12 aug. 2009

De acord cu Flavius!




"Fostul premier Adrian Năstase, blogger de succes, lansează “o provocare” lumii virtuale şi, fără îndoială şi celei… ne-virtuale. Năstase vorbeşte despre posibilitatea ca Internetul, în primul rînd cel de… “news”, de opinie, de “talk-show”, desigur, să fie reglementat, să fie trecut printr-un soi de furci caudine aruncate de pe… dealuri de oştenii unui posibil CNA al mediilor virtuale." - scrie Flavius la el pe blog.
Si tot el, in concluzie: "Legea care trebuie aplicată aici e cea a bunului-simţ, ea fiind singura care cerne lucrurile cît se poate de fin. Şi ea se aplică natural! Cine nu o face şi permite dejecţiilor să circule libere prin blogu-i devenit canal se izolează şi se exclude singur de aici. Da, Internetul nereglementat, şi mai ales blogosfera sunt un… “rău” necesar!"

Absolut de acord cu Flavius! Voi?

21 de comentarii:

codeus spunea...

Asta ar mai lipsi sa ne cenzureze dupa bunul plac si aici.ne-a mai ramas o singura reduta cea a blogosferei. normal ca sunt de acord cu Flavius, singura "cenzura" e cea a celorlalti bloggeri.'Neata Lilick

Lucia Verona spunea...

Năstase a aruncat o bombă :)) Sunt 83 de mesaje pînă la ora asta pe blogul lui, merită citite!

Uite ce am comentat eu la el ieri:
----
Cred că în acest moment o reglementare a internetului ar fi percepută ca un atentat la libertatea de expresie. Există o încercare – provenită din offline – de a crea un “cod deontologic”, care ar împărţi blogosfera în “buni”şi “răi” pe criterii stabilite cam pe modelul reglementărilor din mass media. Nici asta nu mi se pare o soluţie. Desigur, fiecare blogger îşi are propria “politică” şi are dreptul să aprobe sau nu comentariile. Ştiu că există comentatori de meserie, care “pastează” aceleaşi injurii indiferent de conţinutul articolului. Iar anonimatul creează unora o stare de confort şi-i face să se exprime aşa cum nu ar îndrăzni la lumina zilei. Dar şi injuriile, şi comentariile “virale” sunt expresia unor opinii, a unor stări – şi cred că e bine să ştim că aceste opinii şi stări există. Chiar dacă presupunem – sau ştim – că unii sunt plătiţi pentru a posta anumite texte şi a crea o anumită atmosferă, răspunsul nu poate fi de ordin legislativ-administrativ.
---
Chiar din titlul lui se poate deduce că nu e foarte convins de necesitatea reglementării. Şi nu se referă la eventualele noastre înjurături, ci la hoardele de forumişti de partid copy/paste, un fenomen pe care-l cunoaştem prea bine. Dar, cum spuneam şi în comentariul la el, orice reglementare legală ar fi, în acest moment, percepută ca un atentat la libertatea de expresie. Şi asta nu putem accepta.

Crăciun Florin spunea...

Flavius are unele indoieli chiar daca fondul este bine tratat. Nu stiu daca are pregatire juridica si daca da, daca este de partea celor care considera excesul de reglementare la fel daca nu mai daunator decat lipsa de reglementare.

Un filosof polonez care a murit de curand a facut o afirmatie care cuprinde intregul progres al omenirii: daca tinerii nu s-ar fi revoltat impotriva obiceiurilor stramosesti si acum am fi trait in pesteri. Reglementarea are rolul de a impiedica "tinerii sa se revolte". Revolta ar deveni sanctionabila, progresul ar fi sanctionat. Nastase, de altfel un tip foarte inteligent pentru care am o anume apreciere, are meteahna reglementarii, a controlului de stat, este un adept al dictaturii de stat. Eu nu am o astfel de inclinatie si consider ca noi, in special in Romania, suferim de neputinta. Ne complacem intr-un exces de reglementare astfel ca in foarte multe domenii ne-am inchis portile progresului.

Consider ca fiecare utilizator al net-ului, in special cei care il folosesc intr-o forma organizata (de ex. blogurile, presa on-line) are propriile limite, avand ca fundament educatia si pregatirea, in care se prezinta potentialilor utilizatori. Si eu, la fel ca altii, am introdus o atentionare cu privire la postari, limitand astfel postarile licentioase. Pentru cei care vor sa ma injure am venit in intampinare cu reactiile. Am reactii negative, cum ar fi "slab", la cererea unui "anonim". Bine, el a cerut alte denumiri insa nu am fost de acord.

Net-ul trebuie sa ramana liber. Este printre putinele zone in care tinerii filosofului polonez mai pot sa se revolte impotriva traditiilor si pot motiva alti utilizatori sa progreseze.

Nastase este baiat destept dar are si niste idei ciudate. Propunerea lui, dar si a altora, seamana cu introducerea unei inchisori virtuale. Penibil.

mirko spunea...

absolut.vezi titlu

Draghi spunea...

Am postat niste ganduri pe tema asta pe blogul lui Nastase. Pentru cei interesati:

http://nastase.wordpress.com/2009/08/11/gherila-digitala-un-rau-necesar/#comment-60372

http://nastase.wordpress.com/2009/08/11/gherila-digitala-un-rau-necesar/#comment-60390

hendrix spunea...

Nu pot fi de acord cu ideea lui nasta se privind necesitatea reglementarii comunicarii pe Internet, privind un nou ,,CNA al mediilor virtuale''. Numai proprietarul unui blog are dreptul si poate sa faca o selectie a postarilor. Daca este de buna credinta va opri comentariile injurioase. Daca este de rea credinta, vezi cazul blogurilor portocalii precum cele ale lui Coiu, biju morar sau @thor, propretarii blogurilor se vor prevala de acest drept pentru a cenzura opinii pe care nu le impartasesc politic, adica vor sanctiona abuziv ,,delictul de opinie''. Cine stabileste insa cine este de buna credinta si cine nu? Cine are bun simt si cine nu? Cine vrea sa opreasca manelizarea blogurilor si cine cenzureaza?
Eu as avea o solutie. Cea aplicata odata pe site-ul ziarului Gandul in urma cu vreo 2-3 ani. Intrucat site-ul ajunsese o hazna de necitit datorita unor postatori care injurau de fiecare data, care clonau pe postatorii incomozi, care atacau la persoana si nu ideile aduse in discutie, s-a propus urmatoarea solutie:
1. Postarile vor fi moderate, astfel ca doar postarile de bun simt si la obiect puteau fi citite.
2. Ca sa nu se creada ca se face cenzura, comentariile sterse puteau fi citite separat, adica cele cu mascari.
Aplicarea acestei solutii a dus la purificarea rapida a site-ului. Spuneti si voi, ce om intreg la cap era interesat sa citeasca comentariile sterse pline de injuraturi? Solutia asta este corecta, transparenta si ofera libera alegere cititorilor.

Lilick Auftakt spunea...

Imi pare rau. Am vazut de dimineata ca i-am gresit numele lui Flavius in titlu. Am corectat. :)


@Codeus

Cenzura celorlalti bloggeri. Excelent spus.

@Lucia

Iti citisem comentariul tau de acolo si mi-a placut mult. Am vazut ca majoritatea comentariilor excludeau reglementarile de orice tip. Am citit si textul lui Adrian Nastase si nu prea stie despre ce vorbeste, dar nu intru in detalii acum.

@Craciun Florin

Foarte ciudate idei, asa cum spui, ca sa ma exprim decent. Ai dreptate!

@Mirko

Merci!

@Draghi

Citisem si comentariile tale, bineinteles. La Lucia, la Roxana si la tine cu deosebita atentie pentru ca va cunosc. :)

@Hendrix

Ideile tale sunt excelente. Poate ar trebui sa scriem toti cum facem sa oprim injuraturile, si sa curatam putin mediul virtual.

Eu folosesc moderarea desi nu imi doresc asta. Imi ia si mai mult timp in primul rand. Mi-as dori sa pot, dar blospot nu imi ofera posibilitatea asta, sa acord libertate deplina comentatorilor pe care ii cunosc. Asta una la mana.
Daca as lasa insa acum toate comentariile la liber, ati vedea in plus fata de cometariile voastre niste mizerii aruncate pe net de clonele lui Robert Horvath, niste debili mintal care nu au altceva de facut decat sa-i copieze stilul agresiv, pe comentarii kilometrice. Ce sa fac cu porcariile astea?
Le stiti si voi prea bine. Nu au legatura cu ce se posteaza pe bloguri, sunt identice, niste spamuri.

Cand nu aveam moderare mai veneau si alti dementi sa ma injure sau sa va injure pe voi. Acum e adevarat, au disparut. Insa daca ar fi libertate totala sunt sigura ca ar aparea din nou.

Ideea cu o cusca a nebunilor e excelenta, asa ar merita, dar chiar nu vreau sa muncesc in plus pentru ei, sa le fac un spatiu virtual special. Vorba ta: cine ar fi nebun sa citeasca acolo?

In concluzie ... nu vreau sa aud de nicio schimbare si nicio reglementare. Cum ma descurc si eu si alti bloggeri sa se descurce toti. Eu nu intru pe bloguri unde vad ca se injura, iar proprietarii respectivelor bloguri, forumuri etc.. ar trebui sa aiba ei insisi bun simt, si sa-si faca curatenie in ograda daca vor sa primeasca oaspeti.

flavius spunea...

servus
si multumesc pentru preluare, Lilick.
dincolo de argumentele pro sau contra este bine că reacţionăm, că nu suntem o masă amorfă că dăm valoare dezbaterilor şi că, organizaţi sau nu, dovedim că trebuie să fim băgaţi în seamă...
toate cele bune!

Draghi spunea...

@Lilick

Sorry, nu stiam ca citesti si acolo, nu apare in lista ta de bloguri ;)

Lilick Auftakt spunea...

@Flavius

Asa e! O zi buna si tie!


@Draghi

Pai nu citesc. Acum am vazut la Flavius despre ce e vorba si am intrat sa vad comentariile.
In blogroll? Glumesti! :)

Gheorghe spunea...

Bine v-am regasit dupa o saptama fara legatura la net.

Referitor la ideea lui Nastase, am impresia ca nu-i a lui Nastase, el doar a testat reactia blogerilor. Ideea e impartasita de toti cei de la putere si trebuie privita ca o masura dintr-un set de masuri destinat sa ingradeasca libertatea de exprimare, si instaurarea unui regim de mana forte.

Probabil i-a pus pe ganduri evenimentele din Moldova si cauta solutii.

Am vazut forumuri murind din cauza ca nu au fost moderate, si nu au fost moderate pentru ca proprietarii nu au dorit sa valorifice utilitatea schimbului de idei.
Atmosfera din forumurile au fost degradata de guerrille de internauti, ca sa-i faca pe critici sa plece.
Este acelasi scenariu utilizat in interiorul partidelor istorice ca sa-i determine pe oamenii de calitate sa plece scarbiti de atmosfera.

Provocatorii practica aceeasi metoda ca in timpul evenimentelor de la Timisoara, ca sa ofere pretext autoritatilor sa ia masuri de ingradire a libertatii.

Nu se stie daca nu este dorita si degradarea situatiie economice, si folosita ca pretext pentru un regim de mana forte.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Bine ai revenit! De ce sa suferim toti pentru ca sunt unii care nu modereaza forumurile?

"Provocatorii practica aceeasi metoda ca in timpul evenimentelor de la Timisoara, ca sa ofere pretext autoritatilor sa ia masuri de ingradire a libertatii."

E posibil, dar eu nu cred ca vor avea vreun succes.

Gheoghe spunea...

@Lilick - daca suntem divizati, apatici si nu constientizam pericolul, vor avea succes.

sportlocal.ro spunea...

"Si Lilick vine la Burta jos!"

Antonia spunea...

mda, bomba a la Nastase cu iz comunist :))

Paratraznetul Fanica spunea...

am comentat si eu pe tema asta, intra-atat mi s-a parut de stupid :))

Pro DOC spunea...

Ei, asta ne-ar lipsi! Dupa ce ca ne-au ocupat ziarele, radioul, televiziunea, "gara si telegraful" - ca-n recomandarile revolutionare ale marelui strateg Lenin, acu' vor sa ne aresteze si blogurile? Si dupa aia, ce-or sa mai vrea? Sa ne dea acces restrictionat la Goagal, ca-n China? Nu-i destul c-a reglementat CNA-ul audiovizualul incat, daca n-ar iesi niciun realizator c-un milimetrui din prevederile lui, te-ai uita la tocsourile politice ca la nebunii din Hyde Park? Nu a procedat asa Realitatea TV o buna bucata de vreme? Te uitai, zapacit, cum la aceeasi intrebare auzeai cati invitati atatea raspunsuri care mai de care mai divergente si alaturea cu intrebarea. Se chinuia saracul Razvan Dumitrescu sa tina cate 7-10 politruci in frau, dar se termina emisiunea si habar nu mai aveai cine ce prostie a spus. De asta a si castigat in audienta Antena 3, si doar incalcand in mod repetat reglementarile CNA-ului. Macar, la Antena, auzeai un discurs coerent, fie ca erai de acord cu ele, fie ca nu.
Revenind la reglementarea forumurilor, cine stie cu ce aiureala made in Romania ne-am mai trezi, bineinteles ca in numele asa zisei corectitudini politice, in spatele careia multe ticalosii se mai comit!

Anonim spunea...

Cenzura sau autocenzura, cenzura altora, mie mi se par aceleasi lucruri.
Fiecare din noi e un mic dictator si ar dori ca lumea sa fie cum vrea el. Daca va faceti iluzii ca am scapat de comunism aveti dreptate. Marx, Engels si Lenin sunt perimati.
Dar de dictatura... pericolul asta exista mereu. De asta exista si vorba "atitudine dictatoriala" care se refera la orice persoana din jurul nostru ce incearca sa isi impuna viziunea.

Eu nu sunt de acord cu nici o cenzura, de nici un fel in spatiul privat. Daca in spatiile publice e necesara (doar nu va doriti sa mergeti cu copii in oras si sa fie difuzate filme porno pe ecranele imense de pe strada!) in spatiile private, cum ar fi blogul unui om consider ca nu are ce cauta.
Cenzura nu are ce cauta nici la radio, nici la tv, nici in carti sau ziare. Fiecare poate alege, nu are nevoie de un tatuca stalinist.
Nici de un Kafka ce sta sa judece emisiunile de manele.
Pentru ca tocmai asta e problema, nu acceptam cenzura noastra dar cerem ca altii sa fie cenzurati, si asta in numele artei sau a bunului simt.
Sincer, nu mi-ar placea sa ascult muzica clasica toata ziua.
Nu avem nevoie decat de un organism, statul care sa ne apere de intruziuni in viata noastra, sa ne asigure securitatea si atat.
In nici un caz de un stat parinte.
Ar fi multe de spus despre acest subiect dar va spun doar parerea mea: Nastase, un nostalgic al ordinii si disciplinei comuniste, a idealurilor inalte care s-au inecat in Dambovita si in groapa de la Glina nu este decat un dinozaur al unor vremi apuse. Niciodata nu a fost democrat sau capitalist. Acesti cameleoni politici ar trebui sa dispara, acesti asa zis oameni cu "inalta educatie" facuta pe la scoala de partid.
Revolutia romana a avut o cerinta: fara activisti comunisti!
Si revolutia nu a vrut asta din cauza ca ar fi negat comunismul, pentru ca am o vaga banuiala ca poporul isi dorea comunism veritabil nu ceea ce era atunci, ci din cauza ca respingea orice forma de exploatare si cenzura si mai ales respingea parvenitii si oportunistii din Romania care conduceau si inca mai conduc tara.
Daca s-ar fi trecut la pensie PCR-ul Romania ar fi scapat de cei mai ipocriti oameni pe care ii avea in ea.

Off topic:
Ce e cultura romana de aproape jumatate de secol? Mai nimic la nivel universal. De ce? Cred ca raspunsul il aveti in fata, un om care se pretinde destept cere ceva ce e respins de patru secole de societatea occidentala.
Suntem departe dar... poate economic avem nevoie de multi ani sa recuperam insa la nivel cultural si filosofic ii putem ajunge repede. Depinde ce alegem: mama Rusie, Orient sau lumea asa zis libera in care muncesti ca boul dar cand te imbeti poti spune orice. Caragiale ar fi avut o soarta tare grea in zilele noastre! Nastasica ar fi cerut sa fie cenzurat de "bunul simt". Ei uite, eu am un "bun simt" foarte dezvoltat si nu ma mai arunci tu in inchisoarea cenzurii si a epocii de aur! Mai bine iesi tu la pensie si ne lasi in pace, tu cu toata gasca de comunisti-burghezi ce visati cenzura.

@Lilick
O sa revin in blogosfera, vad ca pe internet se poarta lupte grele.

Lilick Auftakt spunea...

@Sport Local

Hahaha! Merci mult! :)

Lilick Auftakt spunea...

@Antonia

Pai, deh...

@Paratraznetul Fanica

Cu intarziere si cu scuze... o sa vin sa citesc.

@Pro Doc

Ma apuca toate cele numai cand ma gandesc ca ar trebui sa ne mai cenzureze si altceva, in afara de bunul simt. Nu suport ingradirile.
Mie mi se pare ca nici macar in gluma nu ar trebui sa vorbim despre asa ceva.

Lilick Auftakt spunea...

@Chrystyan

Pai ai avut un comentariu foarte bun pe care il puteai pune pe blog. Vezi? Hai, sper sa revii! :)