Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
13 aug. 2009
Traim in Romania si tara asta ne uimeste tot timpul!
Recentul sondaj de opinie comandat de PD-L a nascut, firesc, destule intrebari. Nu insist, il gasiti aici. Aseara, la Chestiunea Zilei, profesorul Bogdan Teodorescu punea, contactat la telefon, cateva intrebari de bun simt.
Cum e posibil ca intre cele doua variante de raspuns (cu si fara Oprescu) sa existe atatea diferente? Unde se duc 10 procente din voturi? Dispar pur si simplu? Caci intre varianta in care Oprescu ar fi candidatul PSD si varianta in care Geoana ar fi candidatul PSD... lipsesc niste procente. Firesc, voturile tot alea sunt. Si ar trebui sa se redistribuie. In varianta cu Oprescu independent, cei doi pesedisti (adica Geoana si Oprescu) fac cam 32%. Adica fix cat are PSD ca partid. Ceea ce e logic. Ei bine, daca Oprescu candideaza ca reprezentant al PSD-ului si Geoana se retrage, atunci...lipsesc 10 procente.
Stiu ca Bogdan Teodorescu are dreptare. Stiu ca trebuie sa existe o logica. Si mai stiu foarte bine faptul ca nu poti avea incredere in sondaje, ca acestea se fac la comanda, ca au rolul de a ne manipula, s.a.m.d. Totusi...
Ma gandesc foarte serios ca... la noi e altfel. La noi e cam asa: intre 70 si 78% din cei chestionati in diverse sondaje (muuulte sondaje; toate sondajele!) cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Si totusi, de fiecare data, exista o majoritate confortabila care guverneaza linistita. Trei sferturi din romani cred ca tara nu merge in directia buna, dar doua treimi dintre ei (adica 66%) au votat cele doua partide care compun alianta guvernamentala de azi.
Mai mult, popularitatea guvernului este extrem de scazuta, iar premierul Boc abia daca atinge, in mai toate sondajele, o cota de incredere de 20-25%. Cu toate acestea, atat in sondaje cat si la alegerile din iunie anul acesta, cele doua partide guvernamentale au insumat 66% din voturi. La noi 33 adunat cu 33 face cam... 25 la suta!
Bogdan Teodorescu spunea ca nu se poate ca intr-o tara aflata intr-o asemenea criza, partidele de la putere sa ramana constante - popularitatea PD-L fiind chiar batuta in cuie - iar Opozitia sa scada. Asa este. Inclin sa-i dau dreptate... Dar noi traim in Romania.
In mai toate sondajele romanii aproba covarsitor privatizarea si economia de piata, dar aceeasi majoritate crede ca e mai bine sa ai un salariu mic si sigur, la stat, decat unul mare si nesigur in sectorul privat. Majoritatea romanilor au o parere proasta despre preoti, lucru pe care il putem constata in limbajul comun, dar in mod constant increderea in Biserica depaseste 80%, indiferent de sondaj. Romanii, de cand se stiu ei, au incercat sa fenteze armata, iar renuntarea la incorporarea obligatorie a fost o usurare pentru toti tinerii romani si pentru toate mamele de baieti. Cu toate astea, Armata se bucura de o simpatie care depaseste, de multe ori, chiar simpatia pentru Biserica.
Asa e in Romania. Trei sferturi din romani cred, de la Revolutie incoace, ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Desi cred asta, ei aproba entuziast economia de piata. Desi aproba economia de piata, cei mai multi romani s-ar vrea angajati la stat. Dar angajatii de la stat ii invidiaza pe cei din mediul privat! Ce sa mai zici?
“PSD are politicienii cei mai corupti, iar PD-L i-a reunit pe cei mai competenti. Asta cred romanii intervievati in cadrul ultimului sondaj CSOP, realizat la comanda PD-L. Astfel, 34% dintre romanii care au luat parte la sondaj cred ca in PSD sunt cei mai corupti oameni si 24% spun ca in PD-L este inregistrata cea mai mare rata a coruptiei. In cazul liberalilor, 6% considera ca exista coruptie in PNL.”, scrie ziare.com. Cu toate acestea PNL scade in sondaje, iar romanii ar repeta oricand, chiar si maine, greselile de la alegerile din decembrie si iunie.
Asadar doua treimi din alegatori au votat pentru partidele de la guvernare, atat in decembrie cat si acum doua luni. Cu toate acestea, imensa majoritate crede ca acesta este cel mai slab guvern din ultimii douazeci de ani. Iar daca ar fi chemati maine la vot ei ar vota, conform tuturor sondajelor, fix la fel! Logic, nu? :D
“(...) 53% dintre romani sunt convinsi ca se pot astepta la si mai multe scandaluri politice in urmatoarea perioada, in special din partea celor doua partide aflate la guvernare. Astfel, daca 15% spun ca PD-L va provoca mai multe scandaluri si 20% spun ca PSD va fi cel care va tulbura apele, 55% cred ca ambele vor fi vinovate de certuri politice. Restul de 10% a ales varianta "Nu stiu/Nu raspund", continua site-ul amintit.
Ei bine, logica lipseste cu desavarsire. Ne aflam intr-o criza profunda. Romanii sunt de acord cu faptul ca numai de scandaluri NU avem nevoie, dar nimic nu-i poate determina sa faca o legatura logica intre aceste lucruri si optiunea lor de la urne. Prin urmare aleg scandalul.
Nu stiu daca in aceasta tara ar mai trebui sa ne bazam prea mult pe logica, asa cum este tentat sa creada Bogdan Teodorescu. Daca ar fi sa-l parafrazez pe Mircea Badea as spune: Traim in Romania si tara asta ne uimeste tot timpul!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
33 de comentarii:
In vreme ce toata lumea scanceste pe la colturi si injura guvernul/presedintele, sindicatele isi trimit liderii la TV pe post de analisti politico-economici. In loc sa se umple P-ta Victoriei de 100.000 de protestatari sindicali,oamenii maraie si - in esenta - cautioneaza guvernul etc.
Sa nu uitam ca la recentele alegeri din iunie partidele aflate la putere au luat (cu tot cu EBA), peste 65%. Asta inseamna ca lumea e in general multumita, nu?
Sa nu mai indrazneasca cineva sa se planga - eu, unul, nu-i cred :)
@Liviu
Si totusi unde e adevarul? Lumea e nemultumita dar voteaza la fel. Daca asta s-ar intampla numai in sondaje, am zice ca ei manipuleaza si.. gata! Totusi lumea chiar voteaza altfel decat... se exprima. :)
Ca să răspund cu un slogan mai vechi decît lendovcioisul - "Eterna şi fascinanta Românie"!
Că românii din "eşantionul reprezentativ" răspund ce cred ei că vor să audă sondorii, mi se pare aproape firesc. Dar felul cum votează mă uluieşte şi pe mine de ani de zile.
@Lucia
Nu stiu ce sa mai zic...
" Una spunem, alta fumăm" , cum spunea, pare-mi-se Arghezi, dacă nu mă înşel, oricum, ideea rămîne. Toţi cei intevievaţi vor veni la vot, sau balanţa o înclină nehotărîţii ? Sau poate calculatorul...
Feicitari, Lilick! Excelent inventarul paradoxurilor pe care le scot la iveala sondajele noastre de opinie. In general, se admit trei explicatii diferite pentru aceasta stare de fapt:
1) romanii sunt atipici;
2) romanii sunt ilogici;
3) sondajele de opinie sunt "manarite".
Eu cred ca respectivele trei variante au o pondere egala in compunerea raspunsului corect.
P.S. Articolul tau mi-a amintit un banc (foarte reusit) din epoca de aur. Nu stiu daca ma ajuta memoria sa-l reproduc exact asa cum circula, poate ma corecteaza cineva care si-l aminteste mai bine:
Care sunt paradoxurile comunismului romanesc?
Toata lumea munceste, nimic nu e.
Nimic nu e, toata lumea are.
Toata lumea are, toata lumea injura.
Toata lumea injura, toata lumea aplauda.
Adevărul din sondaje e dincolo de noi. Nici nu se fac pe teren, ci în laboratoare.
@Matilda
De groaza... Vorbeam azi cu un prieten din America, si imi dadeam seama cum noi in comparatie cu ei, in situatii oarecum asemanatoare reactionam... pe dos. :D
@Pro Doc
Incredibil. Cineva, cunoscut noua, pe tema asta, mi-a amintit azi acelasi banc. Daca nu as stii sigur ca nu, as fi zis ca v-ati vorbit. :)
@Madalina
Haha! Lumea misterelor! :)
Lilick,
Les grands "esprits" se rencontrent. :)))
Mi-a placut materialul tau. "Romania mereu surprinzatoare" sau "Romania tara tuturor posibilitatilor".
Acum, serios, in toamna trecuta se justifica pe undeva avalansa de voturi PD-L&PSD. Promisiunile curgeau garla, profesorii aveau 50% in plus la salariu imediat, a doua zi dupa formarea unui Guvern PD-L, Geoana dadea, dar dadea, mii si mii de euro. Doar nu dadea de la el, dadea tot din buzunarele celor care votau. Azi, azi nu se mai justifica. Nimic.
Sondajul INSOMAR al PSD si cel CSOP al PD-L sunt forme de lupta politica. PSD va "comanda" un sondaj, la randul lui, in care Geoana va mai creste 0,54% apropiindu-se de Basescu. Ce naiba, a trecut o luna de la sondajul anterior al INSOMAR. Hrebenciuc va conduce si va fi asistat de Gusa. Practic, INSOMAR si CSOP au iesit de pe piata. Au devenit "inadecvate". Vorba lui Plesu. Avem, acum, o inadecvare intre sondaje si alegatori !
@Lilick
Pai explicatii ar exista. Una ar fi ca voteaza putini, in special activul de partid si cei 'stimulati' corespunzator.
Alta explicatie e ca o buna parte a electoratului e neinformata (ca sa folosesc un cuvant delicat si sa nu zic ca-s dobitoci)si pun stampila fara sa stie pe ce.
Ramane cum ziceam - sa nu ne plangem, astia-s oamanii, cu ei defilam :)
Bună seara! Parcă am trăi în Ţara Minunilor: ceea ce este, nu este şi ceea ce nu este, este. E ca în povestea cu nevasta înşelată, bătută, înjurată care continuă să stea cu soţul fiindcă "ăsta mi-e bărbatul." Nu pot înţelege.
Doamna Lucia Verona are perfectă dreptate. Asta e ţara lui Urmuz şi a lui Tristan Tzara.
@Pro Doc :))
@Craciun Florin
Ai dreptate. Dar ce oameni neinformati si cat de usor sunt de manipulat...
@Liviu
Inainte sa scriu pe tema asta am si discutat. Si la concluzia asta ajunsesem si eu: ca oamenii sunt extrem de neinformati. Nu-mi place sa generalizez. Deloc. Nu-mi place sa critic romanii ca popor. Deloc. Nu unt nici mai rai nici mai buni ca altii. Dar in punctul asta se intampla ceva incredibil. Ca in bancul lui @Pro Doc.
@Scarlet Aurora.
Buna seara. Ce exemplu bun ai dat! Uite cat de repede gasim pe tema asta comparatii. Cred ca e vorba de disonanta cognitiva.
Lilick,
Fooooarte bun diagnosticul de disonanta cognitiva. Cunosc persoane care au renuntat sa mai urmareasca Realitatea TV din momentul in care postul a inceput sa devina mai critic fata de PD-L si Basescu. Pentru confortul nostru psihic nu vrem sa aflam adevarurile care ne contrariaza ci, dimpotriva, cautam sa ne intarim, prin orice chip, in convingerile noastre, chiar daca incepem sa banuim ca ele sunt gresite. In momentul in care realitatea ne erodeaza convingerile cladite pe fals, tragem concluzia ucigatoare: totul si toate sunt o apa si-un pamant, toti sunt la fel, si fugim cat mai departe de informatia politica, ba chiar si de cea economica. Pierdem astfel capacitatea de-a discerne nuantele care, pana la urma, fac diferenta dintre bine si rau sau dintre rau si mai rau.
Astfel, neputand accepta gandul ca am facut o investitie gresita a increderii noastre - pe care ar trebui de fapt sa o reorientam - ajungem la oribilele generalizari: toate femeile sunt stricate, toti barbatii sunt niste animale, toti politicienii sunt niste canalii s.a.m.d. Din pacate, din aceasta perspectiva reductionista unii reusesc sa mai iasa doar prin tratament psihiatric. :(
@Lilick
Tocmai - am fost extrem de atent cand mi-am ales cuvintele. In general ma feresc de aprecieri globale, la adresa unor entitati destul de neclar precizate, gen 'popor', 'romani' etc. Ma feresc chiar sa folosesc asemenea notiuni.
M-am referit strict la electorat, ceea ce, sa recunoastem, e altceva :)
PS Ati observat cu cata nosalanta si cat de frecvent folosesc cei de la putere termenul 'romanii'? La 10 cuvinte o data, 'romanii' in sus, 'romanii' in jos. Asta ma umple de greata.
@Lilick - "Si totusi unde e adevarul? Lumea e nemultumita dar voteaza la fel."
Pe mine m-a intrigat de cativa ani lipsa de logica, si faptul ca ilogica nu e analizata in mass-media.
Cum sa votezi politicienii pe care apreciezi ca "ne duc intr-o directie gresita".
E ca si cum ti-ai da economiile de o viata sa le gestioneze niste excroci.
De ce crezi ca nu-i analizata lipsa de logica a comportamentului alegatorului roman?
Pentru ca mass-media participa la sustinerea ei, si prin analiza unii posibil sa se "trezeasca".
Romanii nu sunt irationali, sunt creduli.
1. La vot participa 60% dintre cetatenii cu drept de vot, deci irationalitate ar putea fi atribuita doar lor, dar nici lor in totalitate.
Din cei 60% unii voteaza UDMR altii PNL, mai raman 36% FSN.
Cei care nu votaza consider ca fac parte din cei 50% care considera ca votul e masluit si nu are sens sa legifereze frauda, deci ei sunt rationali.
2. Daca luam in calcul ca peste votul este masluit si este masluit intr-o proportie mare, eu cred ca undeva in jur de 15-20%(6% demonstrat prin aranjamentul EBA), raman 16%-21% irationali, dar nici ei nu-s irationali pentru ca voteaza pentru interese. Unii sa-si ascunda trecutul si prezentul, altii au "misiune".
Acum din jocul cifrelor am demonstrat ca nu sunt romani irationali, sunt alegatori cu interese, dar adevarul e ca sunt si votanti manipulati care voteaza irational, dar sunt distribuiti dupa curba lui Gauss.
Corelatia intre sondajele de opinie si alegeri este programata, frauda convenita intre cele doua partide, lucru posibil pentru ca institutele de sondare si televiziunile sunt finantate prin comenzi de catre cele doua mari partide cu aceeasi radacina FSN-ista.
Eu am scris ca viata politica este controlata nu manipulata, si pentru a scoate viata politica de sub controlul partidelor trebuie obligati politicienii sa accepte amendamente la legea electorala, pentru transparenta si proceduri de verificare si garnatare a corectitudinii alegerilor.
Cele doua partide au alte amendamente in plan, prin care sa ingradeasca accesul la putere.
Numai o societate civila organizata si agresiva poate sa le faca zile negre.
felicitari Lilick, pt un articol excelent ! foarte bune observatiile tale ! acest sondaj CSOP e f ciudat, cm interesant din ultima vreme, ascunde ceva sau manipuleaza grosolan ! ca e un institut apropiat de PDL se stie. si eu am lucrat cu ei, in 2004, cand am fost coordonator judetean pt sondajul de lansare a Alinatei baDA-baNU ! am si acuma un chestionar pastrat !
cele bune !
PS : spor la cursa, sper ca ai rotile umflate la bicla si sa termini traseul cu bine ! Suces si Alinei la acest demers initiat !
la fel, foarte buna observatia enuntata de Pro DOC - legata de Realitatea TV !
cu ce m-as simti eu acuma mai confortabil si, cu ce-mi hraneste Realitatea, egoul meu dezamagit de Basescu (cel pt care am muncit destul de mult in campania din 2004 intr-un judet Rosu - Vrancea) ?
Realitatea TV, dupa ce-l slujea si-l coafa mediatic pe Basescu, a devenit, 'al mai mare adversar al locatarului de la cotroceni! sincer, Antena 3 e mai cuminte acum, fata de Base, prin comparatie cu I-realitatea Tv ...
macar au fost constanti !
@Liviu
Da, ai dreptate. Trebuie sa ne ferim sa generalizam. Celor care o fac sa le atragem usor atentia. Da, chiar si politicienilor care o fac. Urasc si eu asta!
Ha, ha, uite bancul:
Contradictiile comunismului:
- Desi ne facem ca muncim, treaba merge foarte bine.
- Desi merge foarte bine, in magazine nu gasesti nimic.
- Desi nu gasesti nimic, lumea are.
- Desi lumea are, e nemultumita.
- Desi e nemultumita, toata lumea aplauda!
Culmea e ca numai 6 (sase) la suta din romani cred ca PNL eu un partid corupt, in timp ce partidele din arcul guvernamental intrunesc 58 la suta (34 + 24).
Deci mai mult de jumatate din romani cred ca actuala coalitie e corupta, recunosc ca fosta guvernare e mult mai curata dar... aleg sa VOTEZE cu coruptii. Si tot ei striga, sus si tare, ca le displace coruptia!
Vai, unde-i logica? In ce tara traim? Cine sunt cei de langa noi?
Iliescu zicea ca toti politicienii trebuie sa fie testati psihiatric! Bun, o propunere buna! Dar electoratul cine-l testeaza? Si cine-l vindeca?
@Gugu
Multumesc mult. De unul singur nu l-as mai fi recuperat din haul memoriei. :)
Stiam eu ca-s cinci contradictii la numar si mie mi-au iesit la socoteala numai patru!
@Gheorghe
Ma gandesc ca ar trebui facute sondaje si dupa vot. Dar sa fie intrebati oamenii cu cine ar vota daca s-ar organiza iar un scrutin, nu cu cine au votat, pentru ca ar minti.
Cred ca am fi uimiti de rezultate.
Cazul EBa trebuie redeschis. E foarte important sa se arate tuturor furtul. Si sa se faca investigatii mai amanuntite.
"Numai o societate civila organizata si agresiva poate sa le faca zile negre." - Imi place cum suna! :)
@PatrickDan
Multumesc mult. :)
"Realitatea TV, dupa ce-l slujea si-l coafa mediatic pe Basescu, a devenit, 'al mai mare adversar al locatarului de la cotroceni! sincer, Antena 3 e mai cuminte acum, fata de Base, prin comparatie cu I-realitatea Tv ...
macar au fost constanti !"
Stii ca si eu cred la fel? Insa daca am mai spus asta unora, nu m-au crezut. Multi sunt scarbiti de pe vremea cand Realitatea ii mai juca inca marinarului in struna, desi se vazuse deja ce-i poate pielea. Ei, si de atunci nu se pot uita la Realitatea. Insa eu ma uit.
Draga @Gugu,
Iti multumesc! :)
buna ziua tuturor!
hai sa vorbim putin de sondajele de opinie. de exemplu: afara sunt 36 de grade si nu va merge aerul conditionat.
1. preferati o inghetata marca x
2. preferati sa faceti sex
Evident sondajul ordonat de marca de ingheta x va suna: 86% din cei chestionati prefera inghetata noastra. Restul doresc sex.
Aceleasi 36 de grade celsius si fara aer conditionat:
daca de ex intrebarile sunt:
1. preferati o inghetata marca x
2. preferati sa faceti sex cu linda evanghelista
3. preferati sa faceti sex cu brad pitt
sondajul comandat de revista noastra arata ca in proportie de
a)45% femeile cititoare prefera sa faca sex cu brad pitt,
b) in proportie de 45% barbatii prefera sa faca sex cu linda evanghelista
c) 4% din femei prefera o partida de sex cu linda evanghelista (de ce oare am ales un nume asa lung?)
d) 4% din barbati prefera o partida cu brad pitt
e) 1.99% din cititori vor o partida de sex in grup
f) patronul fabricii x ar prefera
o inghetata
cam asa si cu sondajele de opinie. depinde cine le plateste si ce feedback doreste
Buna ziua, Lucian Burjuiul.
Foarte buna demonstratia ta! :)
boon, deci demonstrai demonstrabilul!
sa ne intoarcem la sondajul din text. mie imi suna straniu cele 9% care voteaza cu altii in contextul in care stim foarte bine ca absenta la vot este de cca 60-70%. evident rubrica asta lipseste din sondaj. daca aceleasi rezultate sunt interpretate de alt partid decat cel care a ordonat sondajul vom avea si alte cifre. concluzie: niciodata nu vom sti adevarul in urma unui sondaj. singurul lucru cert la un sondaj este marja de eroare de 3-5%.
@Lucian Burjuiul
Saaau... nu citesti neaparat ceea ce vor sa demonstreze ei, ci printre randuri, lucruri care pot scapa atentiei.
Asa cum maimuta aia se uita mirata, tot asa se va uita marinarul Base la rezultatele alegerilor din 22 noiembrie si 6 decembrie 2009 pe care sper sa le piarda.
@Criticule
Buna! :) Da, se pare ca e o asemanare vizibila intre cele doua personaje. :))
Trimiteți un comentariu