9 mar. 2009

Liberalii au nevoie de un scor bun ca de aer!


Cea mai importanta problema a PNL-ului ar trebui sa fie acum alegerile europarlamentare. Aste e o banalitate deja, nu? Candidatul liberal (sau independentul sustinut de liberali) care va intra in lupta are sanse doar in masura in care scorul PNL in vara va fi unul bun, sa zicem de cel putin 23%.

Un scor mic, obtinut de PNL, ar scadea si sansele candidatului prezidential liberal. Din pacate romanii voteaza si dupa ce se aude prin targ, asa ca se orienteaza spre candidatii creditati cu sanse. Poate ca este normal sa isi conserve astfel votul si sa il doneze candidatului cu potentialulul cel mai mare. Asa ca oamenii se vor uita putin si la procentele cu care el sau partidul lui au fost creditate anterior.

Un candidat prezidential ar trebui sa aiba rol de locomotiva, adica sa obtina cateva procente peste partid. Asa a fost in Romania dupa 1990. In caz contrar devine doar un vagon de marfa, un bolovan de gatul celor ce-l promoveaza.

Fireste, orice candidat serios trebuie sa aiba ceva procente in plus fata de partid. Dar cat de mult poti sa ai? Una este sa ai trei candidati care pleca de la scoruri aproximativ egale, primii doi de la 30%, sau putin sub acest prag, iar ultimul ii taloneza de aproapee. Altceva e ca primii doi sa plece din blockstarturi de la 35% si ultimul de la 18%. E prea mult de recuperat.

Oricat ar fi de bun, un candidat, fie el si Isarescu - acreditat acum de Dan Andronic - n-ar putea sa reduca din handicap. Fireste, candidatul liberal nu trebuie sa invinga din prima. Dar trebuie sa ajunga in finala!

Lista candidatilor PNL la ultimele alegeri europarlamentare a saltat mult in procente partidul. A fost o lista ce i-a avut in frunte pe Renatte Weber si Daniel Daianu. Acum li se adauga Adrian Cioroianu. Nu cunosc inca celelalte nume de pe lista, dar mi-ar fi placut sa vad si alte nume sonore din societatea civila, precum Zoe Petre, Marius Oprea, Stejarel Olaru. Poate si Cristian Parvulescu. Parca unul dintre ei a fost pe lista in 2007, dar nu pe un loc eligibil. Stejarel Olaru cumva? Repet, nu am vazut lista.

P.S. Scandalul acesta, Alina Mungiu - Elena Basescu, arata clar ca PD-L-ul isi poate permite greseli, nume fara valoare pe liste, razboaie intre cucoane, scandaluri in media. PNL nu-si poate permite nimic. Nici o greseala!

P.S.2 - Se auzea mai demult zvonul ca Prigoana vrea sa isi bage beizadeaua pe listele PD-L. Acum zvonul se confirma. Cititi AICI.

23 de comentarii:

Anonim spunea...

Depinde ce nume grele baga pe lista. Trebuie doar sa fie niste oameni seriosi si credibili, in rest au grija pdl+psd sa se auto-saboteze . Deja o fac cu brio

Lilick Auftakt spunea...

@Mos Califar

Sa o faca. Imi place mult.. :)

Anonim spunea...

Daca deschid lista cu ciracii lui Soros, nu sar de 14 %. Parvulescu ar putea totusi avea decenta sa joace de data aceasta fara deghizament.

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

Ai ceva de spus despre lista penala a pedelistilor? Daca nu....

Marius Mina spunea...

Secretul succesului PNL: Iesiti la bataie cu agresivitate maxima!Rupeti-le falcile cu cap cu tot! Acum, nu maine !Europarlamentarele sunt un test pentru...D-zeu stie cand si-o pune strambu prezidentialele.Numai e un secret ptr nimeni ca face ce vor muschii lui in tara aia.Hai, la treaba !

Dan Trofin spunea...

in mod normal, nu se poate renunta la tineretea si activitatea intensa (recunoscuta unanim) a Ramonei Manescui, Magor Csibi si Cristi Busoi alaturi de mai consacratii Webber, Daianu, Valean.
peste aceste 6 locuri obtinute la ultimile alegeri euro, conform procentului de 14%, daca nu ma insel, se inscriu destui.
daca PNL va depasi acest 14% obtinand ultimul scor de la generale - 19% sau, cum aminteai: 23%, sunt posibil3 inca 1-2 mandate.
eu zic asa : daca, Calin pierde alegerile interne, e posibil ca el sa deschida lista de la euro a PNL.
pe de alta parte, unii dintre actualii europarlamentari, ar tb sa apara mai des in dezbaterile publice (Webber, mai ales) chit ca se tin de treaba acolo.
D-na Webber are o activitate intensa, fiind trimis special al UE pt supravegherea unor alegeri in acesta perioada, intr-o tara din Am de Sud. Despre aceasta misiune importanta imi amintesc ca ne vorbea d-na Webber in decembrie 2008, intr-o vizita facuta la Bruxelles. Iata ca, RW chiar face treaba acolo, fiind unul dintre parlamentarii ce ne reprezinta cu cinste. Pacat ca nu apare, mai des, cum aminteam mai sus, si-n dezbaterile publice interne, unde ar putea aduce un plus electoral.

Marius Mina spunea...

@Riddick, wake up man, it's 12 o'clock!

Anonim spunea...

Lilick, e (aproape) imposibil sa ajunga la un 23%. Dar stii de ce? Luptele interne nu sunt duse doar la nivelul presedentiei. Vrei sa-ti amintesc ce oameni si-au depus candidatura pentru europarlamentare dn partea PNL? Norica, Iorgulescu.. Iti spun ceva? Pe langa ei, inca un fost ministru daca nu ma insel si inca un etern looser care a pierdut consiliu judetean si parlamentare. De ce? Pentru ca ei sunt greii si momentan nu au nici o functie, iar un loc mai mult decat caldut pe 5 ani li s-ar potrivi ca un cojoc de blana nu ca o manusa. Iti amintesc eu cine a fost pe lista data trecuta: pe langa Renate si Daianu au fost Ramona Manescu, Magor Csibi, Adina Valean, Cristi Busoi si-mi mai scapa inca un nume. Stejarel a fost imediat sub lista. Daca te uiti la fiecare ai sa vezi o medie de varsta foarte mica, dar daca te uiti si la activitate ai sa vezi ca au facut ceva. Si dupa parerea mea au fost primii acolo urmati de PSD, pentru care s-au batut Corina Cretu, Daciana si altii, iar PD-L aproape inexistent, capul de lista, Stolojan avand prea multa treaba acasa. Daca nu o sa se trezeasca, luptele interne o sa duca la un mare esec nu numai la prezidentiale ci si acum la europarlamentare. Si cum spuneam intr-un post mai veche, PNL poate ajunge din cauza acestor lucruri din nou la 8%. Ca sa rezum, totul e legat de mentalitate...

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Guerilla de rahat gen "Orban" care zice ca Basescu e bolnav si nu ar mai avea voie sa candideze fa-o tu, te rog. Ii serveste lui Basescu perfect.

@Patrickdan

Ramona Manescu, Magor Csibi, Cristi Busoi, Valean sunt foarte buni si nu le poate reprosa cineva ceva. Ziceam doar de nume care aduc voturi. Ei ar completa o lista curata, impecabila, dar nu sunt inca locomotive.
Si, da, Webber ar putea de acum sa se impuna. Si ata pentru ca igur isi va continua mandatul.
Dar unde? La televiziunile astea unde se bat tatele Pippidi cu Baseasca mica? Putin dificil.

@Adi

Ai dreptate si parca te-ai fi vorbit cu @ParickDan, desi stiu ca nu e asa. :)
Cu un singur lucru nu sunt de acord. De ce nu il vezi si pe Iorgulescu pe lista? Tzatza Norica nu. Dar pe el l-am avut profesor si e un tip care poate sustine un discurs la nivel european, cu o cultura vasta, dedicat proiectelor.

Lilick Auftakt spunea...

@Adi

Oricum, nu ne impiedica nimeni sa le spunem ce oameni vrem sa vedem pe lista.:)

Ionut POCLID spunea...

Problema e ca in teritoriu, cel putin la mine in Botosani aceste alegeri sitn total neinteresante, chair si pentru liderii liberali. Care au avut ceva de rezolvat si-au rezolvat, s-au vazut cu sacii in caruta, de europarlamentare ii doare fix in cot. Cel putin asta concluzie am tras dupa niste discutii cu unii din ei. N-au candidati pe pozitii eligibile, la ce sa traga ei pentru Renate Webber (care e botosanenca dealtfel). "Sa vina Renate sa-si faca campanie!"
Asa ca nu mai visa Lilick la procente.....

Lilick Auftakt spunea...

@Ionut Poclid

Te cred. Si imi pare rau ca exista si astfel de loaze. Poate ca au intrat in PNL cu forta.

Anonim spunea...

Votul e politic, influentat intr-o mica masura de personalitatile de pe lista.
Pe cetateni nu stiu si nu-i intereseaza ce fac parlamentarii europeni, asa ca poate fi o campanie cu promisiuni popliste cum a fost campania parlamentara cu promisiuni locale.

Ar putea liberalii sa spuna ca parlamentarii PD-L au facut loby pentru Presedinte si pentru M Macovei, si ca ei vor apara interesele tarii nu ale unor persoane din partid.

Nu se fac salturi spectaculoase in prag de alegeri.
Liberalii daca vor sa creasca, trebuie sa aiba o agenda proprie, pe care sa o urmareasca zi de zi pana la prezidentiale si dupa.

Anonim spunea...

Lilick "Poate ca au intrat in PNL cu forta."

A fost tare gluma!!! Hi, hi hi.
Cine i-a obligat sa alerge dupa interese?

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Pai spune si tu. Femeia asta, Weber, aud ca mai e si din Botosani si aia dorm cu burta la soare.
Tin minte ca anul trecut, in martie, in Bucuresti, deja liberalii erau pe strazi si imparteau flori. Acum, am citit doar la Alina pe blog ca si-a petrecut week-end-ul pe strada. Cu flori, vorbind cu oamenii..adunand semnaturi. Si doar nu candideaza ea.

Anonim spunea...

Lilick, nu-l vad pe Iorgulescu pentru ca nu cred ca poate demonstra ca va aduce ceva in plus. Iar in aceste conditii, majoritatea celor care sunt acolo deja au doua atuuri: experienta de un an si jumatate si tineretea (care in cazul asta cred ca e un avantaj). Pe langa asta, nu-mi place pentru ca nu a stiut cat a fost ministru si nici dupa sa-si gestioneze imaginea. A parut mereu intelectualul-politician atotstiutor, incapabil sa asculte si sa bage in seama alte pareri. Asta e parerea pe care mi-am facut eu si din mai multe discutii cu diferiti oameni am inteles ca nu sunt singurul.

Anonim spunea...

@Lilck - campania nu se face "dor to dor" sau in mijlocul oamenilor. Campania se face la tv sau in presa prin liderii de la varful partidului.

Unknown spunea...

Ca Isarescu acreditat de mine nu era bun ...:)

Lilick Auftakt spunea...

@Adi

Depinde si cu cine ai vorbit. Iorgulescu nu e tipul de politician care se poarta acum in Romania. Si iti pot da dreptate in masura in care Iorgulescu, e adevarat, nu e un excelent comunicator. In niciun caz daca e sa comunice cu masele nu s-ar descurca. Insa un loc la PE i s-ar potrivi.



@Gheorghe

Da. Si cei din teritoriu sa someze?

Anonim spunea...

Cei din teritoriu trebuie sa promoveze politici corerente si identice in fiecare judet, sa nu sustina politcii contradictorii.

Intelegi ca in teritoriu oamenii asteapta de la centru sa li se spuna ce sa faca, iar cei de la centru asteapta iniative din teritoriu si este o asteptare totala.
Trebuie sa existe comunicare intre centru si teritoriu, sa existe sincronizare ca sa se poata actiona unitar.

Exista asemenea politici sau nu?
Am impresia ca sunt la fel ca educatia civica a Aliantei Civice, fiecare o vedea din perspectiva lui, si nimeni nu face nimic de frica sa nu faca erori, "dupa filozofia numai cine nu munceste nu greseste".

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Nu stiu daca exista astfel de politici. O sa ne lamurim curand.

Anonim spunea...

Sa trimitem in PE exclusiv beizadelele lu' Base, Prigoana, Cocos-Udrea, Casuneanu etc si sa dam acatiste ca mai scapam de ei! Macar o vreme, pina capata experienta internationala si se intorc in Romania, sa mosteneasca posturile politice ale parintilor!

Ca asa incepe sa mi se para firesc intr-o tara de rahat, ca Romania!

Sa ne exprimam "solidaritatea" atit de dorita de musiu Base! cu beizadelele lor impertinente si cu... melcii lor nesatui...

@#%@%^&U^&##^%#%@@@@%^(*&*[][ !!!

Lilick Auftakt spunea...

@Camelia

Am gasit undeva, pierdut prin spamuri, comentariul tau. Nu e prima data cand mi se intampla asa. Si Isarescul tau era bun...Hahaha! :)