26 mar. 2009

Intelectualii de vitrina


"Cred ca actualul sistem politic nu ma digera", a descoperit subit Sever Voinescu. "Am fost ales de catre cetateni, uninominal, intr-un colegiu, reprezint in Parlament cetatenii din acel colegiu si politicienii trebuie sa invete sa convietuiasca cu mine". Sancta simplicitas! Omul asta chiar e naiv...

Sever crede ca politicienii vor convietui cu el. Pana si politicienii din propriul partid au aratat ca nici nu vor si nici nu pot. Esecul lui Sever Voinescu de a ajunge ceva (n-are importanta ce) e simptomatic.

Intelege situatia ingrata in care se afla? Sever Voinescu sau Toader Paleologu devin deja marginalizati in partidul care isi vopsise gardul cu chipurile lor in campania electorala din toamna. Pentru PD-L acestia nu sunt altceva decat niste intelectuali decorativi, si reprezinta cam ce reprezinta pitzipoancele cu picioare lungi pentru potentii financiari ai zilei.

De fapt PD-L nu-l place pe Sever, nici pe Toader, pe Alina Mungiu sau pe alti intelectuali. Nu-i place mai mult decat i-ar placea PSD-ul, sa zicem. Partidul portocaliu nu e nici pe departe mai cu mot, mai curat, mai proaspat si mai apretat decat alte partide, asa cum crede un naiv (naiv?) ca TRU.

Respingerea lui Voinescu la camera ar trebui sa fie pentru domnii intelectuali un nou semnal de alarma. Ultimul, desigur, dar nu cel de pe urma. De la semnalul cu Alina Mungiu n-a trecut nici o luna.

Din ce in ce mai des acesti oameni primesc cate o palma, din ce in ce mai des li se arata ca, de fapt, nu sunt doriti, din ce in ce mai mult joaca rolul papusii din vitrina. Costumele le face partidul, iar distributia, scenografia si regia vin de la Cotroceni. Intelectualii sunt doar decorurile.

Update"Dl Paleologu s-ar putea sa fie primul ministru pedelist din actualul Exdecutiv care ar putea sa fie indepartat din Guvern. Exista citiva oameni cu greutate in PDL exasperati de ce face dl Paleologu si oamenii astia cu greutate au si putere de decizie…"Sursa AICI.

15 comentarii:

Anonim spunea...

Lilick,

Te rog, fără milă!!! :)))

Lilick Auftakt spunea...

@dramoleta

Nicio lacrima? Nu ma stii cat sunt de sensibila.. La urma urmei au fost abuzati :)))

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=fAU-IPy3YBE

Da, stiu ca ti-e mila. De Avramescu in sandale :)

Pro DOC spunea...

Intr-un editorial publicat in RL din 14 iunie 2007, Alina Mungiu, inca foarte patrunsa de rolul mesianic al intelectualului basescian, ii raspundea astfel doamnei Doina Cornea: "Draga doamna Cornea, nu cunoasteti, asa cum cunosc eu, generatia noastra europeana, generatie de succes in lume, nu la noi, care alege sa nu aiba BMW, desi si l-ar putea permite. Unii sunt in Romania, altii sunt departe, dar tot cu noi, pe forumuri sau la vot. Credeti-ma, daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid. (...)".
Era, inr-un fel, epoca de Sturm und Drang a unei semnificative parti a intelectualitatii care se declarase anticomunista dupa decembrie '89 si care a crezut, in orbirea data de amorul de sine, ca i-a venit randul sa-si joace propria carte politica. Sesizand oportunitatea de-ai folosi pe intelectualii ce se bucurau atunci de un mare credit moral, Basescu a muscat imediat, cu o muscatura perversa. Daca inainte de confruntarea de Nastase auzise doar ca ar exista un scriitor Cartarescu, care "tine" cu el, in timpul confruntarii a spus ca Nastase a promovat false valori, ignorandu-l de pilda pe Cartarescu, care ar fi putut fi un mult mai bun ministru al Culturii. A urmat apoi marea concesie pe care Basescu le-a facut-o "ingerilor" lui, condamnarea comunismului, ceea ce nu l-a costat altceva decat conditionarea financiara a suportuluidat dat de intelectualii implicati in proiect. A punctat si el la capitolul imagine, furand ceea ce fusese pana atunci apanajul liberalilor, dar si le-a oferit munitie intelectualilor sustinatori. Chit ca, la o luna dupa condamnare, intr-un interviu acordat saptamanalului austriac "Profil", Basescu a spus ca lustratia e oricum tardiva, fiindca deja securistii nu mai sunt la SRI, ci in economie si in partidele politice!!! Cand Sorin Iliesiu, satisfacut de faptul ca a obtinut condamnarea, a reiterat apelul pentru lustrarea comunistilor, Basescu, ajuns intre timp "jupan", a facut-o pe surdul, mutul si orbul, ca maimutele intelepte (pe care ni le-a adus in atentie Lilick).
Greseala initiala a intelectualilor a fost ca au transferat scheme de actiune din mediile occidentale, prin care au evoluat sporadic, in marasmul politic de la noi. Si ca sa inchei simetric, tot Alina Mungiu spunea (desigur, intr-o forma invaluitoare) ca in tarile democratice este deja o traditie ca intelectualii de anvergura sa se plaseze in jurul unui mare actor politic, pe care astfel sa-l poata controla si influenta, fie individual, fie prin think-tank-urile pe care le conduc. Dar, intelectualii au uitat vorbele de duh ale politicienilor romani, au eludat meandrele concretului dambovitean, si-au uitat ca iarna nu-i ca vara, si nici Tamisa sau Rinul ca Dambovita, asa ca au inceput sa si-o ia unul cate unul in barba, cum de altfel era de asteptat.

Morala? Si ei si noi ne-am convins, inca o data, ca in Romania nimic nu este ceea ce, la un moment dat, ar parea c-ar fi.

Anonim spunea...

Excelent comentariul! Am, insa, o observatie ... colaterala. Pitzipoancele cu picioare lungi, in functie de energiile potentilor financiari ai zilei, mai pot avea si o utilitate practica pentru acestia. In schimb, intelectualii, cu sau fara ghilimele, nu pot avea nici un fel de utilitate, alta decat aparent decorativa, pentru PDL. Sa nu uitam ca electoratul, tot mai redus al PDL, este format din persoane pe care pana si sonoritatea cuvantului "intelectual" ii irita.

Anonim spunea...

Dimpotriva, eu as zice ca sistemul politic l-a inghitit si apoi l-a digerat pe Sever Voinescu.

Acum nu-i ramane decat sa-l evacueze pe cai mai mult sau mai putin firesti.

Anonim spunea...

Cred ca actualul sistem politic nu ma digera

Eu zic ca se inseala in ce priveste etapa in care se afla. Sistemul l-a digerat si l-a si eliminat deja. :D

Anonim spunea...

Asta-i soarta tipilor din categoria asta in Romania (vezi si cazul Daianu)! Sunt depasiti de tot felul de norici (sau prighene)...

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Spune si tu: e corect ca un comentariu ca al tau sa se piarda in subsolul unui alt text? Nu stiam ce i-a spus AMP doamnei Cornea. In rest aio descris excelent situatia in care se afla elitele societatii civile.

@George Serban

Da, desi cativa, de pe bloguri, nu admit asta, electoratul PD-L e exact asa cum spui tu.

@Liviu , @Draghi

Parca v-ati vorbit. Numai cu momentul defecatiei nu v-ati pus de acord. :)))

@Dan Stoica

Asa e. Insa liberalii nu au facut niciodata caz de faptul ca la ei in partid au existat personalitati de dreapta, de elita. Era ... natural sa fie asa. PD-L insa chiar face ca prescolarul care se impauneaza cu o bicicleta noua, cand nu are pantofi in picioare.

Anonim spunea...

De ceva vreme spun ca electoratul PD este din categoria ce afirma cu... mindrie patriotica: "Noi muncim, nu gindim!"

Acum, totusi, as introduce niste nuante. Acest electorat, ca si... obiectele adoratiei lui, intra intr-o categorie ceva mai restrinsa. Aia care munceste prost si scump si gindeste doar cu voie de la stapin...

O categorie dezgustatoare si periculoasa, careia ii sare tandara rau de tot cind afla ca "Die Gedanken sind frei"...

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Pai asta nu cred ca a inteles inca Sever. Ca el e folositor si trebuie sa gandeasca doar cand i se dicteaza.

Anonim spunea...

@Lilick - vaaaai, tu, fato, iti amintesti de... vremurile revolutionare, cind Severica afirma ironic cum ca noi doua sintem printre comentatorii lui preferati? Chiar daca il "injuram"... cu diverse melodii ale Beatles-ilor si cu unele arii din opere... Ce vremuri! :lol:

Sper sa vada si cum il "injuram" acum, peste ani... :P

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Ar vrea el sa-l injure si pedelistii lui ca noi. :))Numai ca aia nici nu stiu daca au auzit toti de el.

Lilick Auftakt spunea...

UPDATE

Anonim spunea...

@Lulutza
"Noi muncim, noi nu gandim" este depasit, a ramas in adancurile FSN. Mai nou, cantecul de lupta al PD este "Noi nu muncim, noi nu gandim, noi furacim"!