17 aug. 2009

Nu mai avem scuze!

Au trecut cei 20 de ani proorociti de Brucan. Ne-am mai dezmeticit?

Un raspuns de la un cititor al blogului m-a facut sa ma intreb daca suntem in toate mintile. Chiar suntem? Ma indoiesc! Asa ca gandul mi-a zburat imediat la alegerile din 20 mai 1990. Stim cum s-a votat atunci. Vedem cum se voteaza si astazi. In iunie anul acesta, in decembrie trecut, dar mai ales in ultimele sondaje de opinie ni se dezvaluie cum gandeste si ce prefera electoratul de astazi.

Daca i-ai intreba pe romani, intr-un sondaj ad-hoc, pe strada, cum se raporteaza privitor la coruptie, probabil ca 90% ti-ar spune ca este un fenomen de condamnat. N-am vazut nici un sondaj care sa intrebe clar: “Va place sau nu sa traiti intr-un stat corupt, cu un guvern corupt?” Intrebarea ar fi stupida. Asa ca nu cred sa se fi pus vreodata. Totusi, in ultimul sondaj – atentie, comandat chiar de PDL ! – romanii au dat un raspuns aiuritor:

“PSD are politicienii cei mai corupti, iar PD-L i-a reunit pe cei mai competenti. Asta cred romanii intervievati in cadrul ultimului sondaj CSOP, realizat la comanda PD-L. Astfel, 34% dintre romanii care au luat parte la sondaj cred ca in PSD sunt cei mai corupti oameni si 24% spun ca in PD-L este inregistrata cea mai mare rata a coruptiei. In cazul liberalilor, 6% considera ca exista coruptie in PNL., scrie ziare.com

Daca ma intorc cu gandul la 20 mai nu pot sa nu admit ca atunci macar aveam niste scuze. Oamenii nu se puteau informa, caci exista, cu exceptia ziarelor “Romania libera” si “Dreptatea”, doar o presa fesenista. Televiziunea Romana, condusa de Razvan Teodorescu, era unicul post TV, si se constituia intr-o veritabila maciuca media. Vi-l mai amintiti pe George Marinescu? Pe Petre Popescu? Pe Rodica Becleanu? Dar pe Emanuel Valeriu?

Cum putina lume gandea cu capul din dotare, si cum eram supusi unei intense dezinformari, rezultatul nu putea fi altul. In plus, eram obositi dupa 45 de ani de comunism. In afara de asta, multi se temeau de ce va veni. Dupa decenii de indoctrinare, majoritatea romanilor erau circumspecti fata de economia de piata, iar termenul “Capitalism” suna pentru unii, vorba lui Petre Roman, ca dracu’!

Dar astazi? Sa fim constienti in proportie de 58 la suta (34 + 24 la suta) ca partidele din coalitia actuala nu sunt doar corupte, ci cele mai corupte din Romania, si totusi sa le votam in continuare... inseamna curata prostie. Atentie! Conform sondajului, un procent infim, de doar 6 la suta, considera ca liberalii sunt corupti. Ultima afirmatie presupune nu doar ca votanii stiu cine este corupt, ci si cine NU este corupt.

Pe scurt, oamenii disting corect albul de negru, adica sunt pe deplin informati, asa cum, de altfel, recunosc chiar ei in sondaj. Dar, desi cunosc adevarul, ei refuza sa actioneze in consecinta, cu toate ca treaba asta e spre raul lor. Imi vine in gand o fraza din Matrix, rostita de personajul interpretat de Laurence Fishburne: “Este o mare diferenta intre a sti Calea si a pasi pe aceasta!”.

Ne mai temem astazi de capitalism? Nu cred. Pentru ca traim in el de aproape doua decenii. Mai depindem de o singura sursa de informare? In nici un caz! Nici nu stiu cate posturi TV exista acum in Romania, pentru ca mi-e aproape imposibil sa le numar. Si atunci?

Au trecut cei 20 de ani proorociti de Brucan, si uite ca nu ne-am dezmeticit deloc! In decembrie anul trecut electoratul a votat in proportie de 66% partidele care formeaza actuala coalitie guvernamentala. Cele doua partide sunt aripile fostului FSN, si, intrucat in Mai ‘90 Frontul castiga 66% din voturile pentru Parlament... inseamna ca ne-am intors fix de unde am plecat. Situatia este aceeasi, dar sunt unele diferente: acum cunoastem intregul adevar, distingem binele de rau, cinstea de coruptie, si... ne lipsesc total scuzele!

P.S. – Culmea este ca zilele astea aflu ca ziarul Azi, oficiosul FSN de pe vremuri, are datorii imense si s-ar putea ca, dupa 20 de ani, sa-si gaseasca in farsit odihna vesnica. Cititi aici. Ar trebui ca Brucan sa fi avut dreptate, nu? Si totusi...

41 de comentarii:

Lulutza spunea...

Despre Azi - fie-i tarina usoara! Despre imeeensa "competenta" a pedelistilor intr-ale dezinformarii, manipularii maselor si hotiilor - li se trage de la pregatirea informativa continua. Dar sper sa le mearga din ce in ce mai greu, oricit de mare agenta sri o fi si Nutzyonala asta sinistra.

P.S. De ce naiba nu s-a sesizat nimeni cind viola asta limba romana cu "abacurile" ei?

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Cel mai grav mi se pare ca Nutzi violeaza bunul simt. Ea fura, ea striga hotii. Totusi, cu cat o sa faca mai mult scandal, cu atat se va afunda mai rau. Face plangeri penale? Haha! Cum? Pe baza unor interceptari ilegale?

Gheorghe spunea...

Poate spusele lui Brucan nu au fost decodificate corect.

Probabil ca el a vrut sa spuna ca vor trece 20 de ani pana cand romanii vor consolida democratia, sau se va consolida puterea si democratia o sa fie de parada.

O fi apreciat ca asta-i perioada cat e nevoie ca o societate sa intre intr-o stare stabila.

Chestia cu romanii sunt irationali am mai spus-o, e falsa. Asta ni se serveste noua prin sondajele de opinie si prin mass-media, sa faca alegerile credibile.

Daniel Mălăelea spunea...

Tocmai am citit un sondaj MMT in care Crin Antonescu apare cu 9% din voturile celor care s-ar prezenta la urne. Este pe pozitia a 4-a dupa Basescu, Geoana, Oprescu. Nu-mi vine sa cred. Si totusi, Crin nu se vede.

Paratraznetul Fanica spunea...

oooooof, ce rau imi pare ca nu imi amintesc o gramada dintre personajele enumerate de tine, eram prea mica atunci.
Acele paradoxuri mentionate de tine cu cateva posturi in urma ar trebui sa ne indice o mare problema in schema rationamentelor acelor oameni intervievati. Eu cred ca foaaaaarte multi oameni, majoritatea de fapt, ar renunta in 2 timpi si 3 miscari la "certitudinile" lor, la "optiunile" lor. Asta pentru ca oamenii nu prea stau sa isi argumenteze ce si de ce cred. Cred ceva pentru ca lucrul ala e la indemana, dintr-un instinct de turma, dintr-o viziune ne-reala asupra vietii (care apare in urma unei proastei informari dimpreuna cu o foarte buna dezinformare).
Nu m-ar mira raspunsuri de genul "Da stiu ca sunt corupti dar da, as vota cu ei." Intrebati de ce, probabil foarte multi ar spune "pai, nu stiu, asa pur si simplu.", dintr-o inertie oarecare. Pentru ca pe Basescu il stiu si s-au obishnuit cu el.
Pe scurt, foarte multi dintre cei care ar vota cu Basescu nu isi pot explica de ce ar vota cu el si nici nu isi fac procese de constiinta in legatura cu asta,

lucian burjuiul spunea...

eu zic ca ne-am dezmeticit chiar bine. 3 milioane au plecat pe pustii sa-si faca un viitor, un viitor care in tara nu corespundea cu perceptia lor.
vreo 50-60 % din cei cu drept de vot nu voteaza pentru ca s-au scarbit, cu alte cuvinte ar vota daca ar avea ce.
asadar ne-am desteptat, dar am facut-o ca sa ne dam seama ca am pierdut 20 de ani si ca "democratic vorbind" nici la alegerile urmatoare nu vom avea alta placa decat cel mai mic rau din doua...
...
ps nu cred ca am citit "azi" vreodata.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

"Asta ni se serveste noua prin sondajele de opinie si prin mass-media, sa faca alegerile credibile."

Adica alegerile nu sunt corecte? OK, stiu ca se fura, dar cat? 30,40% nu cred.

@Daniel

Asa e. Nu se vede. Inca nu m-am lamurit ce intelegeri se fac, dar te rog citeste la Paratraznetul Fanica ce a declarat Crin, apoi fa legatura cu intalnirea lui Andrei Marga cu un mare oficial american (la Andrei badin). Nu vreau sa fac nicio speculatie, dar ma gandesc din ce in ce mai mult ca nu Crin va fi cel pe care il vom vota... Daca o sa am mai multe date despre ceea ce cred, o sa postez.

Lilick Auftakt spunea...

@Paratraznetul Fanica


Inertia e o explicatie, da...
Ah, imi pare rau ca nu ii stii pe respectivii, dar nu ai cum daca erai asa mica. :)

@Lucian

Uite ca nu am vazut niciodata un sondaj in care sa apara si felul in care au votat oamenii in timp, in acesti 20 de ani, cum si-au schimbat, sau nu, optiunile. Cred ca ar fi interesant. Desi, s-ar putea ca multi sa mai si fabuleze...
PS - Am citit mult ziare. Mereu. tin minte chiar articole de la inceputul anilor '90. Tin minte ziaristi...Acum nu prea mai citesc ziare. Ci doar cativa jurnalisti. :)

Daniel Mălăelea spunea...

Lilick, scenariul pare a fi acesta: Geoana-presedinte, Crin-prim-ministru. Eu as fi preferat invers.

Lilick Auftakt spunea...

@Daniel

Ideea e sa scapam de aceste mizerii (Gallagher i-a descris perfect pe pedelisti). Exista sprijin si de afara dupa cum se observa. Nu stiu cine va fi presedinte dar va fi altul.

lucian burjuiul spunea...

pai procentul de absenti la vot e din ce in ce mai mare de la o alegere la alta. restul voteaza cum voteaza: majoritatea aleg raul cel mai mic, ceilalti dupa cum le dicteaza partidul si/sau interesele. si era sa uit - masa de manevra: pensionarii care sunt in general pacaliti cu televizorul, cu momeli, cu minciuni... cu exceptia celor care cer parerea familiei.

tony spunea...

Si eu citeam mult atunci:Roxana Iordache,Gilda Lazar,P M Bacanu.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Si pensionarii sunt si multi de tot...

@Tony

Exact! Majoritatea celor care erau pe atunci anti-Iliescu sunt si acum anti-Basescu. Cum oare? :)

Gheorghe spunea...

@Lilick eu zic ca sa crezi ca 30-40% e o cifra rezonabila la furt.

Tu chiar crezi ca Becali si Vadim care au acelasi electorat cu Basescu au 19%?
Si R Duda de la 10% a ajuns la 2% adica in marja de eraore?

Ce gafe a facut R Duda sa piarda electorat, sau de ce evenimente au beneficiat Becali si Vadim ca sa salte la asemenea procente?

E clar ca e un sondaj care manipuleaza, si el o sa fie sustinut si confirmat de alta institutie ca sa-l faca credibil, sa demobilizeze votantii unora si sa-i mobilizeze pe ai lui Vadim si Becali care-si dau voturle lui Basescu in turul doi.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Iarta-ma, dar eu chiar nu pot sa cred in asemenea conspiratii, in asemenea intelegeri intre toate institutele de sondaj. Daca ar fi adevarat ar insemna ca noi, toti, suntem de o prostie fara margini.

lucian burjuiul spunea...

pai pensionarii reprezinta un procent destul de mare - 65%. vi se pare putin?

mai jos sunt datele de la europarlamentare:
+++
Cel mai mare număr de votanţi s-a înregistrat în categoria de vârstă 50 - 64 ani, respectiv 33%, cei peste 65 de ani şi peste - 32%, categoria de vârstă 35 - 49 ani a înregistrat 22% dintre votanţi, iar categoria 18 - 34 ani - 13%.

În ceea ce priveşte educaţia, 53% dintre votanţi au cel mult 10 clase sau şcoala profesională, 31% - liceu, şcoala post-liceală, iar studii superioare - 16%. 62% dintre votanţi sunt bărbaţi.
+++

Gheorghe spunea...

@Lilick - institutile de sondare a opiniei publice au luat locul televizorului, pentru ca inainte oamenii credeau ce se spune la televizor si acum cred ce spun sondajele.
Ne manipuleaza pentru ca avem incredere in ele, considerand ca sunt facute de specialisti deontologi.
Ne-au manipulat "intelectualii" pentru ca aveau credibilitate cultivata prin mass-media.

Schimbam lozinca, "ati mintit poporul cu televizorul", cu "fraieriti alegatorul cu sondaje de opinie"

Cine e in spatele acestor institutii? Nu stim.
Cine le finanteaza?
Partidele politice prin comanda acestor sondaje destinate publicului.
Institutile publice si televiziunile sunt anexe ale marilor partide politice.

Daca credem in sondaje e ca si num l-am crede pe Boc pe cuvant.

Gheorghe spunea...

@Lilick - de ce nu poti crede "in asemenea intelegeri intre toate institutele de sondaj"
In '90 FSN-ul a facut partide pirat, cate doaua pentru fiecare partid istoric, ca sa bulverseze electoratul. Acum au facut mai multe institute tocmai ca sa fie credibila minciuna, dar toate au in spate aceiasi sursa de "deontologi specialisti"

Daca societate civila ar incerca sa introduca in legea electorala masurile de verificare a alegerilor pe care le-am enumerat pe blog, fii convinsa ca alegerile ar arata cu totul altfel.

Un presedinte de comisie care preda procesul verbal si buletinele de vot, nu are posibilitatea sa verifice ca datele din PV al colegiului au fost luate in considerare.

De ce crezi ca nu se informatizeaza procesul electoral?
E atat de simplu incat si un elev de clasa XI a "câştigat locul I la un concurs internaţional de antreprenoriat cu ideea unui sistem de vot electoral online"

De ce crezi ca se mentine voit aceasta lipsa de transparenta, si se incearca obstructionarea si eliminarea observatorilor.
De ce nu se doreste inserierea buletinelor de vot cu coduri de bare?
Toate ce le de mai sus pentru a permite fraudarea.

S-a furat econmia si nu se fura si puterea?

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Da, interesant. vazusem si eu niste statistici dar nu mai stiam exact. Multumesc.

@Gheorghe

Cum au luat locul .. acele institute? Pai informatia nu trece tot prin mass-media? La cati crezi ca patrunde? La foarte putini...

Si daca sa zicem PNL ar fi fost furat... de ce nu a protestat? Nu, chiar nu cred. Se fura, s-a dovedit si la ultimele alegeri prin episodul EBa, dar nu la nivelul la care zici, 30, 40%.

Gheorghe spunea...

@Lilick "Cum au luat locul .. acele institute?"

Au luat locul in ce priveste credibilitatea.
Televiziunile nu se mai bucura, in randul celor din mediu urban, de aceeasi credibilitate ca in anii '90.
Institutele sunt sursa de informatie si televiziunea canalul de comunicare.

In anii '90 era suficient sa se spuna la televizor ca C Coposu "nu a mancat salam cu soia" si telespecatatii credeau.

Acum informatia trebuia sa aiba girul "prelucarii stintifice", ca sa fie credibila.

Daurel spunea...

Silviu Brucan stia ca trebuie 40 de ani pentru traversarea desertului; mai precis o etapa de purificare...Cred ca si azi rade de toti analistii, de acolo de unde se afla...

Crăciun Florin spunea...

Mda. Am vazut si eu sondajul lui Ducu de la Cluj. PSD/PD-L de Cluj. Diferentele sunt mult prea mari pentru a fi relevante. Fie au fost facute in fiefuri numai de ei stiute. Nu se spune, de exemplu, unde s-a efectuat sondajul. In fond el reprezinta "dorinta" PSD(PD-L)Cluj, cel mai apropiat PSD de Basescu. Scopul este inlaturarea lui Crin de locul II la primul tur.

Nu am fost suficient de intelept sa prevad tambalaul Udrea. Inregistrarea surpriza are miscari surprinzatoare. Pentru ca acum imi este o lene de care pana si eu ma rusinez, maine, daca am ceva "energie" o sa dezbat "evenimentele". PD-L joaca o sceneta SF. Iar duduia forteaza, cu unelte noi in democratia romaneasca, santajul la Parlament. O fi Bases pe dupa fuste ?

Acum ma duc in fata oglinzii sa imi dau doua palme pe motiv de lene si cap sec. Stiu, este o autoinjurie, dar mai bine recunosc din timp, nu ca Udrea ?!

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Posibil. Dar tot nu cred ca se informeaza asa multi in legatura cu sondajele.

@daurel

Si ne-a tras teapa cu.. 20? :)


@Craciun Florin

Eu ziceam de CSOP...

Dar.. lasa lenea! Scrie! :))Glumesc, ai postat mult si azi.

Pro DOC spunea...

Ati vazut ce spune Cornel Nistorescu?

http://www.cotidianul.ro/pregatiri_de_schimbarea_guvernului-95580.html

Auzisem si eu, "pe surse", despre aceasta posibila "dezvoltare a evenimentelor" si asta imediat dupa congresul PNL.

Stie cineva ceva in plus? Vi se pare plauzibila aceasta varianta?

Pro DOC spunea...

P.S. Scuze c-am postat off topic, dar nu chiar atat de off topic cum pare. Daca Nistorescu se bazeaza pe informatii de prima mana, sondajele din toamna vor arata foarte diferit...

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Mda. Pai despre asta ii scriam ieri pe la ora trei lui @Hendrix.

"Mi-e frica de un singur lucru. Sa nu cedeze liberalii."

El m-a intrebat la ce ma refer, si exact la asta ma refeream. La intrarea lor la guvernare.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Stai linistit. Nu e nimic offtopic. :)

lucian burjuiul spunea...

@Doc
Daca e adevarat (si nu vad de ce n-ar fi) e inca o dovada de cat de coruptibila (ca drog) e puterea.
Plus ca pune un mare semn de egalitate intre toate partidele/membrii ei. Iar intrebarea devine cu cine sa faci politica daca nu cu ei? Cine te poate vinde si cumpara mai bine ca ei?
PDL-ul va juca cartea crizei si a "asomarii" raspunderii guvernamentale. PSD va face tusa cam cu jumatate de gura. Trebuie sa asteptam inca 2 saptamani sa vedem daca PNL-ul are oua sau sunt deja omleta.

Pro DOC spunea...

@lucian burjuiul

Daca liberalii cedeaza - eu sper sa nu! - si daca puterea e un drog - si este! -, ai spune ca politicienii romani sunt cei mai indraciti narcomani din lume, din moment ce nu suporta nici macar un ciclu normal de tratament cu "metadona" opozitiei. :))

Daca liberalii cedeaza tentatiei de-a intra la guvernare cu PDL, inseamna ca multipardismul romanesc "e o fraza" de politicienii nostri "inventata", ca tara sa si-o imparta "DEMOCRATIC", (ca pe-o prada?).

Desi, deocamdata ne uitam doar la drobul de sare, tematori ca el sa nu cada, iti dai seama ce s-ar intampla, in presa si in blogosfera, daca el ar cadea?! !!

Basca faptul c-am juca dupa scenariul lui Ilici, care in '90 visa un front politic larg, in care sa coexiste toate orientarile posibile, si care sa fie, simultan, atat a putere, cat si-n opozitie, prin factiuni care-si manifesta disidenta chiar in timpul exercitarii puterii!

Iar daca se mai si legifereaza si guverneaza doar prin "asomarea" raspunderii (lol!), chiar ca putem transforma parlamentul bicameral intr-o Marea Adunarea Nationala, unicamerala, cum propusese la un moment dat marele filosof prezidential Catalin Avramescu.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian Burjuiul, @Pro Doc
Ce aud la televizor? Ca domnul Orban ar fi amanat, sine die, plangerea pe care ar fi trebuit sa o faca in legatura cu interceptarile din Comisie. De ce? Nu am inteles.

Am reascultat inregistrarea si absolut sigur nu e facuta cu telefon sau reportofon, ci cu aparatura din Casa Poporului. Saftoiu a si spus ca ei se aflau in fata microfoanelor cand vorbeau. Oricum, se pot si compara inregistrarile. In acelasi timp Roberta Anastase declara ca cineva din Comisie a inregistrat. Minte cu nerusinare. Poate ca as fi spus si eu asa daca nu auzeam inregistrarea. Dar se aude clar ca vocile sunt preluate cu o intensitate egala, ceea ce nu ar fi putut fi realizat cu un telefon/reportofon care statea undeva, fix.

Si totusi de ce nu reactioneaza dur liberalii?

Gheorghe spunea...

Nu avem scuze daca acceptam sa fim furati.

APD 63% teama de frauda electorala inaintea alegerilor prezidentiale
Mai multe detalii la: Sondaj CCSB: 63% dintre romani cred ca alegerile sunt fraudate

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc, @Gheorghe

lucian burjuiul spunea...

@Doc/@lilick
de moralitate ducem lipsa acolo sus. atat timp cat mai e carnitza pe ciolan nimeni nu va ezita sa spuna ca e bucata lui de fapt.

azi am avut o zi supraaglomerata, nici macar radio online n-am ascultat, nici presa n-am citit-o asa ca nu-s la curent.

despre comisia orban se pare ca madam nutzi (face pe proasta cu sun tzu) dar aplica regulile de acolo. cei din comisie au lasat-o moale doar ca exista o inregistrare care nu probeaza nimic de fapt atat timp cat comisia nu a luat si enuntat o hotarare.

gheorghe - cele 63 % posibilitate de furt sunt similare cu probabilitatea de 99% ca o civilizatie extraterestra sa stea de vorba cu mine chiar acum.

se induce o idee care nu poate si nici n-a fost verificata pana acum. in toate alegerile au fost tentative sau acte izolate.
cine are interesul sa bage fitile de data asta?

lucian burjuiul spunea...

@Gheorghe
stai ca am vrut sa spun ceva si a iesit altceva. exista premiza furtului dar n-a fost dovedita. sondajul ar avea un mai mare impact si alte cifre daca ar raspunde la intrebarea: sunteti sigur ca alegerile vor fi/au fost fraudate. asa e premiza premizei: credeti ca au fost/vor fi fraudate...
plus ca e greu de demonstrat asa ceva. 63% e un procent enorm - peste jumate din alegatori sunt convinsi ca vor participa la o frauda sigura (oare vor sau nu sa participe la asa ceva?)
mie mi se pare relativ sondajul si cred s-ar gasi intrebari mai bune, mai concrete.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian Burjuiul

63% stiu ca e o frauda si tot voteaza. Mda, ciudat...

Gheorghe spunea...

@lucian burjuiul - crezi ca poate comisia Udrea sa-i dovedeasca vinovatia fara documentele de la Udrea?
E putin probabil.
Asa si cu dovedirea fraudelor electorale. Nu poate fi demonstrata amploarea pana nu se adopta transparenta totala a procesului electoral.

Opinia cetatenilor privin coruptia din politica, justitie, politie si sanatate nu sunt demonstrate, dar nici gratuite.

lucian burjuiul spunea...

@Gheorghe

referitor la "opinia cetatenilor privind coruptia din politica, justitie, politie si sanatate nu sunt demonstrate dar nici gratuite" eu pot sa spun asa:
coruptia in politica, fara sa gresesc - 100%. de ce se mai face politica?
coruptia in justitie si politie - spre 80%. oare ce fac restul de 20% si in cat timp vor fi absorbiti?
coruptia in sanatate - aici mi-e greu sa cred ca sunt 10% cadre care n-au luat spaga intr-o forma sau alta.
comisia udrea. intotdeauna exista 2 capete ale unei sfori. nu e neaparata nevoie sa ceara de la udrea documentele. celelalte parti in contract pot fi somati sa depuna copii dupa documentele lor. schimburi de mesaje/corespondentza, contracte, anexe la contracte, sub-contracte, extrase de cont din perioada derularii, etc. poti sa o iei si invers.

lucian burjuiul spunea...

erata:
celelalte parti in contract pot fi somate sa depuna copii dupa documentele lor. ...

Lilick Auftakt spunea...

Ai dreptate, @Lucian

Documentele trebuie sa ajunga la Comisie.

lucian burjuiul spunea...

acum cred ca nici nu ne pricepem sa fim naturali. pentru ce comisia nu invita presa la sedintele urmatoare? sa vedem ce vor mai spune atunci!?

nu stiu daca intrunirile comisiilor au natura secreta, daca da atunci o alta comisie se poate ocupa de problema inregistrarii. si vinovatul pedepsit pentru violarea secretului de stat.

in momentul de fata nutzi tocmai a stopat activitatea comisiei. le-a dat altceva de facut.

Traian Breazu spunea...

Corect Lilick, de fapt nu ar mai trebui sa exista scuze, 20 de ani e timp destul. totusi din mai multe motive cei 20 de ani nu au fost indeajuns, si poate vor deveni 30 sau 40 sau in cel mai rau caz mai mult.

In opinia mea problema este cauzata atat de politicieni dar intr-o masura mai mare a complicitatii voluntare sau involuntare a elitelor (jurnalisti, formatori de opinie, presupusi intelectuali etc). Daca o parte dintre ei sunt propagandisti vanduti, care primesc si bani de la partid pt a desinforma (ca si TRU) e grav. daca alta categorie discuta non-stop sondaje sau alte diversiuni a aproape la fel de grav. La fel daca o parte dintre elitele "nemultumite" fac propaganda absenteismului. Absenteismul avantajeaza status-quo-ul, sunt o suta si o mie de dovezi pentru acesta teza a mea. A aduce acum toate argumentele ar lungi prea mult postarea, dar sunt oricand pregatit sa le afirm. Sunt cel putin 4-5 jurnalisti, formatori de opinie (nemultumiti) foarte cunoscuti, care indeamna la absenteism si astfel la prelungirea nemultumirii.

Sunt perfect de acord cu Gheorghe. Cum e posibil ca votul multiplu (ilegal si neconstitutional) sa fie o practica comuna, si nimeni aproape nimeni sa nu se revolte, protesteze, sau sa ceara o lege care impiedica votul multiplu? Cum e posibil ca dreptul constitutional de a fi ales sa fie incalcat de legi (in vigoare dar neconstitutionale ) fara ca (aproape) nimeni sa se revolte si sa ceara implementaea drepturilor democratice si constitutionale? Atata vreme cat o societate civila nu va incrimina aceste abuzuri nu vor trece cei "20" de ani.

100% de acord cu gheorghe si in ce priveste sondajele. Ele sunt doar un instrument de manipulare, reprezentative nu sunt in nici un caz, doar alegerile sunt. manipularea prin sondaje se intampla si in case mai mari, GER, UK, FR. te asigur de asta Lilick. Daca se intampla acolo atunci imagineazati cum se intampla in Romania.

Una dintre cele mai mari probleme mi se pare cea a incurajarii absenteismului. Practicata de multe pseudo-elite.