7 aug. 2009

Il ajuta FMI-ul pe Traian Basescu?



"Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, spune ca, dupa cunostinta lui, FMI a acceptat cererea Romaniei ca cea de-a doua transa de imprumut sa fie folosita pentru acoperirea deficitului bugetar." - anunta ziare.com

Deci urmatoarea transa va veni la Boc, nu la Isarescu. La Guvern, nu la BNR. Si, daca banii sunt pentru acoperirea deficitului, inseamna ca Guvernul poate sa plateasca salarii si pensii, mita electorala, si sustinerea unei situatii roz pana in decembrie, caci stie ca, desi intra pe maaare deficit, are de unde sa-l acopere...

Intra pe deficit, plateste pensii si salarii, nu da pe nimeni afara (decat din vorbe), pastreaza capacul pe oala sub presiune, apoi acopera, cu ajutorul FMI, deficitul pe care l-a creat. Iar cand sa platim acel imprumut, incepand de la anul sau din 2011, ei bine, atunci Traian Basescu va fi de muuult in al doilea mandat...

Nu e greu de imaginat ce se va intampla daca banii intra pe mana lui Boc. Pentru ca Boc are doua calitati:
1. E iresponsabil, si nu stie cum sa cheltuie banii (a demonstrat asta deja cu varf si indesat de cand e premier)
2. Ii este complet subordonat lui Basescu (asta nici nu mai merita demonstrat). Orice ii va spune Basescu sa faca... va face!

Daca banii veneau la BNR... alta era treaba. Caci Isarescu nu se conforma pe loc ( de fapt nu s-a conformat niciodata), si n-a executat niciodata pana acum ordinele unui presedinte sau ale unui premier, oricare ar fi fost acesta...

Nu intamplator in cele trei ramuri (cele trei ancore) ale politicii economice, lucrurile stau acum cam asa:
a) Politica fiscala - dezastruos!!! - a se vedea impozitul forfetar si descurajarea investiilor. Nu argumentez mai mult, n-are rost.
b) Politica bugetara - desi PD-L si Boc zbierau ca guvernul Tariceanu a mers pe un deficit mare, iata ca guvernul Boc va obtine un deficit bugetar si mai mare. Nu argumentez, din nou cunoasteti situatia.
c) Politica monetara - de acest capitol raspunde Isarescu. Si aici e singurul punct in care stam bine. Moneda este stabila, cursul de schimb este tinut sub control (vezi stirea in care Isarescu spunea ca unii viseaza la un curs leu/euro de 4,7 - sa viseze in continuare, zicea el!), iar inflatia va fi mica. Isarescu a revizuit in jos tinta inflatiei de anul acesta, de la 4,4 % la 4,3 %, iar tinta pe anul viitor este de 2,6%, ceea ce reprezinta deja o inflatie decenta, care se intalneste in statele fondatoare ale Uniunii Europene.

Si totusi banii nu se duc la Isarescu, se duc la Boc.... De ce? De ce accepta FMI asa ceva? Mister!
Acum zece ani ne beleau efectiv pentru 150 milioane dolari, acum nu ne cer socoteala pentru miliarde?

Nici o banca nu acorda un imprumut unei societati private pentru ca aceasta sa-si plateasca datoriile sau salariile restante. Credite se acorda pentru materii prime, pentru fondul de marfa sau pentru investitii. Ei bine FMI-ul, care era mai negru decat dracu' in privinta acestor reguli, acum... accepta ceva greu de imaginat. De ce?

13 comentarii:

Liviu spunea...

Cum se potriveste darnicia subita a FMI cu pretinsa lasare din brate a lui Basescu de catre 'licurici'?

Ca parca n-as crede ca FMI e dispus la concesii asa, numai ca in Romania sa fie o pace sociala abstracta, nu in folosul cuiva :)

Anonim spunea...

salut
daca-mi permiti uite un link lamuritor
http://www.logec.ro/2009/08/07/fmi-se-face-ca-pune-conditii-boc-se-face-ca-le-respecta/

Lucia Verona spunea...

Naşpa. salarii şi pensii e bine, dar cît se va sifona în campania lui Băse?

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Normal ca nu... :)

@Anonim

Multumesc mult pt link. Foarte interesant articolul. Si comentariile din subsol.

@Lucia

Pai... salariile si pensiile sunt chiar mita electorala. Ca s-o mai sifona ceva si peste... Ai dreptate. De ce nu?

dramoleta spunea...

Mai degraba as spune ca-l infunda. Si pe el si pe noi.

Astazi Reuters anunta ca Europa de Est isi revine economic, in timp ce Washington Post anuntă ca in SUA somajul a inceput sa scada. Semne bune.

Tot azi, eu va anunt ca FMI (sau altii) a aprobat ingroparea Romaniei.

În fond, Basescu avea dreptate cand se intreba la ce mai trebuie un presedinte intr-o tara muribunda. Indiferent cine va veni sau cine va guverna, nu cred ca va gasi solutii pt a ne scoate din rahatul in care suntem bagati.

Poate are (sau au toti) in cap sa nici nu mai organizeze alegeri.

Sa-i ia dreaq pe toti! :))

Chat Noir spunea...

1) Politica fish...cală - se ia peştele, se aruncă în cală, se presară puţină sare şi se speră să nu se "împute" (impute de fapt) - chestia cu input-ul mic nu ţine.
2) Politica bug...e...ţara - avem un bug ... mafia lui Băse ... până nu-l rezolvăm pe marinar peştele e în cală ... şi miroase.
3) Politica money...ţară - aici avem ceva noroc cu rezervele (de tot felul) ale lui Isă.

madalina ionescu spunea...

Cred ca era evident de la inceput(ul anului) pentru ce ii trebuie imprumutul extern. Ca baga tara la debit pe 20 de ani...nu mai conteaza.

Of, sa ne puna pisica neagra sa nu votam la toamna.

Draghi spunea...

Baietzii astia de la FMI au tot interesul ca noi sa ramenm vesnic datori. Basescu e garantia lor ca asa se va intmpla. Vor face tot ce este necesar pentru ca el sa fie reales.

Vezi si aici: http://www.guardian.co.uk/business/2001/apr/29/business.mbas

Pe langa ce ne-a facut Basescu acum, cu FMI-ul, treaba cu flota devine un detaliu neglijabil.

Draghi spunea...

@Liviu

Interesele bubulilor si a administratiei americane nu coincid intotdeauna.

Lilick Auftakt spunea...

@Dramoleta

Ne infunda sigur. S-ar putea ca Basescu asta sa vrea: sa se razbune pe noi toti...

@Chat Noir

Haha. Dragut de tot...

@Mada

Pisica neagra sa stea in casa atunci. Aia adevarat... nu @Chat Noir al nostru. :))

@Draghi

Multumesc mult. Citesc.

tony spunea...

Zdreanta asta de Boc a facut azi sedinta de guvern pentru a discuta legea salarizarii.Cat de inconstient trebuie sa fii sa adopti aceasta lege?Guvernul asta de imbecili a facut imprumut la FMI pentru a plati salariile si pensiile de acum,iar daca se adopta legea,trebuie bani mult mai multi.Poate sa spuna vreun idiot din guvernul Boc de unde se iau bani?

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Sa se spele pe cap cu ei cei care au votat populistii. Pacat ca trebuie sa suportam si noi mizeriile lor.

tony spunea...

Pe Basescu nu-l mai ajuta nici macar FMI-le portocalii ! :)