18 aug. 2009

De la Gladiator la liderul discret

"Oamenii politici sunt psihopati?" Intrebarea nu mi-am pus-o eu, ci si-a pus-o Pascal de Sutter. Nu de putine ori insa ne socheaza comportamentul alesilor. Traian Basescu, indiferent daca ne place sau nu, poate fi un interesant caz de studiu pentru profilerii politici. In "Acesti nebuni care ne guverneaza" Sutter scrie la un moment dat:

"Fiecaruia dintre profilerii pe care i-am intalnit in Statele Unite i-am adresat aceeasi intrebare: "Trebuie sa ai trasaturi de personalitate psihopatica pentru a ajunge in varful puterii?" Intrebarea e provocatoare, recunosc. Dar niciunul dintre profileri nu a considerat-o impertinenta. Mai multi au zambit. Unii au nuantat ideea. Niciunul nu a raspuns negativ.

Un bun lider politic este un lider care reuseste. Si pentru a reusi e preferabil sa nu ai scrupule. Consilierul municipal empatic, care se ingrijoreaza sa nu le faca rau prietenilor, va ramane probabil consilier municipal toata viata. Pentru a se lansa in arena politica, trebuie sa posede un caracter de gladiator. Sa iubeasca gloria si gustul riscului. Sa primeasca si sa dea lovituri. Sa fie puternic, dur, sa fie nemilos. Desigur, trebuie sa stie sa ridice din tarana adversarul ranit atunci cand multimea spune stop. Poporul iubeste gladiatorul milos. Dar trebuie, de asemenea, sa lovesti fara ezitare concurentul ranit. Sa il lovesti acolo unde il doare. Sa ii provoci moartea, daca e nevoie. Din fericire, in tarile democratice de astazi, uciderea adversarilor este pur simbolica.

In jungla politica, a executa politic un oponent nu constituie un caz de constiinta. Dar a dobori un prieten politic pentru a-i lua locul sau a-l indeparta de pe drumul spre putere, este alta poveste. Pentru asta trebuie sa ai, ceea ce Maurice Berger numeste comportament de ucigas."


Este Traian Basescu un "ucigas politic"? Desigur. Incepand de la episodul "Petre, esti cel mai bun" si pana la Monica Ridzi, pe care a executat-o, scurt, intr-un discurs la Palatul Cotroceni, istoria recenta ne ofera destule "crime politice" la care am fost partasi. Sunt destule semne ca presedintele pregateste "ghilotina" si pentru Elena Udrea. Mesajul pe care l-a transmis Stolojan ("bani aruncati pe aiureli festiviste") sau hartia de la Ministerul Finantelor ("cheltuielile facute de Ministerul Turismului nu au nicio baza legala" )ne confirma aceste suspiciuni.

A mai existat un astfel de personaj politic in ultimii 20 de ani in Romania? Eu cred ca nu. Mai putem sa toleram un Gladiator in arena, in vremuri de criza, atata timp cat, dincolo de jocul politic, existenta lui in fruntea statului s-a dovedit total ineficienta, si nu s-a reformat nimic? Daca ne dorim doar spectacol, si inca unul primitiv, da. Insa, oricat de distractiv ar fi acest spectacol, mi-as dori sa cred ca am evoluat. Ca nu mai suntem doar un public care aplauda, adulmeca gustul sangelui, rade, plange, sau implora salvarea celui cazut la pamant... Eu parca n-as mai vrea sa aud: "Ai vazut ce i-a tras-o Basescu lui...?"

Incepusem prin a scrie ca presedintele nostru ar fi un foarte interesant caz de studiu pentru profilerii politici. De fapt cred ca americanii l-au studiat si clasat deja. Asa cum o fac cu majoritatea liderilor politici ai lumii. Stiu, poate nu suntem atat de importanti pentru americani. Nu suntem. Insa, din punct de vedere geostrategic, aici, la granita lumii democratice, americanii au nevoie de un singur lucru: de un lider stabil din punct de vedere psihic. Un om de incredere. Nu un Gladiator. Nu un personaj care sa iubeasca gloria si gustul riscului mai mult decat orice. Nu un om imprevizibil. Ci, mai degraba, un personaj discret. De incredere...


P.S. - Poate stirea ACEASTA v-a scapat. E bine sa o luam in calcul. La fel si pe ACEASTA. Poate o sa ne gandim putin mai mult la Isarescu, Marga, Johannis... Cei trei, impreuna sau separat, ar putea juca roluri importante in alegerile care se apropie.

14 comentarii:

Paratraznetul Fanica spunea...

sa innsemne oara asta ca Basescu ar fi in stare sa execute poate cea mai apropiata persoana dupa Eba?
daca da, ce se intampla atunci cu anuntata nunta? :)

Lilick Auftakt spunea...

@Paratraznetul Fanica

E in stare de orice. Insa chestia cu nunta (sper!) a fost o gluma. :)

lucian burjuiul spunea...

pe Brutus trebuie sa-l cautam printre prieteni....
scenariul in care The Beast (TB) ar putea s-o comita si sa arate cu degetul in alta parte mi se pare mult mai realist.
ce victorie ar insemna pentru el sa iasa in mijlocul multimii si a partidului (urale) cu capul si mana dreapta a lui Nutzi? nu s-ar percepe ca deasupra fiecarui cap din PDL sta sabia lui Damocles? ar fi un semnal fatzis si-ar declansa probabil o a
degringolada de cutite-n spate.

mie nu mi-e frica decat de-o intelegere de taina intre TB si Bunicutza care sa stabileasca viitorul urmatorilor 5 ani.

Bunicutza stie ca n-are succes nici cu Geoana, nici cu Oprescu si probabil e constient de viitoarea ruptura din PSD a ramurii Mazare si a nemultumitilor.
Base nu se teme decat de reactia americanilor si de aparitia unui dosar care sa-l compromita. impreuna insa pot juca la victorie.

Paratraznetul Fanica spunea...

da, chestia cu nunta ar oferi o dimensiune romantica intregii aventuri cu suprematia clanului Basescu! :)
eventual sa fuga amandoi in lume cu banii publici ar fi cireasa de pe tort :)))))

Claudia Muresan spunea...

MArga? please tell me you are not serious. ce sa mai zic...Doamne apara si pazeste, ca parca nimeni nu mai vede clar in tara asta. Acu' ce sa fac. Ma bucuram ca vitelul cind l-au ales pe Antonescu la congres (gandindu-ma ca are sanse pe modelul Obama). Acu' vad ca vrea sa cistige pe modelul...E pierdut in spatiu. A stat tot timpul asta fara sa se oboseasca sa cunoasca tinerii de valoare de la noi si fara sa-si faca nici un fel de relatii inafara...a ramas cu Marga si cu fostii consilieri taranisti. Aferim!

INCERTITUDINI spunea...

Cand nu am raspusuri limpezi, tac. Retin intrebarile .
Pentru Spartacus, toata admiratia!
Am citit cartea de doua ori.

Crăciun Florin spunea...

Vad ca esti pe val.

Am niste observatii deduse din postarea ta.

"Gladiatorul" Basescu este mare si tare doar in partiduletul de suflet. In "lupta" cu alte formatiuni politice a dat chix. "Faptele vorbeste !".

In general, luptatorii nu vorbesc. Ei dau. Cu pumnul, cu sabia, cu sulita, cu batul, cu ghioaga. Din cand in cand tipa, urla, injura. Basescu a luptat cu "sisul". Pe la spate. A vorbit abia dupa ce victima a murit. De frica sa nu se trezeasca si sa il ia la bataie.

Lider ? De unde naiba lider ? Draga @Lilick dar tu esti darnica. Ti s-a facut mila de troglodit si il ridici in rang ? Hai, te rog eu, lasa-l acolo unde este. Un chip de lut.

Discret ? Nu. Nu este. Nu stie ce este aia discretie. Ultima lui "gluma", cu referire la inregistrarea ilegala a pedeleilor, il reprezinta. A lasat ideea dublului inteles: celelalte inregistrari se auzeau mai bine ! Facute de cine ?

Mi-au placut ultimele tale postari. M-au revigorat. Multumesc.

Gheorghe spunea...

@Lilick - Iti faci iluzii desarte daca ai impresia ca un "lider providential" va schimba situatia din Romania, cu atat mai mult cu cat mizezi pe Isarescu, care numai "providential" nu poate fi catalogat.

Trebuie sa incercam sa promovam o altfel de politica, una care nu se sprijina pe ideea de lider si pe lupta pentru putere, o politica de competitie.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian Burjuiul

Un scenariu din asta cu Basescu inteles cu Bunicutza pare sinistru... :)

@Paratraznetul Fanica

Da. Haha! O fuga cu... salariile profesorilor! :))

@Claudia

Eu nu zic nimic de Marga. Il vad doar reactivat si, culmea, si Stolojan sau altii din PD-L au cuvinte bune despre el. Spun ca e cel mai liberal reformator ar invatamantului.
Insa eu am zis DOAR ca trebuie urmarit.

Lilick Auftakt spunea...

@Incertitudini

:) Nu cred ca Basescu seamana cu Spartacus.

@Craciun Florin

In partiduletul lui dar si in fata unei parti a electoratului.

Nu, nu el e cel discret. Din contra :)

Multumesc si eu. :)

Lilick Auftakt spunea...

As vrea eu, @Gheorghe sa pot asa ceva. Gandeste-te mai bine: putem?

INCERTITUDINI spunea...

Lilick! , doamne , fereste , nu asta am vrut sa spun- ma refeream la modelul de gladiator. Acolo leii erau reali, arena era inchisa, spectatorii voiau sange.

Lilick Auftakt spunea...

@Gina

Haha! Da, m-am prins! Adica stiu ca nu asta ai vrut sa spui. :))

Gheorghe spunea...

@Lilick "Gandeste-te mai bine: putem?"

Nu putem daca nu incercam, daca acceptam armele alese de adversar si consideram ca asta-i singura strategie.