27 aug. 2009

Elena Udrea: un fluture pe blitz

Fluturele de noapte se invarte innebunit pe langa lampa, orbit de lumina. Pana la urma cade la pamant, cu aripile arse.

Intotdeauna m-am gandit la Elena Udrea ca la un fluture. Un fluture de noapte, e adevarat. Atat datorita atractiei fata de lumina reflectoarelor, cat si apetentei sale pentru lucruri mai tainice – biletele, servicii secrete, chestiuni de alcov. Cred ca, in definitiv, femeia aceasta si-a gresit cariera. A visat sa ajunga fotomodel, sa straluceasca pe podiumul prezentarilor de moda, si a sfarsit prin a ajunge in... politica. Si aici exista, e drept, multe reflectoare, iar Udrea este atrasa ca un magnet de flashurile fotoreporterilor.

Nu i-a fost deloc greu sa observe, inca de la inceput, ceva cat se poate de natural: cu cat este decolteul mai adanc cu atat flashurile blitzurilor clipesc mai repede. Asa ca si-a scurtat fusta, si-a lungit tocurile, si-a inaltat sanii prin sutiene mestesugite,  si-a coborat decolteul. Unghiile s-au lungit, pozitiile in fata aparatelor foto au devenit tot mai languroase, iar blitzurile si-au accentuat nemasurat cadenta.

Nu i-a explicat nimeni ca intre femeia-politician si femeia-fotomodel nu exista multe elemente comune. Celebritate sa fie, oricum s-ar obtine aceasta! Si celebritatea a venit de la sine. Desi a fost numita sefa consilierilor de la Palatul Cotroceni, apartitiile sale in presa erau mai degraba mondene. Iar lista pictorialelor in reviste pentru barbati a devenit foarte lunga...

Numai in Playboy n-a ajuns, dar alte reviste i-au dedicat sedinte foto speciale, care constituiau materialul de forta al respectivei publicatii. Ea era, desigur, pe coperta, iar situatia asta o incanta peste masura. A si declarat, de altfel, ca nu vede nici o incompatibilitate intre cariera de om politic si pictorialele din reviste, pentru ca, in definitiv, de ce n-ar fi frumoasa o femeie care face politica? N-a realizat niciodata ca i se cerea nu sa nu fie frumoasa, ci sa fie decenta, asa ca mezalianta intre ea si blitzuri a continuat.

Intr-un fel Elena Udrea seamana cu... John Gotti, carismaticul sef al familiei mafiote Gambino. Desi calitatea de Don era, in traditia Mafiei, o postura ultradiscreta, Gotti a ales sa iasa in lumina reflectoarelor si sa pozeze ca om de lume. Degeaba i-au spus ceilalti capi de familii mafiote: “John, atunci cand blitzurile clipesc nu e de bine!”, el a continuat sa zburde prin presa americana. Nici o acuzatie nu se lipea de el, de aceea fusese poreclit “Don Teflon”, iar impresia pe care o lasa era aceea ca mass-media ii ciuguleste efectiv din palma. Multa vreme a reusit sa influenteze juratii, sa intimideze martorii, iar presa parea ca il adora. Fara sa-si dea sema, Gotti se condamna singur, pentru ca stand prea mult in atentia publicului ii obliga pe cei de la FBI sa actioneze. Niste microfoane au fost plantate discret si, pana la urma, Don Teflon a ajuns definitiv dupa gratii. Cel mai aprig, blitzurile au stralucit la ultimul sau proces. Apoi s-a lasat intunericul, si Gotti a murit singur in inchisoare.

Nici pentru Elena Udrea nu e bine in ultima vreme. Blitzurile clipesc, dar de data asta in sala unde Udrea este audiata de Comisia Parlamentara. Intocmai ca Gotti, Udrea este in centrul atentiei, dar presa nu ii mai sta la picioare. Multi prieteni din presa au lasat-o balta, iar ea pune acest lucru pe seama nerecunostintei ziaristilor, si nu va admite vreodata ca vina ii apartine.

Elena Basescu spunea, nu intamplator, ca modelul ei in viata este Elena Udrea. Cele doua femei se aseamana. Una este politician, dar si-a visat toata viata sa fie fotomodel, in timp ce cealalta a fost fotomodel, dar isi doreste sa devina politician. Sfarsitul lor va fi unul identic, pentru ca ambele femei n-au inteles niciodata ce gandeste cu adevarat cel care se afla in spatele blitzului.

De aceea ma gandesc la doamna Udrea ca la un fluture de noapte. S-a lasat atrasa nebuneste de flashurile fotografilor, iar lumina lor incepe astazi sa-i arda aripile. Acestea sunt subtiri, pe masura instructiei primare pe care o poseda. Elena Udrea este fluturele de pe lampa. Sau, mai degraba, de pe blitz.

23 de comentarii:

bagatare si punct ro spunea...

mi-a placut cum ai scris. nice.

mirko spunea...

curvele, scuze, trag la politica, alta curva! mai bine ar ramine la prima meserie, ca o facea bine!

Doux Rêve spunea...

"... Iar noaptea câteodat-ntunecate gânduri vin
Si-mi sug nectarul din potir:
Mi-e inima atunci
Ca florile cari îsi deschid
Corola numai noaptea, pentru fluturii
De noapte... "

Lucian Blaga - Fluturii de noapte

Da, au cam început florile să-şi închidă corolele pentru acest fluture de noapte... şi nici măcar noaptea nu mai e un sfetnic bun.
Excelent articol!

Lucia Verona spunea...

Da, foarte bine scris!
Nu ştiu dacă a visat să fie fotomodel - oricum nu era potrivită ca dimensiuni - dar în politică nu avea ce căuta. Nici decolteul adînc care atrage flashurile, nici pantalonii mulaţi în care se lasă filmată nu se potrivesc unui om politic.
Nu era mai bine să aibă alt hobby?

Pro DOC spunea...

Excelent articol, Lilick! Nimic de adaugat.

hendrix spunea...

Cine a fost nutzi pana in 2004? Nevasta lui cocosh! Cine era cocosh? Unul din maharii ,,sistemului ticalosit'' acuzat chiar de ba-secu. Facea afaceri necurate udrea? Ohoho! Multe contracte de reprezentare a RAPPS ca avocat. Toate pierdute! Toate obtinute ca fiind apropiata regimului nastase.
Cariera in politica incepe in vara anului 2004, fiind aleasa consilier municipal. In decembrie este numita consilier prezidential, fiind total paralela cu functia. Episodul cu ,,presedintele'' Norvegiei si ,,apartenenta'' ei de UE tin de antologie! Antologie a prostiei agresive, desigur!
De ce a promovat-o totusi ba-secu? Aici e aici! Cei care s-au ocupat de imaginea lui ba-secu i-au construit si imaginea de fante, de barbat viril, de machoman! Totul se bazeaza pe faptul ca romanii la modul general, adica boborul, respecta un barbat cu succes la femei, care are amante si nu se fereste de asta. Este imaginea unui barbat potent, a unui adevarat conducator in mintea boborului. Sa nu uitam ca nici imaginea lui de betiv a fost cultivata cu grija pe ideea ,,este de-al nostru, din popor!''. Felul lui mai neconformist de a fi, de a vorbi, de a se imbraca, toate fac parte dintr-o imagine simpla, electorala:,,Este de-al nostru, din popor!''.
Rolul de amanta a lui ba-secu a prins-o perfect pe nutzi. Nimeni, in 4 ani de cand este langa el, nu a infirmat vreodata legatura dintre ei. Niciodata sotia lui ba-secu sau sotul curvei penale n-au bagat in seama imaginea creata. De ce? Simplu, totul era o imagine!
Marketingul electoral inseamna si mularea politicianului pe gusturile electoratului. Majoritar, desigur! Pentru a culege multe voturi dintr-un anumit segment al populatiei, se creeaza un politician in genul lui ba-secu si succesul este asigurat. Nu trebuie neglijat faptul ca ba-secu este si un actor foarte bun, cabotin desigur. Isi joaca rolul foarte bine, asa cum si-l joaca si udrea. In rest, totul este can-can!

Matilda spunea...

Supeeer ! Am totuşi o nelămurire : fluture de noapte, sau molie ?

madalina ionescu spunea...

Am o fixatie - si ea la fel> bratara aia neagra!!!! Nu o mai pierde. Si chiar crede ca merge la orice? Si e din plastic sau din lemn?!!!

Anonim spunea...

Prea furmos articol pentru un ORGAN ca UDREA.
Prea infatuata , post crescuta si inculta..

De unde viata demonstreaza ca nu poti sa surmontezi atatea lipsuri numai cu TUPEU nemasurat..

Ne meritam soarta daca o femeie ca ea ( care aduce chiar inspaimantator cu CEAUSEASCA ) FACE TIN TARA ASAT MOSIA EI...

lOCUL EI E LA plescoi...

Elisa spunea...

Excelent! Felicitari,Lilick! Pot sa preiau (ca sa se mai intrebe lumea ce cauta un articol despre politica in ...gradina mea :D) ?

Lilick Auftakt spunea...

Sigur Elisa! Merci! :)

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc tuturor, si o completare:

Fotograful britanic care participat la lansarea "Land of choice" la Paris (inclusiv la masa de la restaurant) a scris dupa cateva zile pe blogul sau, referindu-se la Udrea, familia Nastase etc: "romanii acestia sunt o combinatie de Mafia si oameni de afaceri carora le place sa se distreze". :D

[D][S][N] spunea...

Legat de completare...
Si sa mai spuna cineva ca fotograful asta nu se pricepe la oameni... :)

Anonim spunea...

Frumoasa comparatie....
:)
Insa ca orice insecta...si fluturi au doar o scurta viata....
:))

Paratraznetul Fanica spunea...

cine spunea oare ca istoria nu merge intotdeauna ianinte, cateodata mai merge si in cerc? acesti tineri pedelisti nu sunt de fapt o noua generatie politica, ci aceeasi veche generatie mai spoita, mai decoltata si mai plimbata pe la casele de moda din occident.
am aberat pe tema asta la mine-n blog :))

nicole spunea...

Prea multa delicatete pentru udrea! Articolul este excelent. Dar udrea nu poate deveni fluture. Va ramane la starea de larva. Langa viermele ei, desigur

cristian spunea...

ma gandeam ce e mai nepotrivit: Udrea ca fluture ( i s-au inasprit trasaturile, fata parca i-a devenit mai dura si mai colturoasa, iar formele au devenit planturoase) sau Udrea ca Gotti (Gotti era simpatic, pe cand Udrea a cucerit televizoarele dupa faza cu Norvegia, cand a hahait toata tara);
cred ca Udrea e o pata pe blitz...

Elisa spunea...

Lilick,raspunsul ar fi ca...mare-i gradina Ta,Doamne! :D

Elisa spunea...

Eu iti multumesc.

Anonim spunea...

Superbe liniile trase de tine astazi, un melancolism ucigator, dar si un pic de lipsa de cuviinta. Nu te supara pe mine. Nu e admisibila comparatia, fluturele nu are nici o vina...

Elena Udrea inca nu a inteles, nici politicienii in general, ca romanii inca nu au atins nivelul de degradare la care se poate accepta aproape orice... Acest gen de paralelism (politician - fufa de coperta) inca nu da bine la noi. A gresit epoca Nutzi, sa fi venit peste vreo 20-30 de ani, atunci vom fi pregatiti sa lingem in fund toate lichelele...

Anonim spunea...

Ar fi cum spui daca ''duduia'' nu si-ar fi pus, complet lipsita de pudoare, poalele in cap, ca ultima precupeata, improscand in stanga si in dreapta cu mitocanii de cea mai joasa speta.
Eu nu-mi inchipui doamnele ce dau viata podiumurilor destinate prezentarilor de moda de la Paris sau Roma facand public glume de tipul ''organ'', ''lipidi'' etc.
Cred ca ar putea fi comparata mai curand cu o boarfa ieftina care, transpirata, la sfarsitul unei partide de amor pe bani, fumandu-si tigareta tine cu tot dinadinsul sa isi plictiseasca clientul cu povestile despre ceea ce ar fi putut ajunge ea in viata daca nu i-ar fi fost potrivnica soarta.
Oribil !

Lilick Auftakt spunea...

@Vlad

Buna! :) Ai dreptate in ceea ce spui. Dar ce sa o mai injur si eu? Deja s-a descarcat trei sferturi din blogosfera in felurite chipuri pomenindu-i numele. La urma urmei ea e un tip de femeie politician pe care sper sa nu il copieze si alte doamne si domnisoare din politica. Exista, desigur, si tipul celalalt, la extrema opusa: Musca, Saftoiu, Gorghiu, Campeanu etc. Aparitii decente care nu vor sa socheze ochiul aparatului foto. :)

Lilick Auftakt spunea...

@All

Stiu ca in ultimul timp referirile la Duduia au fost foarte radicale. La un moment dat ar putea sa se imunizeze insa, si sa creada ca... toata lumea e invidioasa. Si chiar nu e asa. Nu e un politician de drum lung. Cum spune @PitikulJenika, fluturii au o viata scurta. Si asta si pentru ca, asa cum zice @Paul Gabor mai jos, lumea inca nu e dispusa la noi sa accepte orice. Si bine ca nu e, zic eu. Dar afara oare sunt? As da nenumarate exemple de personalitati ucise de lumina blitzurilor. Le stiti si voi...