5 dec. 2008

Fotoliul RCA













Dupa raceala cu care s-au purtat la Cotroceni discutiile intre presedinte si actualul premier, caile de negociere cu liberalii incep sa se inchida si mai mult. Se pune o intrebare: De ce isi doreste PNL sa dea primul ministru? E o toana? O ambitie personala? O simpla chestiune de orgolii? Se pare ca nu. Atunci de ce insista atata liberalii?

Un premier liberal (si nu unul oarecare, ci seful acestui partid) reprezinta singura garantie ca PNL nu va fi distrus si inghitit de PD-L. Sa ne gandim ce s-ar fi intamplat in ultimii patru ani daca PNL nu avea sefia Guvernului. Daca premier ar fi fost, de exemplu, Stolojan. Sau daca executivul ar fi fost condus de cineva de la PD: un Boc, un Blaga, un Berceanu.

Ministrii liberali ar fi zburat din functie la orice stranut al lui Basescu. Prefectii liberali ar fi cazut ca popicele. Toti primarii de la PNL ar fi trecut la PD "de buna voie si nesiliti de nimeni", cu DNA-ul la poarta. Chiar fara a avea puterea s-o faca, conform Constitutiei, Basescu a schimbat vreo patru ministri. DNA-ul a avut rolul sau in aceasta afacere, stim bine.

Asa ca liberalii trebuie sa bata in lemn, sa-si scuipe in san si sa se asigure din toate partile inainte de a intra la guvernare alaturi de oamenii lui Basescu. Iar asigurarea cea mai buna este ca, in viitorul Guvern, sa detina macar postul de Prim Ministru, daca nu cumva si cateva ministere de forta: Justitie, Interne, Aparare.

Daca nu vor detine aceste parghii liberalii vor inceta, in scurta vreme, sa existe. Oricum, in cadrul unui ipotetic guvern PNL - PD-L, oamenii lui Basescu isi vor asuma toate victoriile; toate greselile fiind aruncate, conform obiceiului, pe partenerii de guvernare. Exemplele recente abunda in acest sens, ca sa nu mai vorbim de perioada in care PD guverna alaturi de CDR.

Daca pozitia de sef al Guvernului va fi inaccesibila pentru Calin Popescu Tariceanu cred ca intrarea in opozitie este cea mai buna solutie. O opozitie singulara la un posibil reinviat FSN este acum cea mai atractiva varianta pentru PNL.

Paradoxal, situatia PSD e destul de similara. Daca vor intra la guvernare alaturi de PD-L, social democratii vor fi la remorca lui Basescu (Iliescu dixit!) si nu vor putea propune dacat cel mult un candidat marioneta la alegerile prezidentiale (Nastase dixit!). Inevitabil si PSD trebuie sa solicite functia de premier, in caz ca vor fi cooptati la guvernare, altfel ar trebui sa prefere varianta opozitiei.

Firesc, PD-L e singurul partid care nu a adus nicio clipa in discutie calea opozitiei. Si, la fel de firesc, PD-L nu se cramponeaza de detinerea postului de premier, intrucat pentru ei vegheaza (si hotaraste), de sus, insusi Traian Basescu.

Functia de premier a devenit astfel, dintr-un fotoliu ravnit de liderii politici, o simpla polita de asigurare. Nu, nu o polita de asigurare full-casco, caci nu acopera chiar totul, ci, mai degraba, o polita RCA, adica una de Raspundere Civila Obligatorie. O polita pe care, conform legii (si logicii), ar trebuie s-o aiba toti cei ce se viseaza in viitorul guvern. Daca n-o ai ar fi mai bine sa nu circuli pe culoarele Palatului Victoria!


P.S. Cei de la PD-L au, fireste, asigurarea inclusa. Pentru ei e bonus. La oferta….

23 de comentarii:

Realitatea lui Petria spunea...

Felicitări. La fix.

Lilick Auftakt spunea...

@Alex

Doar 4 oameni in PNL inclina spre PD-L. Unul dintre ei e Vosganian. :)

Anonim spunea...

Bogdan Teodorescu a spus azi pe nume alianta : " PD-L - DNA" Asta e

Lilick Auftakt spunea...

@MoshCalifar


Desigur. :)

Realitatea lui Petria spunea...

Care-s ăialalţi trei?

Lilick Auftakt spunea...

@Alex Petria

Marian Petrache, Victor Paul şi vicepreşedintele Adrian Miuţescu

Anonim spunea...

Foarte interesant blogul dvs. (am ajuns aici de pe blogul doamnei Alina Gorghiu); felicitări!
În opinia mea, un premier independent, specialist reputat în probleme economice, ar fi cea mai bună soluţie în contextul crizei economice mondiale. Un Guvern de Uniune Naţională ar fi ideal, dar, din păcate, în România, coaliţiile guvernamentale au eşuat lamentabil (indiferent de politicianul care a condus Executivul). Vom vedea ce va mai fi ... Oare ce vor găsi politicienii români în ghete mâine dimineaţă (majoritatea ar merita o nuia, pentru că nu au fost "cuminţi"!) ? :)

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc @Aurel

Si ma bucur ca ai ajuns aici pe la @Alina :)

Sper ca politicienii vor gasi in ghetute mai multa minte, intelepciune si profesionalism. Te mai astept sa-ti dai cu parerea pe diverse teme. :)

Anonim spunea...

Jean Talon zice:

PDL-ul a ales o strategie discutabila.
Iata ce se discuta “pe surse”
http://alegeriparlamentare2008.ro/emain/articolul/831260/PDL-ii-dam-orice-lui-Tariceanu-nu-si-functia-de-premier.
Deci nu Internele, nu Finanţele,nu Transporturile.

Daca as fi pnl-ist cer Transporturile pentru Orban , Apararea pentru Athanasiu si Externele pentru Melescanu plus Justitia pentru Predoiu si Agricultura pentru… gasesc ei un candidat potrivit (Fenechiu :)).
Transporturile si Agricultura pot fi cele mai vizibile ministere “pozitive”.
Votantul pnl-ist va fi convins cu cifre(km autostrada, productie la hectar, fonsuri SAPARD, etc)

PNL-ul mai bine ar refuza Educatia, Sanatate, Munca si Protectie sociala pentru ca nu au inca specialistii potriviti. In schimb PDL-ul poate face minuni avand PM, Finantele, Sanatatea si Educatia pentru ca isi arata profesionalismul si vor avea, multi bugetari si pensionari, votanti multumiti.

Parearea mea este ca se pot completa bine.
Ionut Popescu - prim ministru.

Lilick Auftakt spunea...

Bine @Jeane

Nu zic ca zici rau sau ca oamenii despre care vorbesti, asezati in fotoliile de care vorbesti, nu s-ar intelege. Problema e Basescu si arma lui, DNA-ul. I-ar scuipa imediat pe liberali din guvern cu ajutorul ei. Un astfel de guvern. fara PM de la liberali, nu se poate face decat dupa 2009, dupa ce scapam de Basescu. Orice ar promite Basescu si pedelistii acum, fara conditiile impuse de liberali, nu va exista nicio intelegere.

Anonim spunea...

Discutiile pro si contra legate de constitutionalitatea dreptului lui Basescu de a numi sau nu a primului ministru m-au intrigat. Eu nu sint specialist in drept constutional. Dar tata a fost! in acord cu notitele lui (tata), Basescu este in afara legii.Pe blogul meu am deschis o dezbatere legata de acest subiect. Va rog pe toti cei ce scriti/cititi pe acest blog sa participati la aceasta dsicutie. Cred ca va fi incitanta si benefica.
Adresa: http://gabimihaela.wordpress.com

Anonim spunea...

Presedintele va forta formarea unui guvern in jurul PD-L cu premier de la PD-L. Asigurarile date UDMR-ului sugereaza ca decizia a fost luata.
O alianta PD-L-PSD-PC nu are nevoie de UDMR.

- O alianta PD-L cu PSD e catastrofala pentru electoratul lui Basescu, nu mai poate sa apara ca omul care se lupta cu “sistemul ticalosit” daca face alaianta cu ei, si nu ami prinde al doilea mandat.
- Nici cu Tariceanu Premier nu poate defila dupa ce a afirmat categoric ca a facut o mare prostie, iar PD-L-istii l-au catalogat ca “incompetent”.

Nu-si poate permite sa numeasca un alt liberal premier pentru ca nu stie ce surprize ii poate furniza numitul, respectiv poate sa mearga la numire cu un cabinet validat de Parlament,format din membrii PSD-PNL-UDMR.

Obligatoriu trebuie sa numeasca un om de incredere din PD-L, care va incerca sa fragmenteze PSD-ul si sa atraga oportunisti din PNL.

O vad ca singura varianta Basesciana.
Sigur ca se va victimiza cu situatia dezastruoasa mostenita de la guvernul Tariceanu, cu lentoarea parlamentara, cu criza economica etc…
Victimizarea face parte din propaganda Basesciana.

Anonim spunea...

@Lilick - as zice sa incepi sa aduni argumente ale erorilor politicilor prezidential-PD-L-iste, ale "marilor" politicieni PD-L-isti.
Pentru inceput doua teme
- campania media de nesupunere civica de la Realitaea TV, pentru eliminarea taxei de prima inmatriculare, s-a dovedit ca a fost impotriva intereselor Romaniei, si acuma se incearca reintroducerea masurilor pe care l-au blamat.
- legea lui Flutur care se spunea ca urmareste concentrarea terenurilor in vederea adminstrarii lor, de fapt urmarea concentrarea proprietarii, pentru ca terenurile tot fragmentate raman.

Lilick Auftakt spunea...

@GabiMihaela
O sa intru sa te citesc. :)

@Gheorghe

Merci mult. Exact asta trebuie sa facem. Mai, dar nu ziceau ei, pedelistii, ca liberalii sunt tradatori si cei mai rai dintre toti? Ce se cramponeaza asa sa se alieze cu niste..tradatori? :)

Petru Clej spunea...

Iertați-mi întrebarea naivă de om care nu trăiește în România (care este totuși stat membru în Uniunea Europeană): dat fiind că PD-L a obținut cele mai multe mandate în noul parlament, nu este firesc ca unui reprezentant al acestui partid (în speță Theodor Stolojan) să i se ofere primul șansa de a forma un guvern?

Care este argumentul constituțional în favoarea însărcinării unui reprezentant al PNL - partid situat pe locul trei în alegeri - cu formarea noului guvern? Care este structura unui nou guvern (cu excepția actualei situații de guvern minoritar PNL-UDMR sprijinit (șantajat) dinafară de PSD - formulă unică în Uniunea Europeană) condus de PNL și care ar fi logica acestei formule?

Vă rog să-mi explicați, deoarece nu pricep aceste argumente alambicate (bazate exclusiv pe partizanat politic) în favoarea unui guvern condus de un partid care are mai puțin de 20% din mandatele în parlament, unde există alte două partide care dețin fiecare peste o treime din aceste mandate.

Adică ce a decis electoratul în alegeri libere și corecte nu contează? Sau în România nu se aplică regulile democratice ca în TOATE celelalte 26 de state ale Uniunii Europene?

Lilick Auftakt spunea...

Pai, domnule Clej, si-a exprimat vreo clipa PNL dorinta de a guverna cu cineva? Cu PD-L cumva? Nicidecum. Nu se da PD-L de ceasul mortii ca vrea cu PNL? Nu e PD-L partidul care il ascunde pe Stolojan si nu il ia nici la negocieri, numai sa nu se enerveze liberalii? PNL a spus clar ca o optiune foarte ok e opozitia. PD-L nu. Atunci, sa-si gaseasca alti parteneri. Nicio problema. Poate PSD, in alianta cu PD-L, renunta la dorinta de a-si impune ei PM-ul. Desi..nu prea cred...
In concluzie..e o varianta a PNL de a le da flit pedelistilor. Cum altfel vreti sa o faca daca nu le impun conditii grele?

Petru Clej spunea...

Faceți pentru un moment abstracție de ura pentru Băsescu și simpatia pentru Tăriceanu și hai să ne referim la principii.

Știu că în țara asta de operetă principiile nu au valoare și esența nu contează (ca să vă citez), dar de asta există situația nesatisfăcătoare pe scena politică, pentru că nu se respectă principiile de bază ale democrației parlamentare - în fapt încercarea de a nesocoti principiile gravității politice într-o democrație.

Nu există guvernare stabilă fără o majoritate parlamentară stabilă (după cum s-a văzut și în Canada, recent).

Degeaba încearcă politcienii din România să reinventeze roata politicii, că nu vor reuși.

Așa cum am scris în revista ACUM www.acum.tv singura formulă logică de guvernare este PD-L - PNL - UDMR, cu Theodor Stolojan premier Tăriceanu - vicepremier și ministru de externe și Bela Marko al doilea vice-premier, pentru asumarea clară a responsabilității politice, nu în ultimul rând pentru cristalizarea unei politici bazate pe ideologie, nu pe simpatii personale de moment.

Știu că există argumente de ce NU e posibil așa ceva (mai ales în an de alegeri prezidențiale cu Băsescu, Geoană și Tăriceanu potențiali candidați), dar atunci recomand clasei politice și implicit românilor să nu se mai plângă și să-și accepte soarta pe care o merită cu vârf și îndesat. La urma urmei ei au votat actuala structură.

Dacă nu ne place cum au votat, vorba lui Bertold Brecht, dizolvăm poporul și alegem altul.

Lilick Auftakt spunea...

Domnule Clej,


Atunci cand Basescu a ales sa conduca la limita Constitutiei si dincolo de principii, trebuia sa stie ca asa i se va si raspunde de catre adversari. E vorba totusi de politica. Cum adica sa fie PNL si UDMR la caruta PD-L fara nicio garantie ca nu ar fi santajati de catre PD-L, de fapt de Basescu, sau scosi cu suturi in fund de catre DNA? Pentru ce? Doar ca sa se impauneze ca si pana acum PD-L cu ceea ce fac ei la guvernare si sa dea vina pe restul pentru eventuale esecuri?
Ok, o sa fie asa cum ziceti si o sa facem abstractie de el, de Basescu, dupa ce zboara de la Cotroceni.

Petru Clej spunea...

Înțeleg, șantajul PSD e preferabil șantajului PD-L. Dar asta e secundar, eu vorbesc principii, iar dumneavoastră microbism politic, ranchiună și resentimente.

Vă urez succes în discuții cu restul participanților la forum, am spus ce-am avut de spus, este clar că vorbim at cross-purposes.

Așa cum am mai pomenit, Brucan a fost prea optimist cu perioada de 20 de ani... mai trebuie să mai treacă încă pe atât pentru ca românii să priceapă abc-ul democrației.

Lilick Auftakt spunea...

@Petrub Clej

Santajul PSD? Asta ce mai inseamna? Ce si pe cine santajeaza PSD? PSD nu vrea sa distruga PNL. Vrea sa-l invinga. PD-L vrea sa-l distruga. E cu totul altceva.

Anonim spunea...

@lilick
scurt...am votat pentru o guvernare mai de dreapta asa incat o alianta PNL-PDL mi se pare normala.
Chestia cu DNA-ul nu tine.
Daca au "probleme la dosar" oricum DNA-ul le va veni "la usa".
Un ministru de justitie liberal si o EXCELENTA campanie de combat-aparare in mass-media poate contracara orice "abuz" DNA-Basescu.
Propun sa stea doi ani la putere si ai sa vezi ca liberalii vor avea castigat .
Transporturile, Agricultura, Externele pot da o excelenta cota de piata (vot)pnl.
Acu' sa fim sinceri, nu cred ca PNL poate spera la mai mult de 15-20% din voturi. Asta este electoralul PNL.
Uite iti scriu din Canada, unde un partid de centru dreapta (conservator-PCC) a obtinut in ultimele 2 scrutine intre 34-38% dupa ce au facut fuziuni cu toate partidele de orientare centru-dreapta. Este normal sa existe si partide mult mai aproape de centru (cu mare bunavonta PDL si PC)si altele spre centru stanga-stanga(PSD).
Ca strategie de negociere(PNL vrea prim ministru)este buna dar bunul simt si realitatea politica mondiala imi spun mie ca nu vor obtine postrul de PM.
Minoritatile obtin intotdeauna mai mult intr-o negociere dar nu pot obtine "cireasa de pe tort".
Intelepciune!.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Inteleg. Dar de ce crezi ca PD-L ar renunta la ministrul de justitie? Cu un PM democrat, chiar daca initial s-ar accepta un ministru liberal la justitie, in timp ar fi scuipat.
Nu, evident ca PNL nu poate lua mult mai mult..Eventual poate sa mai urce pana pe la 25%. Dar nu mai mult.
Poate ii explici si domnului Clej de ce o minoritate, in situatia asta, obtine mai mult la o negociere, (a fost si cazul Pd-ului in trecut) si nu asa cum crede, in mod echitabil. Pentru ca in politica 1+1 nu fac 2. Altfel nu ar mai fi politica si negociere si legea, Constitutia, ar reglementa si acest aspect.

Anonim spunea...

Dl Clej nu stiu daca mai cititi ce scriu, dar poate citesc altii.
Nu judecam prin prisma urii fata de Basescu, pentru ca nu-l uram il dispretuim, si prin prisma principilor de care vorbiti, nu poti sa faci alianta cu cineva pe care-l dispretuiesti.
Mai judecam prin prisma modului de gandire al lui Basescu, prin anticiparea a ceea ce se pot astepta liberalii de la el, dupa ceea ce a facut in trecut.
Principile occidentale nu se aplica in Romania, ele sunt incalcate in primul rand de Basescu si de PD-L.
In occident dupa alegeri campania electorala se incheie si se reia in ajunul alegerilor urmatoare.
PD-L-ul a tinut-o patru ani intr-o continua campanie electorala, cu pretentia ca sa fie in guvern reprezentat la paritate cu PNL-ul, pentru ca sondajele pe parcurs le arata ca au crescut la paritate, desi la alegeri ponderea lor era de 1/2 din ponderea PNL-ului, si prin protocolul alinatei DA acceptasera conditile.
Cine nu respecta principile?
Cum sa te combini cu un partid instabil, ipocrit si meschin?
Nici in viata privata nu se face asa ceva fara sa te compromiti, fara sa renunti la demnitate.
Varianta dumneavoastra nu este singura si nici logica.
PD-L ul poate fi sustinut din opozitie de PNL sa guverneze cu un guvern minoritar, dar nu gratuit, si sustinerea din opozitie costa.
A merge la guvernare insemana sinucidere politica pentru PNL.