29 aug. 2009

Festivalul Enescu si turismul cultural


In 2007, The Guardian scria un articol elogios despre Festivalul Enescu. Il gasim in limba engleza AICI, iar pe Realitatea.net gasim o stire referitoare la el AICI. Autoarea, Erica Jeal, propunea la un moment dat ca Festivalul Enescu sa fie un motiv pentru dezvoltarea turismului cultural in Romania
Sfat care se pare ca nu a avut rezonante. Citez:

"Puternicul festival de la Salzburg are acum un rival", scrie Erica Jeal de la The Guardian, care menţionează că Enescu este "cel mai cunoscut compozitor român. De fapt, este singurul compozitor român cunoscut".

"O competiţie prestigioasă pentru violonişti, pianişti şi compozitori este organizată în paralel cu festivalul, ce cuprinde concerte şi în alte oraşe din noua ţară membră a Uniunii Europene. Toate acestea, la care se adaugă ofertele de zboruri low-cost, sunt suficiente motive pentru care România ar trebuie să fie o destinaţie pentru turismul cultural, mai degrabă decât pentru grupurile de bărbaţi care caută un nou Tallinn", scria publicaţia britanică citata de NewsIn.

"Zona în care se desfăşoară festivalul este una dintre cele mai prietenoase pentru turişti. Într-o noapte caldă, cu barurile şi restaurantele sale în aer liber, zona are "un aer mediteranean", scrie in continuare Erica Jeal.

Mai sunt mai putin de doua zile pana cand va bate primul gong in sala Operei, sau cand primii tineri instrumentisti, veniti din toate colturile lumii,  isi vor masura talentul pe scena salii Studio a Ateneului, in cadrul Concursului International.

Bucurestiul nu pare un oras pregatit sa primeasca miile de straini care se vor perinda pe strazile lui. Nu zic, capitala Romaniei e azi un oras cu mult mai curat si mai bine intretinut decat in anii trecuti. Insa nu simti, ca la Salzburg, acel ceva care anunta o sarbatoare. Nu simti pulsand spiritul orasului.

Pe
site-ul Ministerului Turismului nu este nici macar pomenit acest eveniment grandios.
O parte din bugetul Ministerului, poate o importanta suma, ar fi trebuit directionata catre turismul cultural. Din pacate, insa, acesta nici macar nu a fost mentionat de catre Elena Udrea alaturi de turismul ecumenic sau de cel balnear. Cum cel balnear a fost lasat in plata Domnului, iar de cel ecumenic
profita  presedintele pentru a-si intretine popularitatea in bai de multime, Romania nu s-a ales pana acum, de fapt, cu mai nimic.

Pentru miile de straini ce vor pasi poate pentru prima data in Romania, in general oameni de cultura, ar fi trebuit facute programe speciale de promovare a culturii romanesti. Dar cine sa le faca? Un Patapievici marcat de ura? Un Paleologu lovit de pleasca? O Duduie cu gandul la... statuie? 

17 comentarii:

gugu spunea...

Bai, ia mai lasati-ne bai, cu cultura asta, bai! Nu tu o oaie de tuns la festivalul asta, bai! Si am auzit ca nici nu se canta Zarzarica-Zarzarea!

Nici nu apare Pleasca-n chiloti, nici nu vine Traianu' cu Organu'...pai cum o sa sponsorizeze cineva asa ceva?

Vuitoane canci! Nici Shaneluri, nici Cashareluri! Nimic!

Bai culturnicilor! Bai lautarilor! R'ati ai dracu' cu Enescu vostru!

O scena ca lumea, ce sapteshcinci de de mii de euro n-aveti si voi acolo! Va tot dati pe scandura aia veche de la Ateneu!

Rusine! Nu meritati un shfantz! Niste scartza-scarta! Pai alea de la vioara e coarde? Ha! Nimic nu stiti!

Oooo, suuuule mioooo!

Lilick Auftakt spunea...

@Gugule

:))
/floor

gugu spunea...

Si cine-s aia din poza de-o pusei pe site? Cine-i ala cu mana la tampla? Enescu? Vaaai? Ce fraier! Pai ala-i om serios? Daca era un tip valabil se poza si el cu mana-n buzunar, nu?

Si ala-n sacou alb, de ospatar, cine-i? Ne trateaza cu curu' nu? Cum dirijoru'? Ha! habar-n-aveti, bai culturnicilor, unde-i dirijoru'! D-aia sunteti prosti si n-ati ajuns ministri! Dirijoru'... e in alta parte!

Si grasul ala de la vioara aia mare cine-i? Contrabasistul? Contra-Basistul?

Aha, deci d'astia-mi sunteti! Veniti cu contra-Basisti! V-ati ras pe bot! Cu cultura voastra cu tot, 'r-ati ai dracu!

Lilick Auftakt spunea...

@Gugu


Vrei sa ma faci sa mor de ras cu... contra-basistul? :))) Vrei sa fie contrabasistii linsati de portocalii? :))

Lucia Verona spunea...

Greşit, profund greşit! Turismul balnear nu a fost abandonat. Chiar tu spui că preşedintele face băi de mulţime! E vorba de turismul balnear-ecumenic sau ecumenic-balnear, cum preferi.
Iar Festivalul Enescu, după cum am aflat din comentariile de pe un blog, e o invenţie comunistă, aşa că nu poate fi promovat de şefa lu' lendovcioisu.
:))

gugu spunea...

Baaai, cat de shulfe sunteti voi culturnicii... Adica credeti ca noi, de la Plescoi, din clasa muncitoare, nu ne prindem? Auzi tu: contrabasist!

Crezi ca suntem prosti? Mmmm? Ca nu stim sa despartim in silabe? Tu stii, bai, ca neam de neamul tau n-a dezlegat atatea integrame in tren cum am dezlegat io! Tu ma iei cu despartirea in silabe, bai?

Pai bai, avem si noi un liceu facut dupa '90, cu bacaloriat, si o universitate prestigioasa bai! Dimitrie Cantemirescu, bai!

Vorba lui Lenin: Invatati, invatati, si iar invatati! C-asa o sa ajungeti ministri, bai! Nu cu festivaluri d-astea si cu Enesti d-aia fraieri, bai!

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

:)) Da, e comunist, asa e! Era si pe vremea lui Ceasca. Si noi am condamnat comunismul, nu? :))

Lilick Auftakt spunea...

@Gugu

Ok! O sa invatam de la Duduia sa promovam turismul erotic. La urma urmei Enescu nu si-a desfacut picioarele pe nicio revista Glossy. Cu ce ne-ar ajuta? :D

Traian Breazu spunea...

Atat ministerul turismului cat si primaria ar fi trebuit sa promoveze festivalul enescu asa cum spuneai Lilick.

Ce mi se pare una dintre cele mai mari dovezi a dilentantismului si inculturii lui Udrea este folosirea acestui termen de " turism ecumenic". Mie mi se pare o gafa cel putin la fel de mare ca cea cu Norvegia-UE-republica, de fapt mult mai mare pentru ca e perpetua. Uneori ma intreb, daca ma insel eu sau chiar numai eu sesizez acest lucru, avand in vedere ca sintagma asta "turism ecumenic" este in continuare folosita. Din ceea ce stiu eu 1. nu exista niciunde in lume "turism ecumenic". 2 Ecumenic sau ecunemia inseamna intelegerea si colaborarea intre confesiuni distincte ale relgiei crestine, adica intre catolici protestanti si ortodoxsi. Ecumenie inseamna de ex dialogul intre aceste confesiuni sau celebrarea unor slujbe comune unde participa preoti si enoriasi a doua sau mai multe confesiuni crestine.

Repet, si sper sa nu ma insel, nu exista turism ecumenic. Exista (intre altele) turismul religios, alta forma de turism (care insa are o legatura indepartata cu religia) este turismul nereligios care vizteaza monumente religioase. Turism religios ar fi de ex. pelerinaje. Ele insa nu sunt ecumenice ci monoconfesionale. Turism nerelegios care viziteaza monumente ca atractie turistica (manastiri, biserici) e la fel de putin ecumenic.

Jenika spunea...

Auleo....
Le dai ideei???
Ca maine poimaine o sa ne trezim cu un noi minister pentru muzica si festivaluri...
DOamne....of...of.....
:))
Apropo...cati dintre cei alesi ori ba cu de voie sau fara voie , crezi ca stiu macar sa spune 3 cuvinte despre Enescu? Despre literatura? Despre pictura?...ashea aiurea cultura prin galantar???
Zic si io....
:))

Vania spunea...

Aş recomanda prudenţa: Sunt turişti care, deplasându-se cu microbuze, participă la mai multe concerte în aceeaşi zi! Or, să meargă doar la unul, să se-ajungă Cultura la toţi!...

Lilick Auftakt spunea...

@Traian Breazu

A, sigur ai dreptate. De fapt pe tema asta s-a mai discutat atunci, la inceput.

@Jenika

Cati dintre alesi? Pai mi-l aduc aminte de exemplu tot pe Basescu, in 2005, la un Festival Enescu: in timpul concertului, spre stupoarea presei si a tuturor, a iesit din sala precipitat. Avea o mina atat de plictisita si de scarbita... Sa vedem daca anul asta mai merge. E campanie electorala. :)

@Vania

Hahaha! Asa inselam si eu... statul cand eram in liceu, inainte de '89. In pauza fugeam de la Sala Radio la Ateneu (sau invers) si vedeam astfel doua concerte gratis. Dar acum trebuie sa fim vigilenti. E criza. :))

Anonim spunea...

Cu culturile se cupa taranii si Ministerul Agriculturii nu "vuitoanele".
Nu ne este clar insa cu ce se ocupa Dinescu, la malu' Dunarii ... a da cu chestia aia romaneasca, cum ii spunea ? "grataru'cu mititi nene"; ne-am mai linistit in "romanica" asta-i "legenda ubana" nu agricola !

codeus spunea...

buna Lilick, aseara chiar mi-am facut o poza in fata la Ateneu, acu sunt undeva in"In fundul curtii",nu ma intreba cum am ajuns pe aici,dar am plecat spre niciunde )))si am ajuns in fata unui calculator se pare.

mirko spunea...

duduia e doar cu gindul la organ si salvamari, nu cred c-o umezeste enescu, asta, sigur, dac-a auzit de el, ca pe la monte-carlo nu s-au intilnit

dramoleta spunea...

http://blogdereporter.wordpress.com/2009/07/10/festivalul-george-enescu-promovat-ieftin-de-cnn/

Lilick Auftakt spunea...

@Vlad Rosca

A, deci de aia s-a imbracat Nutzi in port popular? Voia sa faca o promovare dubla: cultura si agricultura...
De Dinescu... nu mai zic nimic. :)

@Cody

Esti de groaza. :)) Ai plecat la plimbare prin Bucuresti...

@Mirko

Enescu nu rimeaza cu Organ.. :)

@Dramoleta

Te doare capul. Bine ca ne promoveaza altii si pe bani putini.
Merci.