14 aug. 2009

Parghiile "Marelui Licurici"


Citite intr-o anumita cheie, toate sondajele de opinie confirma faptul ca, in turul doi, o mare parte din liberali nu l-ar vota pe Mircea Geoana. Asa cum o mare parte dintre pesedisti nu l-ar vota pe Crin Antonescu, in cazul in care ar trece de primul tur. Si intr-un caz, si-n altul, acele voturi s-ar indrepta catre Traian Basescu, si de aici vine acel oarecum paradoxal avantaj pe care actualul presedinte il are pentru turul doi.

Traian Basescu ar putea sa candideze linistit. Si totusi joaca rolul mimozei. E nehotarat. Sau, asa cum l-am acuzat si eu si altii, vrea sa para nehotarat. De ce? As vrea sa va rog sa va ganditi la o alta varianta.

FMI-ul ne-a acordat acel imprumut imens in conditiile cunoscute. Dupa nici o saptamana de inspectie, contractul de credit s-a semnat, si asta a trezit semne de intrebare multor analisti economici. Caci FMI-ul, anterior, ne pureca timp de 3-4 luni pentru fiecare transa de 100-150-200 milioane, cata vreme acum ne-a acordat in cateva zile o suma de zece-douazeci de ori mai mare.

Initial, la acordarea creditului, totul parea OK. In iunie a sosit prima transa, si nu am auzit pe nimeni sa puna conditii. Acum, o data cu acordarea celei de-a doua transe, FMI a inceput sa-si arate coltii. A scos cutitele pe masa. Toate stirile proaste pe care le auzim in ultima vreme, concedieri colective, concedii fara plata, reduceri de cheltuieli, vin, fara indoiala, din presiunile exercitate de FMI.

Asa cum arata lucrurile, Romania va fi guvernata in perioada urmatoare de Fondul Monetar International, iar guvernul Boc (sau oricare alt guvern), va fi un executiv de parada, care nu conduce, ci doar executa ceea ce i se dicteaza.

Prin forta pe care Fondul o dobandeste, el ar putea influenta, gratie masurilor impopulare impuse, chiar situatia politica a tarii. FMI va fi principalul Jucator pe plan intern. Guvernului, si celui care a declarat ca il tine in brate, adica presedintele Basescu, nu le ramane decat sa deconteze masurile nepopulare hotarate de FMI.

Nu ma astept ca Fondul sa fie bland. N-a fost niciodata bland. Intotdeauna a impus taieri masive de cheltuieli si alte masuri dureroase. FMI-ul poate juca un rol politic de "Terminator", pentru ca nu e interesat de costurile politice. Nu el le va deconta. Ma gandesc acum la altceva...

Intotdeauna, atat FMI cat si Banca Mondiala, cele doua organisme care au acordat impreuna Romaniei creditul mamut, au fost organisme strans legate de guvernul Statelor Unite. Daca "Marele Licurici" se va gandi inspre toamna sa schimbe putin jucatorii din politica romaneasca, asa cum sunt deja semne, prin FMI si BN, are deja parghia necesara sa faca acest lucru.

Relatiile dintre Basescu si noul executiv american nu sunt deloc bune. Amintiti-va absenta prosteasca a presedintelui de la Ziua Statelor Unite. Poate ca "Marele Licurici" s-a hotarat sa il scoata pe tusa, iar Basescu stie asta. Oare prin aceasta prisma ar trebui interpretata "nehotararea" lui Basescu? De aceea se gandeste presedintele "foarte serios" daca sa mai candideze sau nu? Daca doreste cu adevarat, "Marele Licurici" are acum si ocazia si parghiile sa-si impuna un alt om.

23 de comentarii:

lucian burjuiul spunea...

ar fi o ipoteza care nu sta in picioare. de ce ar investi FMI atata banet doar ca sa-l doboare pe Basescu? care Basescu este scandalagiu din fire si ar face destul circ daca ipoteza ar fi adevarata...

Marius Mina spunea...

Basescu candideaza dar licuriciul s-a gandit ca nu mai are nevoie de un nou Milosevici in Balkani.De 4 iulie Basescu stia deja ca a iesit din joc.
Electoratul PSD il va vota la trap pe Antonescu(chiar si in primul tur intr-o proportie destul de ingrijoaratoare pentru geoana), studiile confirma acest lucru.In schimb electoratul liberal nu-l va vota nici pe Geoana nici pe Basescu pentru ca vor avea cu cine sa voteze in turul doi.

Marius Mina spunea...

FMI ul e interesat doar sa-si incaseze dobanzile si evident, sumele imprumutate.In rest, o gaska de camatari fara scrupule.Basescu , PDL ul si PSD ul lui Geoana vor deconta si acest act de tradare/vanzare pe langa celelalte savarsite .

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian Burjuiul

A, nu. Nu DOAR pentru asta, bineinteles. Si cum sa faca scandal? Ar fi culmea. Daca nu imprumuta trebuia sa-si dea demisia rapid. Guvernul, visul lui, nu a fost in stare sa gaseasca alte solutii.

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Vad ca tu ai mai multe certitudini. Eu recunosc ca nu am. Nu STIU... ci ma gandesc, presupun, ma intreb si va intreb si pe voi. In cel mai bun caz pot sa fac niste speculatii.

Totusi.. cu votatul la trap nu e deloc asa. Toate sondajele arata ca sunt mai putini pesedisti care il voteaza pe Crin, decat liberali care il voteaza pe Geoana. De aia si diferenta dintre Basescu si Crin, in turul doi, e ceva mai mare. OK, poti spune ca nu crezi in sondaje, statistici. Dar in cazul asta nu stiu ce ALTA baza pe care sa faci speculatii sau sa iti alimenteze certitudinile ai. Mama Omida? :)

lucian burjuiul spunea...

@Hai ca mi-ai placut la asta cu demisia:
"Daca nu imprumuta trebuia sa-si dea demisia rapid. Guvernul, visul lui, nu a fost in stare sa gaseasca alte solutii".
Cine sa-si dea demisia? In plina baie de multime, taman acum cand brazdeaza tara mai abitir decat Novac!? Orice dar asta nu. Cel mult din presedinte jucator face un pas inapoi si devine presedinte providential, generand, ordonand in momente grele ale natiunii (de parca acolo sus se simte asa ceva) demisia lui Boc pentru a-l inlocui cu draga Stolo, oricand gata de inca un sacrificiu. Si cum sa nu-l elimini pe Boc si sa nu-i pui in carca toate relele!? As putea sa aduc ca argument fatza lui sau faptul ca nu poarta sapca.... dar raman pe firul logic. Boc n-are un scenariu de rezerva, privitor la persoana lui, pentru ca nu crede ca Base o sa-l lase din brate. Si tocmai pentru ca nu crede, o sa ramana fara aer cand Base o sa-l sacrifice cu dezinvoltura-i arhicunoscuta. sic. Iar ca sa mai ofere putin circ populatiei o sa-l si acuze pe Boc de te miri ce, (oricum acesta e deja paralizat si nu poate reactiona).

Marius Mina spunea...

Ai ascultat declaratia lui Alin teodorescu(sociolog) membru PSD, la Sinteza Zilei , acum vreo saptamana?O gasesti la mine pe blog sub titlul:Alin Teodorescu(PSD): Crin Antonescu va intra in turul doi cu Basescu

http://mariusmina.blogspot.com/2009/08/alin-teodorescupsd-crin-antonescu-va.html

PS: Da , pot confirma si debarasarea occidentului oripilat de basescu,americani si europeni deopotriva.
Si mai pot avansa ipoteza ca nici prostanacul nu e solutia optima. In rest , hai ca avem treaba multa.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian Burjuiul

Pai fara sa dea guvernul visat de el salariile si pensiile, putea sa se dea si peste cap.

UE nu ne poate lasa din brate... sa murim. Dar UE nu are parghiile necesare sa ne scoata din belea. Banuiesc, dar nu as vrea sa speculez prea mult, ca a existat o intelegere si intre UE si FMI cu privire la noi. Ceva ce a inclus, probabil, si vreo negociere de ordin politic. In general asa se face. Ca doar economicul cu politicul merg mana-n mana. Nu vreau sa speculez mai mult, pentru ca nu vreau sa intru pe taramul conspiratiilor. Insa nici nu pot sa le exclud total.

Lilick Auftakt spunea...

@Marius Mina

Pai... sa de Dumnezeu sa fie asa. Dar eu, personal, inca nu simt nimic cert. Nici in legatura cu Crin, nici in legatura cu Basescu. Iar opiniile... incerc sa nu ma alimentez doar cu cele care corespund sperantelor mele. Merci, citesc...

Marius Mina spunea...

Poti sa fii putin mai optimista?
Nu strica deloc.

Lucia Verona spunea...

Da, licuriciul are pîrghii... dar să vedem pe cine va sprijini. Poate mai apare un candidat...

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Textul meu nu ti s-a parut optimist? :)

@Lucia

Si eu ma tot intreb pe cine va spriini Licuriciul. Si ceva imi spune ca vom afla foarte curand. O sa fiu atenta la semne. :)

Pro DOC spunea...

Eu ma intreb daca Romania mai e in vreun fel in campul de interes al licuriciului. Al noului "Mare Licurici".

codeus spunea...

dincolo de scenarii cred ca Romania tocmai a fost ingenuncheata de asa zisi ei conducatori in fata FMI-ului. de-a lungul istoriei asa cum spuneau si altii FMI a fost o prelungire in partea economica a unchiului Sam,daca nu poti sa impui prin alte mijloace hegemonia ta ca mare lider a lumii o faci economic, ceea ce e mai eficient poate chiar decat impunerea armata.un fel de cal troian introdus in "cetate" tocmai de cei care sunt pusi sa o apere

lucian burjuiul spunea...

@pro DOC
da, geografic.
@codeus
posibil vom asista in viitor la anunturi de genul: vindem tara, locatie excelenta, deschidere la mare, 20 mil locuitori pasnici.

Eliad spunea...

Da, intotdeauna FMI si BM au fost organisme internationale legate de Statele Unite. Si asta se datoreaza faptului ca SUA e cel mai mare contributor atat la Fond cat si la Banca Mondiala.

Masurile impuse vor fi dure. Si asta nu pentru ca are cineva ceva cu Basescu (asta e alta gasca in alta traista, Marius Mina are dreptate cand zice ca nu-l mai suporta nimeni din exterior pe Base, dar e ceva separat...), ci pentru ca suntem in rahat.

Oricum trebuie sa taiem, oricum trebuie sa concediem, oricum trebuie sa reformam. Ca o facem acum, in plina campanie electorala, asta e cu atat mai bine. Mai bine pentru noi, mai rau pentru Marinelu'.

Cum sa zic, parca merge vorba aia: "Cu cat mai rau, cu atat mai bine!". Sunt cam cinic...

P.S. - Intr-adevar, chestia aia cu absenta de la ziua nationala a SUA, e o maaaare tampenie! Maaare! Macar ar fi trebuit sa se duca de forma, ca sa nu se afle nimic!
In schimb Base se ducea, in aceeasi seara la ... Renault! E tare tara asta, nu? Cum se numesc locuitorii ei? Renoti, renati, renovezi sau renalieni?

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

O intrebare buna. :)

@Codeus

Interesant. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Eliad

Haha! Retarzi. :)

Pro DOC spunea...

Reformulez, pentru Lucian burjuiul:

Ma intreb daca mai suntem in campul 1 de interes al noului Mare Licurici. Geografic, suntem tot aici, si cu Basescu si fara Basescu. Asisderea, tot in NATO vom fi, si cu el si fara el. Nu stim, deocamdata, ori cel putin eu n-am aflat, care e noua doctrina de securitate a licuriciului. Sunt semne ca ea va avea contururi complet diferite de cele ale precedentului licurici. Aparent, cel putin, interesul lui Obama s-a mutat, cu precadere, spre alte zone de influenta.

lucian burjuiul spunea...

@ Doc
Tot geografic. In spatele logicii stau banii, in sptele banilor stau responsabili cu strategia si logistica. Nici chiar armata SUA nu dispune de fonduri nelimitate.
Ce focare (potentiale) de conflict sunt in zona? Georgia si Ukraina.
Din WW2 incoace sunt destule scenarii de razboi care izoleaza continente - blocarea canalului de Suez e una (s-a incercat odata; acum nu prea se dau peste cap americanii sa le arate pisica la somalezi). Asemenea, blocarea Dardanelelor si a Bosforului va face din Marea Neagra o mare inchisa si va izola toata flota militara ruseasca, ukraineana etc din zona. Astfel Rusia va dispune doar de bazele nordice. Big surprise! Turcia e in planul strategic al SUA. Mai de curand a intrat si in atentia rusilor, odata cu criza gazelor!
Intamplator culoarul de zbor catre aeroportul M. Koganiceanu (sau poate nu intamplator) trece pe deasupra locuintei mele, daca ati sti ce trafic incepe odata cu lasatul intunericului! O baza mult mai indepartata - Italia sau Grecia (nominalizari aleatoare) ar insemna un consum suplimentar de oameni, echipamente, combustibili adica bani.

Pro DOC spunea...

Bun, Lucian burjuiul. Ne-ai adus o informatie "hard", pe care nu aveam de unde s-o aflam (intensul trafic nocturn spre baza de la Kogalniceanu). Multumesc.

Informatia ta schimba intrebarea mea, care astfel devine: pentru Licurici mai conteaza intr-adevar cine va fi la Cotro, ori, indiferent cum cade votul din noiembrie, odata ce si-a facut baza aici si-a stabilit niste termeni contractuali, nu mai are importanta sub cine se deruleaza "enteresul".

Daca insa conteaza, si ne va da Marele Licurici un semn ca asa e, nu-mi ramane decat sa exclam: Al naibii situatie, dupa 62 de ani de lupte "seculare, ce au durat mai bine de o mie de ani", tot pe americani ii asteptam sa ne rezolve!

Lilick Auftakt spunea...

Multumim pentru informatii, @Lucian.


@Pro Doc

Din pacate cred ca asa e. Ca ii asteptam tot pe americani sa ne... rezolve. E groaznic dar inca nu avem incredere in.. ai nostri.

lucian burjuiul spunea...

@Doc
pai toate commenturile pleaca de la premiza ca marele licurici s-a plictisit de base. am brodat pe tema asta.
teoretic pt state conteaza in mai mica masura cine e la cotroceni cu conditia sa nu fie filorus si nu carecumva sa le strice lor jocurile in zona. faptul ca obama are alta abordare (pe timp de criza) a prezentei trupelor inafara nu inseamna decat o expunere mai mica. problema lor, si a intregii omeniri o reprezinta tangoul sua-rusia. cat timp isi arata limba unii altora n-avem de ce ne teme. cand or incepe sa se scuipe mai ca vreau sa-mi schimb resedinta in noua zeelanda.