26 aug. 2009

Oare lor nu le e rusine?

"Efectul pervers a fost o totala imunizare a anturajului lui Basescu fata de critica. Au intrat intr-o logica de cetate asediata si considera ca orice ridicare din spranceana la adresa lor este o conspiratie a mogulilor. Presedintele pare a nu pricepe cat il costa politic greselile reale pe care le face. La Bruxelles fiind saptamana trecuta, ma intreaba un expert de la un think-tank european cine cred ca va fi comisarul roman. Ii spun cateva nume si precizez ca decizia finala va fi probabil luata de presedinte. Rade si ma intreaba daca mai are vreo alta fata sa o faca comisar. Am ras si eu, dar nu era rasul meu. Din pacate, in cetatea asediata care a devenit Presedintia, nimeni nu a putut sa-l convinga pe Basescu de faptul ca la Bruxelles aparentele conteaza si ca trimiterea odraslei acolo arata ca dracu’, vorba lui Petre Roman. Chiar si pentru Elena Basescu miscarea este catastrofala. Va pati acolo precum cainele vorbitor care voia sa devina matematician: cand vorbea despre ecuatii lumea il asculta doar pentru ca era un caine care vorbea, indiferent ce ar fi spus. Asa si Elena Basescu, va ramane fata presedintelui din tara aceea bizara din Est, indiferent ce va face in Parlamentul European. Defilarea cu Elena Udrea zi de zi la televizor da PDL o imagine de vulgaritate glamour ciudata pentru un partid mare de guvernamant. Atat de mult discutam despre Udrea, incat s-ar zice ca Romania e un fel de Hawaii care traieste din turism, deci doamna de la ministerul de resort ocupa cea mai serioasa functie in stat. Si, indiferent daca Ludovic Orban si Adriana Saftoiu au facut scheme cinice de compromitere si s-au mai lasat si inregistrati, problema Udrea ramane."
Critian Ghinea  - Romania Libera 

48 de comentarii:

Liviu spunea...

Un articol care denota o atitudine gen Mungiu-Pippidi. Dupa ce pana de curand C. Ghinea era, prin articolele sale cel putin, un partizan al pozitiilor lui Basescu si ale PDL si un critic implicit al oponentilor acestora, iata ca avem acum o pozitie critica. Mai sa fie!

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Exact. Nici n-am mai comentat. Uite asa poate o sa li se faca si lor rusine ca l-au sustinut pe Basescu. Mergand afara si avand parte de mistourile strainilor. Deh, ce sa-i faci...

codeus spunea...

o sa treaca multi ani si de mult "detergent" o sa avem nevoie ca sa se spele rusinea de pe fata tarii care cred ne afecteaza pe plan international chiar mai mult decat faptele reprobabile a unor conationali prin vestul Europei. Ce nu intelege Base sau poate o intelege foarte bine dar nu mai are loc de intoarcere este ca a reusit poate doar ce a reusit Ceausescu sa fie unul dintre cei mai izolati si dispretuiti sefi de state din lume. nu am sa uit probabil niciodata tratamentul de care a avut parte la intalnirea liderilor europeni de la Strasbourg.Mi-a fost o jena teribila pentru ca presedintele meu a avut parte de indiferenta aia, desi el personal o merita din plin.

beatris spunea...

Daca exista un singur politician in tara asta caruia sa-i fie rusine de faptele sale ar trebuii ca sa fie pus in formol la Antipa (dupa deces ) pentru posteritate dar cum nu exista asa ceva o sa facem economie si la formol,ca doar e criza :))

Lucia Verona spunea...

Interesant!
Dar trebuie să-l contrazic pe Ghinea, nu avem o problemă Udrea. Avem o problemă Băsescu, restul sunt doar "efecte secundare".

Lilick Auftakt spunea...

@Codeus

Mi-a placut comentariul tau si mai ales faptul ca ai observat cum a fost tratat Basescu la Strasbourg. Cat mi-e de antipatic, si parca mi-a fost mila de el cand toti ii intorceau spatele, atunci cand se apropia. Si poate nu de el ca persoana, cat de el ca imagine a noastra. Parea ca cerseste atentia lor. Cat a fost de penibil.

@Beatris

Eu cred ca exista. Numai ca sunt mai putin vizibili. :)

@Lucia

Sigur. Daca nu era problema Basescu nu existau nici celelalte. Sa nu uitam. :)

hendrix spunea...

Ii dau dreptate lui @Liviu, avem de-a face cu un nou propagandist portocaliu care isi pune cenusa in cap dupa modelul patentat de pippidi! Mi-e sila de astfel de ,,analisti'' de 2 lei, care pana mai ieri cantau ode Marelui Carmaci si injurau vartos orice miscare a liberalilor. Oare cand s-a produs schimbarea? Este o schimbare sau un simplu joc de scena? Eu unul nu-i pot credita ca oameni de onoare, de bunacredinta! Dupa tonele de mizerii aruncate pe seama liberalilor timp de 4 ani, dupa tonele de rahat mancat mai intai cu lingurita si mai apoi cu polonicul acesti indivizi precum ghinea nu mai au nicio credibilitate! Daca apaudacii lui ceasca puteau pretexta vreo scuza penibila privind presiuni facute asupra lor de regimul comunist, indivizii gen ghinea ce pot sa invoce? Le-a pus ba-secu pistolul la tampla pentru ca ei sa se prostitueze in halul asta? Bleahhhh!
Revenind la articol as semnala faptul ca ghinea reproseaza faptul ca se vorbeste orea mult de udrea! Uita stimabilul ca doar in primele 6 luni a beneficiat de 134(!!!) aparitii doar pe IrealitateaTV! A fost filmata de Pasti, de 1 mai, pe bicicleta, pe cal, cantand la fluier, la flaut( parca!), intrand in mare, jucand tenis la Paris, dansand in hore etc etc! Si vine acum acest ghinea sa mustruluiasca presa ca scrie prea mult de udrea! Incredibil! Se face ca nu stie ca majoritatea aparitiilor ei la televizor sunt urmarea CUMPARARII DE STIRI! Exact ca in cazul ministresei ridzi-pizdi, care pe langa faptul ca a furat bani publici a cumparat stiri de 1-2 mai!
Culmea tupeului lui ghinea apare insa in final:,,Si, indiferent daca Ludovic Orban si Adriana Saftoiu au facut scheme cinice de compromitere si s-au mai lasat si inregistrati, problema Udrea ramane." GRESIT! Nu Orban sau Saftoiu au facut ,,scheme cinice de compromitere'' ci tocmai serviciile secrete s-au coborat sa faca interceptari ilegale in Palatul Parlamentului(!!!), sa le dea apoi in presa portocalie, sa faca scandalul de rigoare! Culmea tupeului portocaliu este ca ghinea spune despre Orban si Saftoiu ca ,, s-au mai lasat si inregistrati"! Adica, vezi Doamne, atat de dobitoci sunt liberalii incat s-au lasat inregistrati de buna voie! Numai ca n-a spus ca au regizat chiar ei sceneta!!! Ha ha ha ha ha ha ha (hahait basescian!). Marlania lui ghinea atinge apogeul cand afirma ca ,,problema Udrea ramane'', stiind prea bine ca ea este doar un efect colateral al MARII PROBLEME care se numeste ba-secu. El a promovat-o in politica, el s-a folosit de ea in scandalurile sale, el i-a facut minister si a numit-o pe patzachina ministru! Cand o curva ajunge si ministru se intampla ce se intampla, tovarase ghinea! Ea are vine ei, desigur, dar principalul vinovat este ba-secu!!! Oare o sa-l vad vreodata pe ghinea rostind acest adevar atat de simplu? Cred ca niciodata!

nicole spunea...

As vrea sa cred ca fostii sustinatori ai lui "base" si-au schimbat sincer opinia si nu e doar o reactie determinata de foarte posibila cadere a clanului basescian. M-am saturat de oameni cu prea multe fete... Cat despre basescu... e penibil si reuseste sa distruga tot.

hendrix spunea...

@nicole Esti cumva aceeasi persoana care semna in Poiana cu pupini a lui Coiu? Nu de alta, dar nu te-am vazut pe aici si de ieri au inceput sa apara unele vedete de pe blogul lui @thor. Cu totul intamplator, desigur!

Gheorghe spunea...

@Lilick - ai vazut ca nu-i bine sa te opui celor care vor cu tot dinadinsul sa faca erori?

Trebuie lasati sa le comita, sa scapam mai repede de ei.

gugu spunea...

Are dreptate @hendrix:

"Culmea tupeului lui ghinea apare insa in final:,,Si, indiferent daca Ludovic Orban si Adriana Saftoiu au facut scheme cinice de compromitere si s-au mai lasat si inregistrati, problema Udrea ramane." GRESIT! Nu Orban sau Saftoiu au facut ,,scheme cinice de compromitere'' (...) Culmea tupeului portocaliu este ca ghinea spune despre Orban si Saftoiu ca ,, s-au mai lasat si inregistrati"!

Asa e! Si va rog sa mai remarcati un lucru. Acest gen de comentatori (Alina Mungiu, Ghinea, Cartarescu si altii ca ei) inca NU S-AU TREZIT COMPLET. Ei inca il mai iubesc pe Conducator! Da, ii dispretuiesc anturajul, metodele, si chiar familia - fiica sau fratele. Dar pe el INCA IL CREDITEAZA!

Sa-i lasam sa-si consume iubirea pana la capat! Caci Basescu are infinite resurse de a dezamagi. Pana la urma dragostea lor se va transforma intr-o salbatica ura...

Noi nu-l uram! Ei insa o sa-l urasca teribil! Chit ca acum ei se straduiesc inca sa-i dea sfaturi bune, de genul: "Presedintele pare a nu pricepe cat il costa politic greselile reale pe care le face".

Dragilor, SA IUBITI BINE!

Lilick Auftakt spunea...

Da, asta e culmea, am ras si eu... Ludovic si Saftoiaca s-au "lasat" inregistrati. :))))
Da, @Hendrix, s-ar putea sa nu merite decat scarba din partea noastra. Sunt lucruri pe care noi le spunem de ani si ani de zile. Iar acum, uite ce chestie domnule(!!!), le remarca si ei. Si le spun de parca descopera ceva nou, un lucru pe care nimeni nu il mai stia. Uite ce dezvaluire! Cata noutate! Noutatea in articolul asta e doar ca, prin nu stiu ce minune, domnul Ghinea, vede.
Iti dai seama, si cred ca si @Liviu si-a dat seama, ca eu am pus acest fragment de articol pentru ca era vorba de Ghinea. Iar intrebarea din titlu i se aplica si lui, si altora din grupul propagandistilor portocalii care isi pun cenusa in cap. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Nicole

:) Buna! Eu nu prea cred ca si-au schimbat sincer opinia. Ce ar putea sa justifice? Ca pana acum erau orbiti? Slab, nu merge...

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Ai dreptate. Pana la urma Plesu a spus ca Basescu se va invinge singur. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Gugu

Se pare ca i-am scris cam in acelasi timp lui @Hendrix si cam acelasi lucru, nu? :)

Sigur ca Hendrix are dreptate. Dar si tu. E posibil sa il urasca pe Basescu cand dragostea lor se va termina, pentru ca au investit foarte mult in el. Noi de ce sa il uram? Ne-am dat seama imediat ce poama e. :)

hendrix spunea...

@Lilick Spui despre ba-secu urmatoarele:,,Ne-am dat seama imediat ce poama e''. Uite ca eu pana in vara anului 2005 inca il mai creditam pe ba-secu! Intelegeam demersul lui cu anticipatele, adica hai sa facem alegeri si ADA sa castige confortabil! Ce nu intelegeam atunci era ca dupa alegeri urma sa fie numit altcineva decat Tariceanu, un om obedient lui. Seara zilei de 19 iulie 2005 a fost decisiva, atunci cand Tariceanu a anuntat ca nu mai demisioneaza in vederea alegerilor anticipate. Atunci a inteles si el LOVITURA ce urma! Atunci a inceput jihadul antiliberal, do you remember? Semne ca ceva pute la 3 coceni erau inca din luna mai, cand a fost arestat abuziv Patriciu pentru 24 de ore. Intrebare pentru tine: tu cand te-ai dumirit in privinta lui ba-secu? Sincer, as vrea sa stiu daca ai fost mai inteligenta, atata tot!

[D][S][N] spunea...

...iar raspunsul la intrebarea din titlu este... "Ce e aia?"

Lulutza spunea...

@Hendrix - este cu totul alta Nicole! Una simpatica foc si care nu ameninta cu bocancii, ci cu desenele! Si nu pe noi, ci pe "aia"!

Ia uite blogul ei:

http://politicainromania.blogspot.com/

nicole spunea...

@Lilick Cred ca sunt oportunisti care simt "parfumul " schimbarii...
Si totusi sper in reinvierea bunului simt. Nu pot intelege cum ar putea cineva sa creada in "base-lacrimi-de-crocodil".
@hendrix Nu stiu despre ce si cine vorbesti, dar cred ca ar fi fost preferabil sa-ti temperezi "stilul" pana aflai ca nu am nici o legatura cu persoana despre care vorbesti.

nicole spunea...

@:Lulutza Imi pare rau... nu am blog. Dar sustin liberalii si detest basescienii. Nu stiam ca numele meu va provoca atatea confuzii...

hendrix spunea...

@Lulutza Eu am pus o simpla intrebare, n-am dat cu parul! Dupa ziua de ieri, cand oranjgutanul @gep_ula isi facuse aparitia, numele de @nicole m-a cam rascolit, ca sa-ti spun drept! Ma bucur sa fie asa cum spui, eu pana acum n-am remarcat prezenta ei, pe bune!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

- Poate am mai scris. Daca nu, sigur am vorbit cu unii dintre voi, de aici... Dar poate nu si cu tine. Iti spun, ca stiu exact.
Imi pare rau ca nu am cum sa fac rost, in primul rand, de un filmulet cu un interviu care i s-a luat lui Stolojan pe scarile sectiei de votare in 2004, ca sa-l vezi si tu. Ala a fost primul moment cand ceva mi-a mirosit urat. Nu se incheiase ziua alegerilor, si Stolojan si-a atacat colegii intr-un fel extrem de scarbos, prevestind si anuntand niste schimbari majore in partid... Mesajul era de genul... "ca nu se mai poate asa".
Din momentul ala pe Stolojan l-am privit cu foarte mari dubii. Se insanatosise brusc!? Ataca? Cam prea repede...
Au mai fost astfel de mesaje din partea lui si a oamenilor lui (ulterior mi s-a confirmat ca sunt oamenii lui), si imi dadeam seama, pe zi ce trece, ca Basescu le tine partea.
Vorbeam cu prietenii mei, ne dadeam seama ca se intampla ceva, dar tin minte clar ca le spuneam: "ei, hai sa mai asteptam". Nu voiam sa ii influentam si pe altii intr-o atitudine anti-basescu. Tot spuneam: "hai sa mai vedem ce se intampla".

Spui: "Atunci cand Tariceanu a anuntat ca nu mai demisioneaza, in vederea alegerilor anticipate"

- Nu cred ca tariceanu si-a dat seama atat de tarziu ce se intampla, din moment ce eu simteam. El sigur stia si mai mult, dar tacea. Daca ar fi spus ceva "ajuta" la divizarea partidului, lucru care oricum s-a intamplat mai tarziu, dar nu din cauza lui. Cum iti spun, se simtea ca grupul tradatorilor sapa, lucreaza, incearca sa-i deschida usa larg lui Basescu si PD-ului, dupa planul Stoica.

Altul a fost insa momentul in care am inteles ca Basescu e si va ramane in veci un securist jegos: atunci cand l-a atacat pe Ticu Dumitrescu din China (despre asta chiar am postat pe blog). De Tariceanu stiam ca se va tine tare pe pozitie, dar peste incidentul asta infect, cu umilirea lui Ticu, chiar nu am putut sa trec. Iar in discutiile cu prietenii, care vedeau si ei toate acestea, am renuntat definitiv sa mai insist "sa mai asteptam sa vedem ce se intampla". Imi era 100% clar. Bineinteles ca au mai fost momente ante-biletel care mi-au confirmat jocul lui Basescu, dar si al grupului tradator din PNL. Arestarea lui Patriciu sau terfelirea lui Vosganian (comisar UE, do you remember?) sunt doar doua dintre ele...

Lilick Auftakt spunea...

@DSN

Raspuns intrebator. :)

@Lulutza

Da, si eu cred ca este aceasta, simpatica, si o sa o bag si in blogroll, sa nu uit, ca voiam mai demult. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Nicole draga, stai linistita. :)

Tocmai ai aflat ca in lupta asta de Guerilla mai e o Nicole rea dar si una... buna. :)

nicole spunea...

Si mai exista inca o "nicole"! Cine este curios poate intra pe blogul lui Marius Mina.
:D
Revenind la basescieni: daca nu reactionam urgent, vor stinge lumina.

Lilick Auftakt spunea...

@Nicole

:) Pai cred ca de aceeasi spune si @Lulutza. Cea care face caricaturile, nu?

Pai reactionam, chiar foarte urgent, dar trebuie sa fim din ce in ce mai multi. :)

nicole spunea...

Si mai uniti! Nu am talent la desen si nu am blog. Nu este vorba de aceeasi persoana.

hendrix spunea...

@Lilick Da, trebuie sa recunosc ca esti superinteligenta! Ba-secu a jucat magistral piesa regizata de securisti in toamna anului 2004. Scena lacrimogena din ziua de 2 octombrie va ramane de antologie! Avea imaginea unui leu care se batea cu ,,sistemul ticalosit'', fiind singura prezenta vocala a opozitiei! Draga stolo si grupul din jurul lui coordonat de lepre ca stoica aveau tocmai rolul de a diviza PNL, de a-l slabi, de a-i pune la colt pe adevaratii liberali. Ascensiunea unor ,,liberali'' ca stoica si draga stolo dupa anul 2000 au fost parte a unui plan elaborat de servicii. Tariceanu are marele merit ca a tinut unit PNL in fata jihadului antiliberal declansat de ba-secu in vara anului 2005. Raman la parerea ca ,,turning point'' a fost seara zilei de 19 iulie 2005, cand Tariceanu a anuntat sec ca nu mai vrea anticipate. Razboiul pe fata atunci a inceput!
M-am dumirit si eu ca @nicole n-are nicio legatura cu vestita tiza de pe blogul lui Coiu. Chiar nu inteleg cum de nu a auzit de ea, o fi mai recent intrata in domeniu. Nu stiu cat de buna este colega noastra @nicole, dar stiu ca vestitei @nicole tare i-as mai trage niste bocanci in gura! Sunt anumite nume care-mi declanseaza automat niste suspiciuni, nu stiu de ce! Oare de ce numele de Elena parca se potriveste unor parasute?

Lilick Auftakt spunea...

@Nicole

Hihi. Am inteles. Nu despre tine era vorba. @Lulutza a dat acest link mai sus http://politicainromania.blogspot.com/

si tu ai spus de "cea de la Marius".

Ei bine, e aceeasi cu cea despre care a pomenit @Lulutza. A mai fost si ea pe aici mai demult.

Ei, am vrea sa fie liberalii mai uniti, sa fim toti mai uniti, dar liberalii au oroare de spiritul de turma, si o predispozitie spre individualism. Daca insa in PNL se va observa un spirit de echipa, e posibil ca si simpatizantii sa se mobilizeze mai mult. Sa speram. :)

cristian spunea...

Curios, despre eba n-am mai auzit nimic-nimicutza in presa autohtona...
Oare ce face ea pe la Bruxelles? Poate aflam si noi cat s-a zbatut dragalasa pentru patrie si popor...

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Tin minte perfect fata lui Tariceanu, surprinsa, de la episodul "Draga Stolo". Il simt pe Tariceanu bine, desi el pare rece. Si tin minte foarte bine si ca in perioada premergatoare lui 19 iulie, de care zici, pe fata lui Tariceanu vedeam o stare de indispozitie, de disconfort si chiar mai mult decat atat. Initial tacea, apoi a fost episodul cu razgandirea lui... Imi imaginez acum ce presiuni erau pe capul lui atunci, in partid. Si cat de nervosi au fost cei din gruparea Basescu ca nu le-a mers manevra cu atasarea "L"ului de atunci. Eheee, acum nu mai exista PNL-ul daca se intampla ceea ce isi dorea grupul Basescu. @Hendrix, iti poti imagina ca acum aveam doar alternativele PSD si PD-L? Adica DOAR FSN? Puteam sa ne luam adio de la democratie.

Lulutza spunea...

@Nicole - scuze pentru confuzie! Descoperisem desenele acelei Nicole mai demult si am gasit momentul sa le promovez. :D Iar @nicole la care se referea @hendrix era un personaj extrem de anost, cu toata agresivitatea si tupeul ei caracteristic de pedelist parvenit. Un fel de Nutzy Udrea-Cocos a blogurilor de la Cotidianul... Spun "era" pentru ca pare sa fi intrat in... conservare... Sau a primit ordin sa-si schimbe "haina"... Sau o fi fost concediata, din cauza virstei... Ca-n PD nu prea sint agreate damele trecute de "floarea tineretii", daca nu sint fiice, neveste, amante ale greilor!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Sa nu-mi spui ca atunci cand intalnesti o... Elena, ai deja suspiciuni... :)

Culmea e ca eu cunosc o Elena, si e la fel de tampita ca astea pe care le cunoastem toti.


@Cristi

Ti-e dor de ea? :) Glumesc. Stai ca am auzit ca au pozat-o cei de la Spy cu un "ginerica" mai in varsta. Aflam curand. :)

hendrix spunea...

@Lilick Asa este, daca Tariceanu nu era inteligent, bataios si curajos pe 19 iulie 2005 acum poate vorbeam la timpul trecut despre PNL, precum vorbim si despre PNTCD. Planul diabolic al lui ba-secu era la un singur pas de reusita, ramanea un singur obstacol: Tariceanu! El a jucat magistral pozitia sa de premier din care nu putea fi inlaturat si cea de sef de partid. Tradatorii din partid si-au scos rapid capetele la vedere si au inceput razboiul. Tradatorii mizau pe o sustinere mai puternica dar n-au putut strange mai mult de 29 de parlamentari, reuniti mai tarziu de draga stolo in pld!
Iti repet, mi-a fost greu sa cred cata marsavie zace in ba-secu! Mi-a fost imposibil sa cred ca ba-secu era de fapt marele inamic al liberalilor, ca el era omul serviciilor. Mult prea tarziu am inteles ca atacurile lui ba-secu impotriva ,,sistemului ticalosit'' erau bine orchestrate de servicii! Daca nastase castiga, ok! Daca ba-secu castiga, ok! Mai trebuiau doar sa scape de Tariceanu, lucru ce nu i-a mers! Si acum ma intreb cum naiba a reusit Tariceanu sa tina piept tuturor: ba-secu si serviciile, justitia obedienta lui, pedistii care ii bagau pumnale in spate, o presa portocalie extrem de agresiva etc etc Debarcarea pedeleprelor la 1 aprilie 2007 din guvern a fost iar o miscare maiastra. Stia ca pesedistii n-au alta cale decat sa sustina guvernul, ceea ce s-a si intamplat. A reusit sa duca mandatul la bun sfarsit si sa demonstreze ce poate face un guvern liberal. Acum, dupa dezastrul economic al regimului ba-secu, rezultatele economice de mai an par de vis!

hendrix spunea...

@Lulutza Ha ha ha ha ha ha ha (hahait basescian)!!! Ca bine o mai descrii pe @nicole din Poiana cu pupini a lui Coiu:,,un personaj extrem de anost, cu toata agresivitatea si tupeul ei caracteristic de pedelist parvenit. Un fel de Nutzy Udrea-Cocos a blogurilor de la Cotidianul'' Si zici ca @nicole ,,a intrat in conservare''? Ha ha ha ha ha ha(hahait basescian)! Pai daca s-a terminat jobul lui Coiu si s-a dus dreaq blogul lui, ce sa faca si sarmana propagandista oranj @nicole?

Lulutza spunea...

Pina una alta, EBa a inceput sa semene mai mult cu... unchiuletul decit cu Daddy Cool! E... mustacioasa! Ia uite ce a descoperit un tabloid: "Eba a fost surprinsă recent de paparazii revistei Spy într-o ipostază nu tocmai plăcută: plictisită, nemachiată şi cu o mustaţă neepilată, de toată frumuseţea." Imi pare rau ca nu va pot arata pozele! :lol:

Pro DOC spunea...

Intre lipsa lor de rusine si “complexele” mele de votant

Lui Basescu et compania nu le este rusine, ci BINE. Din cand in cand, sper ca li de face si frica. Macar un pic, asa.

In general, insa, lor le este foarte bine! Dupa Aristotel, binele este dezirabil în sine, nu este dezirabil pentru un alt lucru, şi toate celelalte lucruri sunt dezirabile pentru el. Desigur, Stagiritul definea binele din perspectiva morala, dar pentru binele LOR, acum si aici, nu morala e calea. Or, vorbind despre morala, vorbim implicit despre pacatul care apasa constiinta si despre rusinea (a nu se confunda cu timiditatea) care pateaza onoarea. Dar, politica nu se judeca in termenii moralitatii comune, nu-i asa? Ea se judeca in termeni de adecvare, eficienta, buna-credinta si - de ce nu ? - bun simt. Eu as spune ca , in calitatea pentru care au fost alesi, EI dovedesc inadecvare, ineficienta, nesimtire si lipsa de buna-credinta. Daca, la ei, constiinta si simtul onoarei s-au atrofiat prin subordonarea continua la scopul atingerii binerii binelui personal, (asa cum il inteleg ei) ori daca s-au nascut asa schilozi din pdv moral, ori daca asa au fost educati, nu prea avem cum si de unde afla. Constatam doar starea de fapt si deplangem efectele ei.

Asta nu inseamna, insa, ca sentimentul pacatului si simtul rusinii au disparut cu totul din Romania. Nu, ele exista si sunt… all ours. Ma intreb insa care dintre ele este al meu mai mult si mai mult. Imi amintesc de definirea conceptului de culpa de catre filosoful si psihiatrul german Karl Jaspers si de clasificarea categoriilor de culpa pe care a facut-o el la incheierea WW2.

Pro DOC spunea...

Intre lipsa lor de rusine si “complexele” mele de votant (2)

Jaspers distinge patru tipuri de vinovatie, pe care le analizeaza in ordinea gravitatii lor descrescatoare.

1) Culpa criminala apartine regimurilor dictatoriale ce comit crime prin incalcarea unor legi clare. (Crimele pot fi dovedite obiectiv.).
2)Culpa politica apartine regimurilor corupte, fiind imputabila oamenilor de stat care guverneaza prost.
3)Culpa morala se refera la faptele personale pentru care fiecare poarta o raspundere, fie ca le-a comis benevol, fie sub genul acela de ordin care “se executa, nu se discuta”. Sub incidenta aceastei categorii de constiinta a culpei intra si cei care constata producerea culpei criminale sau a celei politice fara sa reactioneze in vreun fel pentru a le impiedica (aici intra pupinii!).
4)In fine, ultima forma de vinovatie este culpa metafizica, pe care o resimt toti ceilalti, martori la vinovatiile din primele trei categorii, pe care nu le pot impiedica (fiindca nu fac tot ce este omeneste posibil pentru asta), fapt ce nu-i scuteste de purtarea poverii vinilor tuturor ceilorlalti cu capul plecat, intr-o “inteleapta” tacere.

Pro DOC spunea...

Intre lipsa lor de rusine si “complexele” mele de votant (3)

In mod normal, n-ar trebui sa resimt ca ma inghesiune sentimentul vreuneia dintre vinile descrise de Jaspers. Si totusi, daca nu ma jeneaza (moral) culpa, mi-e si rusine de felul in care sunt reprezentat la nivelul politic cel mai inalt si ma mai si apasa pacatului votului din 2004. Pentru ca are dreptate venerabilul Ion Diaconescu cand declara (pentru EVZ) ca votul acordat unui politician te face cumva partas la samavolniciile lui ulterioare.

Solutia ar fi sa nu mai votez, sa ma alatur procentelor tot mai mari de romani care s-au decuplat de la grijile cetatii, vazandu-si fiecare cum poate de propria-i viata, propriul confort psihic si propriile-i interese. “N-am votat, deci nu mai am apasari cum ar fi pacatul sau rusinea, fiindca pur si simplu mi-am propus sa intorc spatele acestor framantari inutile.”

Oare? Pai, nu o sa ma inghesuie dupa aia culpa metafizica? Nu o sa-mi reprosez ca i-am lasat la vot doar pe cei care au interese nemijlocite in legatura cu un anumit candidat? Ori pe cei care-si inchipuie ca isi indeplinesc, patriotic, o obligatie cetateneasca stampiland “catindatul” indicat de primar ori de baiatul “descurcaret” de la oras? Ori pe cei care ii asculta cu evlavie pe intelectualii ce-au avut “curajul de-a condamna comunismul”? (Ce daca “l-au condamnat sa ispaseasca la locul de munca?! - vorba d-lui Mircea Platon).

Oricum o dai, tu, ca simplu votant, tot cu o apasare ramai. Ca in butada lui Heidegger : “Daca te sinucizi regreti, daca nu te sinucizi iar regreti”. Si daca tot e sa regreti, mai bine sa regreti pentru ceea ce ti-ai facut tu, cu mana ta, decat pentru ceea ce i-ai lasat pe altii sa-ti faca! In fond, un vot nou si diferit, la prezidentiale, mi-ar putea ridica de pe suflet greutatea pacatului comis in 2004 si m-ar putea si spala si de rusinea de-a fi reprezentat de Basescu and his large family.

Anonim spunea...

ce s-o fi intamplat cu articolele de pe blogul lui Andrei Badin?

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim


Au fost niste probleme cu serverul. Acum merge http://www.badin.ro/

Anonim spunea...

Se deschide, intr-adevar, dar nu mai este nici un articol inauntru.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Am citit chiar de doua ori tot ce ai scris, si cu mare atentie. Interesante cele patru tipuri de vinovatie. Insa ele ar trebui sa ne induca si mai multa responsabilitate pe viitor, in fata urnelor. Nu il invinovatesc pe Basescu pentru momentul 2004, cand l-am votat, cat ii invinuiesc pe cei care au fost in jurul lui si ni l-au servit pe tava. Basescu nu ar fi avut putere fara ei. Alina Mungiu - Pippidi, Liiceanu, restul... Poate ca pe ei, da, am ajuns la un moment dat sa ii urasc.
Si ar trebui sa-si asume culpa morala.
M-am gandit la un moment dat ca acesti indivizi ar fi in stare sa ne spuna intr-o zi ca ei l-au sustinut, dar au stiut slabiciunile lui, si au stiut ca acestea il vor ajuta sa se autodistruga candva (lucru care se intampla) asa cum scria odinioara Plesu.
Ce zici?

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim


O sa reapara. Se lucreaza inca.

Pro DOC spunea...

Nu stiu, Lilick, dar parca as ramane in grila lui Jaspers:
Basescu - vina politica
pupinii - vina morala
decuplatii de politic - vina metafizica.

Noi, cei care l-am votat, stam inca sub apasarea pacatului pe care l-am facut (sa fim seriosi, nu am fost cu totii manipulati, nu toti am vazut in Basescu un Mesia, dar am votat pentru liberalism si i-am dat un vot negativ lui Nastase) si resimtim din plin rusinea, care a devenit posibila si prin votul nostru - nu chiar orb sau naiv.

Eu nu cred ca Basescu este doar produsul pupinilor si, prin urmare, ca produs, ar fi mai putin vinovat decat "producatorii".
Dimpotriva, eu zic ca Basescu si pupinii au crezut ca se pot pacali reciproc, fiecare parte simtindu-se (in acest joc) mai isteata si mai repede-de-mana decat partea cealalta. Asta cel putin in faza initiala. Doar ca, in loc sa ramana in situatia in care s-au imaginat la inceput, adica in aceea de a fi ei cei care-l manipuleaza pe Basescu, pupinii (unul cate unul) au inceput sa realizeze ca, de fapt, Basescu ii foloseste pe ei, ca pe un fel de blazon. Un blazon in numele caruia el ar putea obtine credit, in continuare, chiar si dupa ce si-a cheltuit tot capitalul de incredere pe ambatzuri de doi bani si pe interese de moment, strict personale si familiale. De aici si indignarea tarzie (mai mult sau mai putin sincera) a unora dintre pupini, in special a celor care, vorba lui AMP, l-au creditat pe Basescu "pe veresie".

Anonim spunea...

Multumesc si scuze pentru offtopic.

nicole spunea...

@Lilick, @Lulutza Am avut o problema asemanatoare in urma cu 3 saptamani cand comentam pe un blog si am gasit un comentariu cu un limbaj mizerabil semnat nicole.Eu cred ca este un barbat ascuns sub pseudonim pentru ca a facut un dezacord "specific". I-am spus si lui Marius sa nu citeasca si sa creada ca am facut insolatie!
Eu nu consider ca uniti inseamna spirit de turma. Sper sa reusim.
@Lulutza Nu ai de ce sa-ti ceri scuze.Merci pentru reactie.

nicole spunea...

eba are mintea foarte odihnita, deci e normal sa fie plictisita. Cum nu s-a gandit base si la "gasca" ei sa poata merge biata fata prin cluburi!
Nici eu nu am reusit sa intru pe bloguri la Badin si Ioska