1 mar. 2009

Dinu Patriciu - un "oligarh" eminent la invatatura.


































Pentru cei usor de manipulat, cuvintul "oligarh", rostit de Traian Basescu in special in jurul demiterii din 2007, aprindea un beculet in mintea multora, si facea sa apara imaginea lui Patriciu, cu trabucul ala de petrolist si cu buzunarele doldora de petrodolari. Ca odinioara cand era aratat cu degetul capitalistul care suge sangele poporului. Putini insa stiu ca Dinu Patriciu a fost un elev si un student stralucit. Revista liceului Caragiale, “Funigei”, pe care am primit-o azi scanata de la Lulutza, confirma acest lucru. In numarul din 30 ianuarie 1971, absolventul Patriciu apare la rubrica “Rezultate cu care ne mandrim”, alaturi de alti elevi eminenti. Pozele pe care le atasez spun totul.
As vrea sa va reamintesc cat de greu era sa intri in vremea aceea la o facultate, din prima incercare, si inca pe primele locuri. Mai ales la arhitectura sau medicina. Nu ca acum, cind la majoritatea facultatilor se intra eventual doar pe baza unui amarit de text grila pentru prosti, si avem absolventi precum Elena Basescu care nu se descurca nici cu limba romana.

23 de comentarii:

Anonim spunea...

Am avut citiva "oligarhi" din astia la Caragiale, cu minte sclipitoare si dragoste de carte. Dar si multi profesori exceptionali... Dar si locuri minunate de tras chiulul, cind venea primavara, infloreau magnoliile, apareau ciresele... Atunci cind pina si oligarhilor in floare li se cam duc ambitiile de "acaparare a puterii politice"...

Din pacate, preainteleptul care i-a pus eticheta asta lui Patriciu, este... chiulangiu prin vocatie, dupa cum singur a marturisit. Era normal sa aiba in jurul lui numai repetenti cu aere de premianti... Doamne fereste de ura repetentilor impotriva premiantilor!

Anonim spunea...

Din pacate, multi dintre oligarhii in floare de la Caragiale ne-au parasit demult, fie pentru tari mai bune, unde se practica meritocratia, nu cacocratia, fie pentru... o lume mai buna, fara repetenti si sfertodocti plini de aere si fitze de asa-zisi oameni de stat. :(

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Absolut. Si uite cine facea reforma invatamantului astazi. Chiulangiul prin vocatie care nu a reusit sa duca vreun plan pana la capat, decat daca a fost unul distrugator.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Am observat. Cativa dintre absolventii de la Caragiale pomeniti in revista sunt "oligarhi" pe alte plaiuri.

tony spunea...

Basescu a recunoscut la o deschidere de an scolar ca nu i-a placut scoala .Chiar si la admitere la Institutul de Marina tatal sau a dat spaga.El continua sa faca ce a facut ca marinar: carciumi,lautari,betii, prostituate,etc.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Fiecare face ce a invatat si ce a vazut in jurul lui inca din copilarie. :)

Anonim spunea...

O inspectiune
-de I.L. Caragiale
------------------------------------
Profesorul(inca fierband de ciuda): Pe dracu'! stiut! Traiane Ghiorghiescule! Vina tu...Spune-ne tu doara,s-auda si onorat domnul inspector: daca sunt in lume apoi cake le veghem doara, cine le-au facut pe toake ?
Elevul(sigur): Natura, dom'le!
Profesorul(zambind cu bunatate filozofica): Ei,pe dracu', Natura!...Dar pe Natura aia cine au facut-o, ma prostovane?
Elevul: Dumnezeu, dom'le !
Profesorul: Dar vezi bine ca dumnezeu, ca doar nu tata-tau si muma-ta !... no! acuma... noi, romanii, musai doara sa skim pe cum ca: ghe unghe ne trajem noi?... ghe unghe?... spune !
Elevul(energic): De la Traian, dom'le !
Profesorul(facand cu ochiul inspectorului, care sta in admiratie): Si cine era Traian?
Elevul: El era un om bun!
Profesorul(emotionat): Bun, dragutul ghe el, zic zau lui Dumnezeu, bun...Si cu cine s-au batut el ?
-----
Bloggerii: _ _ _ *

* A se completa de bloggeri :)

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

Traian, acest mare om de stat, ca doara nu de muncit, s-a batut cu "oligarhii", desigur.

***Incerci sa speli rusinea celor care au intrat pe spaga la facultate? :)

Anonim spunea...

Nici gand... dar strategia Patriciu a fost si va fi pierzatoare pentru PNL si pentru Romania, in general. Decontul trebuie facut la Congres.

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

Nu e vorba despre asta in postarea mea. Ci despre ce scrie mai sus @Lulutza: diferenta dintre meritocratie si cacocratie.
Si mai e vorba de ceva: de mesajele subliminale. Dar despre asta o sa scriu mai pe larg intr-o alta postare.

Anonim spunea...

offtopic (dar legat de subliminal): ai urmarit Uniplus Radio prin '92-'95 (azi cu alt nume si profil)?
Era acolo Bobby (Robert ?) Torok , romano-maghiaro-american si Diana Singer. Bobby a murit acum vreo 8-9 ani. Emigrase in SUA si se intorsese cu o mica afacere, participatie la Uniplus si magazinul ,,New York, New York'', de moda, pe langa Opera. Bobby avea un mic talk-show zilnic si emisiunea ,,Azilul de nebuni '' in fiecare sambata seara. Cand nu putea veni era Diana Singer. Prin vara am citit unele amintiri pe blogul ei. O perioada Bobby a disparut din radio, iar sambata seara era o emisiune ,,Take five'' parca cu Horia Murgu, unde se tratau teme controversate, printre care si mesajele subliminale. Tot aici se faceau mini-auditii simfonice, si am auzit prima oara de Catalogul Kochel. :)

Anonim spunea...

Blogul este acum la http://dianasinger.ro/ si este o postare recenta cu Bobby , din 27 februarie.

Lilick Auftakt spunea...

Nu stiam ca are blog. Multumesc. Citesc.:)

Anonim spunea...

"Strategia Patriciu"? Nu am auzit despre asa "strategie" decit din gura cacocratilor din PD si a fanaticilor "cacofili". Argumente - canci!

Nefiind niciodata membra a vreunui partid, ma abtin intotdeauna sa insinuez, ca altii, sfaturi "binevoitoare" conducerii oricarui partid. Nici nu as sugera nimanui pe cine sa aleaga in functii si pe cine sa "scuipe" din orice partid.

Iar daca as fi fost membra a vreunui partid, as fi sugerat solutii doar celor din partidul "meu", la sedinte (congrese sau s-or mai numi). Ca asa mi se pare normal si civilizat.

Sincer, m-am cam saturat de insinuarile portocaliilor astora transpartinici cum ca ei au dreptul sa spuna orice porcarii despre oricine din afara "partidului lor de suflet". Si m-am saturat de convingerea lor ca numarul de voturi spala orice pacate, inclusiv cele puscariabile si ca-i face pe multvotati mai presus de cei votati mai putin, mai inteligenti, mai cinstiti, mai competenti decit sint cu adevarat mediocritatile. Chiar daca agresive peste poate, ca toti mediocrii... Ca sa nu spun prostii...

In general, m-am saturat de cacocratia asta fesenisto-oranjo-nutzionala atotstiutoare!

Votantii astora chiar nu incearca un sentiment de jena vazind invirtindu-se la cele mai inalte niveluri politice niste personaje ca Traian Basescu, Elena Basescu, Elena Udrea, Roberta Anastase, Adriean Videanu, Blaga, "unchiul" Boc, Mazare etc etc etc?! Adica indivizi cu IQ real si - de ce nu?! - moral de repetenti si hoti la drumul mare. Spalati, uscati, pudrati si parfumati de voturile multe ale unei populatii nauce... Ca nici macar popor nu-i pot spune, necum natiune...

Oricum, portocaliii astia sint de-a dreptul fascinanti cum tot incearca sa justifice toate prostiile facute de Base si guvernul lui de cacocrati si sa le transforme chestii geniale si... plesti cazute pe capul lor! Pleasca nesperata, care-i obliga sa gaseasca o "identitate doctrinara" partidului faceless in care s-au cuibarit.

Si pina sa gaseasca identitatea asta cit de cit convenabila, improasca cu noroi si scuipati pe cei care le sint superiori!

Ca nu-i deloc convenabil sa recunosti ca singurul lucru care-i mina-n "lupta politica" pe portocaliii lui Base este faptul ca sint cu totii complet neadecvati pentru o Romanie bazata pe meritocratie si competitie a valorilor.

Cel mai usor lucru pentru un cacocrat este sa cheme la "lupta cea mare" impotriva celor inteligenti si competenti, sa-i numeasca pe toti cei care il critica sau se impotrivesc vointei sale: "gaozari", "tiganci imputite", "oligarhi", "moguli", "idioti", "tineri mafioti obraznici" etc etc etc. Si toti ceilalti cacocrati revansarzi se vor uni strins in jurul cacocratului suprem, pentru a-i tine isonul.

Jena la cacocratie sa sara peste cal sau sa faca pe "perfectii"? Sa-si asume propriile "succesuri", de prin Bamboo sau aiurea? Nu as prea crede! Cacocratul suprem este individul care, oricit de sus ar ajunge printr-o intimplare a sortii, va clama ca asta e "voia domnului", iar cacocratii minori ii vor tine isonul si se vor stradui sa-i transforme pe toti in jur dupa chipul si asemanarea lor. Cu Paleologu' cel mic au si reusit... :(

Daca-i lasam sa-si faca mendrele dupa cum vor, in curind va fi din nou o rusine si un pericol in Romania sa fii inteligent si sa vrei sa nu te improaste cu noroi pentru asta toti prostii neamului!

Oricum, trist popor, ala in care fiecare nu-si cunoaste lungul nasului si se vrea cu orice pret mult mai mult decit ar merita! Jalnica populatie aia care-si voteaza majoritar la conducere cele mai nereusite exemplare umane, inzestrate cu cit mai putin bun simt.

Pe scurt, pentru cei mai lenesi, ma bucur mult ca PD-ul promoveaza tineri cacocrati in floare ca Elena Basescu & Cie, numai pentru ca sint: fiica Lui x, nepoata lui y, varul lui z, purtatorul de servieta al lui...

Poate vor intelege cit mai multi, pina la urma, caracterul pur dinastic si malefic al cacocratiei si natura perena si benefica a meritocratiei... Nu si fanaticii oranj, desigur, dar sa speram ca se va mai subtia numarul acestora, daca vom ajunge sa fie ceva mai apreciata inteligenta si munca cinstita...

Pina se va intimpla minunea asta, ma simt cam ca in anii '90, doar ca un pic mai plictisita, cind vad atita prostie agresiva la cel mai inalt nivel...

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Deh..Patriciu era fooarte bun pentru pedelisti (nu l-au criticat absolut DELOC) pana ce s-a intamplat sa nu vrea sa-i sponsorizeze lui Basescu campania pentru primarie. Evident ca Patriciu stia de ce nu vrea sa o faca si ce-i poate pielea lui Basescu.

Anonim spunea...

Mamaaa ce suparata e astazi Lulutza. So fi sculat cu fata la cearceaf?

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

A fost foarte ocupata si nu prea scrisese. Era "nescrisa". Acum a recuperat. Ma bucur. :)

Anonim spunea...

Am citit de mai multe ori ceea ce ai scris despre Dinu Patriciu si toate comentariile. Ceva imi atragea atentia. L-am cunoscut, la el in casa, cand inca traia Horia, am incercat sa punem cate ceva la cale. Dar nu asta ma facea sa recitesc ceea ce ai scris. Am terminat Caragiale, n-am stiut ca si el a terminat acelasi liceu. Nu asta, era cu totul altceva. Abia a treia oara mi-am dat seama recitind unul dintre comentarii ... Este primul blog, pe care eu il citesc (de fapt, al doilea dupa al meu) in care, cand se vorbeste de bine despre Dinu Patriciu, nu se vorbeste "in soapta". Acest vorbit "in soapta" despre Dinu l-am intalnit si in cercuri liberale. Pentru mine cea mai reprezentativa personalitate a liberalismului de astazi este Dinu Patriciu. Faptul ca s-a dat un pas inapoi iar partidul nu militeaza intens pentru a-i promova imaginea este o mare pierdere. De fapt i se face jocul lui Basescu. O mare eroare ca si altele ... :) Multumesc pentru urari!

Anonim spunea...

Ete vax! Cand am vorbit eu cu el, in 12 ianuarie '90, i-am zis ca e aiurea... De ce ? Pai in seara anterioara aparuse, pentru prima oara, PNL pe post, la TVR. In centru, Radu Campeanu. In stanga, Dan Amedeo. In dreapta, cel cu carja (de le Externe, mai apoi). I-am zis scurt; " Cu astia vreti voi sa castigati?" Amedeo isi curata matreata de pe sacou cata vreme Campeanu vorbea...Mi-a zis scurt : "Intra, mai baiete, intr-o zi o sa-i indepartam pe astia si partidul asta va fi al nostru". Si am intrat! Mi-a luat chiar el numele din buletin....
E al nostru? Partidul asta e al nostru? ... Buna intebare...

Lilick Auftakt spunea...

@George Serban

Ce sa facem? Popor indobitocit de comunism.

Ia uite ce multi absolventi de Caragiale. :) Stiu o groaza. Erau insa multe clase paralele, nu prea va stiti.

Multumesc si eu inca o data pt martisorul de pe blog. :)

Lilick Auftakt spunea...

@gugu

Pai spune...al cui?

marius spunea...

Nu cred ca poate contesta cineva ceea ce inseamna dl.Patriciu pentru PNL! Problema poate fi doar de ce si pentru PSD??? Nu puteti sa-mi demonstrati insa ca exista vreo legatura normala intre cele 2 doctrine!

Anonim spunea...

Dinu Patriciu a fost sef de promotie la ILC.