cazuri! Inclusiv obtinerea contractelor de publicitate de catre unele ziare de-a lungul timpului poate fi suspectata !!! Sa nu uitam ca lui SRS i se spune "Nasul" si pentru ca unii l-au suspectat de astfel de actiuni in atragerea de publicitate la "Ziua"! Suntem aici, din pacate, cu mainile legate deoarece nu are cine ancheta si dovedi asta! Ziaristii nu au cum si de ce sa ne ajute in acest caz!

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Stoica

Nu lucrez si nu am lucrat in viata mea in presa. Pe individul asta l-am vazut o singura daca pe B1TV. Se chinuia sa il imite pe Mircea Badea.
A, si inca ceva... nu citesc nici pe blogul lui SRS. :)

@Cristian

:) Posibil.

@Lucia

Stii ca tocmai discutasem noi pe tema asta, a jurnalistilor. Frumos cuvant: sponsorizare. :)

In legatura cu ... medicamentele: mi-a povestit cineva din America, (a propos de ceea ce spui: "de la eşantioane gratuite la excursii în China") ca li se interzice sa ia pana si un pix promotional, ca nu cumva sa-l tina pe birou, si astfel sa faca reclama respectivului producator de medicamente.

@Pitikuljenika

Nu stiu. Tocmai sunt si eu curioasa.

@Ion

Solidaritatea de breasla, nu? :)
Dar despre doctori, profesori scriu, nu? Frumos. :)

mirko spunea...

adu-ti aminte si de scandalul de mai acu' citiva ani, paskanyi si trustul gazeta, care inca nu e gata, mai urmeaza, de cind patronul de la cfr cluj nu mai are telefonul lui base sa-i trimita un sms!

Lucia Verona spunea...

Excursia în China (sigur, participare la un colocviu bla-bla-bla) i s-a întîmplat unui medic din Germania :)
Iar în Italia au fost şi arestări acum cîţiva ani!

[D][S][N] spunea...

Interesanta profesia de jurnalist in Romania !
Din ce in ce mai interesanta!
Si ce'o sa se mai faca si mai... in lunile sept si oct ... :)

Lilick Auftakt spunea...

@Mirko

:) Da, ai dreptate.

@Lucia

Da. La ei mai sunt si arestari. :)

@DSN

Asa e. Se apropie o perioada plina de "sponsorizari".