5 mar. 2009

De ce scutura Basescu pomul cu vrabii?


Odata cu preluarea puterii, premierul Boc a introdus o expresie: “sange proaspat”. El insusi fiind instalat de catre Basescu la Palatul Victoria in urma retragerii lui Stolojan, care invoca necesitatea improspatarii echipei. De ce si-ar dori un lider autoritar, ca Basescu, “sange proaspat”? De ce si-ar dori oameni noi in partid?

Ceausescu numea aceasta reimprospatare “Rotatia Cadrelor”. Marginalizarea sistematica a celor care se ridica si se impun are desigur un sens. Poate ati observat ca greii PD-L, Stolojan, Flutur, Videanu, Blaga, Berceanu sunt momentan intr-o zona de penumbra. A mai auzit cineva de Sorin Frunzaverde? A fost ditamai ministru al apararii. Pe unde o mai fi acum?

Videanu, Blaga si Berceanu, chiar ministri fiind, lipsesc cu desavarsire din prim-planul politic. Va aduceti aminte de vreo declaratie politica pe care sa o fi facut in ultimele doua luni de cand e Boc premier? Chiar n-au nici o problema in ministerele pe care le conduc? Vocea lor de ce nu se aude?

Vedem insa cum se impun prin declaratii vrabii ca Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Roberta Anastase, Raluca Turcan, Theodor Paleologu.

De ce am facut comparatia cu Ceausescu? Pentru ca un lider autoritar, atunci cand isi doreste sange proaspat in jurul lui, are un singur scop: sa stopeze afirmarea in partid a unui alt potential lider. Ceausescu scutura pomul periodic, iar vrabiile se asezau fiecare, dupa cum li se indicase, pe o alta craca. Mai sus sau mai jos, in functie de increderea pe care o (mai) avea Marele Carmaci in vrabia respectiva. Vrabiile care mai urcau o craca erau oricum mai recunoscatoare si mai obediente decat vrabiile cu vechime pe craca. In plus, cele ce coboarau, inchideau pliscul ca sa nu ramana fara craca de tot. In aer...

In Romania observam acest fenomen doar la PD-L. Care devine astfel un demn urmas al (defunctului?) PCR.

Aplauze. Urale prelungite. Scandari…

P.S. - Brucan spunea, in primul sau interviu de la TVR, de dupa disparitia Marelui Carmaci, ca PCR n-are cum sa mai revina pe scena politica pentru ca” a fost literalmente inghitit de Ceausescu”. Istoria se poate repeta. Aviz amatorilor…

37 de comentarii:

Anonim spunea...

Pai daca ies in fata vrabiutele si se dau mai in spate ,,bursucii cu bomba'' de ce n-ar fi un semn de viata interna fireasca ? Imi amintesc , la primul parlament din 1990 cum opozitia a fost ridiculizata, sugerandu-i-se sustinerea lui Severin pt. presedintia Camerei Deputatilor, reformator, n-asa, inclusiv de ,,aripa tanara'' a FSN, ca in final sa iasa Nastase, votat in bloc de FSN & Co. Bineintes ca voturile opozitiei au mers 75 % la iepurele Severin si restul la candidatul/atii propriu.

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

De ce isi doreste un lider autoritar asta? De ce in celelale partide nu exista acest fenomen? De ce in PCR exista? Viata interna fireasca...desiguuur...Vezi sa nu cumva sa il citezi din greseala pe Ceausescu. :)))

Marius Mina spunea...

Sa-i cada vreo pasarica in gura....

Anonim spunea...

Din cele 3 partide mari de la noi PDL este cel care nu are de ce sa existe. PSD e un partid socialist - doctrina de stanga, e normal sa avem si noi unul (mai ales noi). PNL, polul celalalt, cu doctrina liberala, un mod total de a vedea politica, politicile si asa mai departe. PDL? Ce este PDL in afara de partidul lui Base? In afar de masa lui de manevre? Care e ideologia acestui partid? De ce exista PDL?

Impresia mea e ca PDL e format in mare parte din oportunisti si oameni pusi pe facut profituri mari pe termen scurt (vezi Constantin Iancu). Daca ai vederi liberale te inscrii in PNL. Daca esti om de stanga intri in PSD. De ce s-ar inscrie cineva in PDL, privind din punct de vedere ideologic?

Marius Mina spunea...

Lilick, mai da-l dracu de lideru autoritaru lui pesta prajit, asta e lider?
C'mon ca ma faci sa-mi schimb impresia despre voi.Asta e o jagardea penala , n-are nimic comun cu leadershipul .E bolnav psihic si a transformat tara aia intr-un balamuc national .
Nu-l mai bagati atat in seama ca i se ia smaltzul de pe dinti cocalarului

Anonim spunea...

Cred ca nu m-am dilit chiar asa ... :)

madalina ionescu spunea...

Felicitari pentru PS. Bun citatul!

Marius Mina spunea...

@Ridick , nu e vroba de tine , tu esti doar putin mai credul decat media pe tara.Dar esti tanar, ai timp sa-ti revii pina in toamna.

Anonim spunea...

Sfatuit de un consilier canibal, nici nu ma mira ca vrea sange tanar. Sa-i dam sangeretele lui Avramescu :)))
Mai bine o ciorba de pasarica =))

Lucia Verona spunea...

@Riddick - la primul parlament, in 1990, presedintele Camerei Deputatilor a fost Dan Martian. Nastase era ministru de externe, iar Severin la ministerul reformei si apoi la Privatizare.

@Lilick - Ai perfecta dreptate cu "scuturatul pomului". Si cu vrabiile :)))))

Anonim spunea...

@Lucia Verona: asa este, totusi a existat situatia, ori in 1992, ori in loc de A.N. , D. M.

Lilick Auftakt spunea...

@Mada

Merci.. :)

@dramoleta

Bleah!!! Sa-i dam, sa-i dam! :)))


@Lucia

La multi ani si sa ai in continuare o vacanta de vis. Azi am aflat ca a fost ziua ta. Sper sa te sarbatorim si in Bucuresti.:))

@Anonim

Ai dreptate. Si totusi uite ca are succes la oportunisti.

@Marius

Din pacate jagardeaua penala stii ca nu se va da in laturi de la nimic. Si sunt aproape sigura ca are si un plan de mat. O sa mai vorbim.

Anonim spunea...

Lilick,
La naiba! :))) Daca are un plan de mat, hai sa-i invatam pe astia sa joace sah. Repede :)

Lilick Auftakt spunea...

@dramoleta

Ma tot gandesc...Dar nu vezi ca ei se agita cu Tariceanu versus Crin?..De ca si cum asta ar fi acum problema.

Anonim spunea...

Scenariu lui Lilik pleaca de la premisa ca Basescu face jocurile, si decide politica in tara.
Eu cred ca el e doar o "papusa" ce joaca temporar un rol, rolul presedintelui Romaniei si al PDL, dar in realitate "sforari" sunt in umbra, sunt cei ca Vantu, Voiculescu, Talpes, Sarbu si altii de care probabil nici nu am auzit.
Din cauza asta nu Basescu ar trebui sa fie preocuparea romanilor, ci reforma institutilor.
Basescu e "osul" aruncat societatii civile ca sa aiba pe ce sa se "incaiere", in timp ce altii castiga timp sa isi rezolve planurile pe termen lung.

In PDL organizarea-i de tip militar, dar comandantul e vulnerabil, supravegeat si dominat de Nutica.
Daca "defecteaza" este executat cu dosarele. Fiind sub control e lasata sa tina PDL-ul sub autoritatea lui.
In PSD si PNL controlul total nu a fost posibil, dar exista suficienta influenta sa le dezbine si sa le fragmenteze, pentru a le reduce forta.
In fiecare din aceste partide exista "bisericute", pretendenti la putere. Scenariu a fost demonstrat pe PNTCD, dar si la PNL au fost mai multe desprinderi si fuziuni.
Pana cand societea nu-si pune sub control structurile malefice, nu se va realiza democratia, si chiar exista riscul ca la un moment dat puterea sa fie total controlata de "o cupola" romaneasca.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Lucrurile stau undeva la mijloc in ceea ce privese...sforarii. Asa cum era si pe vremea lui Ceausescu. In PD-L insa Basescu se asigura sa nu ridice vreunul capul. Caci eu numai de PD-L am scris.
Despre asta...cu reforma institutiilor..cred ca degeaba mai vorbim. Nu se mai face nimic.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Nu scutura "pe bune" pomul, cata vreme vrabiile raman pe craca si nu cade niciuna cu fundul de pamant!

Anonim spunea...

@Lilick de ce le-ar fi frica lui Berceanu, Stolojan sau lui Videanu, de Basescu? De ce ar accepta sa joace dupa cum le "canta" el?
Toti au o situatie materiala buna.
O sa spui ca ii are Basescu la mana. De unde sti ca ii are Basescu si nu e altcineva care-i are la mana si pe ei si pe Basescu, si le-a rezervat la fiecare cate un e rol?

Eu nu vad viata politica decupata dupa sfera partidelor politice, si nici dominata de un om santajabil. Nu are logica.
Nu-i intr-o tabara PDL-ul, in alta PSD-ul, si in a treia PNL-ul. Toate taberele care vizeaza puterea sunt transpartinice, au grupurile lor de sustinatori infiltrate in fiecare partid. Basescu si Geoana sunt in aceiasi tabara desi in partide diferite.

Viata politica este organizata pe bisericute in care exista indivizi care trag sfori si altii care joaca dupa cum stabilesc "sforarii".
Basescu e utilizat, si cand nu o sa mai dea rezultate o sa ne fie servit un alt lider, un independent, cultivat din timp, ceva in genul lui M Isarescu, sau Oprescu, un tehnocrat, echidistant fata de partidele compromise.

agaX spunea...

specific referindu-ma la basescu, eu cred ca si altii care s-au exprimat aici ca nu urmareste implementarea vreunui "master-plan", de orice natura ar fi el.

mai mult, cred ca basescu joaca efectiv dupa ureche. ureche pe care, cind e vorba despre lucruri mici, cu finalitate imediata, e capabil sa si-o intinda si s-o integreze in mici atitudini. a dovedit de asemenea ca stie si sa sforaie copios si cu succes in urechile alegatorilor.

ca si altii, am crezut si eu (la inceput) ca este mai mult decit atit; acum sint convins ca, din pacate, nu e.

nici macar nu mai stiu daca incompetenta lui basescu rezida in incapacitatea de a duce, implementa, un plan constructiv pina la capat, sau in incapacitatea lui si a oamenilor lui de a crea un asemenea plan.

ideile, lozincile, pe care basescu s-a ridicat la "putere" au trecere la popor, ceea ce este normal, pentru substanta lor nu e gresita. problema e ca dincolo de latratul prezidential nu am gasit inca initiative care sa si duca la vreun rezultat. nu sustin ca nu ar fi incercat, cred ca vrea, cred ca incearca sa impuna o transformare, sint convins insa ca nu e capabil.

plecaind de la aceste pareri ale mele, cred si eu ca lilick ii da impprtanta mult mai mare decit merita lui basescu. un parinte in functia de presedinte al unei tari, care nu e in stare sa il faca sa inteleaga nici macar pe propriul lui copil ca prostia/naivitatea/lipsa de educatie (sau spuneti-i cum vreti) nu e o calitate in politica serioasa (si romania are nevoie de asta ca pestele de apa) nu poate prezenta nici o garantie de competenta in ochii mei.

Anonim spunea...

@Lilick Afirmi faptul ca motivul pentru care ba-secu promoveaza ,,vrabiutele'' ar fi unul singur:,,sa stopeze afirmarea in partid a unui alt potential lider''. Nu pot fi de acord cu afirmatia ta, iata de ce:
1.Lucrurile ar sta asa doar in cazul unui partid democratic. Partidul Derahat NU ESTE DEMOCRATIC! Din mai 2001, de cand ba-secu l-a dat jos pe roman a instaurat o dictatura personala, inlaturand brutal orice urma de opozitie din fostele grupari roman si chiar minusculul grup al Simonei Marinescu. Partidul functioneaza ca un comando militar, cu un singur centru de putere, ceilalti doar executa ordinele primite. Nu exista potentiali lideri, toti au doar functii de executie.
2.Greii bleaga, berceanu sau videanu sunt fesenisti vechi, inca din primul Parlament votat in Duminica Orbului. Imaginea lor publica este extrem de proasta, acesta este singurul motiv pentru care sunt retrasi in penumbra, nu in umbra.
3. Operatiunea ,,vrabiutele'' este doar o chestiune de imagine si atat. El vrea sa arate ca au ,,cadre'' suficiente in partid. Eu zic ca este una esuata, tinand cont de calibrul tinerelor sperante precum udrea sau anastase. Ridzi si paleologu au avut aparitii pasagere, absolut penibile. Turcan a cam disparut, poate doar mi-a scapat mie. Udrea este un dezastru, in sondajul BCS fiind data ca cea mai incompetenta din guvern, cu peste 20%!
Compari oarecum fortat ce face acum ba-secu cu rotirea cadrelor lui ceasca. Spun asta pentru ca activistii de partid erau rotiti pe diferite functii dar nu-si pierdeau puterea. In schimb ba-secu vrea sa se debaraseze usor-usor de fostii fesenisti cu o imagine execrabila, carora le mai arunca un oscior din cand in cand.

Lilick Auftakt spunea...

@Ruxandra

:)) Asa, mai usurel, cu un deget...

Anonim spunea...

Inca un comentariu excelent marca "Lilick". Felicitari!

CRadu25 spunea...

Tind sa ma declar de acord cu @hendrix. Si eu zic ca toata aceasta "penumbra" in care au intrat asa-zisii "grei" ai PD-L este manevra de imagine. Pe de alta parte, s-ar putea ca "greii" sa se regrupeze in liniste pentru executia publica a "carmaciului", de care s-au cam saturat. Cam cum s-a intamplat cu Ceasca, evanghelia dupa Iliescu. Oricum, "vrabiutele" iesite acum la inaintare sunt de categoria "musca" (ca sa nu zic "tantar"). Daca astea sunt "personulitatile" pe care mizeaza PD-L-ul in viitorul mai mult sau mai putin apropiat nu pot decat sa ma bucur. Nu de alta, dar nu mai trebuie sa le sape groapa nimeni, se descurca excelent singuri. Mai teama mi-ar fi de revolta "greilor", care sa reuseasca sa faca din PD-L o adevarata forta, nu balonul de sapun umflat acum doar de imaginea de Che Guevara a marinarului.

Anonim spunea...

@CRadu25 Spui ca esti de acord cu mine. Eu am mai facut afirmatia ca:,,Partidul functioneaza ca un comando militar, cu un singur centru de putere, ceilalti doar executa ordinele primite. Nu exista potentiali lideri, toti au doar functii de executie.'' Daca vrei, pot sa-ti demonstrez faptul ca Partidul Derahat are structura unui COMANDO militar. Esti de acord si cu afirmatia asta? Daca da, ea se contrzice total cu ipoteza ta, ca ,,greii'' s-ar putea regrupa ca sa-l doboare pe basecu bla bla bla. EXCLUS!

Anonim spunea...

Nu exista "grei" in PD, adica indivizi cu inteligenta si personalitate, caractere puternice, opinii - inclusiv politice - ferme. Cel care "da tonul", dirijeaza totul, numeste si revoca din posturi, arunca/scoate din ghearele DNA etc este Zeus al lor.

O adevarata "pleasca" pentru indivizi obisnuiti cu "Ordinul se executa, nu se discuta!" Un real "loz cistigator", picat pe capul unor cotofene hoate. Haita aia de pedisti nu putea fi condusa cu succes electoral decit de cel mai hot, mai obraznic, mai arogant, mai incult, mai abuziv dintre ei, cu ei, pentru ei... Iar cei mai multi dintre votantii pedistilor seamana cu haita PD bucatica rupta, doar ca mai fara noroc. Sau nu si-au gasit "pleasca" direct ierarhica...

Parca-i vad pe cracile copacilor, cu pliscul laaaarg deschis, doar doar or prinde si ei vreo pleasca, grasa si devreme acasa.

P.S. Ati observat ce se mai "lupta" vrabioiul Blaga pentru "proiectul" lui Base de pe vremea dulcei trindavii de la Primarie, ala cu reabilitarea termica? O alta escrocherie, pardon, tun, pardon - inginerie financiara! De ce oare? Nu sint inca suficient de pline buzunarele pediste?

CRadu25 spunea...

@hendrix: Ai probleme grave la scufita. Parerea mea. Dinspre partea mea, poti sa te labartezi in injuraturi cat vrei la adresa oricui. Nu numai ca ai un "ignore" desavarsit din partea mea (de obicei nu-mi sta in caracter sa cobor la nivel asa jos, nu-mi dau seama ce m-a indemnat sa intru in "polemici" cu unul ca tine), dar si @Lilick a mai pierdut un cititor atata timp cat te manfesti matale pe aici. Nu de alta, dar daca mi-e sila de talibanii portocalii, nici aia liberali nu-mi provoaca stari de euforie.

Lilick Auftakt spunea...

Merci, @Draghi :)

@Gheorghe si @agax

O dovada ca Basescu isi proiecteaza viitorul a aparut inca de cand a castigat primul mandat la primarie. Atunci, imediat, pe Tele7ABC, care era in prag de desfiintare, a aparut si a declarat asa: "8 ani la primarie si apoi la presedintie!". Asta spune totul. E adevarat ca nu a stat 8 ani la primarie. Dar asta arata doar ca si-a indeplinit mai devreme visul.

Lilick Auftakt spunea...

Cineva a spus ca ..uite, Elena Udrea, desi sustinuta si ridicata pe craca de el, are 20% din increderea electoratului.Pai e exact in sensul spuselor mele. Promoveaza pe cineva care nu ar putea sa-i ia locul in preferintele electoratului. Cineva destul de antipatic incat sa nu poata sa fie un lider care sa ii ialocl. A, ok, daca Udrea va deveni simpatica ..o va da jos. Momentan nu e cazul.

Lilick Auftakt spunea...

Foarte bine au facut SOV cu sondajul in care era cotat la peste 50%.
Excelent a fost Tariceanu care a spus ca e invincibil.
Asta e politica care trebuie afisata acum. De ea a avut parte si Nastase inainte sa piarda, in 2004.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Am observat cu Blaga...

Anonim spunea...

@Lulutza Ca bine le spui! Aceste jeguri umane se supun disciplinei cazone din acest comando condus cu mana de fier de ba-secu. Dictatura de partid nu putea fi facuta decat de, cum bine spui, ,,cel mai hot, mai obraznic, mai arogant, mai incult, mai abuziv dintre ei, cu ei, pentru ei...'' Asa este! Iar acest ipochimen vrea sa subjuge TOATA TARA! Pas cu pas! A inceput cu teoria ,,partidul primarilor'', incercand sa puna mana pe tot: consilii-primarie-prefectura-servicii descentralizate locale si judetene - fara vreun ,,microb'' din afara! Totul sub lozinca lui ba-secu:,,Dati-mi un consiliu local si am sa mut Pamintul''! Ha ha ha ha ha (hahait basescian)!!!
Diferenta e ca acum trebuie sa i se dea nu un consiliu local, ci o intreaga tara, portocalie, caci abia atunci va curge lapte si miere. Abia atunci, avind presedintia, Guvernul, Parlamentul, Consiliile Judetene, Consiliile locale, prefectii si primarii din toata tara, nimeni nu va putea sa zica ,,ati avut toata puterea, de ce n-ati facut?'' Nu va mai putea zice, nu ca nu ar fi normal, ci pentru ca nu va avea cui sa-i mai zica.

Anonim spunea...

@Lilick Spui ca:,,Cineva a spus ca ..uite, Elena Udrea, desi sustinuta si ridicata pe craca de el, are 20% din increderea electoratului.'' Probabil ca te referi la postarea mea de la ora 20:43, aseara. Dar sa stii ca ai inteles gresit! Eu spuneam ca, in conformitate cu sondajul BCS, nutzi a lu' cocosh este declarata cea mai ...INCOMPETENTA din guvern, dupa parerea a 20% din repondenti. Deci nu are incredere de 20%, ci dimpotriva! Apropos de curva asta, ai citit blogul lui Victor Ciutacu? A avut curajul sa-i spuna ceea ce multi gandesc si n-au curaj sa-i spuna in fata. Daca nu stii despre ce este vorba, du-te pe blogul lui! Nici nu stii ce pierzi, vorba cuiva!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Scuze. Da, citisem aseara si azi nu mai gaseam unde citisem. :) E bine ca e considerata incompetenta.

Daa, am citit la Ciutacu...si in Cotidianul. Cioutacu nu a injurat-o. I-a spus clar niste lucruri cat se poate de adevarate. Mi-a placut. :)

Anonim spunea...

@Lilick Nutzi a lu' cocosh este considerata CEA MAI INCOMPETENTA, de departe! Nu stiu cine este pe locul doi ca incompetenta, dar n-avea saracul mai mult de 5%! Poti consulta sondajul BCS pe indelete, sa te convingi!
Eu n-am afirmat ca a injurat-o! Am spus doar ca i-a spus de la obraz cea ce multi gandesc dar nu spun! Unei curve ca ea nu poti sa-i vorbesti altfel, iar ea este o curva prin excelenta! Nu doar politica! Si stiu ce vorbesc.

Anonim spunea...

Singurele "planuri" ale fostului primar Basescu au fost alea cit mai mincatoare de bani publici, imprumuturi.

Vezi timpenia aia cu repartitoarele, ca sa faca bucurestenii "intrecere socialista" cine ingheata mai rau prin case...

Vezi pasajul Basarab, care este o timpenie sinistra si inutila de la cap la coada si se va vedea asta cind si daca va fi terminat vreodata si daca nu va cadea peste noi, tronson cu tronson...

Vezi reabilitarea termica a blocurilor, care ne-ar costa din buzunarul personal circa 1500-2000 de euro per apartament, restul de 80% din furaciune cica oferindu-i statul din imprumuturi... Pe care am vazut intimplator la TV ca o trimbiteaza acum Bazilica Bleaga cui binevoieste sa-l admire...

Nu mai zic de distrugerea spatiilor verzi, legiferata din nou acum, sub guvernarea fesenista, alt "plan maret" inaugurat de primarul ala care i-a oferit pe tava unui oarecare Constanda Parcul Bordei...

O noutate absoluta in Bucuresti ar fi acum demolarea ghenelor de gunoi ale blocurilor, pentru "construirea" de parcari... Presupun ca si asta o fi tot un "plan/proiect" purtind "marca" Basescu...

Sa nu ziceti ca nu v-am spus...

Anonim spunea...

F buna analiza si...comparatia. Chiar asa a fost,chiar asa se scutura pomul. Culmea e ca reteta se aplica si azi in structuri ale unor companii, firme, institutii etc. Le-o fi predat cineva tehnica asta la vreun curs?!

Lilick Auftakt spunea...

Merci @simona

Uite ca nu ma gandisem ca si la firme, companii..etc. Instinctul sefului mare. Nu stiu daca se preda asta.