20 mar. 2009

O floare pe catafalcul lui Traian Basescu?


Astazi Congresul PNL a eclipsat orice alt eveniment care ar fi putut fi preluat de mass-media. Parca timpul a stat in loc pentru guvern, pentru celelalte partide…EBA, Sexy braileanca, Mihaela Radulescu, Magda Ciumac… toate au amutit. Toti ochii au fost atintiti spre maratonul democratic din Palatul Parlamentului. O lectie pentru toata tara. Stiu ca la un moment dat, pentru cateva minute, un marinar bolnav, o umbra de presedinte cu vocea tremuranda, a avut un scurt discurs de la Bruxelles. Dar cati l-au ascultat? La PNL avem ce vedea: oameni care isi permit sa intareasca democratia practicand-o. Incercati sa va imaginati ca portocaliii ar indrazni macar sa viseze la asta… La alegeri libere. Am vazut doar deunazi cum critica decenta a Alinei Mungiu Pippidi s-a inecat intr-un potop de flegme, aruncate de sustinatorii PD-L pe forumuri si bloguri. Asta e democratia pe care ne-o daruiesc cei din zona populist-manelista a politicii? Desigur.
A castigat Crin Antonescu, cel care se pregateste probabil sa fie floarea de pe catafalcul lui Traian Basescu… Previzibila victorie, spun unii. Surprinzator, spun altii. Alegerea a generat, normal, si nemultumiri, si bucurii.. E greu sa impaci pe toata lumea.
Pana maine insa, liberalii se vor regrupa si vor porni la treaba. Urmeaza alegerile europarlamentare. Urmeaza debarcarea lui Traian Basescu, tinta care ii tine momentan pe toti liberalii si sutinatorii lor foarte uniti. Si atentie, valul de nemultumiri sociale va face sa ni se alature multi. Din ce in ce mai multi! Oameni care vor compara viata pe care o duceau anul trecut cu cea pe care o vor duce de acum incolo, sub aceasta guvernare incompetenta. Niciun vot nu va capata Traian Basescu intr-un eventual tur doi de la cei care voteaza PNL!
Mie mi-a placut mai mult discursul lui Tariceanu la Congres. Ramane o personalitate competenta care trebuie valorificata la maxim si in continuare. Cei care l-au sustinut pe Crin Antonescu mizeaza insa pe potentialul pe care il are Crin de a creste in sondaje. Sper sa poata tine partidul la scorul la care l-a adus Tariceanu, cel mai mare din istoria recenta a PNL. Insa ideal ar fi sa creasca la 23 – 25 % la alegerile din vara. In functie de asta ne vom convinge daca alegerea de azi a fost una buna sau nu. Ne trebuie doar putina rabdare...
Felicitari si pentru Calin si pentru Crin!

41 de comentarii:

Me spunea...

Tot inainte liberali! Sper doar ca noul presedinte sa se poata ridica la inaltimea asteptarilor tuturor celor care l-au votat si sa creasca partidul si mai mult. Sustin ce ti-am spus la un comentariu tot azi, si anume ca un liberal adevarat va ramane fidel partidului, indiferent de persoana care il conduce.

Anonim spunea...

Crin-presedinte al tarii, si apoi Calin presedinte al PNL! Doamne-ajuta!

Lilick Auftakt spunea...

@Ioana, @Atreides

Doamne-ajuta!!! :) Cu Crin si Calin mai departe!

Anonim spunea...

Eu nu-ti impartasesc optimsmul.
Diferenta mare intre Crin si Calin demonstreaza ca a fost "executat" ca E Constantinescu, tocmai pentru ca ele reprezenta "potentialul" sa intre in turul doi la prezidentaiale, si cine intra in turul doi castiga in fat alui Basescu pe votul negativ.
Cu Crin candidat care va face figuratie, o sa avem finalisti pe Basescu si un PSD-ist, probabil Geoana.
Liberalii au dovedit ca nici in PNL nu exista democratie, ca si acolo se trag sfori si iese cine decid marii finantatori din lumea mogulilor.
Cred ca o sa-l votez pe Basescu, cum l-am votata pe Vadim cand a fost in finala cu Iliescu.
Daca tot ne batem joc de alegeri sa o facem pana la capat.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Nu prea cred. Daca era ceva rasufla, se plangeau cei din aripa Tariceanu...Mie mi s-a parut ca a fost totul foarte democratic.
Tu ii crezi pe liberali in stare de ceea ce zici?

Daniel Mălăelea spunea...

Pe mine m-au castigat de partea PNL doi oameni politici rari : Alina Gorghiu si Crin Antonescu. Chiar imi pierdusem orice speranta.

CRadu25 spunea...

@Gheorghe: Fanatismul nu prinde bine liberalilor. Este problema ta pe cine votezi la prezidentiale, eu mai repede anulez votul decat sa-l votez pe Basescu. Dar comparatia cu vadim e OK (nu de alta, dar in 2000 am votat Iliescu facandu-mi cruce). Lasa-te de talibanisme si vezi realitatea.

Anonim spunea...

Melescanu, Norica si Fenechiu jubilau, desi au fost la guvernare si au participat la luarea decizilor. Cred ca multi din teritoriu au "pus botul" la diverse afaceri dubioasa in cardasie cu PSD-ul, si au devenit santajabili. Din caua asta nu se desfac si nu se refac coalitile din teritoriu, pentru ca sunt construite pe afaceri.

Nu-mi explic diferenta evidenta de calitate intre candidati, unul cu fapte celalat cu iluzii, si rezultatul exact invers in raport cu potentialul.

Lilick Auftakt spunea...

@Daniel Malaelea

Ma bucur mult mai ales cand aud de Alina. :) La cat e ea de inimoasa, muncitoare, draguta, cucereste pe oricine. Cred ca va ajunge sus de tot in politica.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

A, pai daca imi zici de Norica si de Fenechiu s-ar putea sa nu ma mai opresc din critici. Ei numai liberali in adevaratul sens al cuvantului nu sunt. Ma abtin azi. Dar cu prima ocazie ii umplu de spume. Hai totusi sa ne uitam la dnul Chiliman, la Vosganian...Sunt oameni pe care iti zic eu ca ne putem baza.

tony spunea...

Ar fi ceva de vis:un crin imperial pe catafalcul lui Basescu !

Lilick Auftakt spunea...

@tony

Si cu Tari presedinte de partid si PM. :))) Chiar prea de vis..

Anonim spunea...

PNL-istii au scapat din "lesa" si isi vor face de cap.
Crin si Orban nu au autoritate.
Se va instala debandada, vor apare bisericute tipic vietii politice romanesti, vor fi gafe afirmatii contradictorii, care vor eroda credibilitatea PNL.

Crin a fost ales tocmai pentru ca e slab.

E ca si cum ai cere elevilor sa-si aleaga directorul de scoala, il aleg pe cel cu care pot face ce vor, care nu le impune un regim disciplinar sever.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Dar mie mi s-a parut ca liberalii au fost mereu liberi sa vorbeasca. Nu mi s-a parut ca Tariceanu ii tine din scurt.

Lucian spunea...

o sa votez tot pnl, dar imi pare rau ca nu mai e cpt presedinte. are mai multa "substanta" decat crin

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Tari nu dispare nicaieri. El tine enorm la partidul asta. Ii va intari si pe ceialalti. :)

Anonim spunea...

Lectie de democratie pentru slugile lui Zeus, ma uitam la epava aia de Stolojan cum zambea stramb aseara la madame Firea.Ma uitam ieri cum slugile imbeciloide la Cotidianul ( cu exceptiile stiute: Sutu, Rogozanu, Lucescu) il injurau pe Crin preventiv cu aceeasi gargara portocalie: patriciu, petrol, etc.
In your face. Acu' e momentul sa ne ocupam de pesedei. Vine si vremea lui Zeus mai la iarna....

Ionut POCLID spunea...

Eu zic ca s-a intimpat exact cum a vruta Basescu. Prefectii PDL din tara au facut tot timpul inainte de congres presiuni la primarii PNL delegati sa-l voteze pe CRIN!. Parca am scris asta la timpul ei. Urmeaza PNL si PDL la guvernare, pa la PSD si probabil PNL si PDL candidat comun nea Traian calare pe-un cal balan. (Doamne ma fereste sa se intmple asta, ultima..). Sprijinul logistic al PDL-ului pentru Crin trebuie sa aiba un substrat mai profund totusi.

Anonim spunea...

Mama, mama cata pasiune pueti voi cu politica asta de Dambovita -:)). Hai sa zic si eu felicitari castigatorului cu toate ca nu stiu cat conteaza ca tot Basescu ( spre scarba mea) va castiga alegerile prezidentiale. Voi nu stiti ca romanului ii place sa i se rada in fata chiar daca nu are ce pune pe masa? iar basescu e expert in asta. Ah, ce bine ca nu mai merg la vot

Anonim spunea...

Deocamdata sunt foarte dezamagit ca a pierdut Calin. Raman in asteptare sa vad ce face Crin dar fara prea mari sperante ...

Lilick Auftakt spunea...

@Mos Califar

Stolojan murea de invidie pe liberali iar despre cativa de la Coti chiar am crezut ca au turbat.

@Ionut Poclid

Niciun PNL-PD-L! :)Sau..daca vor sa-si piarda votantii.
Ma rog, eu nu cred deloc! :)

@Chat Noir

Tariceanu e un om foarte intelept. O sa il ajute pe Crin.

INCERTITUDINI spunea...

Buna dimineata, Lilick!
Te citesc cu drag si cu mult interes.
Citesc si incerc sa inteleg politica, din perspectiva mea.Tu ma luminezi de cele mai multe ori.
De exemplu, acum, tu si Flavius va intalniti intr-o zona a miturilor si a simbolurilor; crini, calini, catafalc..pana la urma , ce ne-am face fara basme, fara simboluri, fara schimbari?
Si daca ne gandim ca nimic nu este intamplator, ajungem la teoria ,mereu necesara si obligatorie, a evolutiei.

Anonim spunea...

@Lilik, Tariceanu poate revine dupa ce trec prezidentialele, dar o sa fie tarziu. FSN-eii vor avea inca cinci ani sa se consolideze in teritoriu, si nu mai conteaza cine vine in conducerea partidelor la varf. Au demonstrat ieri ca cei de la varf nu mai au controlul.

Tariceanu i-a lasat sa vorbeasca dar le-a cerut performanta. Ponderea candidatilor la congres a depins de numarul de voturi din teritoriu de la alegeri, ceea ce la multi nu le-a convenit. Probabil ca se va reveni la numarul de membrii cotizanti, unii din ei fiind fictivi, cu cotizatia platita de liderii locali.

Au reprosat lui Tariceanu nu s-a consultat suficient cu ei, de parca ar fi avut timp ca Premier sa stea si la discutii doua zile pe saptamana, sau cat ar fi dorit respectivii.
Asemenea reprosuri subiective, care nu sunt incalcari ale statutului, sunt cele care erodeaza partidele.

Ca sa evite reprosurile PNL-ul trebuia sa introduca in statut competente foarte clare pentru oganele de conducere, cazurile in care se discuta si la ce nivel.

Aliantele si fuziunile ar trebui sa fie de competenta referendumului intern ca sa nu permita baronilor locali sa dispuna dupa bunul plac.

Vezi de ce spuneam ca e nevoie de o organizatie civica, care sa arate cetatenilor pericolele simularii democratieie?
Pentru ca viata politica romaneasca se indreapta spre o feudalizare.

Liderii locali i-au cerut lui Andronescu sa numeasca ei directorii de scoli, si doar de frica sindicatelor a spus nu, dar nu a exclus posibilitatea sa introduca o functie de director administrativ, pe care sa-l numeasca potentatii locali.
Daca avem in vedere ca si alte functii din institutile statului care s-au ocupat prin concurs si au fost apolitice, a redevenit poliitce cu ultima lege aflata in promulgare, e clar spre ce ne indreptam.

Anonim spunea...

@Lilick. Ai dreptul să îţi faci iluzii. Chiar aşa a şi promis în final Antonescu. E tot ce a promis, să nu zică că nu v-a zis. Tăriceanu va ţine echilibrul PNL. În rest... Eu pe Crin Antonescu nu l-aş alege nici administrator de scară.

P.S. E frumos că ţii imaginea, dar gunoiul băgat sub covor n-a ajutat niciodată. Nici cosmetizarea realităţii.

Anonim spunea...

Prea multa democratie in PNL, basca diversitate de idei! Am auzit eu ca democratia si europenismul nu sint bine vazute de electoratul roman majoritar, care si le doreste doar pentru a face ce vrea, cind il taie capul: sa dea sonorul manelelor la maxim, sa nu se duca la vot, sa-i injure si porcaie pe forumul vreunui ziar pe "dusmanii" conducatorului suprem, sa laude desantat pe vreun tiran, sa faca din Constitutie si Carta drepturilor omului hirtie de impachetat dictatura etc etc etc...

Acum, cu Codul penal Macovei, atit de... democratic, "european" si binevoitor cu coruptii, infractorii, violatorii si incestuosii, presupun ca "baza electorala" a PD-ului se va largi si mai mult, cu tot ce are Romania mai respingator...

Iar Baseasca a mica, ambitioasa si orgolioasa va atrage la vot toata floarea cea vestita a discotecilor, repetentilor, falsificatorilor de diplome neprinsi si/sau nepedepsiti. Si pe cei care, morti de foame si de lene, dar cu iluzii de marire, ar face la fel ca Basescu, Boc & Cie: si-ar aduce toate rubedeniile, cumetrii si amantele la festinul guvernarii! Pen'ca doar astora le vine ca o manusa "democratia populara" a unui Basescu!

P.S. Ati observat cu cita satisfactie trimite si Berceanu in somaj zeci de mii de oameni? Ar fi fost mult prea greu, la mintea lui, sa revitalizeze CFR, pe care tot un PD-ist "fruntas" l-a dus odinioara de ripa, ajutat de imense "fonduri europene", din care si-a luat caimacul, impreuna cu rubedeniile lui.

Asta este doar o masura din cele pe care le au PD-istii pentru a zgindari si extremiza, in continuare, populatia votanta si a convinge cit mai multi bizoni ca doar dictatura baseshtilor va salva Romania.

Sper sa fi vazut si UE lectia de democratie oferita de congresul PNL si sa priveasca ceva mai critic extremismul dictatorial - pardon, populismul demagogic, cica, ha! - promovat de gashka baseshtilor.

Lilick Auftakt spunea...

@incertitudini

Buna, draga mea! Si eu iti citesc cu drag povestirile.:) Ai o sensibilitate rara.
Din ultimul text al lui Flavius am retinut multe idei importante. Chiar ma gandeam sa recitesc azi...

@Gheorghe

Iti imaginezi ca nu pot sa te contrazic deloc in legatura cu ce spui despre Tariceanu.
Eu ma gandesc doar ca acele tensiuni care existau in partid trebuiau sa se stinga. Existau niste acumulari negative, pornite din frustrari, care nu duceau la nimic bun in viitorul apropiat. Si Tariceanu a inteles asta. E greu sa treci de la o guvernare in forta, sub presiune, la o opozitie tot in forta.
Stai sa mai vedem ce o sa fie.
Da, e nevoie de o organizatie civica.
Androneasca isi cauta cu lumanarea debarcarea din functie. Sindicatele nu o vad in post pana la vara...Prevad in mai greve puternice si boicotarea examenelor.

Anonim spunea...

EU

L esti prea optimista. Basescu NU va fi invins de Crin. De fapt nici nu se stie daca va candida. Ieri a scapat un porumbel dupa alegere. Nu ar exclude un independent. Dar nu asta este chestia. Crin NU este un adversar pentru Basescu. Acesta il va ignora.
Roxana are dreptate. Basescu a scapat de Tariceanu pe mina liberalilor. Unii au facut-o pe bani. Prietenii stiu de ce!

Riddick spunea...

Au mai zis unii ca-l dau jos prin 2007 si l-au insurubat mai bine. Bubico vs. Bismarck ? Chemati-o iute pe Brigitte Bardot.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

As, mai oftica-i si tu pe pedelisti.. :))

@Anonim

Dorinta mea era sa fie propus un independent. Asta am scris mereu. Ceea ce nu exclude ideea ca din Crin sa faci un candidat foarte bun. Pe Crin se poate lucra mai mult decat pe Calin, si e posibil sa vedem niste schimbari majore. Dar probabil tu sau altii nu sesizati asta.

@Riddick

Sa stii ca Basescu trebuia sa se uzeze singur. Altfel, dat jos cu forta, ar fi putut la urmatoarele alegeri sa ia un nou mandat. Acum sansele sa fie ingropat definitiv sunt mult mai mari. Asculta-ma bine: Basescu nu va mai lua un nou mandat! Sunt la fel de sigura cum eram si in 2004 ca Nastase nu castiga! :))De altfel, si sansele sa candideze sunt din ce in ce mai mici.

Anonim spunea...

Sper ca se intelege ca acel "catafalc" este doar "o metafora (pre)electorala" si ca nimeni de pe aici nu propovaduieste, ca adeptii sectei "Martorii lu' Base", nici - citez din cel mai... canadian dintre ei - "gloantele in arcada", nici "ciomegele pe spinare"...

Asa ca, sa uram cu totii intr-un glas: Fie catafalcul politic moale, calduros, imbelsugat si... Dolce&Gabbana pentru toata famiglia Basescu! Pe cit sint ei toti de mindri de acest nume neaos, din bobor si de sigla electorala inspirata de placuta de inmatriculare... pentru a se razbuna pe glumele copiilor din mahalaua lor de bastina... :)

P.S. Ma intreb si eu ceva, ca tot e weekend, daca Duduia nu a vrut sa-si schimbe numele in Cocos, ca suna nasol, o visa ea oare sa o cheme... Brrrr!

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

E la fel de metafora ca si cea folosita de pedelisti la adresa lui Crin spunandu-i "floarea mortului". Voiam sa precizez floarea carui "mort" e.

Anonim spunea...

Daca se confirma zvonurile de pe blog-ul lui D Andronic, N Nicolai va deschide lista la europarlamentre, R Weber coboara, si D Daianu nu va mai figura pe lista, locul fiind luat de ilustrii necunoscuti.

Se aplica zicala de odinioara "din greseala in greseala, spre victoria finala".

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

O sa vedem noi. Dar nu uita ca sunt si unii care isi cauta contracte. Hai sa nu ne lasam deocamdata manipulati. Iti promit ca o sa ma interesez care e treaba.

tony spunea...

zici ca Vantu o sa le dea cu flit celor pro-Basescu? Nu ar fi rau! Pe cine va miza pentru turul 2? Sau joaca la doua capete?

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Cred ca da.

Elisa spunea...

Imi place Crin Antonescu.Daca intre Tariceanu si noi oamenii exista un ecran translucid,daca vorbele lui raspicate suna cateodata a gol pentru noi oamenii,daca Tariceanu pare si chiar este mai departe de sufletul omului obisnuit,parand ca nu-l reprezinta pe acesta...ei bine,Crin Antonescu poate ca prin discurs si lipsa arogantei este mai aproape de oameni.Sper din tot sufletul sa nu dezamageasca.Si vreau sa adaug ca sotul meu si cu mine ne uitam mult mai demult cu interes si apreciere la acest lider.Dumnezeu sa-l ajute si sa ne ajute pe toti!

Anonim spunea...

lilick, stii vorba aia : afara-i vopsit gardu' si inauntru-i leopardu' :)

tocmai m-am intors de la congres

Maria Barbu spunea...

Lilick, eu am incredere in Crin Antonescu si imi place tipul lui de personalitate neconventionala. Cred ca a venit si vremea unor asemenea oameni in politica romaneasca!
http://mariabarbu.wordpress.com/2009/03/21/presedintele-i-un-crin/

Lilick Auftakt spunea...

@Elisa,

Probabil cu asta i-a cucerit si pe cei care l-au ales.


@Camelia

Te-am vazut ieri la tv, acolo. Chiar asteptam sa scrii ceva..

@Maria

Multumesc pentru link. O sa vin sa citesc. :)

Anonim spunea...

Am ratata emisiunea lui Turcescu la care l-a avut ca invitat pe Crin Antonescu, am prins doar ultima intrebare, daca cei plecati din PNL vor fi reprimiti.

Raspunsul a fost evaziv, a spus ca "unii si-au mutat sacosele mai in fata", pentru ca se asteptau ca guvernul Tariceanu sa pice, altii "s-au lasat la vatra". Cu alte cuvinte multi pot sa se intoarca.

Se pare ca sunt mai putin toleranti cu oamenii din jurul lui Tariceanu, decat cu cei care au plecat din PNL dupa avantaje, dupa apaluzele si ovatile la anunatarea voturilor pe care le-au obtinut sustinatorii lor.
Am vazut cum au savurat victoria, cu o bucurie copilareasca de invingatori, tipica portocaliilor.

Castigatorii nu au simtul masurii si prevad furtuna in PNL.
Cred ca aripa APR a jucat pe cartea reintoarcerii la FSN.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Deocamadata nu putem decat sa facem speculatii. Primul test pentru noua conducere va fi lista pentru europarlamentare.