30 mar. 2009

Daniel Daianu


Asadar Daniel Daianu nu se afla pe lista PNL pentru europarlamentare. Crin Antonescu a declarat asta acum cateva minute, cand a prezentat lista definitivata. Motivele pentru care Daniel Daianu nu s-a putut regasi pe liste sunt urmatoarele, in viziunea presedintelui PNL:
1. nu exista o asociere minimala intre Daianu si partid.
2. exista diferente de viziune economica.
In 2007 nu existau aceste ...diferente de viziune? Domnul Daianu in 2007 era bun sa aduca voturi, acum nu? E mai buna Norica Nicolai? Cand a gresit PNL? Atunci sau acum? Scorul neasteptat de bun de atunci i s-a datorat si lui Daianu. Renate Weber a avut cealalta jumatate de contributie...Oare e vremea rafuielilor in partid? Oare in PNL se impusca in cap tocmai calul care trage si alearga cel mai bine?
Astept reactia lui Daniel Daianu.

Crin Antonescu a vorbit si despre excluderea de pe liste a lui Adrian Cioroianu, explicand ca istoricul a fost nemultumit de locul 8 pe care l-ar fi ocupat.

Update: Via Roxania, declaratia la cald a elegantului domn Daianu:
“Expirarea mandatului de europarlamentar nu va însemna divorţul de PNL. Sunt liberal, dar nu sunt libertarian. Pentru mine noţiuni ca solidaritatea, responsabilitatea socială şi a-ţi fi ruşine atunci când e cazul să-ţi fie ruşine sunt principii la care nu pot renunţa".

29 de comentarii:

Lucia Verona spunea...

Mai degrabă cred că este vremea militanţilor politici, nu a tehnocraţilor. Ăsta pare să fie "trendul" european. La toate partidele.
Iar despre Dăianu auzisem că se gîndeşte la BNR...

Claudia Muresan spunea...

Mie mi se pare normala reactia PNL. Domnul Daianu a avut destul timp sa se gindeasca daca e liberal sau nu. E o chestiune de minim respect pentru munca celorlalti, ma gandesc. Sunt activistii tineri din tara, primarii etc, cei care aduc oameni la vot. Daca nu vrei sa fii asociat formal cu ei, de ce sa le ceri sprijinul ca sa-ti continui proiectele personale, oricit de respectabile ar fi acestea. Pozitia domnului Antonescu mi se pare una principiala. Altfel vom avea la infinit de 'independeti' gen Monica Macovei sau Lavinia Sandru.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Daianu a declarat azi la ora 12:

"Preferinţa mea a fost şi este să continui în PE"

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia Muresan

Se pare totusi ca Daianu ar fi adus mai multi oameni la vot in 2007. Iar activistii si tinerii din partid, din Botosani de exemplu, am inteles ca nu fac nimic pentru Renate Weber care e de acolo.

Chat Noir spunea...

Da cred că nu e vremea celor care fac treabă bună, e vremea celor care aduc voturi !?!. Ce o să facă cu voturile astea ...

Lucia Verona spunea...

O fi aflat că n-are şanse... Dar e cum am spus, s-a cam terminat cu "independenţii", cu "tehnocraţii", marile familii politice europene vor oameni de partid, vor militanţi, nu "deontologi". Cel puţin aşa am auzit despre PES şi ALDE. Poate PPE va fi fericit cu Macovei şi TRU.

bagatare si punct ro spunea...

au ajuns si europarlamentarele astea un loz asa de mare pentru politicieni, de o sa se ajunga sa se trimita toti "pupincuristii" pentru a satisface interesele partidului.

Mos Califar spunea...

Big mistake. Indiferent de motiv - fiindca se vantura destule - trebuia sa vina cu o motivatie solida...

dramoleta spunea...

Lilick,

Pe mine m-a "cuprins valul liberal" pe parcurs. Stii bine ca faceam parte din categoria nehotaratilor.
Oricare ar fi lista PNL, in acest moment cred ca este mai important sa nu apara discutii.
Se voteaza PNL-ul, nu e vot uninominal, deci nu vad nicio problema.
Intr-un partid sunt multe de facut, nu se rezuma totul la a fi parlamentar.
O opinie, nimic mai mult :))

Claudia Muresan spunea...

vorbind de unitatea de pozitii in PNL:"
"Este o minciună, n-am refuzat nicio clipă. I-am spus lui Crin Antonescu să se gândească dacă ăsta este un loc potrivit pentru mine. N-a fost vorba de a refuza. I-am spus că mi se pare curios să fiu pus pe locul opt, după o serie de persoane pe care, vă spun sincer, nici eu nu le cunosc. (...) Este sub nivelul unei discuţii civilizate ceea ce face dânsul", a declarat Cioroianu.
"Dacă taxăm nepotismul altor partide, nu e tocmai corect să punem pe liste soţii, viitoare soţii sau oameni care l-au susţinut pe Crin Antonescu", a adăugat fostul ministru de Externe."
Eleganta si 'decorum' - lucruri care lipsesc multora di personajele publice de la noi.

Lulutza spunea...

Mai bine facea PNL lista aia exclusiv cu femei, sa nu mai zica nimeni ca ar fi misogini, sa fie multumite si feministele...

Imi pare rau de Daianu, dar, pe de alta parte, i-am vazut in ultima vreme niste "iesiri pe sticla" care pareau mai degraba "populare", "pogiste" chiar. :(

CRadu25 spunea...

:(

Norica Nicolai nu se potriveste in niciun caz ca "locomotiva" de lista. Reactia lui Cioroianu este insa descalificanta. Nu te apuci sa-ti imprastii frustrarile de partid prin presa, indiferent cat de dezamagit ai fi.

dramoleta spunea...

Lasa ca face Pufuleţ o campanie mishto..."Pufuleţ's" revenge :)))

Radovan spunea...

Daianu e mai potrivit pentru functii executive decat pentru Parlamentul European. La BNR sau in guvern i-ar sta mai bine.

Draghi spunea...

Pe mine Daianu nu ma convinge. Poate e vorba doar de o problema de comunicare, insa il suspectez de incompetentza. In plus mai am eu fixul ala cu "you can never leave The Company"...

Despre dedesubturile deciziilor PNL sau a lui Crin (il sustin!) nu stiu destul ca sa imi dau cu parerea. As spune cel mult ca am sperantza ca e vorba de consideratii de genul celor pe care le exprimam mai sus, si nu de rafuileli interne intre grupari din PNL.

Unknown spunea...

Aceeasi parere cu cradu25! Cred ca au dreptate cei ce se indoiesc de Norica Nicolai! Sa nu uitam ca poate avea si balastul numit "scandalul nepoatei"!

Bogdan Olteanu spunea...

Absenta lui Daianu si Cioroianu e cu siguranta o slabire a listei PNL, in conditiile in care celelalte partide par sa propuna acndidati destul de seriosi. Trebuie sa va spun ca, inclusiv sper surpriza echipei de campanie de la europenele din 2007, la sfirsitul campaniei DD ajunsese liberalul cu cea mai inalta cota de incredere...

Lilick Auftakt spunea...

Bineinteles ca e o slabire a listei. Daianu era o ocazie sa mai "fure" cate ceva PNL din masa de robotei indoctrinati ai PD-L.

agaX spunea...

Bogdan Olteanu: "Absenta lui Daianu si Cioroianu e cu siguranta o slabire a listei PNL..."

sint de acord cu ce spuneti, cu o completare. nu indepartarea acestor domni de pe lista e sinonima cu "slabirea" (absenta lui Cioroianu nici nu cred ca afecteaza numarul de voturi potentiale, iar faptul ca am "priva" Romania de aportul dumnealui la Parlamentul European mi s-ar parea chiar o gluma), ci prezenta unei Norica Nicolau pe acele locuri e problema.

de cele mai multe ori, ceea ce afecteaza calitatea nu e ce scoti, ci ce pui in loc.

pragmatic spunea...

In ultimul timp, se pare ca oamenii puternici si de renume, cu proiecte si viziuni europene sunt dati la o parte din prim-plan...Daniel Daianu era singurul care ma determina sa merg la vot...cu o asemenea lista ca acum si cu asemenea oameni la inaintare, fara voturi inainte...al meu nu mai e..si ca mine, sigur sunt mai multi!

Lilick Auftakt spunea...

@pragmatic

Lista, asa cum e acum, e pentru votantii PNL. Adina Valean o fi facut acolo performanta, ca si Ramona, dar ele nu pot sa atraga votanti care simpatizeaza cu PD-L de exemplu. Nu au aceasta forta. De Norica..ce sa mai zic. Lista nu e proasta, dar alta era miza acum, mai ales pentru un partid care are pretentia ca vrea sa dea presedintele din toamna. Nu se poate cu un scor de sub 20% sa ajungi la aceasta performanta. Daianu putea sa creasca scorul peste 20%. Dar ..deh..daca minte nu e...

Claudia Muresan spunea...

va sugerez sa faceti un search pe youtube si sa vedeti interventiile Domnului Daianu in PE. Daca inca o sa mai considerati ca e facut sa fie parlamentar, eu nu mai spun nimic. Cit despre entuzismul romanilor pentru barbati middle-aged si taciturni care pozeaza in tehnocrati atotstiutori fara sa se deranjeze sa si faca ceva...pe sablonul asta au fost Stolo, Geoana, Melescanu si Diaconescu). Mie imi par anacronici. Doar dl Melescanu s-a mai schimbat de cind in e PNL, parca, ca sa nu vorbim de cei care s-au facut si de ris intre timp.

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia Muresan

Ma tot uit de cateva saptamani pe site-ul PE. Daianu a muncit foarte mult si e foarte apreciat.
Un raport cu privire la activitatea lui in PE arata astfel:

Este membru titular in:
• Comisia pentru bugete
• Delegaţia pentru relaţiile cu Statele Unite
Şi membru supleant în:
• Comisia pentru afaceri economice şi monetare

Si-a desfăşurat activitatea cu preponderenţă în cadrul Comisiei pentru
afaceri economice şi monetare, deşi este supleant. Motivaţia a reprezentat-o
suprapunerea orarului şedinţelor celor două comisii (Comisia pentru bugete şi
Comisia pentru afaceri economice). De altfel, domnia sa a şi primit un raport în
cadrul acestei din urmă comisii.
Lui Daniel Dăianu i s-a atribuit un raport, foarte bine documentat şi realizat,
privind urmărirea rezultatelor procesului Lamfalussy (îmbunătăţirea
supravegherii funcţionării pieţelor financiare, transparenţă faţă de public,
investitori şi autorităţile de supraveghere, revizuirea procedurilor agenţiilor de
rating al creditelor, supravegherea marilor grupuri financiare transfrontaliere) .

Daniel Dăianu a depus un număr de 79 amendamente (privind supravegherea
sistemului financiar din zona euro în ceea ce priveşte redresarea economică,
interzicerea vânzărilor de monedă proprie în scop speculativ (short-selling),
îmbunătăţirea integrării pieţelor SUA și UE, structura și ratele accizelor aplicate
tutunului prelucrat, finanţare pentru IMM-uri, creşterea şi ocuparea forţei de
muncă, costului creditului asupra datoriei publice, crearea unui fond la nivelul UE destinat situaţiilor de criză financiară, reforma instituţiilor financiare
internaţionale, un sistem de colectare a TVA intracomunitar automatizat ).

Întrebări: 9
Propuneri de rezoluţie: 3
Intervenţii în şedinţă plenară: 15
Declaraţii scrise: 3


Prin comparatie, este unul dintre cei mai activi europarlamentari romani.

Claudia Muresan spunea...

@ Lilick: ramine intrebarea daca amendamentele si pozitiile respective erau pe aceeasi unda cu grupul sau parlamentar. Se pare ca asta a fost problema principala in cazul domniei sale.

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia

Eu sunt sigura ca au fost. Nu am auzit nici macar un cuvintel pana azi ca nu ar fi. Tu?

Claudia Muresan spunea...

@ Lilick: eu asta am inteles, si din lipsa de sustinere a domniei sale din partea ALDE, si din comentariile cum ca e liberal, nu libertarian si nu poate sa nu-i pese de solidaritatea sociala, si din declaratia lui Ctin Antonescu privind divergentele in privinta politicilor economice. Asta nu cred ca era pentru consum intern.

Anonim spunea...

Daianu este unul din putinii oameni din tara care se pricepe bine la economie. Spun- se pricepe, pentru ca multi lasa sa se inteleaga ca stiu ce vorbesc atunci cand isi exprima opiniile; Daianu chiar are o formatie puternica de economist, multe carti si studii scrise, inca si mult mai multe citite, analize foarte serioase si profunde, activism in domeniul cercetarii si analizei temeinic. Eu nu vreau sa il laud aici, sunt foarte apropiat de domeniul economic, pt mine Daianu e o competenta in materie(nicidecum opusul - cum s-a exprimat cineva), e limpede ca sunt unii care nu-l simpatizeaza; faptul ca se ajunge in situatia de a nu mai putea fi reprezentati de un om de valoarea lui prin filiera liberala (cand tocmai un om de frunte e) este regretabil si graitor pentru mersul politicianismului in Romania. Mrius A

Roxana Iordache spunea...

@Lucia Verona. Daniel Dăianu s-a scuzat tot el pentru prostia PNL-Antonescu. A reamintit foarte clar că el niciodată n-a vizat şi n-a solicitat funcţii pe căi politice. Şi că mereu el a fost cel solicitat, date fiind convingerile lui liberale probate. A mai spus că se simte jenat faţă de echipa BNR pentru situaţia în care a fost pus, pentru că el nu vizează o asemenea funcţie.

@Lilick. Şi au făcut şi porcăria cu Magor Csibi, care a urcat pe 8 doar pt că n-a vrut Cioroianu, şi oricum n-are şanse. S-au pus cele două primele, că probabil ele vor fi eligibile. În rest, Dumnezeu cu mila!

Lilick Auftakt spunea...

@Marius A

Nu stiu cine ii poate contesta profesionalismul lui Daianu. Ai dreptate...


@Roxi

Daaa, primele doua sigur intra in PE, restul...nu se stie. :)